Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανυποχώρητοι οι αγρότες, έτοιμοι για το συλλαλητήριο – «Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν» απαντά η κυβέρνηση

Ανυποχώρητοι οι αγρότες, έτοιμοι για το συλλαλητήριο – «Τα περιθώρια εξαντλήθηκαν» απαντά η κυβέρνηση
Με τα τρακτέρ τους παρατεταγμένα έξω από την έκθεση Agrotica και σε θέση «μάχης» οι αγρότες
Μόνο μικρό μέρος των αιτημάτων τους ικανοποιούν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, υποστηρίζουν οι αγρότες, που παραμένουν στα μπλόκα των Εθνικών Οδών, με τα τρακτέρ τους παρατεταγμένα έξω από την έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ενώ ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε πάντως ότι η κυβέρνηση εξήντλησε τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις για τα αιτήματα των αγροτών διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί μία πολιτική τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση ακούει τις ανάγκες της κοινωνίας και των κοινωνικών ομάδων και χωρίς να εξαγγέλλει περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει και χωρίς να εκτροχιάζει τα δημόσια οικονομικά απαντάει σε αυτές.
Παρ όλα αυτά οι αγρότες ετοιμάζονται για το παναγροτικό συλλαλητήριο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο εντός του εκθεσιακού κέντρου.
Το «παρών» στο συλλαλητήριο αναμένεται να δώσουν αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα.
Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αποφάσισαν στη σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής οι αγρότες στον Πλατύκαμπο. Ταυτόχρονα, έκαναν μία επαναδιατύπωση των αιτημάτων τους, ζητώντας να αποζημιωθούν στο ακέραιο για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες των Θεσσαλών αγροτών αλλά να δοθεί και χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τις αποζημιώσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα. Επιμένουν ακόμη ότι μόνο με συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα συζητηθούν τα ζητήματα και ίσως βρεθεί λύση.
Νέα υπαίθρια κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Άστρος της Κυνουρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδία των Αγροτικών Συλλόγων της Πελοποννήσου, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024, στο Άστρος της Κυνουρίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Στην αερογέφυρα Μαλγάρων στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους περίπου 30 αγρότες από τα Κύμινα και τα Μάλγαρα.
Όπως λένε, δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό κάποιου δρόμου αλλά θα κατέβουν κανονικά στο μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών.
Οι αγροτικοί σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου ενημέρωσαν πως ξεκινούν και εκείνοι απεργειακές κινητοποιήσεις με κλείσιμο του κόμβου Πεζών. Σε ανακοίνωσή τους απευθύνουν χαιρετισμό τους «αγροτοκτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα, που ενισχύουν τα μπλόκα του αγώνα καθημερινά, οργανωμένα, μέσα από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς τους Συλλόγους».
Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν επίσης και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λέσβου, οι οποίοι από τις 12:00 το μεσημέρι παρατάχθηκαν στον κόμβο της Λάρσου με τα οχήματά τους για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν.
Η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, έχοντας ως αιχμή τη μείωση του ενεργειακού κόστους και προτάσσει μία στρατηγική δύο ταχυτήτων:
Άρση διαχρονικών αδικιών και τόνωση του αγροτικού εισοδήματος.
Στροφή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας προς την καινοτομία και την εξωστρέφεια, με στόχο τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία των γεωργικών προϊόντων.
Κυβερνητικά στελέχη με την ολοκλήρωση της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή επεσήμαναν στην ΕΡΤ ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και των συναρμόδιων υπουργείων είναι να λυθούν τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, πάντα υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης