Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ελλάδα όπως ... Γαλλία - Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις - Πιθανό το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στη Θεσσαλία

Ελλάδα όπως ... Γαλλία - Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις - Πιθανό το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στη Θεσσαλία
Οι αγρότες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο
Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες, οι οποίοι δηλώνουν ότι το κόστος παραγωγής είναι πλέον δυσβάσταχτο με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν μονάδες και καλλιέργειες.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο, ενώ το Yπουργείο Περιβάλλοντος προανήγγειλε παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη (31/1) συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Καρδίτσα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο.
Αγρότες του Έβρου προχώρησαν το μεσημέρι την Τρίτης σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων.
O συμβολικός αποκλεισμός διήρκεσε μιάμιση ώρα ενώ κανονικά γινόταν η διέλευση των ΙΧ αυτοκίνητων και των τουριστικών λεωφορείων.
Tην άλλη εβδομάδα, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την προσθετή αρωγή στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας ύψους από 5 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα τις ζημίες στον εξοπλισμό και το έγγυο κεφάλαιό τους.
«Στόχος μας να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του EΡΤNEWS.
Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε: «Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημίες ο αγρότης μπορεί να αιτηθεί έως και 10. 000. Αυτός που πήρε ταις δυο χιλιάδες μπορεί να πάρει αν το επιθυμεί και τις 10.000 και ανάλογα θα εξεταστεί από την Περιφέρεια και τις αρχές η εικόνα».
Πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε εκ νέου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ παρεμβάσεις όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος: «Eστέλνω μήνυμα στους αγρότες, τους καλώ να συζητήσουμε. Είμαστε στην ίδια πλευρά, δεν είναι μονοί. Η Κυβέρνηση στηρίζει κι αυτό έχει αποδειχθεί».
Τη Δευτέρα κατατέθηκε στη Βουλή, σε τροπολογία, ευνοϊκή ρύθμιση για αναστολή των πληρωμών ρεύματος για δυο χρόνια, όσων αγροτών επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντανιέλ και στη συνέχεια πενταετή ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε: «Ζητούμε να εφαρμοστεί η τροπολογία σε όλες τις αγροτικές και κτηνοτροφικές η έκδοση λογαριασμού ρεύματος δυο φορές τον χρόνο σε αγρότες και κτηνοτρόφους».
Σε δηλώσεις του στο OPEN TV ο Μιχάλης Κατρίνης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως: «Οι αγρότες είναι πνιγμένοι στα χρέη με πετσοκομμένες αποζημιώσεις και μειωμένες ενισχύσεις. Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, αλλά δεν πρέπει να γυρίσουν εις βάρος των υπολοίπων πολιτών».
«Ο κύριος Μητσοτάκης επιστρατεύει και τον ύπουλο “κοινωνικό αυτοματισμό”, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι οι αυξημένες τιμές των προϊόντων σημαίνουν και μεγαλύτερα έσοδα για τους αγρότες, κρύβοντας ότι είναι οι εμποροβιομήχανοι, οι αλυσίδες τροφίμων και τα supermarkets, αυτοί που τσεπώνουν τη διαφορά απ’ την τιμή στο χωράφι και το ράφι και όχι οι αγρότες», επισημαίνει το ΚΚΕ.
«Όταν σωρεύεις χρέη στην αγροτική οικονομία στο τέλος χρεοκοπείς. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο καθυστέρησε αλλά κάνει εγκληματικά λάθη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στο REAL FM.
«Την ώρα που τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται ο κ. Μητσοτάκης με μια ανακοίνωση-πυροτέχνημα εξήγγειλε την αύξηση της πρώτης αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας», αναφέρει η Νέα Αριστερά.
Οι αγρότες στα μπλόκα, σε γενικές συνελεύσεις θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για την πρόσθετη αρωγή

Από την επομένη εβδομάδα θα θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση αναθεωρημένη ή νέα μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr και θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων
Κατά τον πρώτο κύκλο έχουν ήδη χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες
Κατά το δεύτερο κύκλο θα υπάρχει πρόσθετη αρωγή ύψους 5.000 ευρώ ανά παραγωγό, για σοβαρές ζημιές και 10.000 ευρώ ανά παραγωγό για πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα και κατεστραμμένα οχήματα.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να υποβάλλουν τους σχετικούς φακέλους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.
Μόνο το 14% των αγροτών που έχουν υποστεί ζημιές έχει υποβάλλει φάκελο και οι πληρωμές των προκαταβολών του 50% της ζημιάς ξεκινούν από την Παρασκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης