Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Nέα διεθνής έκθεση - κόλαφος για την κυβέρνηση: Σε συνεχή κίνδυνο η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Nέα διεθνής έκθεση - κόλαφος για την κυβέρνηση: Σε συνεχή κίνδυνο η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
Η Media Freedom Rapid Response επισημαίνει ότι η ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα μας έχει γνωρίσει αξιοσημείωτη και διαρκή πτώση τα τελευταία χρόνια
Στη δημοσιότητα δόθηκε άλλη μια έκθεση διεθνούς οργανισμού, η οποία καταδεικνύει το έλλειμμα στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας, ιδίως από το 2019 κι εντεύθεν, οπότε και ανήλθε στην εξουσία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, πρόκειται για την έκθεση της Media Freedom Rapid Response, που συνυπογράφεται από οκτώ διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις και φέρνει στο φως ανησυχητικά ευρήματα αναφορικά με τη λειτουργία του Τύπου και, κατ' επέκτασιν, του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.
Μάλιστα, οι οργανώσεις ARTICLE 19 Europe, Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI), Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT), Reporters Without Borders (RSF) είχαν ορίσει μεγάλη δημοσιογραφική αποστολή τον περασμένο Σεπτέμβριο στη χώρα μας ακριβώς εξαιτίας της δεύτερης εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας.
Στην αποστολή τους αυτή είχαν επικοινωνία με δημοσιογράφους, εκδότες, εκπροσώπους ΜΜΕ, αλλά και με κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα αναφορικά με την ανεξαρτησία των ΜΜΕ.
«Η καθοδική πορεία στην ελευθερία του Τύπου από το 2020 έως το 2023 συμπίπτει με την εκλογή της κεντροδεξιάς ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019.
Ενώ η ελευθερία του Τύπου αντιμετώπιζε σοβαρές προκλήσεις και κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω υπό την παρούσα κυβέρνηση» τονίζεται στην έκθεση - κόλαφο για την κυβέρνηση.
Η Media Freedom Rapid Response επισημαίνει ότι η ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα μας έχει γνωρίσει αξιοσημείωτη και διαρκή πτώση τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας ως σημαντικά προβλήματα την ανεξιχνίαστη δολοφονία Καραϊβάζ, τις απειλές κατά δημοσιογράφων, το σκάνδαλο υποκλοπών και τις πολλές αγωγές SLAPP κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ.
Το σχετικό κείμενο εξηγεί ότι τα προβλήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε ιστορικά και συστημικά ζητήματα του Τύπου στην Ελλάδα, όπως το προβληματικό τοπίο για τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και η έλλειψη πλουραλισμού.
Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει ότι τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από ισχυρές οικονομικά οικογένειες και ιδιοκτήτες που έχουν συμφέροντα και σε άλλους τομείς.

Υποκλοπές

Η έκθεση κάνει, όπως είναι αναμενόμενο, λόγο για απουσία λογοδοσίας για το σκάνδαλο, αλλά και για παράνομες κατασκοπευτικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, που έχουν υποβαθμίσει αισθητά την εμπιστευτικότητα των δημοσιογραφικών πηγών και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.
Την ίδια στιγμή, θέτει τα σοβαρά ερωτήματα για την κρατική εμπλοκή στις παρακολουθήσεις.

SLAPPs

Οι εκδικητικές αγωγές υποβάλλονται από ισχυρούς ή πλούσιους ιδιώτες, οι οποίοι σέρνουν αξιόλογους δημοσιογράφους στα δικαστήρια και προκαλούν οικονομικό και ψυχολογικό κόστος σε μέσα που πραγματοποιούν σημαντικές έρευνες δημοσίου συμφέροντος.

Αναλυτικά η έκθεση του Media Freedom Rapid Response:

Mission-Report-Greece-2024-1.pdf

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης