Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στην Εύβοια έπεσαν τα πρώτα χιόνια - Αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας - Που θα χιονίσει στην Αττική

Στην Εύβοια έπεσαν τα πρώτα χιόνια - Αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας - Που θα χιονίσει στην Αττική
Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου το τριήμερο Κυριακής - Τρίτης. Χιόνια και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην Αττική
Σχετικά Άρθρα
Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στην Εύβοια, σε περιοχές του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων και στη Σέτα του Δήμου Ερέτριας, με το νησί να αναμένεται να δεχθεί αρκετό χιόνι από την ψυχρή εισβολή που έχει περικυκλώσει το νησί από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 28/1, όταν και ξεκίνησε η κακοκαιρία.
Χιόνια ενδέχεται να δούμε ακόμα σε χαμηλά υψόμετρα και στην Αττική.
Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός κατά δύο κύματα, το πρώτo από την Κυριακή (28-01-24) και το δεύτερο από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) και την Τρίτη (30-01-24) που θα επηρεάσουν όλη τη χώρα.
Η χιονοκαταιγίδα θα αφορά περιοχές της χώρας μας που βρίσκονται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια, ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστεί και η περιοχή της Θράκης.
Οι χιονοπτώσεις δεν θα είναι συνεχόμενες, αλλά θα παρουσιάζονται κατά κύματα που σημαίνει θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις, οπότε και θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης.
Εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά το δεύτερο κύμα.

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι:

- η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του τριημέρου Κυριακής - Τρίτης (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου)
- οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής στα πεδινά και μεγάλα ύψη χιονιού στα ορεινά-ημιορεινά
- οι τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα ανατολικά ηπειρωτικά, από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα στην Εύβοια και στις Σποράδες.
- τους τοπικά θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, οι χιονοπτώσεις και οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα.
Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων (βροχοπτώσεις με μπλε αποχρώσεις - χιονοπτώσεις με ροζ αποχρώσεις) τις πρωινές ώρες και αργά το βράδυ της Δευτέρας 29/1.
m1_6.JPG
m2_13.JPG
Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 30/1.

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Σήμερα Κυριακή (28-01-24) στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ από τις απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ορεινές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας και της Κρήτης.
β) Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (29-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου.
Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m).
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
Οι πιο σοβαρές χιονοστρώσεις φαίνεται να εντοπίζονται από το ύψος της υπερ-βόρειας Αττικής και βορειότερα με τις χιονοστρώσεις να εμφανίζονται και πολύ πολύ χαμηλά, όπως επίσης στα ορεινά ημιορεινά τοπικά και ημιπεδινά της κεντρικής – ανατολικής και βόρειας Πελοποννήσου, αλλά και στα ορεινά ημιορεινά της Κρήτης.

Αττική

Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το απόγευμα της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά και από το βράδυ σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m).
Συγκεκριμένα για το νομό Αττικής οι πιο σοβαρές χιονοπτώσεις – χιονοστρώσεις φαίνεται να εντοπίζονται από το ύψος του Αγίου Στεφάνου και βορειότερα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τη Σταμάτα, την Άνοιξη, το Κρυονέρι, Αφίδνες, Μαλακάσα, Καπανδρίτι.
Από Μαρούσι μέχρι και Κηφισιά θα δούμε χιονοπτώσεις με τις χιονοστρώσεις όμως να μη δείχνουν τόσο εκτεταμένες στην περίπτωση που αυτές παρατηρηθούν. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στο βορειοδυτικό τόξο, δηλαδή γύρω από τα Βίλια και γενικά περιοχές που βλέπουν προς τον Κιθαιρώνα και τα δυτικά της Πάρνηθας όπου θα πέσει μεγάλος όγκος χιονιού και με διάρκεια.
Γενικά προβληματίζει ο βορειοανατολικός άνεμος που θα μεταφέρει και υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο ανεβάζοντας τα επίπεδα χιονόπτωσης στο νομό.
Γι’ αυτό και δίνουμε έμφαση στα υπερβόρεια τμήματα του νομού αλλά και στα υπερ-βορειοδυτικά.
Πλην αυτών των περιοχών στα υπόλοιπα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουμε προβλήματα χιονόστρωσης ακόμη και αν τοπικά χιονίσει όπως π.χ από Μαρούσι μέχρι και Κηφισια.

γ) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Μεγάλη προσοχή στους πολύ θυελλώδεις βοριάδες μέσα στην Τρίτη αλλά και την Τετάρτη ειδικά μέχρι και το μεσημέρι που πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε απαγορευτικό απόπλου.
Ισχυρός παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά που στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά ίσως να είναι και ολικός.

δ) Την Τετάρτη (31-01-24) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.
m3_9.JPG
Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από την πρώτη διαταραχή σήμερα Κυριακή (28-01-24) κατά τόπους στην Εύβοια και την Κρήτη και κυρίως από τη δεύτερη διαταραχή από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
m4_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης