Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η ακροδεξιά θα ανέβει· και οι λόγοι είναι απλούστατοι

Η ακροδεξιά θα ανέβει· και οι λόγοι είναι απλούστατοι

Έχω μία φυσική απέχθεια για οτιδήποτε φασιστικό.
Είτε προέρχεται από ακροδεξιά, είτε από ακροαριστερά, είτε από οπουδήποτε.
Θεωρώ πως ο φασιστικός τρόπος σκέψης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τραγωδίες και μιζέρια.

Τους τελευταίους μήνες διαβάζω όλο και περισσότερα δημοσιεύματα για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία και τις «ανησυχίες» ορισμένων «δημοκρατικών» είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδας.
Όλοι γράφουν τα δικά τους, κανείς όμως δεν αναρωτιέται το αυτονόητο: «Γιατί συμβαίνει αυτό;».

Ας ρωτήσουμε λοιπόν μέσα στη φαντασία μας έναν απλό πολίτη πως του ακούγεται το παρακάτω συμπέρασμα της Oxfam:
“Ο κόσμος γνώρισε μια «εντυπωσιακή αύξηση του ακραίου πλούτου» και μόνο στις ΗΠΑ, οι δισεκατομμυριούχοι είναι 46% πλουσιότεροι από ό,τι ήταν το 2020, ενώ οι τρεις πλουσιότεροι άνδρες (Elon Musk, Jeff Bezos, Larry Ellison) αύξησαν την καθαρή τους περιουσία κατά 84%, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Oxfam για την παγκόσμια ανισότητα. Να σημειωθεί ότι 37,9 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν στη φτώχεια, ήτοι το 11,5% του συνολικού πληθυσμού… Επίσης, η Oxfam διαπίστωσε επίσης ότι οι πέντε πλουσιότεροι άνδρες παγκοσμίως έχουν υπερδιπλασιάσει τον τεράστιο πλούτο τους από το 2020. Ενδεικτικά, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ο κόσμος θα έχει τον πρώτο του τρισεκατομμυριούχο μέσα σε μια δεκαετία. Την ίδια στιγμή, η φτώχεια δεν θα εξαλειφθεί για άλλα 229 χρόνια! «Βρισκόμαστε μάρτυρες των απαρχών μιας δεκαετίας διχασμού, με δισεκατομμύρια ανθρώπους να επωμίζονται τα οικονομικά κύματα της πανδημίας, του πληθωρισμού και του πολέμου, ενώ οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων εκτινάσσονται», δήλωσε στο CNBC ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International, Amitabh Behar. «Αναμένουμε να δούμε συνεχή συγκέντρωση ακραίου πλούτου στην κορυφή», πρόσθεσε η Rebecca Riddell, επικεφαλής της πολιτικής οικονομικής και φυλετικής δικαιοσύνης στην Oxfam”.

Έπειτα, ας ρωτήσουμε έναν πολίτη του Νότου πως νιώθει όταν βλέπει τον Γερμανό καγκελάριο να πετά στον κάλαθο των αχρήστων τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να δαπανά ό,τι ακριβώς θέλει στον προϋπολογισμό, όταν λίγα μόλις χρόνια πριν το Βερολίνο επέμενε εμμονικά και προκλητικά στους ίδιους κανόνες, οδηγώντας σε φτωχοποίηση επιπέδου Αφρικής πολίτες των λεγόμενων «PIGS».

Μέσα σε όλα, ας ρωτήσουμε και έναν ακόμη πως νιώθει για τον φασισμό από το άλλο άκρο πλέον, που εκφράζεται με ατζέντες ΛΟΑΤΚΙ+ και ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως σκύλοι, δέντρα (ισχύει, δεν κάνω πλάκα) και προκαλούν την ανοχή όλων, ακόμη και ανθρώπων που είναι ανοικτόμυαλοι και πάντα στήριζαν την κοινότητά τους.

Η Ευρώπη είναι καταδικασμένη να το ζει ξανά και ξανά.
Το πρόβλημα είναι ένα και εντοπίζεται στο τρέχον σύστημα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και την εκάστοτε «ανάγνωση» του «εγχειριδίου χρήσης» από τους κατέχοντες εξουσία και πλούτο.

Οι τρεις άμεσες ερωτήσεις στα παραπάνω, φαντάζομαι πως είναι οι εξής: «Πάντα έτσι δεν ήταν, δεν υπήρχαν πάντα πλούσιοι και φτωχοί; Γιατί αυτό να αλλάξει τώρα;», «Γιατί αυτό γίνεται στην Ευρώπη και όχι στις ΗΠΑ και τη Βρετανία;» και «Εσύ που το παίζεις έξυπνος με θεωρίες, έχεις κάτι να προτείνεις αντί να γράφεις φιλοσοφίες;».

Η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι «Ναι, όντως πάντα έτσι ήταν ο πλανήτης». Ωστόσο, ποτέ ο πλανήτης δεν είχε φθάσει σε τέτοιο τεχνολογικό επίπεδο. Πιο παλιά δεν υπήρχαν οι δυνατότητες. Τώρα υπάρχουν οι δυνατότητες, αλλά οι πόροι καταλήγουν σε ελάχιστους.

Στη δεύτερη ερώτηση, θα έλεγα ότι ΗΠΑ και Βρετανία δεν ήταν ούτως ή άλλως ανοικτόμυαλες χώρες ώστε να αποτελέσει δυσάρεστη έκπληξη μία άνοδος της ακροδεξιάς. Μιλάμε για τις δύο πιο άνισες και άδικες κοινωνίες του δυτικού πολιτισμού αυτή τη στιγμή.

Στην τρίτη ερώτηση, θα έλεγα πως η λύση είναι ένα υβρίδιο λύσεων, μακριά από ιδεοληψίες, που θα βασίζεται στο σκανδιναβικό μοντέλο. Το μόνο σύστημα που αποδεδειγμένα, δούλεψε.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, δυστυχώς για όλους μας το τέρας της ακροδεξιάς θα θεριέψει.
Και το πρόβλημα είναι πως ο κύκλος που ζει η ανθρωπότητα τα τελευταία 15 χρόνια, είναι φαύλος, διότι οι εγκέφαλοι των κοινών ανθρώπων έχουν «καεί» και ο πυρήνας του συστήματος, παραμένει πεισματικά ο ίδιος.
Οπότε θα βλέπουμε το ίδιο έργο ξανά και ξανά, μέχρι να γίνει μία ουσιώδης αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης