Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βαρώτσος (σεισμολόγος): Πώς η μέθοδος ΒΑΝ μπορεί να ανιχνεύσει εγκαίρως τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο

Βαρώτσος (σεισμολόγος): Πώς η μέθοδος ΒΑΝ μπορεί να ανιχνεύσει εγκαίρως τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το σύστημα ανιχνεύει τους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια με ποσοστό επιτυχίας 95%
Το ότι η μέθοδος ΒΑΝ μπορεί να έχει εφαρμογές και στην ιατρική με αιχμή την ανίχνευση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, υποστήριξε γνωστός για την προγνωστική μέθοδο των σεισμών ΒΑΝ, καθηγητής Σεισμολογίας, Παναγιώτης Βαρώτσος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Βράδυ Κυριακής» και τον Δημήτρη Κοτταρίδη.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο λεγόμενος φυσικός χρόνος έχει το πλεονέκτημα ότι αντλεί την πληροφορία πότε ένα πολύπλοκο σύστημα που εξελίσσεται πλησιάζει το κρίσιμο σημείο και αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο».
Όπως είπε, οι πρώτες έρευνες και άρχισαν το 2007 και βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πριν από μερικές εβδομάδες (πριν από την εκπνοή του 2023) παρουσιάστηκε μελέτη και για την εξ αποστάσεως ανίχνευση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Σύμφωνα με όσα είπε στην ίδια εκπομπή της ΕΡΤ συνεργάτης του κ. Βαρώτσου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Ο φυσικός χρόνος μπορεί να βρει εφαρμογή στην εκτίμηση του κινδύνου παρακολουθώντας τη μεταβολή της εντροπίας που έχουν οι καρδιακοί παλμοί και αναλύοντάς τους».
Ειδικότερα, με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου «έχει κατασκευαστεί φορητή μονάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει οξύμετρο, να καταγράψει τους καρδιακούς παλμούς και στη συνέχεια τα δεδομένα πηγαίνουν στον κεντρικό υπολογιστή που κάνει την ανάλυση και στέλνει την πληροφορία σε ένα τάμπλετ ή κινητό. Κατόπιν, αφού γίνει η έγκαιρη διάγνωση μπορεί ο ασθενής να πάει στον καρδιολόγο».
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το σύστημα ανιχνεύει τους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια με ποσοστό επιτυχίας 95%.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης