Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βαρώτσος: Είχαμε ενημερώσει εγκαίρως για τον μεγάλο σεισμό των 7,6 ρίχτερ στην Ιαπωνία – Οι προβλέψεις του για την Ελλάδα

Βαρώτσος: Είχαμε ενημερώσει εγκαίρως για τον μεγάλο σεισμό των 7,6 ρίχτερ στην Ιαπωνία – Οι προβλέψεις του για την Ελλάδα
«Γεγονός είναι ότι έχει αρκετό χρόνο να γίνει σεισμός στην Ελλάδα» τονίζει ο καθηγητής σεισμολογίας
«Είχαμε ενημερώσει εγκαίρως για τον σεισμό της Ιαπωνίας, ο οποίος έγινε την Πρωτοχρονιά με μέγεθος 7,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ (…) Γεγονός είναι ότι έχει αρκετό χρόνο να γίνει σεισμός στην Ελλάδα» επισήμανε ο γνωστός για την προγνωστική μέθοδο των σεισμών ΒΑΝ, καθηγητής Σεισμολογίας, Παναγιώτης Βαρώτσος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Βράδυ Κυριακής».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε:
«Η επιστημονική κοινότητα είχε ενημερωθεί για μια εργασία μας, η οποία δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή τρεισήμισι εβδομάδες πριν από τον σεισμό στην Ιαπωνία. Αυτή είναι σε συνεργασία με την ιαπωνική ομάδα, γιατί εδώ και 45 χρόνια έχουμε στενή συνεργασία με τους Ιάπωνες».
Ενώ επισήμανε:
«Υπήρξε συνεδρίαση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που μας είχε επισκεφθεί εδώ για το θέμα του ΒΑΝ. Μας έγινε επίσημη σύσταση, να δημοσιοποιούμε επιστημονικά την πληροφορία όταν ο σεισμός υπερβαίνει τα 6 Ρίχτερ. Όταν εμείς βλέπουμε ότι είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, οφείλουμε να το δημοσιοποιήσουμε στην επιστημονική κοινότητα και βεβαίως να μεταφέρουμε την πληροφορία στην Πολιτεία. Τώρα, από εκεί και πέρα, το πώς θα χειριστεί το θέμα, είναι δικό της».

Αναφoρά σε πιθανό μεγάλο σεισμό σε Ελλάδα – Τουρκία

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο σεισμολόγος τόνισε πως δεν έχει εκπονήσει σχετική εργασία γι’ αυτό το θέμα, αλλά είπε πως η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, εξίσου μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της τουρκικής μεγαλούπολης.
«Οι διάφορες δηλώσεις που γίνονται, γίνονται από διάφορους με εκτιμήσεις, οι οποίες δεν εδράζονται σε συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδο», υπογράμμισε.
«Γεγονός είναι ότι έχει αρκετό χρόνο να γίνει σεισμός στην Ελλάδα (…) Εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να το ανιχνεύσουμε και ό,τι κάναμε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, της Ανδραβίδας και της Μεθώνης, θα το ξανακάνουμε αν το δίκτυό μας λειτουργεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης