Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε λευκό κλοιό η μισή χώρα - Χιονοπτώσεις, βροχές και άνεμοι έως 9 μποφόρ - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε λευκό κλοιό η μισή χώρα - Χιονοπτώσεις, βροχές και άνεμοι έως 9 μποφόρ - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Η εξέλιξη του καιρού - Τα κλειστά σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα τη Δευτέρα 22/1
(upd) Στα "λευκά" ντύθηκε η μισή Ελλάδα, ενώ συνεχίζεται η επέλαση του χιονιά και σήμερα, Κυριακή 21/1, στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης.
Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν από το Σάββατο 20/1 στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς σε ημιορεινές περιοχές, ενώ τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 21/1 χιόνισε και στα πεδινά της βόρειας Ελλάδος,καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδος.
Μάλιστα, χιόνισε ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στη  Φλώρινα το χιόνι έφτασε τα 15 εκατοστά και η θερμοκρασία στους -2 βαθμούς Κελσίου.
Παράλληλα, επικρατούν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, αλλά  και εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια.
Περαιτέρω πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία (της τάξεως των 6 - 8 βαθμών Κελσίου) κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια και κεντρικά που ήδη έχει πέσει σημαντικά, θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, με τοπικά ισχυρό παγετό τις βραδινές ώρες της Κυριακής 21/1 και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 22/1, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που επικαιροποιήθηκε την Κυριακή 21/1 από την ΕΜΥ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Περιορισμένο αριθμό κλήσεων για την Αττική δέχτηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της επιδείνωσης του καιρού.
Ειδικότερα, η Πυροσβεστική κλήθηκε για πτώσεις δέντρων σε περιοχές όπως το Νέο Ηράκλειο, η Παλλήνη, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, η Αγία Παρασκευή.
Σημειώνεται ότι σε εφαρμογή έχουν τεθεί τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων λόγω της επιδείνωσης του καιρού και στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Πυροσβεστικής.
Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συστάσεις και μέτρα της ΕΛ.ΑΣ  - Άρση απαγόρευσης  κυκλοφορίας

Σε κυκλοφορία
δόθηκαν από την Τροχαία Θεσσαλονίκης, μετά το χθεσινοβραδινό αποκλεισμό λόγω του χιονιού και του παγετού, οι επαρχιακές οδοί Ωραιοκάστρου - Μελισσοχωρίου και Ξηροχωρίου - Προχώματος.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, έχει πλέον αρθεί η προσωρινή επιβολή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Νομός Θεσσαλονίκης), της εδαφικής αρμοδιότητας της ανωτέρω Υπηρεσίας , αλλά και η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή οδό (02) Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.
Επιπλέον, έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων, μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, κατά μήκος της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών και σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ κανονικά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην Εγνατία οδό και στους καθέτους άξονες και αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικά ελαστικά χιονιού χρειάζονται σε ορισμένα σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Κοζάνης, της Φλώρινας, των Γρεβενών και τις Καστοριάς.
Σημειώνεται πως είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εκτός των οχημάτων που φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), σε Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, στην Ημαθία και συγκεκριμένα, στην Εγνατία Οδό και στο οδικό δίκτυο των Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας καθώς και στο οδικό δίκτυο των Δήμων Πολυγύρου και Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, αλλά και για το σύνολο των οδικών δικτύων των Π.Ε. Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.
Λόγω της κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συστήνεται στους πολίτες και ιδιαίτερα στους οδηγούς, οι οποίοι διαμένουν ή πρόκειται να κινηθούν προς τις εν λόγω περιοχές, ή σε περιοχές της επικράτειας όπου αναμένεται να επεκταθούν/ενταθούν τα καιρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Παράλληλα, παρακαλούνται να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και σε κάθε περίπτωση να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε  από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας έχει ως εξής:
-ΓΡΕΒΕΝΑ
Α. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων των οχημάτων στο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Γρεβενών.
Β. Η άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία οδό, από το 120,8ο χλμ (Α/Κ Παναγιάς) έως το 181,1ο χλμ. (Α/Κ Ανατολικός Σιάτιστας) και στην Εθνική οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ έως το 40ο χλμ.
-ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Α) Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:
στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ.,
στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο χλμ. έως το 48ο χλμ,
στην Εθνική Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων, από το 97ο χλμ. έως το 113,5ο χλμ,
σε όλο το ορεινό επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Καστοριάς,
σε όλο το ορεινό επαρχιακό και ορεινό δημοτικό δίκτυο του Δήμου Άργους Ορεστικού και
σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Νεστορίου
Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο λοιπό Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.
Β. Η άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίαςστον κάθετο άξονα της Εγνατία Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής (Α-29), από το 17,5ο χλμ. (Α/Κ Αλιάκμονα) έως το 69,3ο χλμ (Ι/Κ Κρυσταλλοπηγής).
- ΚΟΖΑΝΗ:
Α. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων: στην εθνική οδό Κοζάνης- Βέροιας, από το 30ο χλμ. έως το 38ο χλμ., στην εθνική οδό Κοζάνης- Ιωαννίνων, από το 47ο χλμ έως το 97ο χλμ., στο επαρχιακό και λοιπό δημοτικό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Κοζάνης.
Β. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης – Πτολεμαΐδας (Α-27), διεξάγεται κανονικά.
Γ. Η άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:
στο Τμήμα της Εθνικής οδού Κοζάνης – Λάρισας, από το 25ο χλμ έως το 51ο χλμ (όρια με Δ.Α. Λάρισας),
στην Νέα Εθνική οδό Κοζάνης – Φλώρινας (από Α/Κ Κοίλων έως Α/Κ Φιλώτα,
στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού (Α-2) από Α/Κ 9Β Ανατολικό Σιάτιστας μέχρι τον Α/Κ 13 Πολυμύλου και
στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού (Α-29) από Α/Κ 9Α Δυτικά Σιάτιστας μέχρι τον Α/Κ 2 Αλιάκμονα.
-ΦΛΩΡΙΝΑ
Α) Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων των οχημάτων στο Εθνικό, Επαρχιακό, Δημοτικό οδικό δίκτυο και στον Αυτοκινητόδρομο (Α-27) της Π.Ε. Φλώρινας.
Β) Η άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:
στην Νέα Εθνική οδό Φλώρινας – Κοζάνης, από το 1ο χλμ έως το 38ο χλμ,
στην Παλαιά Εθνική οδό Φλώρινας – Κοζάνης, από το 1ο χλμ έως το 34ο χλμ και
στον αυτοκινητόδρομο Α-27 Φλώρινας – Νίκης.
Γ) Από την 20:15΄ ώρα του Σαββάτου 20/1 ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:
στην Εθνική οδό Φλώρινας – Καστοριάς – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής, από το 15ο χλμ έως το 31ο χλμ. και
στην Επαρχιακή οδό Φλώρινας – Άνω Κλεινών – Ακρίτα (διασταύρωση με Εθνική Οδού 2 Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής), από το 16ο χλμ έως το 22ο χλμ.
Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, εκχιονισμού και έκτακτης ανάγκης, εφόσον φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου ελαστικά.
Στην Κεντρική Μακεδονία με νεότερες αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών, έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στην κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, λόγω εξομάλυνσης των καιρικών συνθηκών.
Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία παντός είδους φορτηγού οχήματος με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 3,5 τόνων, στα εξής οδικά σημεία:
-Από το 48 έως το 90 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού.
-Από το 70 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).
-Από το 56 έως το 75 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Χολομώντα).
-Από το 48 έως το 62 χιλιόμετρο της εθνικής οδoύ Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου.
-Από το 2 έως το 12 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νεοχώριου - Βαρβάρας.
-Από το 5 έως το 10 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νεοχωρίου - Ολυμπιάδας.
-Στην επαρχιακή οδό Αρναίας - Στανού.
-Στις δασικές οδούς Παλαιόχωρας - Ταξιάρχη και Πολυγύρου - Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά).
-Στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ταξιάρχη, Παλαιοκάστρου, Παλαιόχωρας, Ριζών, Γεροπλατάνου, Σανών, Δουμπιών, Αγίου -Προδρόμου και Βάβδου.
Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα Οδικής Βοήθειας, τα εκχιονιστικά και τα φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι, αλλά και οχήματα εκτάκτου ανάγκης (ΕΚΑΒ, Π.Υ. κ.α.).

Πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, άλλων αντιολισθητικών μέσων ή με ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και χαρακτηριστικό Μ+S, γίνεται στα εξής οδικά σημεία:
Στην Ημαθία:
-Στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου από από το 4 χιλιόμετρο έως και το Χιονοδρομικό κέντρο.
-Στις δημοτικές οδούς Νάουσας – Σελίου και Νάουσας – Τριών Πέντε Πηγαδίων από τη Νάουσα έως τα χιονοδρομικά κέντρα.
-Στη δημοτική οδό Νάουσας – Ροδοχωρίου.
-Στην επαρχιακή οδό Βέροιας Δασκίου από το 21 χιλιόμετρο έως το Δάσκιο.
-Στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σφηκιάς – Ριζωμάτων από το 25 έως το 32,5 χιλιόμετρο.
-Στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κοζάνης από το 76,5 έως το 91,4 χιλιόμετρο (Καστανιά).
Στο Κιλκίς:
-Στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστανερής – Λιβαδίων.
Στην Πέλλα:
-Στο οδικό δίκτυο Άρνισσας – Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρα» από το 10 χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο.
Στην Πιερία:
-Στην επαρχιακή οδό Κατερίνης – χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου από το 24 (Ρητίνη) έως το 36 χιλιόμετρο.
-Στην εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας από το 23 (Φωτεινά) έως το 42 χιλιόμετρο (όρια με νομό Λάρισας).
Στη Χαλκιδική:
-Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης –Ιερισσού από το 65 έως το 90 χιλιόμετρο.
-Στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Χολομώντα) από το 65 έως το 75 χιλιόμετρο.
-Στις δασικές οδούς Πολυγύρου – Ταξιάρχη (Μέσω Τσουκαλά) και Παλαιόχωρας –Ταξιάρχη.
-Στην επαρχιακή οδό Αρναίας – Στανού.
-Στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας από το 2 έως το 12 χιλιόμετρο.
-Στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου Ολυμπιάδας από το 5 έως το 10 χιλιόμετρο.

Θεσσαλία: Μερική άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, λόγω ύφεσης των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των χιονοπτώσεων – παγετού σε σημεία του οδικού δικτύου εδαφικής αρμοδιότητας της Π.Ε. Τρικάλων, αίρεται μερικώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων βάρους άνω των 3,5 τόνων & των Λεωφορείων, διατηρούμενη στα κάτωθι σημεία του οδικού δικτύου όπου η κίνηση όλων των οχημάτων πραγματοποιείται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων αντιολισθητικών μέσων ή ειδικών ελαστικών (χιονολάστιχα):
Α) Επ. Οδό Πύλης – Μεσοχώρας: από τη χ/θ 16ο χλμ. της Επ.Ο. (θέση «Πηγή των Θεών») έως τη χ/θ 55ο χλμ. (Τ.Κ. Μεσοχώρας) &
Β) Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Πύλης.
Της παρούσης απόφασης εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Ήπειρος: Εξασθενεί η κακοκαιρία – Άρση περιοριστικών μέτρων στην Εγνατία

Από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοινώθηκε ότι, με νεότερη απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, αίρονται όλα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στην κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της Εγνατίας Οδού στον Νομό Ιωαννίνων , λόγω εξασθένησης των καιρικών φαινομένων, ένεκα των οποίων είχαν επιβληθεί.

Η κατάσταση στη Στερεά Ελλάδα

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, λόγω των καιρικών φαινομένων, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχ. Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από τη 12η χ/θ έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
Σημειώνεται ότι είναι ο υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά, από 20/1 αι μέχρι νεωτέρας, για το σύνολο του οδικού δικτύου των Νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φωκίδας και του Δήμου Λαμίεων, Δομοκού, Μακρακώμης του Νομού Φθιώτιδας.

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω ανέμων

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω των ισχυρών ανέμων σε θαλάσσιες περιοχές που φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Έτσι, τέθηκε σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου, ενώ δεν εκτελούνται ούτε τα δρομολόγια των υδροπτερύγων για τον Αργοσαρωνικό.
Επίσης, κλειστές είναι οι συνδέσεις Αγ. Μαρίνα - Στύρα, Βόλος - Σποράδες, Καβάλα - Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη.Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, το πρωινό δρομολόγιο θα εκτελεστεί μόνο στη γραμμή Κεραμωτή - Λιμένας Θάσου.
Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία ή τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Κλειστά τη Δευτέρα 22/1 τα σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες, Κοζάνη, και Αμύνταιο - Κανονικά η λειτουργία των παιδικών σταθμών

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 22/1 τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, στους δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου, Κοζάνης και Πρεσπών.
Αντίθετα, οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.
Αναλυτικά:
-Με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας Β. Γιαννάκη, την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες) που επικρατούν στην περιοχή.
Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα ΚΔΑΠ και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Φλώρινας.
Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.
- Με απόφαση του Δημάρχου Πρεσπών, Γεώργιου Στεργίου, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον Δήμο Πρεσπών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
Ωστόσο, ο Παιδικός Σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά.
-Με απόφαση του Δημάρχου Αμυνταίου, Ιωάννη Λιάση, την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αμυνταίου θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά, εκτός από αυτούς στις Δημοτικές Κοινότητες Λεχόβου και Βαρικού οι οποίοι θα παραμείνουν κλειστοί.
- Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτερα 22/1 2024 τα σχολεία του δήμου Εορδαίας, εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας περί ολικού παγετού και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Εορδαίας, ύστερα από απόφαση του Δημάρχου Εορδαίς, Παναγιώτη Ν.Πλακεντά.
- Με απόφαση του Δημάρχου Κοζάνης, Γιάννη Κοκκαλιάρη, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, κλειστές θα παραμείνουν τη Δευτέρα 22/1 όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), Ειδικής Αγωγής (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας) και Εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ του Δήμου Κοζάνης. Σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.
Ωστόσο, στο δήμο Βελβεντού τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 10:00.
Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.
-Καστοριά: Αναμένονται αποφάσεις για τα σχολεία στην Καστοριά
Το απόγευμα της Κυριακής 21/1, στις 18:00, αναμένεται η ανακοίνωση από τον δήμο Καστοριάς σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα 22/1/2024

Προβλέψεις ΕΜΥ

Περαιτέρω πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία (της τάξεως των 6 - 8 βαθμών Κελσίου) κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια και κεντρικά που ήδη έχει πέσει σημαντικά, θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, με τοπικά ισχυρό παγετό τις βραδινές ώρες της Κυριακής 21/1 και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 22/1, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που επικαιροποιήθηκε την Κυριακή σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία .
Αναλυτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ):
-Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν σήμερα Κυριακή 21/1 σε ολόκληρο το Αιγαίο. Σταδιακά από το μεσημέρι της Δευτέρας 22/1 θα εξασθενήσουν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο.
-Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα Κυριακή 21/1 μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τη νύχτα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
-Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
α) Σήμερα, Κυριακή 21/1, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Εύβοιας και από το απόγευμα στα ορεινά της Κρήτης, κατά κανόνα ασθενείς. Οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στη βόρεια Ελλάδα γρήγορα θα σταματήσουν.
β) Τη Δευτέρα 22/1 ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα περιοριστούν μόνο στα ορεινά της Κρήτης.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Επιμένει η κακοκαιρία στη νότια και νοτιοανατολική χώρα – Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

Παρά τη βελτίωση που παρουσιάζει ο καιρός την Κυριακή 21/01 σε μεγάλο μέρος της χώρας, η κακοκαιρία αναμένεται να επιμείνει στα νότια και νοτιοανατολικά, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Έτσι, για το υπόλοιπο τη ημέρας αναμένονται χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της Στερεάς και Πελοποννήσου έως τις πρώτες βραδινές ώρες (21/1), ενώ βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου των παραπάνω περιοχών.
r1_2.JPG
Παράλληλα, βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα σημειωθούν και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.
Τα φαινόμενα από τις πρώτες βραδινές ώρες θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στη Κρήτη και στα νότια τμήματα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
r2_1.JPG
Επιπλέον, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7 έως 9 μποφόρ) θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μποφόρ.
Τέλος, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και από το βράδυ της Κυριακής 21/1 θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Οδηγίες προς πολίτες

Ήδη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
1. Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
2. Αν μετακινούνται πεζή:
-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης