Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στον Αργολικό Κόλπο - Αισθητός στην Αττική

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στον Αργολικό Κόλπο - Αισθητός στην Αττική
Κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 14,5 χλμ
(upd) Σεισμός σημειώθηκε στις 07:21 το πρωί, σήμερα, 16 Ιανουαρίου, στη θαλάσσια περιοχή 16 χιλιόμετρα βορειανατολικά του Λεωνιδίου, στον Αργολικό Κόλπο.
Η εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κάνει λόγο για 4,8 Ρίχτερ.
Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική.
Κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 14,5 χλμ.
geo_5.JPG
Κλειστά τα σχολεία 

Κλειστά παραμένουν για προληπτικούς λόγους τα σχολεία στην περιοχή μετά τον σεισμό, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας.
Ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, Εμμ. Δολιανίτης, γνωστοποίησε το κλείσιμο των σχολείων για προληπτικούς λόγους και λόγω των μετασεισμών που σημειώνονται στην περιοχη.

Λέκκας: Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό- Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

«Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, είναι νωρίς, είναι δύσκολο να το πούμε ακόμη», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας, για τον σεισμό στον Αργολικό Κόλπο, εξηγώντας πως πρόκειται για περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα.
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ο σεισμός είναι σε μία περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα. Γειτνιάζει βεβαίως με την περιοχή του Λεωνιδίου που υπάρχουν μεγάλες δομές και ρήγματα, αλλά θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται κάτι το ιδιαίτερο μέσα στον Αργολικό κόλπο».
Κατά τον ίδιο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ούτε αναμένεται προς το παρόν να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Παπαδόπουλος: Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε

"Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε", σημειώνει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ στον Αργολικό Κόλπο, καθώς "είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό".
Όπως γράφει ο κ. Παπαδόπουλος "πρωινό ξύπνημα με επιφανειακό σεισμό μεγέθους 4,8 στον Αργολικό κόλπο. Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί"
"Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό", καταλήγει.

gp_2.JPG
Γκάνας (σεισμολόγος): Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος, η περιοχή έχει μεγάλα ρήγματα


"Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε", ανέφερε ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς για τη σεισμική δόνηση των 4,8 Ρίχτερ στον Αργολικό Κόλπο.
Ο κ. Γκανάς μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν υπάρχει ιστορικό για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ρήγματος.
Όπως είπε, "η συγκεκριμένη περιοχή, ο Αργολικός Κόλπος, έχει μεγάλα ρήγματα, αλλά έχει αραιή σεισμικότητα. Επομένως, θέλουμε λίγο χρόνο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης