Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θρίλερ με την κατάληψη στο ελληνόκτητο τάνκερ St Nicholas - Διαπραγματεύσεις της Ελλάδας για απελευθέρωση των ομήρων

Θρίλερ με την κατάληψη στο ελληνόκτητο τάνκερ St Nicholas - Διαπραγματεύσεις της Ελλάδας για απελευθέρωση των ομήρων
Στο τάνκερ επέβαιναν συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας, δόκιμος πλοίαρχος, ηλικίας μόλις 19 ετών
Σχετικά Άρθρα
(upd) Συνεχίζεται το θρίλερ με το υπό κατάληψη ελληνόκτητο τάνκερ St Nicholas στον Κόλπο του Ομάν από ένοπλους του Ιράν.
To πλοίο είχε φορτώσει πετρέλαιο από τη Βασόρα του Ιράκ και είχε προορισμό το λιμάνι Αλιαγά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το στίγμα του πλοίου έχει χαθεί, καθώς οι ένοπλοι έχουν απενεργοποιήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, το τάνκερ βρίσκεται από χθες, στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν.
Στο τάνκερ επέβαιναν συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας, δόκιμος πλοίαρχος, ηλικίας μόλις 19 ετών. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να είναι σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το χρονικό

Η United Kingdom Maritime Trade Operations, του Βασιλικού Ναυτικού, που παρέχει προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν σε μια περιοχή που διέρχεται από πλοία που εισέρχονται και βγαίνουν από τα στενά του Ορμούζ.
Περιέγραψε ότι έλαβε μια αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του δεξαμενόπλοιου ότι άκουγε «άγνωστες φωνές μέσω τηλεφώνου» και είπε ότι οι περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν.
Εν τω μεταξύ, η βρετανική ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey είπε ότι «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο St. Nikolas.
Σημείωσε επίσης ότι οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν.
Έπειτα από λίγες ώρες το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε «αμερικανικό τάνκερ», με βάση δικαστική εντολή από ιρανικό δικαστήριο.
Σημειώνεται ότι το τάνκερ είναι συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρία Empire Navigation, του εφοπλιστή Μόλαρη το οποίο είχε βρεθεί και πέρυσι στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για 1 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, με τις ΗΠΑ να προχωρούν τότε σε κατάσχεση του πλοίου.
This is a locator map for the Gulf Cooperation Council member states: Saudi Arabia, Bahrain, Qatar, Oman, Kuwait and United Arab Emirates. (AP Photo)
Διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλουν προσπάθειες για την κατά το δυνατόν ταχύτερη απελευθέρωση των 19 μελών του πληρώματος.
Ρόλο διαπραγματευτή πρόκειται να αναλάβει αξιωματικός του Λιμενικού που είχε και στο πρόσφατο παρελθόν συναντηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με εκπροσώπους του Ιράν, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για την αποδέσμευση των ελληνικών ή ελληνικών συμφερόντων δεξαμενοπλοίων «Delta Poseidon» και «Prudent Warrior», που είχαν επίσης καταληφθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης