Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αρχαιολογικοί θησαυροί σε δύο οικόπεδα στην Κνωσό

Αρχαιολογικοί θησαυροί σε δύο οικόπεδα στην Κνωσό
Έχουν βρεθεί εξαιρετικά σημαντικές αρχαιότητες με ευρήματα από το θρησκευτικό κέντρο της Κνωσού
Μία σπουδαία δωρεά βρίσκεται σε εξέλιξη για τον δήμο Ηρακλείου καθώς σε δύο οικόπεδα στην Κνωσό έχουν βρεθεί εξαιρετικά σημαντικές αρχαιότητες με ευρήματα από το θρησκευτικό κέντρο της Κνωσού και ανασκαφέα την πρώην Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου κ. Αθανασία Κάντα.
Τα εν λόγω οικόπεδα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα cretalive.gr, βρίσκονται στην περιοχή Μπουγάδα Μετόχι στην Α’ Αρχαιολογική ζώνη της Κνωσού και ανήκουν σε δύο κρητικούς ιδιώτες. Πρόκειται για μοναδικά ακίνητα ως προς τον πλούτο των αρχαιοτήτων, σύμφωνα με τα σπουδαία ευρήματα της κ. Κάντα.
Μάλιστα, ορισμένες από αυτές τις αρχαιότητες έχουν εκτεθεί σε Μουσείο στην Αθήνα και στο Ashmolean Museum της Οξφόρδης, το οποίο έχει αρχαιότητες από την περίοδο του Έβανς.
Η αγορά των ακινήτων θα γίνει με χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας το οποίο θα καλύψει όλο το κόστος απόκτησης τους από το δήμο Ηρακλείου, που είναι προϋπόθεση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να συνεχιστεί η ανασκαφική διαδικασία. Το κόστος ανέρχεται στα 50.000 ευρώ για το πρώτο οικόπεδο με έκταση 1.339τ.μ. και 25.000 ευρώ για το δεύτερο οικόπεδο με έκταση 219τ.μ.
Το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου έχει πάρει απόφαση να πληρώσει το συμβολαιογράφο, το φόρο και το Κτηματολόγιο. Ωστόσο, ο φόρος είναι μηδενικός, ο συμβολαιογράφος δε θα λάβει χρήματα οπότε ο δήμος θα πληρώσει μόνο το τέλος ώστε να εγγραφούν τα οικόπεδα στο Κτηματολόγιο.
Έχει προηγηθεί ήδη έλεγχος από την Επιτροπή Καταλληλότητας και Εκτιμήσεως της αξίας των ακινήτων, ο οποίος συμφώνησε με το τίμημα και την καταλληλότητα των οικοπέδων.
Το Ινστιτούτο, ο συμβολαιογράφος κ. Αριστοφάνης Μπουντουράκης, η Νομική Υπηρεσία και το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας του δήμου Ηρακλείου καθώς και ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Βασιλάκης, έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία για την υπογραφή του συμβολαίου και απομένει μόνο ο ορισμός από τη νέα Δημοτική Αρχή του αντιδημάρχου που θα υπογράψει το συμβόλαιο.
Το συμβόλαιο θα γίνει με αγοραστή τον δήμο Ηρακλείου και εκ τρίτου συμβαλλόμενο τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αιγαιακών Σπουδών κ. Thomas Brogan, ο οποίος θα καταβάλλει το τίμημα στους ιδιώτες των οικοπέδων. Με αυτό τον τρόπο ο δήμος αποκτά δύο σημαντικά οικόπεδα τα οποία θα θέσει στη διάθεση της Αρχαιολογίας Ηρακλείου.
oikopeda_knosos_doryforiki_foto.jpg

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης