Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προειδοποίηση για 7.000 κρούσματα ημερησίως - Ασθενείς κατακλύζουν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία - Ένημέρωση από Γεωργιάδη στις 10/1

Προειδοποίηση για 7.000 κρούσματα ημερησίως - Ασθενείς κατακλύζουν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία - Ένημέρωση από Γεωργιάδη στις 10/1
Στοιχεία για την πορεία του  κορωνοϊού στη χώρα μας θα δώσει αύριο, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, στις 11:30, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο υπουργείο Υγείας ο Άδ. Γεωργιάδης
Σχετικά Άρθρα
Με το βλέμμα στην έξαρση του κορωνοϊού, όσο και των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV), βρίσκονται οι ειδικοί, που κάνουν λόγο για κορύφωση προς το τέλος του Ιανουαρίου και στη συνέχεια, αργή αποκλιμάκωση.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δ.  Σαρηγιάννη, προβλέπεται η κορύφωση να σημειωθεί μέχρι τις 22-23 Ιανουαρίου, περιόδο κατά την οποία θα καταγράφονται ως και 7.200 ημερησίως.
Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί και για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.
Ο  υπουργός Υγείας,  Άδ. Γεωργιάδης
, θέτει ως ύψιστη προτεραιοτητα την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών,  ενώ η  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να συστήνει να το κάνουν και για COVID-19 και γρίπη, όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.
Μάλιστα, στοιχεία για την πορεία του  κορωνοϊού στη χώρα μας θα δώσει αύριο, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, στις 11:30, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο υπουργείο Υγείας ο κ. Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.
Με την έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων να συνεχίζεται, εξετάζεται  η υποχρεωτική επαναφορά της μάσκας στα νοσοκομεία, ειδικά στα αντικαρκινικά. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο ΕΟΔΥ έχεις προχωρήσει σε 5 ισχυρές συστάσεις από τις 29/12/23, μεταξύ των οποιών είναι η χρήση μάσκας προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς. Επιπλέον, έχει δώσει σειρά οδηγιών για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον.
Στο μεταξύ,  ο  υπουργός Υγείας παρέστη σήμερα (9/1) στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ενώ το προηγούμενο 24ωρο (8/1), συναντήθηκε με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη και τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκο.
Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίζεται καθησυχαστικός. Όπως δηλωσε  προ ημερών, «δεν υπάρχει κανένας φόβος και κανένας πανικός. Δεν υπάρχει αυτή η εικόνα την οποία προσπαθούν να βγάλουν προς τα έξω. Υπάρχει μία αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, στις εισαγωγές, διότι έχουμε ταυτόχρονα την κορύφωση δύο επιδημιών, του Covid και της γρίπης. Όμως, τα γενικά στοιχεία φέτος είναι πολύ καλύτερα από πέρσι, είναι απολύτως υπό έλεγχο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργήσουμε πανικό και ανησυχία».Σύμφωνα με τον υπουργό, «η πίεση αυτή τη στιγμή στο σύστημα είναι το 1/10 από την εποχή που ήμασταν σε πίεση».

Γεωργιάδης: Ύψιστη προτεραιότητα η αύξηση των εμβολιασμών, ιδιαιτέρως στις ευπαθείς ομάδες


"Η αύξηση των εμβολιασμών, ιδιαιτέρως στις ευπαθείς ομάδες, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μας", τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος παρέστη στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης σε ανάρτησή του "είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ σήμερα το πρωί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η αύξηση των εμβολιασμών, ιδιαιτέρως στις ευπαθείς ομάδες, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μας. Επί τη ευκαιρία κόψαμε και την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα μας. Ευχαριστώ όλα τα μέλη της για την μεγάλες προσπάθειες που καταβάλουν για την Δημόσια Υγεία".
g2_45.JPG
Σαρηγιάννης: Πάνω από 7.000 κρούσματα ημερησίως έως τις 22 Ιανουαρίου - Διαχειρίσιμη η κατάσταση

Για κορύφωση της διασποράς τόσο του κορωνοϊού, όσο και των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, τις επόμενες ημέρες έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα μοντέλα, προβλέπεται η κορύφωση να σημειωθεί μέχρι τις 22-23 Ιανουαρίου, περιόδο κατά την οποία θα καταγράφονται ως και 7.200 ημερησίως, ενώ θα ακολουθήσει αργή αποκλιμάκωση.
Εξήγησε ότι οι αρχικοί υπολογισμοί πριν από τα Χριστούγεννα προέβλεπαν ότι θα φτάναμε μέχρι και 8.800 κρούσματα ημερησίως στην κορύφωση της διασποράς, όμως πλέον υπάρχει αυτή η σημαντική διόρθωση προς τα κάτω λόγω αλλαγής συμπεριφοράς του κόσμου.
«Αρχίσαμε να προσέχουμε, φοράμε λίγο παραπάνω τη μάσκα, κάνουμε τεστ, γίνεται συνείδηση ότι πρέπει να προσέξουμε», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, συστήνοντας προσοχή καθώς υπάρχουν και άλλες γιορτές, όπως οι Απόκριες μέσα στον Φεβρουάριο.
Υπογράμμισε ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να κάνει και εμβόλια, λέγοντας πως «ακόμη προλαβαίνουμε, αν δράσουμε τώρα».
Πάντως, κατά τον ίδιο, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Παγώνη: Η γρίπη θα μας προβληματίζει μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου - Ο κορωνοϊός δεν έφυγε ποτέ

Αναμενόμενη ήταν η έξαρση του κορωνοϊού και γενικότερα των αναπνευστικών λοιμώξεων , ιδίως για τους 3 χειμερινούς μήνες, τόνισε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη, σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε χαρακτηριστικά πως ο κορωνοϊός «είναι εδώ, δεν έφυγε ποτέ» αι επανέλαβε για τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), ότι κυριαρχεί, αλλά δεν επηρεάζει το κατώτερο αναπνευστικό, ούτε κάνει πνευμονίες.
Για τη γρίπη, ανέφερε πως «θα μας προβληματίζει σίγουρα μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου» και εξήγησε ότι το σχετικό εμβόλιο καλό θα ήταν να γίνει ακόμη και τώρα.
Σημείωσε δε, πως έχουμε μείνει πίσω στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, η κα Παγώνη συνέστησε οι γονείς να επικοινωνούν με τους παιδίατρους μόλις εμφανίσουν το πρώτο σύμπτωμα, ακόμη και αν δεν έχουν πυρετό.
«Ο στρεπτόκοκκος ειδικά εμφανίζει πονόλαιμο», εξήγησε και πρόσθεσε πως «αν δοθεί αγωγή άμεσα δεν υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά».

Πάνω από 30% αύξηση των προσελεύσεων ασθενών στα επείγοντα των νοσοκομείων - Αναμονές, τα στοχεία για τις εισαγωγές

Η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων οδηγεί τους ασθενείς στα επείγοντα των νοσοκομείων, τα οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, «πιέζονται πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες από τους ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα».
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «πλην των ασθενών με κορωνοϊό που στη πλειονότητα εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει μεγάλη αύξηση των ασθενών με γρίπη και άλλες ιώσεις», ενώ η αύξηση ξεπερνάει το 30% κάτι που δείχνει την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
«Τις αργίες, Σαββατοκύριακα, νύχτες, η πρωτοβάθμια κατεβάζει ρολά και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει. Έτσι, όλοι οι δρόμοι για τους ασθενείς ακόμη και για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για τον κορωνοϊό, οδηγούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία», σημειώνει.
Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει πως η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
Κατά τον ίδιο, «οι νοσοκομειακές ανεπτυγμένες παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές γέμισαν. Δεν φθάνουν τα κρεβάτια να καλύψουν τους ασθενείς που τελικά εισάγονται», με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε κλίνες άλλων κλινικών, «αυξάνοντας τον δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Στοιχεία για τις εισαγωγές

«Στο νοσοκομείο της Νίκαιας χθες εισήχθησαν 80 ασθενείς με παθολογικά, πνευμονολογικά προβλήματα από περίπου 45 πριν ένα μήνα.
Περίπου 100 ασθενείς επισκέπτονται τον «Ευαγγελισμό» στην εφημερία. Εισάγονται 80- 90 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα.
Στο «Αττικόν» στην τελευταία εφημερία 5 Ιανουαρίου, εισήχθησαν 118 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου εισήχθησαν 86 ασθενείς.
Στο «Σισμανόγλειο» στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 90 με 100 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα και εισάγονται 30 με 35 ασθενείς.
Πριν ένα μήνα εξετάζονταν 80 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα και γινόταν λιγότερες των 10 εισαγωγών.
Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι «πρωταθλητής», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.
Συνολικά, οι εξεταζόμενοι ασθενείς στα ΤΕΠ ξεπερνούν τους 1.200 και οι εισαγωγές ασθενών με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα φτάνουν κοντά στους 120.
Ακόμη, ο κ. Γιαννάκος κάνει αναφορά και στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «στο νομό Ηλείας λειτουργεί παθολογική κλινική μόνο στο νοσοκομείο Πύργου, στην οποία νοσηλεύονται πάνω από 60 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα. Υπηρετούν μόνιμα δύο παθολόγοι και αυτοί από μετακίνηση από κέντρο υγείας και το νοσοκομείο Αμαλιάδας».
«Γίνονται συνεχώς προκηρύξεις γιατρών παθολόγων, που καθίστανται άγονες», σημειώνει και υπογραμμίζει πως πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Οι 5 συστάσεις του ΕΟΔΥ

Πέντε συστάσεις για προστασία από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, έχει δώσει ο ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα:
-Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα - όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
-Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
-Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
-Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
-Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιοματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.
Παρακαλούνται οι πολίτες για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις νόσησης και να έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας.
Ειδικά, από την στιγμή που έχουμε πλέον στην διάθεση μας αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης όπως τα εμβόλια και την αποτελεσματική θεραπεία όπως η αντιική θεραπεία κατά του Covid, είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης