Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τσικρικά (Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας): Το άνοιγμα των σχολείων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων

Τσικρικά (Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας): Το άνοιγμα των σχολείων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων
«Η κατακόρυφη εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), καθώς και τις λοιπές αναπνευστικές ιώσεις, αποτυπώνεται αριθμητικά σε πληρότητα που αγγίζει σχεδόν το 100% σε νοσοκομειακές κλίνες και σε αυξημένες εισαγωγές σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανά την επικράτεια», υπογραμμίζει η Στ. Τσικρικά
Το στοίχημα των επόμενων ημερών είναι η επιστροφή στα θρανία και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες η οποία «θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ποσοτική αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων στην κοινότητα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.
Όπως αναφέρει, «ποδαρικό με κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων έκανε το 2024, με μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τις πρώτες ώρες του έτους, είτε να στέκεται στην ουρά έξω από ένα φαρμακείο για να αγοράσει κάποιο διαγνωστικό τεστ εποχικής γρίπης ή κορωνοϊού, είτε να περιμένει στην ουρά έξω από ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων»
Κατά την ίδια, «πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο και για τους πάσχοντες», ενώ «η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει ήδη το 100%».
«Η κατακόρυφη εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), καθώς και τις λοιπές αναπνευστικές ιώσεις, αποτυπώνεται αριθμητικά σε πληρότητα που αγγίζει σχεδόν το 100% σε νοσοκομειακές κλίνες και σε αυξημένες εισαγωγές σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανά την επικράτεια», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζει πως οι συγκεκριμένοι αναπνευστικοί ιοίμεταδίδονται με πολύ συναφή τρόπο και παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία, όπως για παράδειγμα υψηλό πυρετό, ξηρό ή παραγωγικό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, βράγχος φωνής, κεφαλαλγία, αγευσία, ανοσμία, μυαλγίες, αρθραλγίες, έκδηλη αδυναμία και καταβολή. Κάποιες πιο ειδικές εκδηλώσεις όπως οι διαταραχές στον ύπνο ή η «ομίχλη του εγκεφάλου» (brain fog), δηλαδή μειωμένη ικανότητα σκέψης και συγκέντρωσης, παρατηρούνται σε διαφορετικό βαθμό κατά την εξέλιξη μιας ιογενούς νόσησης, συμπεριλαμβανομένης και της λοίμωξης covid-19.
Η κα Τσικρικά σημειώνει ότι «αν και διανύουμε τον τέταρτο χρόνο μετά την έλευση της λοίμωξης covid-19, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση η ιατρική κοινότητα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής διαχείρισης. Παρόλα αυτά, λίγα φαίνεται να έχουν αφομοιωθεί από την επώδυνη υγειονομική εμπειρία της πανδημίας σε επιτελικό επίπεδο και πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες, απότοκες της επαγγελματικής εξουθένωσης και των εκατέρωθεν συναισθημάτων άγχους και εκνευρισμού από τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς».
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, είναι «αδήριτη ανάγκη, ο άμεσος σχεδιασμός και οργάνωση ενός νέου χάρτη υγείας ανά την επικράτεια, η στοχευμένη ενίσχυση και ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των Βαθμίδων Υγείας και κυρίως της Πρωτοβάθμιας, καθώς και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων που θα αποσυμπιέσουν το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας των πολιτών».
Καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «για τους νοσταλγούς των περιορισμών και των lockdown, έγινε απόλυτα ξεκάθαρο και κατανοητό ότι η καθημερινή ζωή δεν δύναται να συνεχίσει με συνεχείς υποχρεωτικότητες και απαγορεύσεις. Οι ψυχικές, κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επώδυνες και τρομερά απρόβλεπτες, ενώ όλα δείχνουν ότι έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο συμβίωσης με τους ιούς και όχι της απομόνωσης και αποστείρωσης. Με την κλιματική αλλαγή προ των πυλών, η επιθετικότητα και η εμφάνιση νεοαναδυόμενων παθογόνων είναι αδιαμφισβήτητη, γεγονός και προβληματίζει και επαγρυπνεί την επιστημονική κοινότητα ανά τον κόσμο»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης