Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία - Απαγορευτικό απόπλου σε λιμάνια, προβλήματα και ζημιές

Συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία - Απαγορευτικό απόπλου σε λιμάνια, προβλήματα και ζημιές
Απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Iσχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και τους θυελλώδεις νότιοι άνεμοι , συνθέτουν το σκηνικό του καιρού μέχρι το βράδυ της Κυριακής 7/1, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε σήμερα (7/1) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Στο μεταξύ, το κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε ήδη προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας, ακόμη και στην Αττική, όπου τα ξημερώματα της Κυριακής 7/1 ξύπνησε τους πολίτες το μπουρίνι που συνοδεύτηκε από χαλάζι.
Μάλιστα, προβλήματα προκλήθηκαν από πτώσεις δέντρων, κυρίως στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Ψυχικό, Χαλάνδρι, καθώς και Φιλοθέη, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.
Στους δήμους Φιλοθέης και Παλαιού Ψυχικού ξεριζώθηκαν δέντρα, ενώ κορμοί έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Από τους ισχυρούς ανέμους έπεσε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία της Φιλοθέης.
Η Πυροσβεστική, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γ. Αρτοποιός, στην Αττική δέχθηκε 115 κλήσεις για βοήθεια, εκ των οποίων οι 95 για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, ενώ έγιναν και 25 απεγκλωβισμοί από ανελκυστήρες.
Στην Δυτική Ελλάδα η Πυροσβεστική δέχθηκε 95 κλήσεις, από τις οποίες οι μισές αφορούσαν κοπές δεντρων.
Πανελλαδικά η Πυροσβεστική έλαβε 337 κλήσεις για παροχή βοήθειας.
attiki_1.JPG
Πυροσβεστική: Συνολικά 337 κλήσεις, κυρίως για κοπές δέντρων

Συνολικά 337 κλήσεις, κυρίως για κοπές δέντρων, έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από το Σάββατο 6/1 έως τις 7:30 τις πρωί της Κυριακής 7/1, λόγω κακοκαιρίας και συγκεκριμένα, εκδήλωσης θυελλωδών ανέμων συνοδεία ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε περιοχές της χώρας.
pr_20.JPG
Συγκεκριμένα:
• Στην Περιφέρεια Αττικής 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 95 κοπές δέντρων και 20 αφαιρέσεις αντικειμένων.
• Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 82 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 41 κοπές δέντρων και 5 αφαιρέσεις αντικειμένων.
• Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 45 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 37 κοπές δέντρων.
• Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 16 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
• Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 25 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 13 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.
• Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 11 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων.
• Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 15 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων
• Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 15 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
• Στην Περιφέρεια Ηπείρου 7 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου
att2.JPG
Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη - Κλειστά δύο σχολεία στην Πυλαία τη Δευτέρα 8/1

Πτώσεις δέντρων στην κεντρική και στη δυτική Μακεδονία προκάλεσε η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι πυροσβέστες έκοψαν 13 δέντρα και απομάκρυναν σε δυο περιπτώσεις αντικείμενα που είχαν παρασυρθεί.
Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στην Δυτική Μακεδονία δέχθηκαν 11 κλήσεις και προχώρησαν στην κοπή 8 δέντρων.
Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 15 κλήσεις και προχώρησε στην κοπή 8 δέντρων στις περιοχές Χαριλάου, Τούμπα, της Περαία και Σουρωτή.
Μάλιστα, από τις πτώσεις δέντρων προκλήθηκαν ζημιές σε δύο οχήματα, αλλά και σε δύο σχολεία στην Πυλαία.
Έτσι, κλειστά θα παραμείνουν το 2ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, όπως ενημερώνει ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, η αναστολή λειτουργίας οφείλεται στην πτώση δένδρων στην περίφραξη των σχολείων, κυρίως δε λόγω της καταστροφής των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από την κακοκαιρία.
Όλες οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται στον χώρο για την αποκατάσταση των ζημιών και συνεργάζονται με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την αποκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου.
Ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη επισημαίνει ότι θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις ανάλογα με την πορεία των εργασιών αποκατάστασης.

Ανεμοστρόβιλος στον Πύργο Ηλείας - Ξηλώθηκαν μέχρι ηλιακοί θερμοσίφωνες


Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 έλαβαν το βράδυ του Σαββάτου αρκετές περιοχές, κυρίως της Δυτικής Ελλάδας, για την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων.
Στον Πύργο ανεμοστρόβιλος παρέσυρε στέγες σπιτιών, κόπηκαν δέντρα και σημειώθηκαν τροχαία ατυχήματα και παρασύρθηκε φορτηγό. Προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ένας ανεμοστρόβιλος, ο οποίος "χτύπησε" το βράδυ του Σαββάτου την ανατολική πλευρά της πόλης, στην περιοχή της οδού Αλφειού, προκάλεσε ζημιές σε επιχειρήσεις και σπίτια, καθώς έσπασαν υαλοπίνακες, ξηλώθηκαν στέγες και τέντες, ενώ αποκολλήθηκαν ακόμη και ηλιακοί θερμοσίφωνες».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πύργου, «λόγω των ισχυρών ανέμων καταγράφηκαν πολλές πτώσεις δέντρων, ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε σημεία της οδού Αλφειού».
Εξαιτίας της πτώσης δέντρων, διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία στους δρόμους Πύργου – Τρίπολης και Πύργου – Πατρών.
112_16.JPG

Σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην Πάτρα

Προβλήματα και στην  Πάτρα προκλήθηκαν από την κακοκαιρία και μάλιστα, σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε τμήμα της πόλης μετά το μπουρίνι.
Ωστόσο, κανονικά διεξάγεται πλέον, σύμφωνα με την αστυνομία, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων την γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, καθώς ήρθη ο αποκλεισμός της κίνησης δικύκλων και φορτηγών, που είχε τεθεί σε ισχύ από το βράδυ του Σαββάτου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.
Επιπλέον, δημιουργήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας, με αποτέλεσμα να  διακοπεί η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Πατρών–Κορίνθου, στο ύψος της περιοχής Μετόχι της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης και φερτών υλικών.
Το μεσημέρι της Κυριακής 7/1, αφού απομακρύνθηκαν τα φερτά υλικά, αποκαταστάθηκε η  κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος της περιοχής Μετόχι της Αιγιάλειας,  ωστόσο, σύμφωνα με την Αστυνομία, διεξάγεται με δυσχέρεια.
Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αιγίου–Δερβενίου–Μαμουσιάς, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών και πετρών λόγω της βροχόπτωσης, ενώ με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων ανάμεσα στις κοινότητες Δάφνες και Παρασκευή του Δήμου Αιγιαλείας.

Μυτιλήνη: Κλειστό στις 8/1 το δημοτικό σχολείο Μολύβου -Ζημιές εξαιτίας των ισχυρών ανέμων

Κλειστό θα παραμείνει αύριο, Δευτέρα 8/1, το Δημοτικό σχολείο Μολύβου, με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στη στέγη τους ισχυρούς ανέμους.
Για τη σχετική απόφαση έχει ενημερωθεί ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Δ. Βούλγαρης, ενώ ήδη από το πρωί της Κυριακής 7/1 στο κτίριο έχουν μεταβεί στελέχη της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, ενώ τη Δευτέρα 8/1 αναμένεται και κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς στη στέγη.

Απαγορευτικό απόπλου σε λιμάνια

Απαγόρευση απόπλου έχει τεθεί σε ισχύ από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα πελάγη ως ακόμη και τα 9 Μποφόρ, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία από το λιμάνι του Πειραιά θα αρχίσουν εκ νέου να εκτελούν τα δρομολόγια κανονικά από τις 17:30 το απόγευμα της Κυριακής 7/1, μετά από άρση του απαγορευτικού.
Προς το παρόν δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από τα υδροπτέρυγα για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Κλειστή παραμενει και η γραμμή Καβάλα-Πρίνος, ενώ μετά τις 15:00 θα εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από το Ρίο-Αντίρριο.
Επίσης, κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.
Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων.

Η εξέλιξη του καιρού - Επικαιροποιημένο Δελτίο της ΕΜΥ

Η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός θα συνεχιστεί έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής 7/1, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους στα πελάγη, εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.
Αναλυτικά, συμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα, Κυριακή 7/1 οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες:
α) θα συνεχιστούν έως αργά το βράδυ στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανόν τη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο.
β) κατά περιόδους θα επηρεάσουν τη Θράκη και πιθανώς την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής και μετά.

Συστάσεις προς πολίτες

Ήδη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
ggpp_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης