Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αγαπηδάκη (αν. Υπουργός Υγείας): Να ακολουθήσουμε τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για χρήση μάσκας, εμβολιασμό για κορονοϊό

Αγαπηδάκη (αν. Υπουργός Υγείας): Να ακολουθήσουμε τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για χρήση μάσκας, εμβολιασμό για κορονοϊό
«Όταν έχουμε αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, εμβολιασμό και αντιική αγωγή, δεν θα έπρεπε να χάνουμε κανέναν άνθρωπο» υπογραμμίζει η Αναπληρώτρια Υπουργός
Στις εξελίξεις που δημιουργεί η αύξηση των κρουσμάτων νόσησης από κορονοϊό, αναφέρθηκε μιλώντας στο Ertnews η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Όπως δήλωσε η κ. Αγαπηδάκη: «Η αύξηση που καταγράφεται αφορά στις απλές κλίνες.
Δεν υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι ολιγοήμερης νοσηλείας και οι άνθρωποι παίρνουν εξιτήριο.
Επίσης έχει αυξηθεί η χορήγηση των αντιικών.
Το είπε και ο κύριος Λουκίδης νωρίτερα στο βίντεο ότι έχουμε από 1.700 μέχρι 2.500 αιτήσεις ημερησίως.
Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα και έτσι δεν έχουμε βάρος στους δείκτες, όπως είχαμε πέρυσι, για παράδειγμα πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο το τελευταίο δεκαπενθήμερο είχαμε 121 διασωληνώσεις, τώρα έχουμε μόλις 49, ενώ είχαμε 339 θανάτους.
Φέτος έχουμε 140. Μας ικανοποιούν αυτά; Το είπα και το πρωί. Όχι. Διότι όταν έχουμε αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, εμβολιασμό και αντιική αγωγή, δεν θα έπρεπε να χάνουμε κανέναν άνθρωπο».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Φέτος έχουμε την εξής ιδιαιτερότητα που δεν την είχαμε πέρυσι, έχουμε αυξημένη κυκλοφορία του ιού της γρίπης, ενώ πέρυσι δεν είχαμε τόση και παρόλα αυτά έχουμε πολύ λιγότερους θανάτους και λιγότερες διασωληνώσεις. Και αυτό συμβαίνει γιατί όλοι έχουμε εκτεθεί τα προηγούμενα χρόνια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με τον εμβολιασμό με νόσηση έναντι του κορονοϊού.
Όμως από την άλλη, το τρένο της πρόληψης, ξέρετε, έχει να κάνει με τρία πράγματα στη χώρα μας, πολύ βασικά από τις έρευνες που έχουμε τρέξει είναι ένα ερωτηματολόγιο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έχει τρέξει σε όλες τις χώρες και στη δική μας.
Φαίνεται ότι τρία πράγματα για εμάς έχουν μεγαλύτερη σημασία, ότι πρέπει να το συστήσει ο γιατρός για να κάνουμε το εμβόλιο.
Το δεύτερο που έχει να κάνει είναι ότι όσο περισσότερο νοσούμε εξοικειωνόμαστε και σε σπουδαιολογούμε τη νόσο, το οποίο είναι λάθος.
Και το τρίτο έχει να κάνει με το ότι στη χώρα μας έχουμε ταυτίσει τον εμβολιασμό με κάτι που κάνουμε στην παιδική ηλικία και έτσι αυτό που συνέβη σε πανδημία ήταν για όλους μας κάτι έκτακτο, το οποίο βέβαια δεν ισχύει».

Η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει πει ότι προτεραιοποιούνται αυτές οι ομάδες των 60 και άνω και δικαιούχος είναι οποιοσδήποτε πολίτης.
Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να εμβολιαστεί στα 657 κέντρα εμβολιασμού που έχουμε σε όλη τη χώρα.
Πρέπει όμως συστήνεται ο εμβολιασμός με μεγαλύτερη έμφαση σε αυτές τις ομάδες, γιατί αυτές κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσο και θάνατο.

Όλοι είδαμε πριν από λίγες μέρες ότι έβγαλε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ο ΕΟΔΥ συστάσεις ισχυρές για χρήση μάσκας.
Πολύ σημαντικό φέτος η χρήση του αντισηπτικού γιατί ξαναλέω έχουμε γρίπη μεταδίδεται και με αυτό τον τρόπο, άρα πρέπει να έχουμε χέρια καθαρά αποστάσεις, καλό αερισμό των χώρων.
Υποχρεωτικότητα σημαίνει πρόστιμο. Αυτό συζητάμε όταν μιλάμε για υποχρεωτικότητα, μιλάμε για διοικητικά πρόστιμα. Όταν κάποιος δεν τηρεί ένα μέτρο, αυτό είναι κάτι το οποίο το χρησιμοποιούμε ως ύστατο μέτρο.
Το κάναμε στην οξεία φάση της πανδημίας.

Το να γίνεται μια κανονικοποίηση του κορονοϊού έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Εμείς συζητάμε γι’ αυτά και συνεχίζουμε να συζητάμε γι’ αυτά, διότι πρέπει πραγματικά να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά και είναι απλά δε νομίζω ότι χρειάζεται να καταφύγουμε σε πρόστιμα.
Μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε τις συστάσεις του ΕΟΔΥ.
Εγώ βλέπω ότι περισσότεροι άνθρωποι μες στις γιορτές χρησιμοποίησαν μάσκα στο μετρό.
Περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν σιγά σιγά γιατί υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών.
Δεν είναι μόνο ο κόβιντ, είναι κάτι σημαντικό και απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τη νόσο».

Απαντώντας για την αναστολή των επισκεπτηρίου σε δύο νοσοκομεία στα Γιάννενα και στην Πτολεμαΐδα λόγω κορονοϊού, απάντησε πως: «Υπάρχει εδώ και χρόνια, από τότε που ξεκίνησε ο covid στην κοινή Υπουργική απόφαση που ορίζει τα μέτρα, υπάρχει η δυνατότητα θεσμοθετημένα στις μονάδες λοιμώξεων των νοσοκομείων κατά περίπτωση να μπορούν να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα ευάλωτους ασθενείς, ή να συντρέχουν άλλοι λόγοι.
Στο πλαίσιο αυτό παίρνονται αυτές οι αποφάσεις. Δεν αφορούν κάτι γενικότερο.
Όμως, ξαναλέω, υπάρχει ισχυρή σύσταση από τις προηγούμενες ημέρες για χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους υγείας, σε όλες τις δομές υγείας, είτε αφορούν νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, οπουδήποτε και βέβαια στους χώρους που έχουμε υψηλό συνωστισμό, όπως και τον καλό αερισμό των χώρων, τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων.

Να πούμε ότι έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και εμβολιάζουμε τους ανθρώπους που νοσηλεύονται και φιλοξενούνται στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα.
Οι μονάδες των ΚΟΜΥ είναι στις πρόσθετες περιοχές και στα νησιά έχουμε τα εμβολιαστικά κέντρα, άρα δεν υπάρχει εμπόδιο πρόσβασης στον εμβολιασμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Ούτε στην αντιική αγωγή να μην περιμένουν οι άνθρωποι όταν αρρωσταίνουν να δουν πως θα πάνε, ειδικά αν είναι 60 και άνω .
Να τηλεφωνούν στο γιατρό και να λαμβάνουν έγκαιρα αντιική αγωγή και βέβαια να μην αμελούμε και το εμβόλιο της γρίπης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης