Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Αύξηση 85% – 90% των αναπνευστικών ιών στα λύματα της Αττικής – Τις επόμενες 2-3 εβδομάδες μεγαλύτερο ιικό φορτίο

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Αύξηση 85% – 90% των αναπνευστικών ιών στα λύματα της Αττικής – Τις επόμενες 2-3 εβδομάδες μεγαλύτερο ιικό φορτίο
Aπό τον Μάρτιο αναμένεται ένα νέο κύμα, αλλά πιο ασθενές του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Ν. Θωμαΐδη
«Η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορωνοιού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών, όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιού», ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης, με αφορμή την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής.
Μάλιστα, ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στην ΕΡΤ , αφού εξήγησε πως «οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο» , εκτίμησε ότι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο.
«Προφανώς το ιικό φορτίο του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, μίλησε για υπερδιπλασιασμό του ιικού φορτίου και πολύ μεγάλη διάδοση.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, «φέτος είδαμε μια καθυστέρηση της τάξης των 15 – 20 ημερών και αυτό οφείλεται ενδεχομένως στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα όμως καθώς η υγρασία αυξάνει, οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι κοινωνικές επαφές αυξάνουν σημαντικά, είδαμε πολύ νωρίς αυτή την αύξηση του ιικού φορτίου».
«Νομίζω ότι κορύφωση θα είναι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα αρχίζει από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β», πρόσθεσε και σημείωσε πως από τον Μάρτιο αναμένεται ένα νέο κύμα, αλλά πιο ασθενές του κορωνοϊού.
Τέλος, ο κ. Θωμαΐδης σχολίασε και την αύξηση των ναρκωτικών ουσιών που παρατηρήθηκε στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής, λέγοντας ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάσσεται από το 1 κιλό την ημέρα σε σχεδόν διπλασιασμό. «Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις, γίνεται κατάχρηση» , σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ και έκανε λόγο για αλλαγή συμπεριφοράς.
«Η πανδημία και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν έχει αποτυπώσει στα λήμματα μια αλλαγή συμπεριφοράς. Η αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων, αλλά και διεγερτικών είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πίεσης στον κόσμο.», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης