Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Έξαρση ιώσεων μετά την Πρωτοχρονιά με πρώτο τον κορωνοϊό - Οι λόγοι, συστάσεις προς γονείς, τι λένε για τα εμβόλια

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Έξαρση ιώσεων μετά την Πρωτοχρονιά με πρώτο τον κορωνοϊό - Οι λόγοι, συστάσεις προς γονείς, τι λένε για τα εμβόλια
"Βρισκόμαστε σε μία έκρηξη ιώσεων με πρώτο τον κορωνοϊό", σύμφωνα με τον Ν. Τζανάκη
Το "καμπανάκι" κρούουν οι ειδικοί για έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων μετά τις γιορτές, καθώς  ήδη βλέπουν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, την ώρα που και στη χώρα μας έχει κάνει την εμφάνισή της η νέα υποπαραλλαγή της Omicron, η JN1.
Πρόκειται για υποπαραλλαγή που εμφανίστηκε λίγο πριν τις γιορτές, σε μια στιγμή που μεγάλη διασπορά παρουσιάζει και ο ιός της γρίπης και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ήδη μετρά κρούσματα σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα. Μάλιστα, σε χώρες που έχει καταγραφεί παρουσιάζεται εκθετική αύξηση κρουσμάτων και των νοσηλειών, ενώ έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος λόγω «της ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της» σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 11-17 Δεκεμβρίου, έχουν καταγραφεί 101 κρούσματα JN.1.
Πάντως, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των αναπνευστικών ιώσεων στην Ελλάδα, λόγω του συγχρωτισμού στις γιορτές, ενώ σημειώνουν τη χαμηλή συμμετοχή στον εμβολιασμό και συστήνουν στους άνω των 60 ετών να κάνουν το νέο εμβόλιο.

Τζανάκης: Έκρηξη ιώσεων με πρώτο τον κορωνοϊό - Πάνω από 1.200 συνταγές αντιικών φαρμάκων καθημερινά

Για έκρηξη των ιώσεων μετά τις συνευρεύσεις της Πρωτοχρονιάς προειδοποίησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος έκανε λογο για μεγάλες αυξήσεις στις απλές εισαγωγές και στις ΜΕΘ, αλλά και σε θανατους.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως "βρισκόμαστε σε μία έκρηξη ιώσεων με πρώτο τον κορωνοϊό" και μάλιστα "καθημερινά συνταγογραφούνται πάνω από 1.200 συνταγές αντιικών φαρμάκων, ενώ τον Νοέμβριο ήμασταν στις 300 με 400".
"Μεγάλες αυξήσεις βλέπουμε και στις εισαγωγές, στους θανατους, αλλά και στα κρεβάτια της εντατικής θεραπείας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι "θα υπάρξει έκρηξη των ιώσεων μετά τις συνευρεύσεις της Πρωτοχρονιάς", εξηγώντας πως "είμαστε ανοσοποιητικά ευάλωτοι από τις καραντίνες, λόγω της παρατεταμένου εγκλεισμού και της 'τεμπελιάς' του ανασοποιητικού μας".

Περί εμβολιασμού

Τόνισε ότι "οι ανω των 60 ετών, οι έχοντες σοβαρά προβλήματα υγείας, πρέπει να ακολουθησουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα".
Συνέστησε δε, "οι ευάλωτοι άνω των 60-65, ανεξαρτήτως αν έχουν προβλήματα υγείας ή αν αντιμετωπίζουν ογκολογικά, αιματολογικά προβλήματα ή αν λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί".
Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ακόμη ότι "η πολιτεία πρεπει να περάσει την κουλτούρα του ετήσιου εμβολιασμού".
"Νομίζουμε ότι έπειδη έχουμε κάνει εμβόλια για τον κορωνοιό είμαστε εντάξει, αλλά πρεπει να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, όπως κάνουμε για την γρίπη", εξήγησε.

Μαγιορκίνης: 'Eξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων λόγω συγχρωτισμού στις γιορτές

Για έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων λόγω συγχρωτισμού στις γιορτές και τα καταγεγραμμένα ποσοστά αύξησης κατά 45% των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας, μίλησε ο γιατρός βιοπαθολόγος – κλινικός ιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε ότι σε συνθήκες όπως οι γιορτινές, όπου σημειώνεται συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, οι αναπνευστικές λοιμώξεις εξαπλώνονται ταχύτερα.
Συνέστησε όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα του συναχιού, πονόλαιμο και πυρετό να μένουν μακριά από γιορτινές συγκεντρώσεις, κυρίως εάν πρόκειται σε αυτές να συμμετάσχουν ηλικιωμένοι, αλλά και να φοράνε μάσκα οι υπερήλικοι όταν βγαίνουν από το σπίτι.
Για τις ουρές στα νοσοκομεία και τις κλινικές παίδων, εξήγησε πως αυτές οφείλονται στην αύξηση των περιστατικών και πιθανώς σε μια αυξημένη φοβία των γονέων. Μάλιστα, παρότρυνε τους ιδιώτες παιδιάτρους να βοηθήσουν την κατάσταση αποφεύγοντας να παραπέμπουν στα νοσοκομεία παίδων περιστατικά που δεν συγκεντρώνουν όλη τη σχετική συμπτωματολογία.

Για στρεπτόκοκκο

Σχετικά με τη φετινή εξάπλωση του στρεπτόκοκκου, ο κ. Μαγιορκίνης τη χαρακτήρισε πιο ήπια από την αντίστοιχη περσινή.
Πρόσθεσε ότι τα συμπτώματα σε ένα παιδί που πρέπει να οδηγήσουν τον γονέα σε υποψία στρεπτόκοκκου είναι οι πρησμένες αμυγδαλές και ο υψηλός πυρετός, περίπτωση κατά την οποία θα πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο, ο οποίος θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικό σκεύασμα.

Περί εμβολίων

Κάνοντας αναφορά στα εμβόλια, σημείωσε τη χαμηλή συμμετοχή στον εμβολιασμό για τη νέα υποπαραλλαγή του Covid-19 και υπογράμμισε πως πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 χρόνων, οι οποίοι μέχρι τώρα δείχνουν να θεωρούν πως δεδομένων των προηγούμενων δόσεων, το νέο εμβόλιο δεν είναι πλέον απαραίτητο.
Όπως είπε, «κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ο νέος εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός».
Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι όσοι νοσούν θα πρέπει να ακολουθούν αμέσως την αντίστοιχη θεραπεία και να αναβάλουν τον εμβολιασμό για 3 μήνες, ενώ όσοι κρυολογούν να περιμένουν λίγες μέρες για να εμβολιαστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης