Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΕΛ.ΑΣ: Εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε πλαστά δελτία αιτούντος άσυλο στη Σάμο - Οι 4 συλλήψεις, πόσοι εμπλέκονται

ΕΛ.ΑΣ: Εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε πλαστά δελτία αιτούντος άσυλο στη Σάμο - Οι 4  συλλήψεις, πόσοι εμπλέκονται
Εκτιμάται ότι το κύκλωμα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του έτους 2023 έχει αποκομίσει σημαντικά χρηματικά ποσά που αγγίζουν τις 120.000 ευρώ
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας κατήρτιζαν και διακινούσαν πλαστά δελτία αιτούντος άσυλο, στη Σάμο, μετά από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, υπό την καθοδήγηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.
Μάλιστα, συνελήφθησαν μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στη Σάμο και σε περιοχή της Αττικής, ο αρχηγός και 3 μέλη της οργάνωσης, όλοι υπήκοοι Παλαιστίνης, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της πλαστογραφίας (διακεκριμένη μορφή), καθώς και για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης.
Παράλληλα, ταυτοποιήθηκε ένα ακόμη μέλος του κυκλώματος(ελληνικής υπηκοότητας), ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται και 9 ακόμη άτομα, υπήκοοι Συρίας, οι οποίοι συμπεριλήφθησαν στη σχηματισθείσα ποινική δικογραφία.
Η ποινική δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας (διακεκριμένη μορφή), καθώς και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, ενώ το προανακριτικό έργο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω, το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας και οι διασυνδέσεις της οργάνωσης, η τυχόν συμμετοχή περισσότερων ατόμων σε αυτήν, καθώς και η ενδεχόμενη εμπλοκή της σε συναφείς έκνομες ενέργειες.

Η δράση του κυκλώματος

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, από την αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, καθώς και αποτελέσματα φυσικών μεθόδων, προέκυψε ότι τουλάχιστον από τα τέλη Σεπτεμβρίου του έτους 2023 ο αρχηγός και τα μέλη του κυκλώματος συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό την κατάρτιση και διακίνηση, έναντι χρηματικής αμοιβής, πλαστών δελτίων αιτούντος διεθνούς προστασίας, σε παράτυπα εισερχόμενους υπηκόους τρίτων χωρών στο νησί της Σάμου.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, τα μέλη του κυκλώματος, δρώντας υπό την καθοδήγηση του αρχηγού τους, κατήρτιζαν σε περιοχή της Αττικής τα πλαστά έγγραφα, τα έστελναν στη Σάμο μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών και ακολούθως τα πωλούσαν σε παράτυπα εισερχόμενους στο νησί αλλοδαπούς, προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη παραμονή και μετακίνησή τους στην ελληνική επικράτεια. Διαπιστώθηκαν 22 περιπτώσεις αποστολής.
Από την προανακριτική διαδικασία και τη συνδυαστική ανάλυση του συγκεντρωθέντος υλικού εκτιμάται ότι, το κύκλωμα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του έτους 2023 έχει αποκομίσει σημαντικά χρηματικά ποσά που αγγίζουν τις 120.000 ευρώ.

Κατασχέσεις

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Σάμο και στην Αττική, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-11 πλαστά δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας,
-4 κινητά τηλέφωνα,
-2 κάρτες sim,
-τα χρηματικά ποσά των 18.255 ευρώ, 1.700 δολαρίων Η.Π.Α., 38.225 λιρών Τουρκίας, 20 σέκελ Ισραήλ και 65 λιρών Αιγύπτου,
-φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
-3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
-2 οθόνες υπολογιστή,
-27 διαβατήρια,
-3 ταυτότητες,
-2 τραπεζικές κάρτες,
-πλήθος φωτογραφιών για ταυτότητες και διαβατήρια,
-τετράδιο με χειρόγραφες σημειώσεις, διάφορα έγγραφα αλλοδαπών αρχών, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και μεταφοράς χρημάτων, δελτία αποστολής εταιρείας ταχυμεταφορών και
-αεροπορικό εισιτήριο.
samos.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης