Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Το ρήγμα της Ανατολίας έχει κατεύθυνση προς την Ελλάδα» - Μεγάλη προσοχή μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

«Το ρήγμα της Ανατολίας έχει κατεύθυνση προς την Ελλάδα» - Μεγάλη προσοχή μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη
Τι δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας
Για τα έντονα γεωλογικα φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο - με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία, την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία και τον σεισμό στην Κίνα - μίλησε ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.
«Πραγματικά υπάρχει ένας καταιγισμός φαινομένων σε όλη την υφήλιο» σημείωσε ο Ευθύμης Λέκκας μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.
«Χθες στην Κωνσταντινούπολη είχαμε έναν σεισμό 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Κανονικά δεν θα του δίναμε ιδιαίτερη σημασία, όμως εκδηλώθηκε πάνω στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, μετά τον σεισμό που εκδηλώθηκε σε ένα παράπλευρο ρήγμα που είχαμε πριν δέκα μέρες στην Προύσα, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος σεισμός».
'Οπως τόνισε ο καθηγητής, αυτός ο σεισμός των 4,1 βαθμών Ρίχτερ εκδηλώθηκε πάνω στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που δείχνει ότι η παρακολούθηση του φαινομένου θέλει μεγάλη προσοχή. Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος προ ημερών, μια ενδεχόμενη νέα σεισμική δόνηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στην Αγία Σοφία.
Ερωτηθείς για το εάν αυτό επηρεάζει και τον ελλαδικό χώρο, ο Ευθύμης Λέκκας απάντησε θετικά λέγοντας ότι «το ρήγμα της Ανατολίας έχει κατεύθυνση προς την Ελλάδα γι’ αυτό και το 1999 είχαμε την πρόκληση του σεισμού των Αθηνών μετά το μεγάλο σεισμό της Σμύρνης, της 17 Αυγούστου».
Ωστόσο, όπως τόνισε, «κάθε σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανατολίας δεν προϋποθέτει ούτε προμηνύει σεισμό στον ελληνικό χώρο. Θα πρέπει να δούμε πρώτα το σεισμό που θα εκδηλωθεί στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια, με βάση τα δυναμικά κινηματικά χαρακτηριστικά και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας όσο καθυστερεί η εκδήλωση ενός φαινομένου τόσο μεγαλύτερο μέγεθος αναμένουμε, γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης