Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ρέντη - οπαδική βία: Στο στόχαστρο των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. ο καθοδηγητής, έρχονται νέες συλλήψεις - Αγώνες χωρίς θεατές

Ρέντη - οπαδική βία: Στο στόχαστρο των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. ο καθοδηγητής, έρχονται νέες συλλήψεις - Αγώνες χωρίς θεατές
Η ΕΛ.ΑΣ θέτει στο μικροσκόπιο όλα τα στοιχεία που έχουν αντλήσει μέσα από καταθέσεις, μαρτυρίες και υλικό από κάμερες της περιοχής, ώστε να φτάσουν στον καθοδογητή  και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα
Σχετικά Άρθρα
(upd4) Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό του «καθοδηγητή» που προμήθευσε με φωτοβολίδες, πέτρες και ξύλα τους οπαδούς για τα επεισόδια έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», στου Ρέντη, ενώ αύριο, Πέμπτη 14/12, αναμένεται να απολογηθεί ο 18χρονος που συνελήφθη για τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα, ο οποίος ακρωτηριάστηκε.
Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλες συλλήψεις, ενω η ΕΛ.ΑΣ θέτει στο μικροσκόπιο όλα τα στοιχεία που έχουν αντλήσει μέσα από καταθέσεις, μαρτυρίες και υλικό από κάμερες της περιοχής,  ώστε να φτάσουν στον καθοδογητή και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Για νέα κατάθεση κλήθηκε ο αδερφός του 18χρονου συλληφθέντα. Πρόκειται για έναν 16χρονο ο οποίος επίσης είχε πάει στο γήπεδο.
Στο μεταξύ, την αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς σε βάθος χρόνου , με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο, ζήτησαν το προηγούμενο 24ωρο εκ μέρους της Κυβέρνησης από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γ.  Βρούτσης. Μάλιστα, προσκόμισαν φακέλους με στοιχεία, που συμπεριλαμβάνουν και λίστα με 200 ονόματα φερόμενων ως χούλιγκαν και μη που δραστηριοποιούνται σε όλες τις ομάδες και σε πανελλαδική κλίμακα, που στόχο έχουν να οδηγήσουν στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη δικαιοσύνη των φυσικών και ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών και περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία.
Παράλληλα, δημοσιεύτηκε η  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με τα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου έως τις 12/2/2024, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 11/12 για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Αγώνες χωρίς θεατές έως 12/2/24 - Τι προβλέπει Η ΠΝΠ

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου έως τις 12/2/2024, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 11/12 για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Μεταξύ άλλων,  οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών αφορούν τους αγώνες της Super League, του Κυπέλλου Ελλάδος  αλλά και τους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων. Προβλέπεται ότι σε περίπτωση που μία ομάδα της Super League 1 «σπάσει το μέτρο» της απουσίας θεατών θα αποκλειστεί από το πρωτάθλημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
Ακολουθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:
Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
"Έχοντας υπόψη:
1. Την παρ. 1 του άρθρου 2, τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 5, την παρ. 2 του άρθρου 7, την παρ. 9 του άρθρου
16, τις παρ. 1, 2 και 4 του άρθρου 25, την παρ. 1 του άρθρου 44 και την παρ. 2 του άρθρου 106 του Συντάγματος.
2. Την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για τη λήψη έκτακτων μέτρων απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου, στους οποίους συμμετέχουν οι ομάδες της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) και οι δεύτερες ομάδες των ιδίων Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.), για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας μετά από τα πρόσφατα συμβάντα εκδήλωσης πράξεων βίας κατά τη διάρκεια ή με την αφορμή αθλητικών εκδηλώσεων που έθεσαν σε σοβαρή διακινδύνευση τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των παρευρισκομένων.
3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

Άρθρο πρώτο
Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
1. Για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση της παρούσας έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024, απαγορεύονται η διάθεση εισιτηρίων και η παρουσία θεατών στους αγώνες ποδοσφαίρου:
(α) Του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024,
(β) του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και στους φιλικούς αγώνες, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024,
(γ) του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α2 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 2) περιόδου 2023-2024, καθώς και στους φιλικούς αγώνες, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συγκροτείται και διατηρείται ως δεύτερη ομάδα (Β’ ομάδα) Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Π.Α.Ε.) που είναι μέλος του επαγγελματικού συνδέσμου της παρ. 1 του άρθρου 97 του ν. 2725/1999 (Α’ 121), σύμφωνα με το άρθρο 108Β του ν. 2725/1999.
Κατά την εφαρμογή της παρούσας επιτρέπεται η είσοδος στις εξέδρες του γηπέδου έως δέκα (10) εκπροσώπων κάθε ομάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω εκπρόσωποι είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή κατέχουν διευθυντική θέση στην ομάδα. Στον ανωτέρω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι αξιωματούχοι που δηλώνονται στο Φύλλο Αγώνα.
Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν επιβληθεί έως τη δημοσίευση της παρούσας ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα του πρώτου εδαφίου αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.
2. Για το χρονικό διάστημα της παρ. 1 απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων στη φιλοξενούμενη ομάδα α) στους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδος και στους φιλικούς αγώνες, εφόσον η φιλοξενούμενη ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024, καθώς και β) στους αγώνες ποδοσφαίρου του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α2 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 2) περιόδου 2023-2024 και στους φιλικούς αγώνες εφόσον η φιλοξενούμενη ομάδα συγκροτείται και διατηρείται ως Β’ ομάδα υπό την έννοια της περ. (γ) της παρ. 1. Κατά την εφαρμογή της παρούσας επιτρέπεται η είσοδος στις εξέδρες του γηπέδου έως δέκα (10) εκπροσώπων της φιλοξενούμενης ομάδας, εφαρμοζομένων αναλόγως του δευτέρου και του τρίτου εδαφίου της παρ. 1.
3. Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για το χρονικό διάστημα της παρ. 1, είναι δυνατόν, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, να επιβάλλεται η απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου των διασυλλογικών διοργανώσεων της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (Union of European Football Associations - UEFA), εφόσον ελληνική ομάδα είναι γηπεδούχος, και να προβλέπεται ο ανώτατος αριθμός εκπροσώπων των ομάδων, των οποίων επιτρέπεται η είσοδος στις εξέδρες του γηπέδου.
4. Σε περίπτωση διάθεσης εισιτηρίων ή παρουσίας θεατών κατά παράβαση των απαγορεύσεων των παρ. 1, 2 και 3, επιβάλλεται στις Π.Α.Ε., με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ο αποκλεισμός από το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) για την περίοδο 2023-2024.
5. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 αξιολογούνται τα αποτελέσματα της εφαρμογής της παρούσας, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρούνται απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου και υφίσταται ο κίνδυνος διακινδύνευσης της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των συμμετεχόντων, καθώς και της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Άρθρο δεύτερο
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά την παρ. 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2023"

Οικονόμου: Ο 18χρονος δεν έδωσε όνομα του καθοδηγητή, έχει περιγράψει την παρουσία του - Αξιολογείται πλήθος στοιχείων

«Οι έρευνες
των αστυνομικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο φερόμενος ως δράστης κατά ομολογία του, ο κατηγορούμενος για την δολοφονική επίθεση στον αστυνομικό, περιέγραψε την ύπαρξη ενός «καθοδηγητή», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μας έχει δώσει όνομα, δεν τον κατονόμασε, μας έχει περιγράψει την παρουσία του».
Ο κ. Οικονόμου
μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24» για την υπόθεση του Ρέντη, ανέφερε ότι ο 18χρονος που έχει συλληφθεί για τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, είπε ότι «υπήρχε άνθρωπος που τους κάλεσε να βγουν έξω από τις κερκίδες να οργανωθούν και να επιτεθούν στους αστυνομικούς, ενδεχομένως να τους μοίρασε τα όπλα, τις φωτοβολίδες, τις βόμβες μολότοφ, τα ξύλα, ήταν αυτός που είπε πως «με το δικό μου σύνθημα αφού ρίξω εγώ πρώτος θα επιτεθούμε στους αστυνομικούς» κλπ.».
«Με βάση λοιπόν αυτή την ομολογία, διάφορα στοιχεία που υπάρχουν και πληροφορίες που συλλέγονται οι έρευνες των αρχών γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καταλήξουμε, στο να βρούμε ποιος ήταν αυτός ο καθοδηγητής και στο να βρούμε και τους υπόλοιπους στη συμμορία, να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε στα χέρια μας από ευρήματα, πληροφορίες, για να ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτής της δολοφονικής επίθεσης και ενδεχομένως μέσω αυτού του ξεκαθαρίσματος να φτάσουμε και σε άλλα πράγματα σε παρόμοιες επιθέσεις», πρόσθεσε ο υπουργός, λέγοντας πως αυτό θέλει τον χρόνο, πρέπει να γίνει με τον επαγγελματισμό και με τον τρόπο που επιβάλλει και η κρισιμότητα της όλης περίπτωσης και όλοι οι κανόνες.
Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι «με τη μεθοδικότητα που χαρακτηρίζει την Ελληνική Αστυνομία και με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην άκρη. Έχει περιγραφεί ακριβώς κάποιος που είχε τον συντονιστικό ρόλο και με βάση τα στοιχεία και τα πράγματα που συλλέγουμε, να συνεχίσουμε με τον χρόνο που απαιτείται και με τον επαγγελματισμό που απαιτείται, την συνέχιση αυτής της έρευνας. Πάντως για να είμαστε ξεκάθαροι, προφανώς και για εμάς δεν τελειώνει το επεισόδιο στου Ρέντη με τη σύλληψη του δράστη που ομολόγησε. Προφανώς και δεν θα σταματήσουμε εκεί».
Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν μιλάμε για μεμονωμένους ανθρώπους, αλλά για ομάδες που δρουν με σχέδιο, έχουν ιεραρχία, στρατολογούν ανθρώπους και βρίσκουν πόρους από άλλες παράλληλες εγκληματικές δραστηριότητες», «οι αστυνομικές Αρχές έχουν πλήθος ευρημάτων στα χέρια τους, τα οποία θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η πολύ εύστοχη επιλογή της Αστυνομίας, κατά την άποψή μου, της μαζικής προσαγωγής το βράδυ της επίθεσης».
«Υπάρχει πλήθος στοιχείων, το οποίο αξιολογείται με κατάλληλο τρόπο. Όπως καταλαβαίνουν όλοι, σε μία έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι λογικό και σωστό δημόσια να ανακοινώνεται τι έχουμε στα χέρια μας, τι προκύπτει», είπε χαρακτηριστικά.
Για τον 31χρονο αστυνομικό,
ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως είναι σε κρίσιμη κατάσταση, γίνεται ό,τι είναι δυνατόν και προσευχόμαστε όλοι για την καλύτερη εξέλιξη της υγείας του.

Για τη λίστα με τα 200 ονόματα

«Δε μιλάμε για μια μονομερή δράση που σχετίζεται μόνο με τον χουλιγκανισμό και την οπαδική βία, μιλάμε για ανθρώπους που έχουν εμπλακεί και σε υποθέσεις με προστασίες, ναρκωτικά, όπλα, βαριές σωματικές βλάβες, μία σειρά από πράγματα που νομίζω θα αξιολογηθούν στην πορεία από τις δικαστικές αρχές.
Όλα τα ονόματα
που προσκομίσαμε χθες στις αρχές, είναι άτομα που αξιολογούνται από την Ελληνική Αστυνομία ως άτομα υψηλού ενδιαφέροντος, υψηλής επικινδυνότητας που δραστηριοποιούνται σε οπαδικούς χώρους όλων των ομάδων. Δεν υπάρχει μία μονομέρεια ή μία ομάδα στην οποία παρατηρούνται προβλήματα, όλων των ομάδων παρατηρούνται κατά καιρούς και έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα», εξήγησε ο κ. Οικονόμου.
«Είναι ζητήματα που η συνολική μας προσπάθεια θα προσπαθήσει να φέρει στην επιφάνεια: και η έρευνα της Δικαιοσύνης, αλλά και οι έρευνες που γίνονται τώρα.
Από την ώρα που έχουμε όχι απλώς ενδείξεις, αλλά και διαπιστωμένες παραβάσεις με συμμετοχή κάποιων ανθρώπων σε εγκληματικές δραστηριότητες, είναι πολύ φυσιολογικό να υποψιαστεί κάποιος ότι υπάρχουν δραστηριότητες από προστασία, ναρκωτικά, εκβιασμούς, που ενδεχομένως δίνουν τη δυνατότητα μέσω των παράλληλων εγκληματικών δραστηριοτήτων να αντλούν συγκεκριμένους πόρους.
Για αυτό και πρέπει οργανωμένα να γίνει η έρευνα, να συναξιολογηθούν όλες αυτές οι υποθέσεις, οι συλλήψεις, οι κατηγορίες που έχουν κατά καιρούς αντιμετωπίσει τα άτομα αυτά για να φθάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.
Αυτό που απασχολεί τις αστυνομικές Αρχές είναι να γίνουν όλα σωστά, να αξιοποιηθούν όλα τα στοιχεία. Χρειάζεται χρόνος για κάποια στοιχεία, να γίνει μεθοδικά και επαγγελματικά -όπως πρέπει- η δουλειά των Αρχών για να καταφέρουμε να φθάσουμε στα αποτελέσματα. Όλοι θέλουμε σωστό αποτέλεσμα και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε», συμπλήρωσε.
Ακόμη, υπογράμμισε πως «υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ενδείξεις, εκτιμήσεις, των αρχών ασφαλείας οι οποίες κατά καιρούς τεκμηριώνονται και από τις συλλήψεις που γίνονται και από τις δικαστικές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη. Όλα αυτά τα κυκλώματα που είναι στα γήπεδα είτε έχουν παραβατικές συμπεριφορές βίας με αθλητικό υπόβαθρο, ζουν σαν οργανωμένες συμμορίες. Με συγκεκριμένη ιεραρχία, με στόχους, με προγραμματισμένο σχέδιο, να επιτεθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα, να κάνουν αυτές τις απαράδεκτες και αποτρόπαιες πράξεις που επιλέγουν.
Αυτό που κάναμε χθες με τον συνάδελφο, τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, είναι να επισκεφτούμε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να προσκομίσουμε στοιχεία και ονόματα από αυτούς που κατά την εκτίμηση των Αρχών είναι τα πιο κεντρικά στελέχη αυτών των ομάδων που δημιουργούν προβλήματα, που παρατηρείται συχνά η παρουσία τους εκεί που έχουμε επεισόδια, μαζί με ενημέρωση και πληροφορίες για το τι έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς, εκτιμήσεις των αρχών για όλο αυτό το περιβάλλον της οπαδικής βίας και των οργανωμένων οπαδών, καθώς επίσης και δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν πλήθος επιθέσεων σε βάθος χρόνου εναντίον δημοσιογράφων, διαιτητών, παραγόντων του ποδοσφαίρου και όλα τα υπόλοιπα.
Είναι στοιχεία που νομίζω θα αξιολογηθούν από τις δικαστικές Αρχές. Ζητήσαμε, εκ μέρους της Κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση στην παρακολούθηση της υπόθεσης και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με τις δικαστικές αρχές, να προσκομίσουμε ό,τι επιπλέον μας ζητηθεί, ό,τι βγαίνει από τις έρευνες προκειμένου να κάνουν αυτό το οποίο νομίζω είναι απαίτηση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας: να καταφέρουμε να κάνουμε ένα πολύ ηχηρό πλήγμα τόσο στους φυσικούς όσο και ενδεχομένως και στους ηθικούς αυτουργούς αυτών των επεισοδίων, σε όσους τους ανέχονταν σε όσους ενδεχομένως τους υποκινούσαν.
Η ταχύτητα με την οποία κατέληξαν οι αστυνομικές Αρχές σε αυτή τη λίστα των ονομάτων που τους ζήτησα, το ποιοι είναι αυτοί που κατά τη γνώμη τους δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα, δείχνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει μια δουλειά βάθους, ότι υπήρχε στρατηγική και αυτή στρατηγική επιτρέπει να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά στο να αναζητούμε υπόπτους, ή να αναζητούμε ανθρώπους που έχουν αυτή την παραβατική συμπεριφορά, σε πολύ γρήγορους χρόνους.
Από εκεί και πέρα, η κατάσταση έχει να κάνει με διάφορα ζητήματα, όπως το είδος των ποινών, την ταχύτητα διενέργειας των διαδικασιών και της επιβολής των ποινών, τον κύκλο των αναστολών, διάφορα ζητήματα τα οποία και αυτά, νομίζω, θα μας προβληματίσουν συνολικά σε αυτή την καινούρια προσπάθεια που κάνουμε.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν προσαχθεί, εκκρεμούν οι δίκες τους, έχουν καταδικαστεί με κάποιες ποινές, στο παρελθόν είχαν καταδικαστεί και με βαρύτερες ποινές αλλά μετά τους ξαναπαρατηρούσαμε να έχουν μία παρουσία στο αθλητικό οικοσύστημα, μια σειρά από πράγματα που φανερώνουν αδυναμίες οι οποίες πρέπει και νομικά να έρθουν να θεραπευτούν».

Μετά το δίμηνο θα εκτιμηθεί η κατάσταση

Η κατάσταση θα εκτιμηθεί όταν εκπνεύσει η προθεσμία (12/2/24) και τότε η Κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της, εξήγησε ο υπουργός με φόντο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ξεκαθαρίζοντας πως «η πολιτική μας απέναντι στην βία, απέναντι στον χουλιγκανισμό, απέναντι σε κάθε έκφανση της βίας, οφείλει να είναι μία πολιτική δυναμική και να ανταποκρίνεται κάθε φορά στις απαιτήσεις και στα καινούρια δεδομένα που δημιουργούνται. Ειδικά στο κομμάτι της αθλητικής βίας, δεν είναι ότι δεν είχαν γίνει πράγματα, είχαν γίνει και τα οποία είχαν αποφέρει και αποτελέσματα.
Εκ των πραγμάτων φαίνεται πως πρέπει να συμπληρώσουμε, να κάνουμε και άλλα, να εντατικοποιήσουμε τις δράσεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις, είτε αυτό αφορά το νομικό πλαίσιο, είτε αυτό αφορά το πλαίσιο των ποινών, είτε αφορά το πλαίσιο όλης αυτής της διαδικασίας της προσκόμισης στοιχείων και το αίτημα από την πλευρά της κυβέρνησης για την ποινική αναβάθμιση αυτής της διαδικασίας, είτε προσθήκες στην αθλητική νομοθεσία για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται τα παιχνίδια, τις ποινές που πρέπει αυτόματα να επιβάλλονται, τους ελέγχους που γίνονται στα γήπεδα, κ.λ.π.»
«Σήμερα είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, όλοι, είτε αυτό αφορά την Κυβέρνηση που θα νομοθετήσει, είτε αφορά τις ΠΑΕ και τον συνεταιρισμό διοργάνωσης του πρωταθλήματος που πρέπει να ανταποκριθεί στα μέτρα. Ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτό που είναι να γίνει τώρα και όταν φτάσει εκείνη η ώρα θα εκτιμηθεί η κατάσταση και η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της και προφανώς, θα ενημερώσει και θα ανακοινωθούν όλα», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Δημογλίδου: Η ΕΛ.ΑΣ δεν θα μείνει στη σύλληψη του καθ’ ομολογίαν δράστη – Μεγάλη ομάδα ατόμων ευθύνεται για τα επεισόδια

«Η αστυνομία
δεν θα μείνει στη σύλληψη του καθ’ ομολογίαν δράστη για τη συγκεκριμένη επίθεση» στου Ρέντη, ενώ «η έρευνα προσπαθεί να ταυτοποιήσει τόσο το σύνολο αυτών των ατόμων που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, όσο φυσικά και τους καθοδηγητές αυτών και αυτούς που τους όπλισαν, ώστε να επιτεθούν στους συναδέλφους μας» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κ. Δημογλίδου.
Η κα Δημογλίδου
μιλώντας στην ΕΡΤ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον 31χρονο αστυνομικό που παραμένει διασωληνωμένος σε ΜΕΘ μετά τον ακρωτηριασμό του, λέγοντας πως «σεβόμαστε τις αποφάσεις των γιατρών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό και ευθύνονται για το ότι αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται ακόμη στη ζωή, όπως και οι συνάδελφοί του που του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες. Θα μείνουμε στο ιατρικό ανακοινωθέν, καθώς και εμείς περιμένουμε και προσευχόμαστε όλοι μαζί να ακούσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα νέα για την πορεία της υγείας του.
Για τα επεισόδια του Ρέντη στις 7/12, ευθύνεται «μία μεγάλη ομάδα ατόμων, εξωτερικά του γηπέδου, οι οποίοι προμήθευσε τους χούλιγκαν και με τα αντικείμενα που εκσφενδόνισαν εναντίον των αστυνομικών.
Για την ταυτοποίηση των «καθοδηγητών» της επίθεσης στους αστυνομικούς έξω από το γήπεδο του Ρέντη, ανέφερε πως «έχουμε στοιχεία και πληροφορίες στα χέρια μας» για να γίνουν νέες συλλήψεις.
Όπως εξήγησε, «θα πρέπει να δώσουμε χρόνο τόσο στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία δουλεύουν πυρετωδώς ώστε να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα για να ταυτοποιήσουμε και άλλους δράστες, όσο και στους αστυνομικούς τόσο του Τμήματος Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, όσο και του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, οι οποίοι εργάζονται πυρετωδώς ώστε να φτάσουμε στους δράστες. Έχουμε στοιχεία και πληροφορίες στα χέρια μας, αλλά προσπαθούν σύντομα να ταυτοποιήσουμε τους δράστες και να φτάσουμε και σε άλλες συλλήψεις».
Σε ερώτηση για το εάν δόθηκαν από τον 18χρονο συλληφθέντα σχετικά στοιχεία η κα Δημογλίδου τόνισε ότι «έχουν δοθεί πληροφορίες και από τον ίδιο τον κατηγορούμενο, αλλά και από άλλους μάρτυρες , οι οποίοι έχουν προσαχθεί όλες αυτές τις ημέρες στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας. Επεξεργάζονται οι αστυνομικοί τις πληροφορίες, δεν έχουν κατονομαστεί πρόσωπα, γι αυτό και είναι δύσκολη η ταυτοποίηση τους».
Μιλώντας για το βράδυ της επίθεσης και το εάν η ΕΛΑΣ γνώριζε ότι οι χούλιγκαν προετοίμαζαν επίθεση εναντίον τους απάντησε αρνητικά. Όπως είπε, «δεν υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες. Υπήρχε μια ετοιμότητα στην Ελληνική Αστυνομία για τις 6 και 7 Δεκεμβρίου που είχαμε να αντιμετωπίσουμε έκτακτα γεγονότα. Υπήρχε μια γενικότερη πληροφορία ότι κάποια στιγμή μπορεί να γίνει επίθεση σε βάρος αστυνομικών. Δεν υπήρχε πληροφορία ούτε για τον συγκεκριμένο αγώνα, ούτε για συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση. Βρισκόταν σε μια ετοιμότητα η αστυνομία ότι θα μπορούσε να δεχτεί κάποια επίθεση από κάποια άτομα».
Κληθείσα να σχολιάσει τη λίστα με τα 200 ονόματα που παραδόθηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σημείωσε πως «τα στοιχεία που δόθηκαν περιλαμβάνουν διάφορες πληροφορίες για τα άτομα αυτά και για δραστηριότητα εγκληματική που μπορεί να είχαν στο παρελθόν», «αυτοί οι άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο παρελθόν, έχουν απασχολήσει τόσο την αστυνομία όσο και τη Δικαιοσύνη. Δεν σημαίνει ότι παρακολουθούνται σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ».
Για τις καταγγελίες για παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων που βρίσκονταν στο γήπεδο η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ απάντησε ότι «ζούμε σε μία δημοκρατική χώρα, όπου κάθε πολίτης μπορεί να προσφύγει είτε σε αρμόδιο εισαγγελέα, είτε σε αστυνομική υπηρεσία και να καταγγείλει όταν νιώθει ότι περιορίζεται η ελευθερία του, ότι έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα σε βάρος του και θα αποφασίσει γι’ αυτό η Δικαιοσύνη».. «Δεν έχω κάποια τέτοια αναφορά από τους συναδέλφους μου. Επώνυμη καταγγελία είτε σε αστυνομική υπηρεσία είτε ακόμη και στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων δεν υπάρχει», πρόσθεσε.
Τέλος, σχετικά με το αίτημα των αστυνομικών να απεμπλακούν από τη φύλαξη αθλητικών γεγονότων, ανέφερε πως «είναι δικαιολογημένη η αντίδραση των αστυνομικών, καθώς καταλαβαίνουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι καλούνται σήμερα να συνεχίσουν να υπηρετούν το σώμα και να υπηρετούν τον πολίτη βλέποντας κενή τη θέση του συναδέλφου τους στο λεωφορείο των ΜΑΤ. Κατανοούμε όλοι την αντίδρασή τους, αλλά η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να εργάζεται όπου διατάσσεται τόσο από την ηγεσία του Σώματος, όσο και από την ηγεσία Προστασίας του Πολίτη, όπου πρέπει να διατηρηθεί η τάξη και η ασφάλεια. Εκεί θα βρίσκεται και η Ελληνική Αστυνομία, όπως ορίζει η νομοθεσία».

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 31χρονος αστυνομικός - Ακρωτηρισμός αριστερού κάτω άκρου

Παραμένει νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Νίκαιας σε κρίσιμη κατάσταση, σε καταστολή και μηχανικό αερισμό ο 31χρονος αστυνομικός, ο οποίος 
τραυματίστηκε σοβαρά μετά από τη ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας από 18χρονο οπαδό του Ολυμπιακού στου Ρέντη.
Οι γιατροί προχώρησαν στον ακρωτηριασμό του αριστερού ποδιού του.

Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών,  ο ασθενής υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό αριστερού κάτω άκρου λόγω μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και προς αποφυγή τοπικών σηπτικών και συστηματικών επιπλοκών και σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς
Παραμένει νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση, σε καταστολή και μηχανικό αερισμό.
Υποστηρίζεται αιμοδυναμικά με αγγειοσυσπαστικά φάρμακα και εξωνεφρική αιμοκάθαρση.
202312072325121085-1200x833.jpg
Απολογείται την Πέμπτη  14/12 ο 18χρονος δράστης

Αύριο, Πέμπτη 14/12 αναμένεται να απολογηθεί ο ο 18χρονος καθ’ ομολογία δράστης της επίθεσης στον 31χρονο αστυνομικό έξω από το κλειστό Γυμναστήριο “Μελίνα Μερκούρη” κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στον Ρέντη.
Την ίδια ώρα ο πατέρας του προχωρά σε καταγγελία, αναφέροντας  πως ο γιος του δέχεται απειλές.
Στον 18χρονο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα και διώκεται μεταξύ άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών.
Ο ίδιος στην αρχική του κατάθεση στους αστυνομικούς φέρεται να είχε υποστηρίξει ότι τη ναυτική φωτοβολίδα του την είχε δώσει κάποιος από τους οργανωμένους οπαδούς προκειμένου όταν βγουν από το γήπεδο να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.
18xronos2.jpg
Το βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος του 18χρονου

Σε βάρος του 18χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα εξής κακουργήματα και πλημμελήματα:
-Απόπειρα ανθρωποκτονίας
-Έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες
-Κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες
-Διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού
-Βιαιοπραγία από κοινού
-Κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού
-Ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις από άγνωστους δράστες
Όλες οι κατηγορίες εμπεριέχουν την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

Τι αναφέρει ο δράστης για την νύχτα των επεισοδίων: «Στόχευσε τους μπάτσους»

Όπως είπε ο ίδιος στους αστυνομικούς, είχε μεταβεί στο γήπεδο μαζί με τον αδερφό του και δύο φίλους του. Όταν ξεκίνησαν κάποιοι από τους οπαδούς να βγαίνουν έξω από το γήπεδο και να κινούνται προς το μέρος των αστυνομικών, ο 18χρονος τους ακολούθησε.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, ένας από αυτούς, ο οποίος είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, απευθυνόμενος προς τους υπόλοιπους οπαδούς, είπε χαρακτηριστικά «πάμε έξω στους μπάτσους».
Αφού εξήλθαν του γηπέδου, ο ίδιος άνδρας του έδωσε μία ναυτική φωτοβολίδα, προτρέποντάς τον να την ρίξει προς το μέρος των αστυνομικών, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Πάρτη αυτή εδώ, βγάλε το καπάκι που έχει από πίσω, τράβα το σχοινί και στόχευσε τους μπάτσους».
Αφού πλησίασαν τις αστυνομικές δυνάμεις, βλέποντας τους υπόλοιπους οπαδούς που ήταν δίπλα του να ρίχνουν διάφορα αντικείμενα στους αστυνομικούς, ο 18χρονος είπε ότι θέλησε να ρίξει τη φωτοβολίδα που κρατούσε στον αέρα, πλην όμως, αφού την εκτόξευσε, εκείνη χτύπησε στο έδαφος και στη συνέχεια τραυμάτισε κάποιον αστυνομικό στο πόδι του.
Φοβούμενος για ό,τι συνέβη, επέστρεψε στο εσωτερικό του γηπέδου, αναφέροντας στον αδερφό του και στους φίλους του το περιστατικό.
Παράλληλα σημείωσε ότι την επόμενη ημέρα το πρωί, φοβούμενος για τις συνέπειες τις πράξης του, άλλαξε τον αριθμό της τηλεφωνικής σύνδεσης και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος, ενώ παράλληλα διέγραψε τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει στο προφίλ του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Όσον αφορά στα άτομα στα οποία εκμυστηρεύτηκε, ότι τραυμάτισε με τη ναυτική φωτοβολίδα τον αστυνομικό, ο κατηγορούμενος δήλωσε πως για το συμβάν, πέραν των ατόμων με τα οποία βρισκόταν στο γήπεδο, ενημέρωσε τη σύντροφό του και τον άλλον αδερφό του, οι οποίοι και εξετάστηκαν από τις Αρχές επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς του.
renti.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης