Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέος Ποινικός Κώδικας: Αυστηρότερες ποινές για εμπρηστές και ενδοοικογενειακή βία και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης – Όλες οι αλλαγές

Νέος Ποινικός Κώδικας: Αυστηρότερες ποινές για εμπρηστές και ενδοοικογενειακή βία και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης – Όλες οι αλλαγές
O νέος ΠΚ προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών, την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης και την απαλλαγή από άσκοπες δικαστικές ενέργειες όπως μηνύσεις
Το αίσθημα της ατιμωρησίας που επικρατεί στην κοινή γνώμη φιλοδοξεί να βάλει τέλος η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μεταξύ άλλων προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών, την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης και την απαλλαγή από άσκοπες δικαστικές ενέργειες όπως μηνύσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο θάνατος του πολίστα Αδαμάντιου Μαντή 21 χρόνων που τραυματίστηκε θανάσιμα τον Νοέμβριο του 2019 στο Νέο Φάληρο όταν τον παρέσυρε οδηγός ΙΧ που έτρεχε με περισσότερα από 100 χλμ την ώρα σε δρόμο που το όριο ταχύτητας είναι μόλις τα 40.
Χρειάστηκαν 4 χρόνια για να μιλήσει η Δικαιοσύνη.
Για τη μητέρα του όμως, δεν δικαιώθηκε η μνήμη του. «Πρέπει να αναφέρω ότι είχαν γίνει 4 αναβολές.
Η απόφαση ήταν 30 μήνες με αναστολή διότι ο Αδαμάντιος δικάστηκε με τον παλιό νόμο που ίσχυε που τότε η πρόκληση θανάτου από υπερβολική ταχύτητα ήταν πλημμέλημα.
Έτσι λοιπόν ο οδηγός είναι έξω, δεν του έχουν πάρει το δίπλωμα και ζει τη ζωή του κανονικά όπως έκανε και πριν την ακροαματική διαδικασία» λέει η μητέρα του.
Σχετικά με την επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης, προβλέπεται: Περιορισμός των αναβολών σε μία αλλά και επιβολή υψηλών προστίμων σε δικομανείς.

Βαριές ποινές για τους εμπρηστές

Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα πέφτει βαρύς στους εμπρηστές αλλά και όσους αμελούν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από ξερόχορτα. Ειδικότερα, προβλέπεται αυστηροποίηση της ποινής, άμεση εκδίκαση αλλά και δήμευση της περιουσίας του εμπρηστή αλλά και ποινή 1 έτους για τον οικοπεδούχο που δεν καθαρίζει το οικόπεδό του.
Σημαντικό κεφάλαιο στο νομοσχέδιο η αυστηροποίηση ποινών για ενδοοικογενειακή βία εις βάρος αλλά και ενώπιον ανηλίκου, όπως και η προστασία επαγγελματιών που καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά όπως δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, από μηνύσεις και πειθαρχικές διώξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης