Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παγώνη για ιό coxsackie: Σε έξαρση σε πολλές πόλεις - Σημαντικές, αλλά σπανιότατες οι επιπλοκές

Παγώνη για ιό coxsackie: Σε έξαρση σε πολλές πόλεις - Σημαντικές, αλλά σπανιότατες οι επιπλοκές
«Οι άνω των 65 ετών που δεν θέλουν να κάνουν το ενισχυμένο εμβόλιο της γρίπης ας κάνουν τουλάχιστον το απλό», ανέφερε η Μ. Παγώνη
Σχετικά Άρθρα
«Σε ποσοστό 50% τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά. Στο υπόλοιπο 50% εμφανίζουν από απλά συμπτώματα πυρετός και πονόλαιμος, εξανθήματα στις παλάμες και στα πέλματα. Όταν εμφανιστούν φλύκταινες στο λαιμό, στα ούλα, τότε οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν γιατί το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί ακόμη και νερό», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, κάνοντας αναφορά στον ιό coxsackie.
Η κα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι ο εν λόγω ιός είναι κάθε χρόνο σε έξαρση τέτοια εποχή και πρόσθεσε πως η τρέχουσα είναι μια περίοδος που είναι σε έξαρση η coxsackie σε πολλές πόλεις (Λάρισα, Πύργος).
Τα συμπτώματα, όπως είπε διαρκούν 5-6 ημέρες και μετά υποχωρούν, ενώ αε ό,τι αφορά τις επιπλοκές, υπογράμμισε πως είναι μεν σπανιότατες, αλλά σημαντικές και δύσκολες, αφού είναι «εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα».
Συνέστησε τα παιδιά να έχουν «πάντα μέσα στην σχολική τσάντα αντισηπτικό», εξηγώντας ότι ο ιός μεταδίδεται με την ομιλία, τον βήχα, το φτέρνισμα και μένει πάνω στις επιφάνειες.
Για τους γονείς, σημείωσε πως όταν τα παιδιά τους νιώθουν αδιαθεσία δεν πρέπει να τα στέλνουν στο σχολείο ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση.

Για τα εμβόλια

Η κα Παγώνη αναφέρθηκε τόσο στο εμβόλιο της γρίπης, όσο και στο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid-19.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, δηλαδή της γρίπης, σύστησε να το κάνουν άμεσα γιατί ξεκινά η περίοδος έξαρσης και για τη δημιουργία αντισωμάτων απαιτούνται 15 ημέρες, λέγοντας πως «οι άνω των 65 ετών που δεν θέλουν να κάνουν το ενισχυμένο εμβόλιο της γρίπης ας κάνουν τουλάχιστον το απλό».
Αναφορικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid-19, ανέφερε ότι «πιάνει όλα τα στελέχη».
Η ίδια μίλησε για τα κρούσματα με κορωνοιό, λέγοντας ότι «είναι αρκετοί που έχουν νοσήσει με Covid. Κάθε οικογένεια έχει και περιστατικό. Απλώς τους δίνουμε οδηγίες από το τηλέφωνο και τους έχουν σώσει τα αντιικά φάρμακα. Έχουμε νοσηλείες στις απλές κλίνες, μικρή αύξηση στους διασωληνωμένους, αλλά είναι ελεγχόμενη η κατάσταση».
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη χρήση αντιβιοτικών, σημειώνοντας πως «είμαστε από τις πρώτες χώρες στη χρήση» και εξήγησε ότι «από τη μεγάλη χρήση τα συνηθίζεις. Όταν σου συμβεί κάποια σοβαρή λοίμωξη που πρέπει να πάρεις αντιβιοτικά δεν αντιδρά ο οργανισμός και παρουσιάζεις επιπλοκές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης