Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην κεντρική Εύβοια - Ιδιαίτερα αισθητή η δόνηση στην Αττική - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην κεντρική Εύβοια - Ιδιαίτερα αισθητή η δόνηση στην Αττική - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,2 Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 9 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας
(upd7) Ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ Ρίχτερ καταγράφηκε λίγο πριν τις 08:30 σήμερα Παρασκευή 3/11 το πρωί στην κεντρική Εύβοια, με τη δόνηση να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Αττική.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,1 Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 9 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας, κοντά στο Μαντούδι.
Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα.
Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε ένας μετασεισμός 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, αν και έχει επικρατήσει αναστάτωση στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού με τους μαθητές των περισσότερων σχολείων να έχουν εκκενώσει τις σχολικές αίθουσες.

Σπανός (περιφερειάρχης): Δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές

«Δεν υπάρχουν τραυματισμοί, δεν υπάρχουν ζημιές σε κτήρια, έχουν σημειωθεί ζημιές σε καταστήματα, έπεσαν ράφια κλπ και έχουμε κάποιες καταπτώσεις σε δρόμους κοντά στο επίκεντρο, στο χωριό Προκόπι και Πήλι», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.
Όπως είπε, «στην ανατολική Εύβοια έχει κλείσει ο δρόμος στην περιοχή Κακιά Σκάλα».

Λέκκας: Δίνει μικρούς σεισμούς η περιοχή

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ υποστήριξε πως η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα, αν και επισήμανε πως η περιοχή αυτή δίνει μικρούς σεισμούς.
Ο κ.Λέκκας εκτίμησε πως πιθανότατα αυτή η δόνηση να είναι και "η οροφή", αν και υπογράμμισε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, δεδομένου ότι ακόμα συλλέγονται τα απαραίτητα στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα.
«Ακόμη δεν μπορούμε να μιλήσουμε ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός.
Περιμένουμε τα δεδομένα.
Ήδη έχουν καταγραφεί 10 μετασεισμοί» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ.Λέκκας.

Τσελέντης για 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια: Κατά μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός

Την εκτίμηση ότι τα 5,1 Ρίχτερ που έπληξαν την κεντρική Εύβοια νωρίτερα σήμερα το πρωί, ήταν κατά μεγάλη πιθανότητα ο κύριος σεισμός διατύπωσε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.
Σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο κ.Τσελέντης είπε ότι το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό.
«Σχετικά με το σεισμό στην Εύβοια:
1. Η έως τώρα ακολουθία φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική αλλά θα μας δώσει μετασεισμούς της τάξης του 4-4,5 για αυτό απαιτείται προσοχή. Μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων.
2. Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό.
3. Εκτιμώ ότι ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ήταν ο κύριος.
4. Πρόκειται για μικρά ρήγματα στην περιοχή και η Εύβοια συνολικά δεν είναι μια περιοχή που εμπνέει ανησυχία. Δεν είναι Κορινθιακός ή κάποια άλλη υψηλής σεισμικότητας περιοχή.
5. Ακούτε ανακοινώσεις των ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ και όχι διαφόρων κινδυνολόγων.
Οι έως τώρα υπολογισμοί μας δείχνουν ότι το σεισμογόνο ρήγμα είναι ΒΑ-ΝΔ κατεύθυνσης που διασχίζει την Εύβοια αλλά ποτέ δεν μας έχει δώσει στο παρελθόν πολύ ισχυρό σεισμό.
Τον Ιανουάριο όπως θα θυμάστε είχε ενεργοποιηθεί το υποθαλάσσιο ΒΑ τμήμα του.
Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά όμως την εξέλιξη της «μετασεισμικής» ακολουθίας με τα δίκτυα που διαθέτουμε στη περιοχή.
Έγώ ευρίσκομαι μακριά για αυτό με χάσατε αύριο επιστρέφω Ελλάδα» αναφέρει ο κ.Τσελέντης.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος υποστήριξε ότι ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία διότι το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη και διότι η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή.
Επιπλέον, επισήμανε πως ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και ότι έγινε αισθητός από την κεντρική Θεσσαλία μέχρι και την Αθήνα.
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν και σεισμικές εκπλήξεις, γι' αυτό χρειάζεται παρακολούθηση και αξιολόγηση».
6555555.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης