Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πάρα πολύ ενεργό το ηφαίστειο «Κολούμπο» στη Σαντορίνη - Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, λέει ηφαιστειολόγος - Η επικίνδυνη κατολίσθηση

Πάρα πολύ ενεργό το ηφαίστειο «Κολούμπο» στη Σαντορίνη - Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, λέει ηφαιστειολόγος - Η επικίνδυνη κατολίσθηση
Στο ηφαίστειο Κολούμπος, που βρίσκεται σε απόσταση 6,5 χλμ. βορειοανατολικά του νησιού, σημειώθηκε η μοναδική ιστορική έκρηξη έξω από τον χώρο της καλδέρας της Σαντορίνης, τον Σεπτέμβριο του 1650
Η ανακατασκευή της ιστορικής έκρηξης του ηφαιστείου «Κολούμπο» στην Σαντορίνη, που συνέβη το 1650 προκαλώντας ένα καταστροφικό τσουνάμι και τα σημαντικά ευρήματα που αποκόμισαν πο επιστήμονες από αυτή σχολίασε στην εκπομπή «Νewsroom» η Εύη Νομικού, ηφαιστειολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ
Σχολιάζοντας την τρισδιάστατη απεικόνιση του ηφαιστείου Κολούμπο που δημιούργησαν ερευνητές του γερμανικού ινστιτούτου GEOMAR, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, έδωσε η κ. Νομικού.
Στο ηφαίστειο Κολούμπος, που βρίσκεται σε απόσταση 6,5 χλμ. βορειοανατολικά του νησιού, σημειώθηκε η μοναδική ιστορική έκρηξη έξω από τον χώρο της καλδέρας της Σαντορίνης, τον Σεπτέμβριο του 1650.
«Είναι ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο βορειοανατολικά της Σαντορίνης και σε περίπου 500 μέτρα έχουμε βρει πάρα πολλά υδροθερμικά πεδία, που σημαίνει ότι αυτό το ηφαίστειο είναι πολύ ενεργό» ανέφερε η επιστήμονας περιγράφοντας το πώς φτάσαμε στην τρισδιάστατη απεικόνιση που ανοίγει νέους δρόμους για την παρακολούθηση των ηφαιστειακών εκρήξεων.

 Mε αισθητήρες παρακολουθούμε τη δράση του

«Το 2019 με το ωκεανογραφικό πλοίο ΠΟΣΕΙΔΩΝ, σε συνεργασία με την GEOMAR μπορέσαμε να κάνουμε να κάνουμε τρισδιάστατη απεικόνιση της στρωματογραφίας του ηφαιστείου και να ανακαλύψουμε κάτι το οποίο ήταν εκπληκτικό: ότι η μεγάλη έκρηξη και το τσουνάμι, το οποίο προκλήθηκε οφειλόταν σε μια τεράστια κατολίσθηση στην βορειοδυτική πλευρά του κόλπου» επισήμανε.
Μιλώντας για τα μυστικά του παρελθόντος που αποκαλύφθηκαν η ηφαιστειολόγος δήλωσε ότι πλέον οι καινούργιες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά του παρελθόντος.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μπορεί να επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο η κα Νομικού απάντησε ότι «όλες οι πιθανότητες είναι ανοικτές». Γι’ αυτό όπως εξήγησε οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει στην καρδιά του ηφαιστείου ηλεκτρονικούς αισθητήρες για να εντοπίσουν εγκαίρως μια ηφαιστειακή κατολίσθηση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης