Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στη Σάμο: Πάνω από 4.500 μετανάστες στη δομή - Φόβος για εξεγέρσεις

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στη Σάμο: Πάνω από 4.500 μετανάστες στη δομή - Φόβος για εξεγέρσεις
 Την ίδια ώρα η ΕΛΑΣ ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο εξεγέρσεων με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής

Αυξάνονται συνεχώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που συρρέουν στο νησί της Σάμου, με την ΕΛΑΣ να βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει ανησυχία για μαζική εξέγερση στη δομή - που φιλοξενεί πάνω από 4.5000 μετανάστες - για όσα συμβαίνουν στη Γάζα.
Οι αρμόδιοι φορείς, σύμφωνα με το Thesstoday, να κάνουν λόγο για «καζάνι που βράζει» στη δομή. Την ίδια ώρα η ΕΛΑΣ ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο εξεγέρσεων με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι διαμένοντες πλέον στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, στη Ζερβού Μυτιληνιών, ξεπερνούν τους 4.500, την ώρα που πέρυσι ήταν μόλις 600.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday, καθημερινά στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου καταφθάνουν με βάρκες μέσω Τουρκίας από 50 έως και 150 άνθρωποι αφρικανικής και πακιστανικής καταγωγής ως επί το πλείστον, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά.
Ο πόλεμος που συγκλονίζει τη Μέση Ανατολή, ταυτόχρονα έχει θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες ασφαλείας, υπό τον φόβο μαζικών εξεγέρσεων τόσο στο νησί της Σάμου όσο και στη Λέρο.
Η ανησυχία εντείνεται μετά τα όσα έγιναν το βράδυ της Τρίτης στη Σάμο, όταν περίπου 700 αραβόφωνα άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από την κεντρική είσοδο του Κέντρου Υποδοχής, φωνάοντας συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.
Σημειώνεται ότι το ίδιο ηλεκτρισμένο είναι το κλίμα στη δομή της Λέρου, μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν.
Στη Σάμο προκάλεσε την Τρίτη εντύπωση στους υπευθύνους της δομής η συμμετοχή στην αυθόρμητη διαδήλωση, καθώς υπολογίζεται ότι έλαβαν μέρος περίπου 700 άτομα.
Οι συμμετέχοντες ανέβασαν δεκάδες βίντεο στα social media, ενώ το κεντρικό τους σύνθημα ήταν «Ο Θεός είναι μεγάλος».

«Αντικρίζουμε εικόνες από τις παλιές εποχές και φοβόμαστε μη ξυπνήσουμε σαν τη Λέσβο»

Αρμόδιοι φορείς μιλώντας στο ThessToday χαρακτήρισαν την κατάσταση ως «ιδιαίτερη» και εξέφρασαν την ανάγκη για την άμεση παρέμβαση της πολιτείας. «Το Κέντρο Υποδοχής έχει γεμίσει ασφυκτικά, βιώνουμε μια ραγδαία και απότομη αύξηση των προσφυγικών ροών, παρά το γεγονός ότι είχαμε διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά χείλη ότι θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Κάτι τέτοιο βλέπουμε να μη συμβαίνει, αντικρίζουμε εικόνες από τις παλιές εποχές και φοβόμαστε μη ξυπνήσουμε σαν τη Λέσβο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Καρράς, αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται τουλάχιστον 4.500 -αν όχι και παραπάνω- άτομα. Η έκδηλη ανησυχία των αρμόδιων φορέων για την εξέλιξη των ημερών έγκειται και στο γεγονός ότι, πλέον, τίθεται και θέμα διαχείρισης του νερού. «Αυτή τη στιγμή ψάχνουν να βρουν νερό και για να εξυπηρετηθούν πολλές φορές χρησιμοποιούμε τους κρουνούς από τις γύρω κοινότητες. Ωστόσο οι εντάσεις είναι καθημερινό φαινόμενο -πια- στο ΚΥΤ και το νησί θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει φτάσει στα όριά του», σημείωσε.

www.bankinngews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης