Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σεισμός στην Αττική - Παπαδόπουλος: «Το φαινόμενο παρακολουθείται με ιδιαίτερο προβληματισμό»

Σεισμός στην Αττική - Παπαδόπουλος: «Το φαινόμενο παρακολουθείται με ιδιαίτερο προβληματισμό»
Τι ανέφερε ο σεισμολόγος 
Ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους της Αττικής ο σεισμός των 3,8 Ρίχτερ στη Λαυρεωτική και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε στην ΕΡΤ για τη σεισμική δόνηση και ανέφερε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται με ιδιαίτερο προβληματισμό για τον λόγο ότι το 3,8 είναι η κορύφωση μιας σεισμικής ακολουθίας η οποία ξεκίνησε στην ίδια περιοχή με μικρότερα μεγέθη στις 26 Σεπτεμβρίου, δηλαδή είναι πάνω από δύο εβδομάδες.
«Αρχικά είχαμε μικρά μεγέθη, πήγαμε στο 3,2, πριν μια βδομάδα είχαμε 3,7 και σήμερα το ξημέρωμα είχαμε 3,8. Δεν έχουμε περάσει μία κόκκινη γραμμή κινδύνου ακόμα. Αυτό είναι σαφές. Όμως από την άλλη μεριά, νομίζω ότι πρέπει να παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή», ανέφερε αρχικά.
«Από το ιστορικό της περιοχής δεν προκύπτει ότι υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο. Όμως το ιστορικό μιας περιοχής δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ισχυρό σεισμό που έγινε στην Πάρνηθα το 1999. Όλοι νόμιζαν ότι ήταν ένα ανενεργό ρήγμα, αλλά μας αιφνιδίασε. Υπάρχουν λοιπόν και οι εκπλήξεις. Εκείνο όμως που λέω είναι ότι δεν έχουμε περάσει μια κόκκινη γραμμή κινδύνου έτσι όπως εξελίσσεται.
Νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε κάποια πρώτα επιστημονικά μέτρα. Τι θα πει αυτό. Να τοποθετηθούν περισσότερα όργανα στην περιοχή. Φορητοί σεισμογράφοι. Αυτό είναι εύκολο να γίνει, έτσι ώστε να αυξήσουμε την ανίχνευση ενότητα των σεισμών, δηλαδή να καταγράφουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμα και τους μικρότερους σεισμούς, η μελέτη των οποίων είναι πάρα πολύ χρήσιμη για να δούμε από εδώ και πέρα πώς θα πορευτούμε», πρόσθεσε ο σεισμολόγος.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης