Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Μάθε πού ψηφίζεις - Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Μάθε πού ψηφίζεις - Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας
Η διέλευση από τους σταθμούς διοδίων της χώρας θα είναι ελεύθερη από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (7/10) έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής (8/10)
Σχετικά Άρθρα
Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τις κάλπες να ανοίγουν στις 7 το πρωί της Κυριακής 8/10, και όλα είναι έτοιμα στα 22.722 εκλογικά τμήματα της χώρας, προκειμένου να υποδεχτούν για να υποδεχτούν ψηφοφόρους που θα αναδείξουν τις νέες διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών.
Σε ό,τι αφορά αποτελέσματα, όπως αναφέρθηκε δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών , Αθ. Μπαλέρμπα, «υπολογίζουμε ότι το πιο μικρό τμήμα θα δώσει το αποτέλεσμα γύρω στις 19:45. Βέβαια, εικόνα θα έχουμε μετά τις 21:00 - 21:30».
Στο μεταξύ, αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας, ενώ σήμερα, Σάββατο 7/10, κορυφώνεται η έξοδος των ετεροδημοτών. Μάλιστα, από τον Πειραιά έχει προγραμματιστεί ο απόπλους 41 πλοίων.

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας, σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο των Αυτοδιοικητικών εκλογών και των Επαναληπτικών της 8ης και 15ης Οκτωβρίου 2023 αντίστοιχα, εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία.
Ο σχεδιασμός των μέτρων εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών και κατευθύνσεων για αυξημένη παρουσία και δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών Τροχαίας, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και διευκόλυνσης των πολιτών στις μετακινήσεις τους, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά τα διαστήματα από 6 έως 9 και 13 έως 16 Οκτωβρίου, ενώ θα κλιμακωθούν – κορυφωθούν τις ώρες – ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.
Μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην διενέργεια εντατικών και στοχευμένων ελέγχων κυρίως σε σημεία όπου παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα και φαινόμενα επικίνδυνων παραβάσεων, με σκοπό μεταξύ άλλων την τήρηση της νομιμότητας καθώς και την προστασία οδηγών, επιβατών και πεζών.
Με την ευκαιρία αυτή, η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζεται σε όλους πως η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας και συνιστά στους πολίτες:
-Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
-Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
-Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
-Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
-Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
-Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
-Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
-Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Ελεύθερα τα διόδια για τους οδηγούς

Χωρίς διόδια θα ταξιδέψουν οι οδηγοί όλης της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνησή τους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, μετά από απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών.
Η διέλευση από τους σταθμούς διοδίων της χώρας θα είναι ελεύθερη από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (7/10) έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής (8/10).
Στο διάστημα που ορίζει η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, χωρίς διόδια θα πραγματοποιηθούν οι διελεύσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους εξής οδικούς άξονες:
Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Παράκαμψη Πάτρας (Ολυμπία Οδός)
Γέφυρα Ρίου -Αντιρίου
Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη (Μορέας)
Αυτοκινητόδρομος Ιόνια οδός και τμήμα ΠΑΘΕ
Μεταμόρφωση – Σκάρφεια
Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ
Σκάρφεια – Ράχες
Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Ράχες – Κλειδί)
Εγνατία Οδός
Αττική Οδός

Στις κάλπες 9.775.181 Έλληνες

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής 8/10 και θα κλείσουν στις 19:00, ενώ σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 15/10.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή είναι γεννημένοι μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του οικείου δήμου. Στις κάλπες θα προσέλθουν 9.775.181 Έλληνες πολίτες (4.743.059 άνδρες, 5.032.122 γυναίκες), από τους οποίους νέοι εκλογείς σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 είναι οι 465.218 (237.164 άνδρες, 228.054 γυναίκες).
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και 17.957 πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, όμως κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Έτσι, οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

«Μάθε πού ψηφίζεις»

Για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα από την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr.
Θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πεδία «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων «Επώνυμο» και «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός».
Επιπλέον, για τον ίδιο σκοπό, το υπουργείο έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00.
Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι εναλλακτικά μπορούν να απευθυνθούν στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους δήμους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν από τη διενέργεια των Εκλογών.
Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά, ενώ Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

ΕΛ.ΑΣ: Ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων

Τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει των επικείμενων Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν ως εξής:
Γραφεία Ταυτοτήτων:
-Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00
-Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00
Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους):
-Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 15.00
-Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00
Επισημαίνεται ότι τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα λειτουργήσουν προκειμένου να επιδίδουν-καταχωρίζουν νέα δελτία ταυτότητας, ενώ παράλληλα η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων ραντεβού θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.astynomia.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.
Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους Γραφείων Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι σταυροί

Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.
Σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.
Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.
Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 - 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.
Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό τουλάχιστον 43% + 1 ψήφο του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Πάντως, σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α' γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης