Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στον...αέρα η επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ - Έχασε το manual ο Μητσοτάκης λέει ο Κασσελάκης - Απάντηση Βρούτση για μελέτη του 2020

Στον...αέρα η επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ - Έχασε το manual ο Μητσοτάκης λέει ο Κασσελάκης - Απάντηση Βρούτση για μελέτη του 2020
Για την επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ αναμένεται η απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και σύμφωνα με τις ενδείξεις αυτό αναμένεται το 2024, ανέφερε  ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γ. Βρούτσης
Σχετικά Άρθρα
(upd4) Στον ...αέρα παραμένει το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του κεντρικού σταδίου στο ΟΑΚΑ, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) για τα στέγαστρα Καλατράβα, ενώ για το 2024 τοποθετείται το άνοιγμα του Ποδηλατοδρομίου.
Για την επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ αναμένεται η απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και σύμφωνα με τις ενδείξεις  αυτό αναμένεται το 2024, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργίος Αθλητισμού, Γ. Βρούτσης, ο οποίος γνωστοποιήσε το προηγούμενο 24ωρο τα επόμενα βήματα που θα γίνουν, αλλα και πως κατά 95% έχουν επιλυθεί τα ζητήματα για τους αθλητικούς συλλόγους.
Παράλληλα, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το 2019 ξεκίνησε μία άλλη έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2020 και αφορούσε πάλι το ΟΑΚΑ και τα προβλήματα συντήρησης, ο κ. Βρούτσης απάντησε πως «δεν έχω γνώση ότι υπήρξε άλλη μελέτη, ότι διεξήχθη μελέτη και υπήρχε πόρισμα από την άλλη μελέτη. Επειδή και εγώ το είδα σήμερα αυτό, θα διενεργήσω εδώ ένα έλεγχο, να δω αν υπήρχε και τι έχει γίνει συγκεκριμένα. Δεν μπορεί κάποιος σε ένα υπουργείο να γνωρίζει για όλα τα κτίρια και τα υπόλοιπα».
Ωστόσο, με αφορμή τα δημοσιεύματα για μελέτη από το 2020, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκης, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο σε ανάρτησή του για τρομακτικό συνδυασμό, "ένας υπουργός Καραμανλής που έκρυβε τις μελέτες και ένας πρωθυπουργός Μητσοτάκης που έχει χάσει το manual της χώρας".
Υπενθυμίζεται ότι τόσο η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου στο ΟΑΚΑ, όσο και η αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή του Ποδηλατοδρομίου, δεν ανταποκρίνονται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. Τα συμπεράσματα  του πορίσματος της μελέτης που παραδόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην κυβέρνηση με ημερομηνία 25/9/2023, παρουσιάζει  δημοσίευμα της Καθημερινής.
Για διαχρονική παράλειψη στη συντήρηση των εγκαταστάσεων έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Μ. Βορίδης.

Κασσελάκης: Ένας υπουργός έκρυβε τις μελέτες και ο Μητσοτάκης έχει χάσει το manual της χώρας

«22/9/2020. Η ημέρα που ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, λαμβάνει επίσημη μελέτη για σοβαρά προβλήματα στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα, τα οποία «χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης», όπως αποκάλυψε σήμερα ο ΑΝΤ1», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκης, σημειώνοντας πως «ο επάγγελμα Καραμανλής- υπουργός, έκανε ό,τι και στα Τέμπη: Τίποτα!».
«Όπως συνεχίστηκαν τα δρομολόγια στον σιδηρόδρομο, έτσι συνεχίστηκε η λειτουργία του ΟΑΚΑ», προσθέτει ο κ. Κασσελάκης, αναφέροντας ότι :
-Όλες οι ελληνικές ομάδες πέρασαν από το στάδιο.
-Όλα τα εντός έδρας διεθνή παιχνίδια του Παναθηναϊκού διεξήχθησαν εκεί.
-Οι πιο πολυπληθείς συναυλίες της χώρας έγιναν εκεί.
-Κάτω από το ασταθές στέγαστρο συγκεντρώνονταν για τρία ολόκληρα χρόνια δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τη φορά.
«Τρομακτικός συνδυασμός: Ένας υπουργός Καραμανλής που έκρυβε τις μελέτες και ένας πρωθυπουργός Μητσοτάκης που έχει χάσει το manual της χώρας.
Η Ελλάδα που θέλουμε πρέπει να ξεφορτωθεί άμεσα τους ασυναίσθητους μετόχους παρηκμασμένων οικογενειακών πολιτικών επιχειρήσεων», καταλήγει.
kas_1.JPG

Βρούτσης: Για την επαναλειτουργία του αναμένεται η απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Για την επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ αναμένεται η απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και σύμφωνα με τις ενδείξεις αυτό αναμένεται το 2024, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γ. Βρούτσης.
«Περιμένω την απόφαση όσο αφορά την αξιολόγηση που θα κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο και για το ποδηλατοδρόμιο και για το αθλητικό κέντρο του γηπέδου. Και στη βάση αυτής της μελέτης θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών το οποίο θα καθορίσει η απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όποια και αν είναι αυτή. Η επιβεβαίωση και η διάθεση από την πλευρά του Υπουργείου είναι ότι το αθλητικό κέντρο του ΟΑΚΑ και το ένα και το άλλο θα ανοίξουν και θα επαναλειτουργήσουν κανονικά, όσος χρόνος και αν χρειαστεί, όσοι προσπάθεια και αν βάλουμε. Εξαίρεση αποτελεί το ποδηλατοδρόμιο, για το οποίο έχω πάρει την εγγύηση του ΤΑΙΠΕΔ ότι καθώς η μελέτη δείχνει διαφορετική αξιολόγηση στα ευρήματα, θα μπορούσε αυτό να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα όσον αφορά τη νέα μελέτη εφαρμογής και μέχρι το τέλος του 2024 να έχει επαναλειτουργήσει. Αλλά αυτό είναι ένδειξη και πρόταση από το ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά τις διαδικασίες της μελέτης. Περιμένουμε όμως ακόμη να δούμε την απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Επανέλαβε ότι μόλις παρελήφθη η μελέτη στατικής επάρκειας η αντίδραση ήταν ακαριαία, ενώ δήλωσε ότι δεν έχει γνώση ότι υπήρξε άλλη μελέτη πέραν αυτής.
Όπως είπε ο υπουργός, «την Πέμπτη (28/9) αργά έλαβα την μελέτη από την συγκεκριμένη εταιρεία, οπότε την Παρασκευή (29/9) έκανα αυτό που έπρεπε ως αυτονόητο ως υπουργός. Μια μελέτη η οποία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε αστοχίες στο θέμα της στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα και στα δύο αυτά μεγάλα αθλητικά κέντρα, δηλαδή στο ποδηλατοδρόμιο και στο γήπεδο. Και αυτόματα την Παρασκευή έδωσα εντολή να κλείσει προσωρινά το ΟΑΚΑ μέχρι να προχωρήσουμε σε μία δεύτερη μελέτη.  Δεν έχει κλείσει το ΟΑΚΑ στο σύνολό του. Το ΟΑΚΑ είναι μία αθλητική περιοχή της πατρίδας μας, εμβληματική, χίλια στρέμματα, έχει δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις. Κλείσαμε το ποδηλατοδρόμιο και το γήπεδο. Εδώ λοιπόν είμαστε στην χρονική στιγμή που πλέον προχωράμε στο επόμενο βήμα. Το επόμενο βήμα είναι αυτό που έχω ήδη ανακοινώσει. Προχωράμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, τον θεσμικό και τεχνικό σύμβουλο της κάθε κυβέρνησης και ζήτησα από το Τεχνικό Επιμελητήριο με τη διαβίβαση όλου του φακέλου της μελέτης να επαναξιολογήσουν και να τοποθετηθούν στο πλαίσιο επιβεβαίωσης ή όχι της μελέτης που τους παρέδωσα».

Απάντηση Βρούτση για δημοσιεύματα περί άλλη μελέτης το 2020: Έλεγχος να δω αν υπήρξε

Για το εάν είναι η μοναδική μελέτη που έχει στα χέρια του ξεκαθάρισε ότι «μόλις πήρα τη μελέτη στα χέρια μου αντέδρασα ακαριαία. Χωρίς μελέτη δεν μπορούσα να αντιδράσω. Η μελέτη έδειχνε ευρήματα τα οποία μιλούσαν για την αξιοπιστία της στατικότητας πλέον του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου του ΟΑΚΑ. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και έκανα νομίζω το αυτονόητο σε χρόνο ακαριαίο. Αυτό που γνωρίζω για το παρελθόν αυτές τις μέρες, όπως άνοιξε η συζήτηση, είναι δύο πράγματα. Πρώτον, όσον αφορά την ταλάντωση για τις εξέδρες. Ρώτησα τις υπηρεσίες και μου είπαν ναι, πράγματι δημιουργήθηκε ένα ζήτημα το 2017 – 2018 και διεξήχθη μία μελέτη με βάση αυτή την ταλάντωση που παρατηρήθηκε ως φαινόμενο στα τηλεοπτικά μέσα και η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις εξέδρες. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα. Δεύτερον, όχι, δεν έχω καμία άλλη μελέτη στα χέρια μου».
«Γνωρίζω ότι μία εταιρεία πήρε το συγκεκριμένο έργο από τα 57 εκατομμύρια που η κυβέρνηση αυτή για πρώτη φορά έδωσε χρήματα για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ και για να αξιολογηθούν και τα στέγαστρα Καλατράβα για την ασφάλεια των θεατών και φιλάθλων. Εγώ ήξερα ότι αυτή η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόλις μου πρωτοκολλήθηκε βράδυ της Πέμπτης στο γραφείο μου, την επόμενη μέρα έκλεισα το ΟΑΚΑ στις δύο αυτές αθλητικές περιοχές», πρόσθεσε ο υπουργός.
Απαντώντας για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το 2019 ξεκίνησε μία άλλη έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2020 και αφορούσε πάλι στο ΟΑΚΑ και τα προβλήματα συντήρησης, είπε : «απαντώ ότι δεν έχω λάβει καμία γνώση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν έχω γνώση ότι υπήρξε άλλη μελέτη, ότι διεξήχθη μελέτη και υπήρχε πόρισμα από την άλλη μελέτη. Επειδή και εγώ το είδα σήμερα αυτό, θα διενεργήσει εδώ ένα έλεγχο, να δω αν υπήρχε και τι έχει γίνει συγκεκριμένα. Δεν μπορεί κάποιος σε ένα υπουργείο να γνωρίζει για όλα τα κτίρια και τα υπόλοιπα».
Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι στο εξής κανένα αθλητικό κέντρο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει στη χώρα μας εάν δεν έχει άδεια πυρασφάλειας και στατική άδεια.
Ακόμη, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι θα διατεθούν 57 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ενώ αυξάνονται κατά 30% οι μεταβιβάσεις του Υπουργείου Αθλητισμού, με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή, που σημαίνει επιπλέον 13,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για έργα υποδομής και ανάπτυξης, αθλητισμού και μόνο.

Βορίδης: Διαχρονική παράλειψη για τη συντήρηση αυτών των εγκαταστάσεων

Προφανώς και δεν υπήρξε επιμέλεια των προηγούμενων κυβερνήσεων για το ΟΑΚΑ, «υπήρξε διαχρονική παράλειψη για τη συντήρηση αυτών των εγκαταστάσεων - και όχι μόνο αυτών. Εγκαλείται σήμερα η κυβέρνηση, η οποία είναι η μόνη που έχει μεριμνήσει για το ζήτημα αυτό», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Μ. Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «το 2021 δεσμεύτηκαν ποσά. Είναι η μόνη κυβέρνηση που έχει δεσμεύσει ποσά, 57 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ. Ξεκίνησε η διαδικασία της μελέτης. Προκηρύχθηκε η μελέτη, ο διαγωνισμός, μεγάλος διαγωνισμός, διεθνής, γιατί τα ποσά ήταν μεγάλα. Ο διαγωνισμός στην πρώτη φάση του υπήρξε άγονος. Η έκθεση η πρώτη, το 2020, εξ όσων γνωρίζω και όσα διάβασα στα ΜΜΕ, τη λέξη «επικίνδυνο από στατικής πλευράς» δεν τη λέει. Το «προβλήματα από επικίνδυνο στατικά» είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Είναι τελείως διαφορετικό να έχεις μια έκθεση ή ένα συμπέρασμα ή μια αναφορά που να λέει «ξέρετε εδώ υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να τα φροντίσουμε» και τελείως διαφορετικό το να έχεις μια έκθεση ή μια που σου λέει «εδώ έχω πρόβλημα στατικότητας».
«Αυτός ο οποίος λέει ότι δεν πρέπει να μπει κόσμος μέσα είναι αυτός που χαρακτηρίζει «επικίνδυνο από στατικής πλευράς». Αυτό έγινε προχθές, το 2023, που κλείνει (το ΟΑΚΑ). Την προηγούμενη Παρασκευή ή Πέμπτη, παραδίδεται η μελέτη που αναφέρεται σε κίνδυνο στατικότητας. Με το που αναφέρεται ο κίνδυνος στατικότητας (το ΟΑΚΑ) κλείνει», πρόσθεσε.

Οι έλεγχοι του 2022, το ΤΑΙΠΕΔ και το πόρισμα

Η πρώτη σύμβαση μελέτης στατικής επάρκειας έγινε το Νοέμβριο του 2022 και λίγο αργότερα ξεκίνησαν οι έλεγχοι στις μεταλλικές κατασκευές και τα πολυκαρβονικά στέγαστρα.
Τον Απρίλιο του 2023 το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευε φωτογραφίες με εναερίτες σκαρφαλωμένους στο στέγαστρο Καλατράβα, να πραγματοποιούν αυτοψία, καθώς το έργο της «Ανακαίνισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών» ύψους 43 εκατ. ευρώ είχε ανατεθεί στην Ειδική Μονάδα Σύμβασης Στρατηγικών Έργων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Τέλη Σεπτεμβρίου το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε το πόρισμα στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, το οποίο υποστήριζε ότι τα στέγαστρα στο εμβληματικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας.

Το πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ

Το βασικό συμπέρασμα των μελετών που έγιναν στις συγκεκριμένες υποδομές από τον τεχνικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει στο χαρτοφυλάκιό του τα συγκεκριμένα ακίνητα και είναι επιφορτισμένο με το έργο της συντήρησής του, είναι ότι η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου στο ΟΑΚΑ και η αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας.
Η μελέτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, δεν αποδίδει ευθύνες στον αρχικό σχεδιασμό ή στην κατασκευή των έργων, αλλά αξιολογεί την παρούσα κατάσταση σε σχέση με την «ιδεατή» τους κατάσταση, την κατάσταση δηλαδή που εκτιμάται πως έπρεπε να έχουν όταν παραδόθηκαν.
Τον ρόλο του αναδόχου τεχνικού συμβούλου και εντέλει της σύνταξης της μελέτης και των συμπερασμάτων της έχει η κοινοπραξία εταιρειών «Σ. Σταθόπουλος – Κ. Φάρος δομή Α.Ε. – Ι. Μαυράκης και Συνεργάτες Γραφείο Τεχνικών Μελετών Α.Ε.», με διακριτικό τίτλο «Κοινοπραξία ΟΑΚΑ».
Οι τεχνικοί σύμβουλοι, στους οποίους ανατέθηκε κατόπιν διαγωνισμού η «εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών τους στεγάστρων», παρέδωσαν τη συγκεκριμένη μελέτη στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ που έχει αναλάβει να «τρέξει» τους διαγωνισμούς για τη συντήρηση ολόκληρου του ΟΑΚΑ, με προϋπολογισμό ύψους 56,5 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως εξηγούν στην «Καθημερινή» πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία, αυτός ο προϋπολογισμός θα πρέπει πλέον κατά πάσα βεβαιότητα να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, για να περιλάβει τα έργα συντήρησης και επισκευής που προκύπτει ότι χρειάζονται για το κεντρικό στάδιο.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης που παραδόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην κυβέρνηση και φέρει ημερομηνία 25/9/2023:
-«Η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας».
«Από την παραπάνω αναλυτική διερεύνηση προκύπτει ότι η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας (έλεγχος με ελαστική και πλαστική αντοχή των διατομών των τόξων). Η υπολογιστική αυτή ανεπάρκεια δεν σχετίζεται με κακοτεχνίες ή/και ανεπαρκή σύνδεση των φορέων κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αναφέρεται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, σε εφαρμογή της έβδομης έκδοσης της στατικής του μελέτης. Επιπλέον με βάση τα ευρήματα από την οπτική επιθεώρηση και τους μη καταστροφικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στα πλαίσια της παρούσας σύμβασης, προκύπτει πως η κατάσταση αυτή επιτείνεται από την ύπαρξη σημαντικών μη αποδεκτού χαρακτήρα αστοχιών συνδέσεων (δηλαδή ρωγμές σε μετωπικές συγκολλήσεις, προεντεταμένοι κοχλίες χωρίς προένταση, κοχλιωτές συνδέσεις μη αποδεκτού τύπου), οι οποίες είναι μεν επισκευάσιμες, αλλά απομειώνουν σημαντικά την ήδη επισημανθείσα περιορισμένη κανονιστική στατική επάρκεια των φορέων. Στη βάση των ανωτέρω θεωρούμε αναγκαία την επισκευή των προβληματικών σημείων και τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας του εμβληματικού αυτού έργου».
- «Από την παραπάνω αναλυτική διερεύνηση προκύπτει ότι η μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας με βάση την ελαστική αντοχή των διατομών των τόξων, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την πλαστική αντοχή των διατομών διαπιστώνεται οριακή στατική επάρκεια.
Ωστόσο, αν και με βάση την κατηγοριοποίηση των διατομών των τόξων είναι κανονιστικά αποδεκτή η χρήση πλαστικών αντοχών στους ελέγχους επάρκειας, θα πρέπει να τονιστεί πως η ανάπτυξη σημαντικών πλαστικών παραμορφώσεων σε ένα έντονα θλιβόμενο μέλος όπως το τόξο ανάρτησης είναι αμφίβολη και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι μη συντηρητική. Επιπλέον εντοπίστηκε ανεπάρκεια φέρουσας ικανότητας στα εφέδρανα των τόξων.
Οι συγκεκριμένες ανεπάρκειες δεν σχετίζονται με κακοτεχνίες κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αναφέρονται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του. Επίσης, με βάση τα ευρήματα από την οπτική επιθεώρηση και τους μη καταστροφικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα διάβρωσης των διατάξεων αγκύρωσης στη βάση των αναρτήρων, με ενδεχόμενη επίδραση του εσωτερικού της αγκύρωσης αλλά και στο σώμα των αναρτήρων. Στη βάση των ανωτέρω θεωρούμε αναγκαίο για την επισκευή των προβληματικών σημείων τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας του εμβληματικού αυτού έργου».

Υπήρχε μελέτη από το 2020 για το ΟΑΚΑ

Μελέτη του 2020 από την τεχνική εταιρεία ΔΟΜΗ ΑΕ για το ΟΑΚΑ ανέφερε σοβαρές φθορές λόγω έλλειψης συντήρησης.
Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, το καλοκαίρι του 2019 το υπουργείο Υποδομών είχε αναθέσει στην ίδια ελληνική τεχνική εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ, να πραγματοποιήσει έρευνα με αντικείμενο την επιθεώρηση και συντήρηση όλης της εγκατάστασης του Ολυμπιακού Σταδίου. Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και υπεβλήθη στη συνέχεια στην γενική γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υποδομών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2020 γνώριζε για προβλήματα στο στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου, όμως στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την ανακοίνωση διακοπής λειτουργίας της εγκατάστασης, την Παρασκευή 29/9, δεν έλαβε καμία μέριμνα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τον Ιούλιο του 2019 ανετέθη κατόπιν διαγωνισμού από το υπουργείο Υποδομών στην εταιρεία Δομή Α.Ε. μελέτη για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, ως συνέχεια των ελέγχων που είχαν γίνει με αντικείμενο τις ταλαντώσεις του διαζώματος του κεντρικού σταδίου κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικής αναμέτρησης της ΑΕΚ με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου. Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020, μετά από 4 παρατάσεις και στο κεφάλαιο που αφορά το στέγαστρο και τιτλοφορείται «Στέγαστρο κεντρικού σταδίου» υπάρχουν δύο βασικές επισημάνσεις-ευρήματα. Το πρώτο αφορά το θέμα της στατικότητας της μεταλλικής κατασκευής και η μελέτη επικαλείται επιθεώρηση που είχε πραγματοποιήσει η γερμανική εταιρεία BUNG την περίοδο 2007-2008 ενόψει της οριστικής παραλαβής του ΟΑΚΑ, που ολοκληρώθηκε το 2010. Τότε «δεν εντοπίστηκαν προβλήματα ευστάθειας, φέρουσας ικανότητας και λειτουργικότητας του στεγάστρου», σημειώνει όμως στην επόμενη παράγραφο επισημαίνεται ότι «από τις αυτοψίες εντοπίστηκαν σοβαρότερα προβλήματα, μάλλον αδικαιολόγητα για κατασκευή υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών. Θα πρέπει τα προβλήματα αυτά να αποδοθούν στην έλλειψη συντήρησης, οπωσδήποτε όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο δυνατόν». Εκείνη η μελέτη υπεβλήθη στο υπουργείο Υποδομών και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στα τέλη του 2020.
Η σύμβαση για τη νέα μελέτη, με αντικείμενο αυτή τη φορά αποκλειστικά τη μεταλλική κατασκευή Καλατράβα, υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2022, μειοδότρια αναδείχθηκε η κοινοπραξία εταιρειών «Σ. Σταθόπουλος – Κ. Φάρος Δομή Α.Ε. – Ι. Μαυράκης και Συνεργάτες Γραφείο Τεχνικών Μελετών Α.Ε.», με διακριτικό τίτλο «Κοινοπραξία ΟΑΚΑ». Η νέα μελέτη κρίθηκε επιβεβλημένη ενόψει του σχεδίου ανακαίνισης της αθλητικής εγκατάστασης στο πλαίσιο δράσεων της μονάδας ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και υπεβλήθη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Βρούτση, να ανακοινώνει στις 29/9 την αναστολή λειτουργίας.

Εισαγγελία...

Στο μεταξύ, στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών βρίσκεται η υπόθεση της στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, εν μέσω καταιγισμού από καταγγελίες για πολυετή έλλειψη συντήρησης κι ενώ αναμένεται και δεύτερη τεχνική μελέτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών ζητώντας απαντήσεις στα παρακάτω:
• ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;
• αν υπήρχαν εισηγήσεις (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια ήταν η κατάληξή τους;
• γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα αδικήματα της:
• έκθεσης σε κίνδυνο και
• παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας
Ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιήσει νέα αυτοψία με στόχο να εξακριβωθεί εάν οι διαβρώσεις σχετίζονται με στατικότητα ή είναι δομικό το πρόβλημα.

Δεύτερη μελέτη από ΤΕΕ

Στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας -τον θεσμικό Σύμβουλο του Κράτους σ’ αυτά τα θέματα- έχει σταλεί η  σχετική Μελέτη για επαναξιολόγηση και  συγκροτείται τάχιστα ομάδα ειδικών, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες.
Στο μεταξύ,  το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, για να εκκινήσουν αμέσως οι όποιες ενέργειες απαιτηθούν.
Ειδικά για το Ποδηλατοδρόμιο, ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο, η αποκατάστασή του, σύμφωνα με ενημλερωση του ΤΑΙΠΕΔ, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Τα επόμενα βήματα

Η  αναστολή λειτουργίας δημιουργεί σωρεία ζητημάτων στην απρόσκοπτη συνέχεια της αγωνιστικής δραστηριότητας των δεκάδων Ομοσπονδιών και Σωματείων, των εκατοντάδων αθλητριών και αθλητών που χρησιμοποιούσαν τις δύο εγκαταστάσεις:
- στο Ποδηλατοδρόμιο, που είναι και το μοναδικό κλειστό στη χώρα, για τις Εθνικές Ομάδες Πίστας και σωματεία ποδηλασίας,
- στο Κεντρικό Στάδιο, για τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο,
- στην Αίθουσα Κασιμάτης για το Χάντμπολ (την ΑΕΚ -άνδρες και γυναίκες-, αρκετά άλλα σωματεία, αλλά και τα Κλιμάκια Εθνικών Ομάδων), το Βόλεϊ (ΑΕΚ στις γυναίκες), το Τσιρλίντινγκ, το Χόκεϊ επί χόρτου κλπ.
Επιπλέον, στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο υπάρχουν γραφεία Ομοσπονδιών και φυσικά της Διοίκησης και των Υπηρεσιών του ΟΑΚΑ.

Μεταφορά προνονητικής και αγωνιστικής δραστηριότητας


Ως προς τη μεταφορά της προπονητικής και αγωνιστικής δραστηριότητας σε άλλες εθνικές ή δημοτικές εγκαταστάσεις εντός Αττική,  μετά από συνεννόηση και με δημάρχους:
- Οι Εθνικές Ομάδες Τσιρλίντινγκ θα έχουν ώρες προπόνησης σε κλειστό στη Γλυφάδα, μετά από συνεννόηση με τον δήμαρχο Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου
- Η Εθνική Ομάδα Χόκεϊ επί Χόρτου θα προπονείται στο «μπαλόνι» του ΣΕΦ.
Επιπλέον, ενισχύεται οικονομικά η Ομοσπονδία Ποδηλασίας με 150.000 ευρώ για να στείλει την Προολυμπιακή ομάδα στα αγωνίσματα της πίστας στο εξωτερικό (στη Βουλγαρία) για προπονήσεις ως τον επόμενο Ιούνιο, καθώς  δεν έχει άλλο κλειστό Ποδηλατοδρόμιο η Ελλάδα.
Εκκρεμεί ακόμα το ζήτημα της έδρας της ΑΕΚ στο χάντμπολ, ενώ η γυναικεία ομάδα του βόλεϊ της ΑΕΚ θα μπορεί να αγωνιστεί στο ΕΑΚ Ολυμπιακού Χωριού.
Σε ό,τι αφορά στα γραφεία των Ομοσπονδιών, αλλά και των εργαζομένων, μεταφέρονται σε άλλους χώρους εντός του Ολυμπιακού Συγκροτήματος, κυρίως σε χώρους στο Κέντρο Υγρού Στίβου.
Παράλληλα:
- επιταχύνεται η κατασκευή του νέου Πολυδύναμου Κλειστού Γυμναστηρίου (Σπύρου Λούη και Κύμης), που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες στέγασης των Εθνικών Ομάδων Ξιφασκίας, Χάντμπολ και Τσιρλίντινγκ και άλλων αθλημάτων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 7.500.000 ευρώ.
- αυξάνεται κατά 30% ο ετήσιος προϋπολογισμός της κατηγορίας Μεταβιβάσεων του Υπουργείου Αθλητισμού. Δηλαδή αυξάνεται ετησίως κατά 13.500.000 ευρώ. Ήτοι: τα 10.000.000 ευρώ θα διατίθενται για την αναβάθμιση των εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων, τα 3.500.000 ευρώ θα ενισχύουν περαιτέρω τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΟΑΚΑ
- τα Ολυμπιακά Κλειστά του Τάεκβοντο και του Μπάντμιντον θα διατίθενται πλέον και για τις ανάγκες του αθλητισμού,
- διατίθεται 1.000.000 ευρώ για την πυροπροστασία και άλλες αναγκαίες βελτιώσεις στο Καυτανζόγλειο Στάδιο,
- στο κλειστό προπονητήριο στίβου του ΟΑΚΑ θα διατεθούν 150.000 ευρώ για μόνωση στέγης, επιδιόρθωση ταρτάν κλπ.
- και επιπλέον, 350.000 ευρώ για τις Μελέτες, την αδειοδότηση και τους βοηθητικούς χώρους στη δημιουργία του Ολυμπιακού Κέντρου Αναρρίχησης (οι αγωνιστικοί Τοίχοι Αναρρίχησης είναι χορηγία).

Περί διοργανώσεων

Οι λύσεις που δόθηκαν για τη μεταφορά προγραμματισμένων διοργανώσεων αφορούν :
- Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας, που θα γινόταν στο Ποδηλατοδρόμιο (14-17 Δεκεμβρίου 2023), θα γίνει σε αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου του ΟΑΚΑ, έπειτα από συνεννόηση με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός,
- Τα δύο πρωταθλήματα Ταεκβοντό, τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023, που θα διεξάγονταν στο Ποδηλατοδρόμιο, θα γίνουν στο Κλειστό γυμναστήριο του Ολυμπιακού Χωριού.

Κοντονής: Δεν είχε γίνει το παραμικρό από 2004 έως 2015 – Χωρίς οικοδομικές άδειες, με άδεια πέργκολας και χαμένο τον φάκελο Καλατράβα

Δεν είχε γίνει το παραμικρό από το 2004 μέχρι το 2015, ακόμα και για το ταρτάν στο Ολυμπιακό στάδιο, ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής, ο οποίος χαρακτήρισε γελοιότητες τις καταγγελίες του Ολυμπιονίκη και πρώην προέδρου του ΟΑΚΑ (2012-2015), Π. Γαλακτόπουλου, λέγοντας ότι «ήτανε τόσα χρόνια πρόεδρος και παραλάβαμε την κατάσταση που περιγράφω. Χωρίς οικοδομικές άδειες, με άδεια πέργκολας και με χαμένο το φάκελο Καλατράβα που έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε. Για το 2016 έγιναν αυτά τα οποία είχαμε εντοπίσει και μας εντόπιζαν οι τεχνικές υπηρεσίες. Τεχνικός εγώ δεν είμαι, ούτε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και κάναμε τα αδύνατα δυνατά σε μία στενότητα οικονομική, άνευ προηγουμένου».
Ο κ. Κοντονής μιλώντας στην ΕΡΤ επανέλαβε ότι «το 2015 δεν βρισκόταν ούτε ο φάκελος του Ολυμπιακού σταδίου. Αποδόθηκε στο ελληνικό κράτος το 2018», εξηγώντας πως «όταν παραλάβαμε εμείς δεν είχαν ούτε καν οικοδομική άδεια και αναγκαστήκαμε το 2015 να ξεκινήσουμε τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών».
Για το στέγαστρο Καλατράβα που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη πέργκολα της Ευρώπης, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι «έβγαλαν άδεια για πέργκολα. Γιατί το κύριο στάδιο είχε οικοδομική άδεια και με ένα περίεργο τρόπο βγήκε αυτή η άδεια για την πέργκολα. Μιλάμε για το 2015 -2016. Η κατάσταση ήταν τραγική, διότι εμείς αναλάβαμε τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου του 2015 και είχαμε να εφαρμόσουμε έναν προϋπολογισμό».
«Λυπάμαι που ένα τέτοιο θέμα, αντί να το πιάσουμε από την αρχή και να δώσουμε λύσεις, είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης και μετάθεσης συνεχώς των ευθυνών», είπε χαρακτηριστικά,
Εξήγησε ότι «ξεκινήσαμε με το προπονητήριο των αθλητών του στίβου σε μία προ ολυμπιακή χρονιά, το οποίο έμπαζε νερά και διαμαρτυρήθηκε ο ΣΕΓΑΣ. Την τρίτη μέρα που είχα παραλάβει μάλιστα το υπουργείο και το φτιάξαμε αμέσως και τότε είπα ότι πρέπει να δούμε τι γίνεται και με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις».
«Εμείς βγάλαμε τις οικοδομικές άδειες για το ποδηλατοδρόμιο και το κολυμβητήριο και αρχίσαμε να κάνουμε μία επί τόπου συντήρηση, όπου οι τεχνικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας και του ΟΑΚΑ έβλεπαν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Μάλιστα στο ΟΑΚΑ προΐστανται του Διοικητικού συμβουλίου άνθρωποι εξαιρετικού κύρους», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής και εξήγησε ότι «όταν βλέπεις ότι υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς οικοδομική άδεια, ακόμα και μελέτη δεν μπορεί να γίνει».
«Ξεκινήσαμε όλη αυτή τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων και αμέσως οι τεχνικές υπηρεσίες ανέλαβαν, αλλά για το θέμα της στατικότητας έπρεπε να υπάρξει μελέτη», ανέφερε ο κ. Κοντονής στη συνέχεια, ενώ κληθείς να απαντήσει για τα χρήματα που οφείλονταν ως αμοιβή στον τεχνικό διευθυντή των Ολυμπιακών Αγώνων για τη συντήρηση του Ολυμπιακού Σταδίου, είπε πως «αυτό το θυμάμαι γιατί έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως βουλευτού, όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Υπήρξε ερώτηση νομίζω της κυρίας Καραμανλή προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Ιωαννίδη και αν θυμάμαι καλά έτσι απάντησε υπήρξε μία προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα. Τελικά από το ποσό των 6 εκατ. εκταμιεύθηκε ένα πολύ μικρότερο. Ήταν τα χρόνια τότε πάρα πολύ δύσκολα και επειδή οφείλονταν χρήματα δόθηκαν εκεί που οφείλονταν».
«Υπήρξε πάλι προσπάθεια από την Περιφέρεια το 2014 να χρηματοδοτηθεί μία εκτεταμένη μελέτη για το στάδιο. Τότε όμως, όταν παρέλαβα εγώ το 2015, δεν υπήρχε», σημείωσε ο κ. Κοντονής.
Απαντώντας σχετικά, ανέφερε πως είχε τεθεί θέμα να ελεγχθούν και άλλοι αθλητικοί χώροι και συγκεκριμένα, το Καυταντζόγλειο Θεσσαλονίκης.
«Τότε, όμως ήταν πάρα πολύ σοβαρό, όπως επίσης ήταν σοβαρά τα προβλήματα στους αθλητικούς χώρους, δηλαδή το ταρτάν του Ολυμπιακού Σταδίου. Αναλάβαμε σε προ Ολυμπιακή χρονιά το 2015 -2016. Ήτανε καμένο κατά κυριολεξία. Δηλαδή από το 2004 μέχρι το 2015 δεν είχε γίνει το παραμικρό ακόμα και για το ταρτάν. Είχα πάει στους πρώτους πανελλήνιους αγώνες που είχαν γίνει στο ΟΑΚΑ και με είχε δει ο Κώστας Μπανιώτης, πρωταθλητής μας στο ύψος και μου λέει «Κύριε Υπουργέ, δεν μπορούμε εδώ να πάρουμε ούτε φόρα», είπε ο κ. Κοντονής.
Εξήγησε πως «το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να φτιάξουμε και αυτά τα οποία ήταν όλα εγκαταλελειμμένα», υπενθυμίζοντας ότι το 2015 ήταν χρονιά πολύ διαφορετική από το 2023.
«Όταν φτιάχνονται δημόσια έργα και μάλιστα εμβληματικής μορφής χωρίς οικοδομική άδεια, ο καθένας καταλαβαίνει τι θα ακολουθήσει», σημείωσε και τόνισε ότι είχε ενημερώσει για όλα τη Βουλή και πως αισθάνεται και λίγο «υπερήφανος που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα εκδώσαμε οικοδομικές άδειες που δεν είχαν εκδοθεί πριν από το 2004 , πριν φτιαχτεί το έργο».
Σημειώνεται ότι στις 2/10 ο κ. Κοντονής ανέφερε πως «το 2015 δεν βρισκόταν ούτε ο φάκελος του Ολυμπιακού σταδίου. Αποδόθηκε στο ελληνικό κράτος το 2018» είπε χαρακτηριστικά
«Αυτό που αντιμετώπισα το πρώτο τριήμερο που ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2015 ήταν ότι το προπονητήριο των αθλητών του στίβου που είναι στο χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων έμπαζε νερά» ανέφερε.
Ενώ είχε γίνει παρέμβαση απο το ΣΕΓΑΣ για επιδιορθώσεις δεν είχε γίνει τίποτε και με μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και με ανακατανομή μπορέσαμε και το φτιάξαμε».
Όπως σημείωσε «Τότε κατάλαβα πως εάν το προπονητήριο μπάζει νερά θα πρέπει να δούμε τι γίνεται και με τα άλλα ακίνητα, κυρίως με το Ολυμπιακό στάδιο»
«Πέσαμε σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατείας και αβλεψιών. Δεν βρισκόταν ούτε ο φάκελος του έργου. Τελικά αποδόθηκε στο ελληνικό κράτος το 2018, που είχα αποχωρήσει από το υπουργείο αθλητισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά «αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε τον φάκελο του έργου από το γραφείο του Καλατράβα στην Ισπανία».
«Δεν υπήρχαν χρήματα για το έργο της συντήρησης στο ΟΑΚΑ. To έργο είχε εγκαταλειφθεί από το 2004-2014 στο έλεος του Θεού» τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης