Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βόμβα για ΟΑΚΑ: Θα αργήσει να λειτουργήσει ξανά, το Στέγαστρο έχει μόνιμη ταλάντωση – Η εισαγγελική έρευνα και οι σκουριασμένες βίδες

Βόμβα για ΟΑΚΑ: Θα αργήσει να λειτουργήσει ξανά, το Στέγαστρο έχει μόνιμη ταλάντωση –  Η εισαγγελική έρευνα και οι σκουριασμένες βίδες
Τις ενέργειες που θα γίνουν στο εξής θα ανακοινώσει αύριο, Δευτέρα 2/10, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης
Σχετικά Άρθρα
(upd 6) Θα αργήσει να λειτουργήσει ξανά το ΟΑΚΑ, καθώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι σοβαρό και η επικινδυνότητα μεγάλη.
Το Στέγαστρο Καλατράβα έχει πολλά προβλήματα, όπως εξήγησε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης.
Την ίδια ώρα εισαγγελική έρευνα
για να ερευνηθεί σε βάθος 5ετίας αν υπήρχαν εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ και αν αυτές τηρήθηκαν, διατάχθηκε μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το στέγαστρο Κατατράβα, τη στιγμή που παραμένει κλειστό επ΄αόριστον το Κεντρικό Στάδιο και το Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα.
Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις δια στόματος του πρώην προέδρου του ΟΑΚΑ, Π. Γαλακτόπουλου, δεν έχουν τέλος, αφού  λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων το 2012  ανέφερε ότι είχε δει σκουριές και η τεχνική υπηρεσία του είχε είπε ότι «εδώ θέλουμε συντήρηση».
Λίγο οι σκουριασμένες βίδες, λίγο το μνημόνιο, σχεδόν 20 χρόνια δεν συντηρήθηκε. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Π. Γαλακτόπουλου, (πρόεδρο του ΟΑΚΑ το 2012-2015), «έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν» και μάλιστα, «είχε πέσει σίδερο που ήταν 80 κιλά. Πέφτοντας κάτω αυτό γινόταν 1,5 τόνος».
Πάντως, τις ενέργειες που θα γίνουν στο εξής θα ανακοινώσει τη Δευτέρα 2/10, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της πρώτης Μελέτης που διαπιστώνει ότι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα «δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».
Η  κυβέρνηση κάνει λόγο για προσωρινό κλείσιμο και δεσμεύεται για την επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ με ασφαλή τρόπο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως ο έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ έγινε «γιατί πολύ απλά προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του», ενώ επί δύο 10ετίες δεν είχε συντηρηθεί.
Ωστόσο, μετά το λουκέτο στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα στις 29/9 , δεν έχει διευκρινιστεί το διάστημα της αναστολής.
Στο μεταξύ, σύμφωνη με την απόφαση αναστολής δηλώνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι εργασίες αποκατάστασης – σε περίπτωση που απαιτούνται – για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ΟΑΚΑ.

Καρύδης (ΕΜΠ): Θα αργήσει να λειτουργήσει ξανά το ΟΑΚΑ

Θα πάρει αρκετό χρόνο η επισκευή του ΟΑΚΑ, όπως είπε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης.
Σημείωσε ότι το Στάδιο και το Ποδηλατοδρόμιο κρίθηκαν επικίνδυνα και θα αργήσουν να λειτουργήσουν ξανά.
«Το στέγαστρο έχει πολλά προβλήματα τα οποία είναι εμφανή, όπως οι σκουριές και τα μπουλόνια που έχουν χαλαρώσει, και άλλα που έχουν κοπεί, και προέκυψαν λόγω της κακής συντήρησης αλλά υπάρχουν και αφανή σημεία, τα οποία είναι πολύ πιο επικίνδυνα, και χρειάζονται ενδελεχή έρευνα για την έκταση και την επικινδυνότητά τους», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Πρόσθεσε ότι το στέγαστρο έχει μόνιμη ταλάντωση η οποία δημιουργεί κόπωση του υλικού, κι εκτίμησε πως θα αργήσει να ξαναλειτουργήσει το στάδιο.


Μητσοτάκης: Το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες – Μας εγκαλούν επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια


Ο έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ έγινε «γιατί πολύ απλά προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του», τονίζει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι επί δύο 10ετίες δεν είχε συντηρηθεί.
«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο facebook, κάνοντας τον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.
«Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Αποκαλύψεις Γαλακτόπουλου: Ζητούσαμε συντηρήσεις στο ΟΑΚΑ – Κάθε 20 μέρες έστελνα έγγραφο - Βάζαμε βίδες όταν έπεφτε σίδερο 80 κιλών

«Κάθε 20 μέρες έστελνα ένα έγγραφο στο Υπουργείο ότι θέλουμε συντήρηση, θέλει συντήρηση όλο το γήπεδο», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ (2012-2015) και Ολυμπιονίκης της Πάλης, Π. Γαλακτόπουλος, μιλώντας για την κατάσταση που βρισκόταν το στέγαστρο Κατατράβα.
Ο κ. Γαλακτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του άρχισε να παρατηρεί τη συμπεριφορά του σιδήρου «γιατί οι σιδερένιες κατασκευές είναι αλλιώς», είδε σκουριές και η τεχνική υπηρεσία του είπε ότι «εδώ θέλουμε συντήρηση».
«Ήταν η εποχή των μνημονίων τότε […] Από τη Γραμματεία Αθλητισμού είπανε ότι καλέσανε την κατασκευάστρια εταιρεία και αυτή ζήτησε γύρω στα 17 – 18 εκατομμύρια για να κάνει τη συντήρηση. Τότε ήμασταν στα μνημόνια και όπως καταλαβαίνετε ήταν δύσκολα», πρόσθεσε ο κ. Γαλακτόπουλος.
Όπως εξήγησε, «σε κάθε αθλητικό χώρο υπάρχουν ελεγκτικά όργανα και λένε οι τεχνικές υπηρεσίες ότι πρέπει να γίνει συντήρηση, εάν μπορεί να γίνει η συντήρηση. Συγκεκριμένα, στο ΟΑΚΑ, στη στοά Καλατράβα που έγινε και ένα ατύχημα, καθώς έπεσε ένα δοκάρι μεγάλο, τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία, αλλάξανε βίδες και το σώσαμε γιατί μπορεί να σκοτωνόταν άνθρωπος εκεί, αλλά το άλλο που είναι στα 100 μέτρα ύψος δεν μπορούσε να γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες του ΟΑΚΑ».
«Γι’ αυτό λοιπόν εγώ κάθε είκοσι μέρες έστελνα ένα έγγραφο στο Υπουργείο ότι θέλουμε συντήρηση, θέλει συντήρηση όλο το γήπεδο[…] Η απάντηση ήταν ότι ήμασταν ακόμα στο μνημόνιο και ήταν πολύ ακριβό, τα 17 εκατομμύρια. Δηλαδή το ίδιο το υπουργείο ήθελε, αλλά δεν μας άφηναν τότε οι ειδικοί, η Ευρώπη[…] Τελικά ο κ. Ανδριανός βρήκε, βγήκανε 8 εκατομμύρια, για να έρθουν ελληνικά συνεργεία να κάνουν τη συντήρηση, αλλά άλλαξε η κυβέρνηση. Εγώ από την αρχή λέω ότι έπρεπε να γίνει συντήρηση των Ολυμπιακών έργων», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Γαλακτόπουλο, «αυτά εδώ όλα έχουν μια ημερομηνία λήξης οπωσδήποτε. Το τρόφιμο είναι τρόφιμο, αλλά τα σίδερα θέλουνε συντήρηση. Δηλαδή οι γέφυρες που έχουμε με τη διαστολή – συστολή συντηρούνται. Και αυτό το πράγμα έπρεπε να συντηρηθεί μετά από 20 χρόνια και δεν είχε γίνει τίποτε».
Σημειώνεται ότι ο  πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ (2012-2015) και Ολυμπιονίκης της Πάλης, Πέτρος Γαλακτόπουλος,  ανέφερε στις 30/9 πως«όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα». Όπως είπε ο κ. Γαλακτόπουλος, «έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν. Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!». Πρόσθεσε ότι «πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν.».
«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», υπογράμμισε ο κ. Γαλακτόπουλος.
«Είχε πέσει σίδερο που ήταν 80 κιλά. Πέφτοντας κάτω αυτό γινόταν 1,5 τόνος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ με μομφασμό απάντησε στο «πως και δεν έχει μαθευτεί τίποτα τόσα χρόνια».
Ακόμη, τόνισε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήθελαν να φτιάξουν και το Μουσείο για τους Ολυμπιακούς αγώνες και να το δώσουν σε λειτουργία. Ήρθε ο κ. Κοντονής και τα σταμάτησε όλα και δεν ήθελε να κάνει τίποτα».
Κατέληξε λέγοντας ότι «το μπάσκετ είναι πιο δεμένο και δεν έχει πάθει τίποτα».

Εισαγγελική έρευνα για το στέγαστρο του ΟΑΚΑ - Αναμένονται απαντήσεις σε βάθος 5ετία

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνη Ελευθεριάνου, προκάλεσε η αναστολή λειτουργίας του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ, αλλά και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας γύρω από τη συντήρηση με ...βίδες.
Ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας , μετά την απόφαση του ΟΑΚΑ για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητα στο στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο.
Η εντολή του κ. Ελευθεριάνου είναι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας να ερευνηθεί σε βάθος 5ετίας, μεταξύ άλλων :
-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση και αν αυτές τηρήθηκαν
-αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση και αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.
Σημειώνεται ότι την προκαταρκτική ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης.
Τα αδικήματα που θα επικεντρωθεί είναι, μεταξύ άλλων, αυτά που αφορούν έκθεση σε κίνδυνο καθώς και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.
οακα2.JPG

Διεθνής διασυρμός για την Ελλάδα

Όπως ήταν αναμενόμενο, το λουκέτο στο ΟΑΚΑ έγινε βασικό θέμα σχεδόν σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με αποτέλεσμα τον διασυρμό της χώρας. «Το Ολυμπιακό Στάδιο στην Αθήνα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και πρέπει να κλείσει άμεσα», γράφουν σχεδόν όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης
«Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας κλείνει εξαιτίας της οροφής του», «Έκλεισε το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας - Κινδυνεύει να καταρρεύσει», «Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας κλείνει μετά από κατασκευαστικά προβλήματα», είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των ΜΜΕ ανά τον κόσμο.
οακα3.JPG
Στο ΤΕΕ η μελέτη για επαναξιολόγηση - Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο

Στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ), που είναι ο θεσμικός και τεχνικός σύμβουλος της κάθε κυβέρνησης, έχει μεταφερθεί για επαναξιολόγηση η μελέτη που δείχνει ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε στα στέγαστρα Καλατράβα.
«Η μελέτη είναι αρκετά μεγάλη. Εμπεριέχονται στοιχεία τα οποία δεν θέλω να αναπτύξω γιατί δεν ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον κόσμο ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η αντίδραση της κυβέρνησης που με υπεύθυνο τρόπο, ακαριαία, λειτούργησε υπέρ των φιλάθλων, των αθλητών και του αθλητικού κόσμου γενικότερα. Αυτό έχει σημασία, όλα τα υπόλοιπα είναι ζήτημα επαναξιολόγησης της μελέτης από το ΤΕΕ», ανέφερε, μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γ. Βρούτσης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ, αλλά για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του.
Επανέλαβε ότι το ΟΑΚΑ θα ξαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο, χωρίς να απαντήσει πότε θα γίνει αυτό.
Σχετικά με το γιατί δεν έγιναν έλεγχοι από τότε που υπήρξε βίντεο που έδειχνε την ταλάντωση των κερκίδων στο ΟΑΚΑ, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «η ταλάντωση του γηπέδου δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα. Καμία σχέση. Είναι ταλάντωση που διαπιστώθηκε το 2017 σε έναν αγώνα που έγινε μέσα στο ΟΑΚΑ. Έγινε μελέτη τότε για τη στατικότητα του σταδίου και βρέθηκε ότι το στάδιο είναι επαρκές όσον αφορά τη στατικότητά του. Άρα, το θέμα που διακινείται αυτή τη στιγμή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media είναι εκτός θέματος».
Ερωτηθείς για την τακτική των προηγούμενων ετών, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι «εγώ δεν μπορώ να κάνω ανάλυση για το παρελθόν, ιστορικά θα σας πω μόνο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά διαμέσου του προκατόχου μου Γιάννη Ανδριανού πράγματι διασφάλισε 8 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει η συγκεκριμένη μελέτη. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έγινε γιατί άλλαξε η κυβέρνηση. Όσον αφορά αυτή την κυβέρνηση πρέπει να σας πω ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση στα 20 χρόνια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε την απόφαση και διέθεσε 57 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πλήρη αναβάθμιση όλου του ΟΑΚΑ, περίμετρο, φωτισμούς, ενεργειακή αναβάθμιση και φυσικά και τα στέγαστρα. Αξιολόγηση των στεγάστρων όσον αφορά τη στατική επάρκεια. Άρα λοιπόν καθώς τρέχουν αυτές οι μελέτες και τα 57 εκατομμύρια για τον αθλητισμό της χώρας μέσα στον εμβληματικό χώρο του ΟΑΚΑ μία μελέτη από αυτές που πήρε η ανάδοχη εταιρεία, κοινοπραξία, έβγαλε τα αποτελέσματα μόλις προχθές. Άρα η αντίδραση από προχθές μέχρι χθες το βράδυ που κλείσαμε το ΟΑΚΑ ήταν άμεση βάζοντας και δείχνοντας ότι για μας δεν υπάρχει τίποτε άλλο από το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας των αθλητών, των θεατών και των φιλάθλων».
Πάντως, όπως είπε, «το κομμάτι της αναβάθμισης των υπολοίπων τμημάτων θα συνεχιστεί. Όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι για τα δυο αυτά στάδια, το ποδηλατοδρόμιο και το κεντρικό στάδιο, εκεί θα περιμένουμε τη μελέτη που θα γίνει από το ΤΕΕ. Μετά τα αποτελέσματα αυτά θα επαναξιολογήσουμε τη θέση μας. Τα χρήματα όμως δε φεύγουν, θα μείνουν εδώ»

Για τον Παναθηναϊκό

Για τον Παναθηναϊκό, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «τα προβλήματα είναι δύο: είναι η αθλητική κοινότητα, ο Παναθηναϊκός και οι ομοσπονδίες και τα σωματεία τα οποία στεγάζονταν μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός πράγματι δέχεται την επίπτωση της συγκεκριμένης απόφασης. Φυσικά, επειδή άκουσα και την ανακοίνωση του Παναθηναϊκού, θέλω να δηλώσω δημόσια ότι καμία σχέση αυτό δεν έχει με πρόθεση κατά του Παναθηναϊκού. Αντίθετα είμαστε υπέρ του Παναθηναϊκού. Είναι μια εμβληματική ομάδα και όπως δήλωσα και σε παράγοντες του Παναθηναϊκού θα είμαστε κοντά στον Παναθηναϊκό σε ό, τι χρειαστεί. Όμως, δεν μπορούσα να κλείσω τα μάτια μπροστά σε μια απόφαση τόσο σοβαρή και να αφήσω να εκτεθεί κόσμος σε αγώνες στο ΟΑΚΑ, σε αγώνα του Παναθηναϊκού. Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός θα ήταν κάτι το οποίο θα το έβλεπε θετικά όταν βάζουμε μπροστά την ασφάλεια των φιλάθλων και των αθλητών και του Παναθηναϊκού και όλου του φίλαθλου κόσμου. Από την άλλη μεριά ο Παναθηναϊκός μέσα στον Οκτώβριο δεν έχει αγώνες. Έχει στο τέλος Οκτωβρίου, οτιδήποτε χρειαστεί συμπληρωματικά θα είμαστε δίπλα του και θα στηρίξουμε την προσπάθεια του. Το ξεκαθαρίζω προς κάθε πλευρά».
Σημειώνεται ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε ανακοίνωσή της στις 29/9 εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Κεντρικό Στάδιο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αφήνοντας αιχμές. Υπενθυμίζεται ότι το «Σπύρος Λούης» είναι η ευρωπαϊκή έδρα του Παναθηναϊκού στο Europa League.

Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες αθλητικές δραστηριότητες - Οι συναντήσεις Βρούτση

Τις συναντήσεις με παράγοντες του αθλητισμού και ανθρώπους των Ομοσπονδιών που θίγονται μετά την αναστολή λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ, συνέχισε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γ. Βρούτσης, μαζί με τον Γ.Γ.Α, Γ. Μαυρωτά.
Στόχος των συναντήσεων να δρομολογηθούν άμεσα οι βέλτιστες δυνατές λύσεις για την απρόσκοπτη συνέχεια της αγωνιστικής δραστηριότητας των δεκάδων Ομοσπονδιών και Σωματείων, αθλητριών και αθλητών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βρούτσης κάλεσε τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπ. Καπράλο, τους προέδρους των ομοσπονδιών Ποδηλασίας Β. Διαμαντόπουλο, Ξιφασκίας Γ. Λιγνό, Τσιρλίντινγκ Μ. Φουντεδάκη), Χόκεϊ επί Χόρτου Μ. Καρρά, τον γ.γ. της ομοσπονδίας Χάντμπολ Κ. Σταματιάδη), τον αντιπρόεδρο της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και διοικητικό ηγέτη του τμήματος Χάντμπολ της ΑΕΚ Στ. Παπασταμάτη και άλλους αθλητικούς παράγοντες, καθώς και τις διοικήσεις του ΟΑΚΑ, του ΣΕΦ και του αθλητικού κέντρου στο Ολυμπιακό Χωριό.
«Κάνουμε τάχιστα ο,τιδήποτε χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η αναστολή λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ», σημείωσε ο κ. Βρούτσης, λέγοντας πως «θα βρούμε τις λύσεις, τις εναλλακτικές για την απρόσκοπτη συνέχεια στη λειτουργία των Ομοσπονδιών και των σωματείων, των αθλητριών και των αθλητών, τις οποίες θα ανακοινώσουμε, αλλά και τις προοπτικές ώστε το ΟΑΚΑ, ασφαλέστατο να αποδοθεί ξανά στην αθλητική οικογένεια».
Ήδη, αγώνες τάεκβοντο και μπριτζ μεταφέρθηκαν και διεξάγονται στο ΣΕΦ.
Για τις συναυλίες που είναι ήδη καθορισμένες για το καλοκαίρι, είναι ένα ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει στην ατζέντα της παρακολούθησης των θεμάτων.

H θέση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για το ΟΑΚΑ

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι εργασίες αποκατάστασης – σε περίπτωση που απαιτούνται – για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ΟΑΚΑ, ζητά η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία συμφωνεί με την απόφαση αναστολής του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, καθώς προέχει η ασφάλεια.
Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με αφορμή την απόφαση για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο Κεντρικό Στάδιο του ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο για θέματα στατικότητας των Στεγάστρων Καλατράβα, δηλώνει τα εξής: – Πάγια θέση της είναι, ότι εκτός από την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα και για τη συντήρηση τους προκειμένου να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να φιλοξενούν με ασφάλεια τους αθλητές και τις αθλήτριες. Παράλληλα να εξοπλίζονται με σύγχρονο εξοπλισμό ανάλογα με τις απαιτήσεις και την εξέλιξη του κάθε αθλήματος. -Συμφωνεί με την απόφαση του Υπουργού Αθλητισμού, καθώς προέχει η ασφάλεια των αθλητών, των αθλουμένων, των φιλάθλων και των εργαζομένων στους χώρους και για κανένα λόγο ή σκοπό δεν πρέπει να διακινδυνεύεται. -Ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι εργασίες αποκατάστασης – σε περίπτωση που απαιτούνται – για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ΟΑΚΑ. Τέλος, επισημαίνει ότι «το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών ήταν και παραμένει η καρδιά του ελληνικού αθλητισμού και έτσι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για τους χιλιάδες αθλητές και αθλούμενους που το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση».

Ιωακειμίδης (υπ.περιφερειάρχης Αττικής): Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με το ΟΑΚΑ, είναι 20 χρόνια παρατημένο

Την έλλειψη ελέγχου και συντήρησης του ΟΑΚΑ επί 20 χρόνια, καυτηριάζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο facebook.
Σημειώνει δε ότι ο Παναθηναϊκός είναι μία μεγάλη ομάδα της Αττικής αλλά «η Αττική είναι το σπίτι μας» και ότι η περίπτωση του ΟΑΚΑ καταδεικνύει την ανάγκη λειτουργίας όχι ενός κρατικού υπαλλήλου αλλά ενός περιφερειάρχη. Υπογραμμίζει ότι η Περιφέρεια όφειλε να είχε ασχοληθεί με το ζήτημα.
Μάλιστα, ο ίδιος δηλώνει ότι εφόσον εκλεγεί θα επιληφθεί των διαδικασιών για επίσπευση της αποκατάστασης άμεσα φέρνοντας το θέμα διαρκώς στο περιφερειακό συμβούλιο μέχρι να βρεθεί λύση


Η αναστολή στις 29/9

Ανεστάλη από χθες, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας, όπως ενημέρωσε το ΟΑΚΑ. Την ίδια στιγμή, δεν διευκρινίστηκε το διάστημα της αναστολής, παρά μόνο ότι τάχιστα θα ακολουθήσει και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής πρώτης Μελέτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΚΑ: "Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο. Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων".

Το στέγαστρο Κατατράβα

Υπενθυμίζεται πως το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ, όπως και το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο, είναι έργα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ τοποθετήθηκε στις 18 Ιουλίου του 2004, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και ζυγίζει 8.700 τόνους.
Ωστόσο, εδώ και περίπου 16 χρόνια δεν έχει γίνει συντήρηση. Συγκεκριμένα, έως το 2009 η δομοστατική υγεία του Στεγάστρου παρακολουθούνταν βάσει σύμβασης, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από το 2009 και μετά, το στέγαστρο συντηρείται από την Τεχνική Υπηρεσία του ΟΑΚΑ με στοχευμένες παρεμβάσεις και ελέγχους... Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το στέγαστρο Καλατράβα έφτασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ - αν και το πραγματικό κόστος δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, η κατασκευή οποιουδήποτε στεγάστρου δεν θα κόστιζε λιγότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ. Το «έξτρα» κόστος στην περίπτωση αυτή - που φτάνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της ανάμειξης του διάσημου αρχιτέκτονα Καλατράβα - αναλήφθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο που θα συνδυαζόταν με τους Αγώνες του 2004. Το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο αποτελεί μέρος του ευρύτερου Ολυμπιακού Συγκροτήματος του Αμαρουσίου. Κατασκευάστηκε το 1991 και μέχρι το 2003 λειτούργησε ως ανοιχτό Ποδηλατοδρόμιο. Το 2004 ανακαινίστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα και τοποθετήθηκε στέγαστρο. Είναι το μοναδικό Κλειστό Ποδηλατοδρόμιο της χώρας. Ο χώρος του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου έχει κάλυψη 4.000 μ2, δόμηση 7.000 μ2, επιφάνεια/ εγκατάστασης 53.400 μ2 και ποσοστό επί συνολικής έκτασης από το ΟΑΚΑ 6,20 %. Έχει χωρητικότητα 5000 θέσεων εκ των οποίων 3100 θεατών, 1500 δημοσιογράφων και 400 επισήμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης