Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πλημμυρισμένη η Θεσσαλία, στις λάσπες η Εύβοια, θαμμένη κάτω από τόνους πέτρας η Φθιώτιδα - Μολυσμένα νερά και κρούσματα λεπτοσπείρωσης

Πλημμυρισμένη η Θεσσαλία, στις λάσπες η Εύβοια, θαμμένη κάτω από τόνους πέτρας η Φθιώτιδα - Μολυσμένα νερά και κρούσματα λεπτοσπείρωσης
Μολυσμένα τα νερά σε Παγασητικό και Βόλο, κρούσματα λεπτοσπείρωσης
Σχετικά Άρθρα
Η κακοκαιρία Elias είναι πίσω μας καθώς η τελευταία ημέρα των βροχών και καταιγίδων ήταν η Παρασκευή 29/9, όμως στις περιοχές της κεντρικής  της Κεντρικής Ελλάδας που κυρίως έπληξε το φαινόμενο οι κάτοικοι ακόμη περιμένουν να τραβηχτούν τα νερά και  να επιστρέψουν στα χωριά τους, καθαρίζουν τα σπίτια τους από τις πέτρες και τη λάσπη και αντικρύζουν με απόγνωση τις κατεστραμμένες καλλιέργειες και τις γκρεμισμένες αποθήκες όπου φύλαγαν τη σοδειά που δεν πρόλαβαν να πουλήσουν γιατί την πήρε το νερό.

Μολυσμένο το νερό του Βόλου, χωρίς δρόμους και μέσα στη λάσπη η Μαγνησία

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι του Βόλου μετά και τις νέες πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Elias στην ευρύτερη περιοχή, ενώ συνεχίζεται η έλλειψη πόσιμου νερού σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.
Το νερό που κατά διαστήματα φτάνει στις βρύσες των σπιτιών και των επιχειρήσεων δεν είναι πόσιμο σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν και που ανακοίνωσε και το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 29/9, επισήμανση που έχει κάνει και ο Δήμος Βόλου.
Για το λόγο αυτό συνεχίζεται η δωρεάν διανομή εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους των προαστίων που επλήγησαν από τις πλημμύρες όπως στην Αγριά, τις Αλυκές, τον Άνω Βόλο,αλλά και σε συνοικίες του Βόλου που σαρώθηκαν από τα νερά και τις λάσπες.
Συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, μαζί με τεχνικούς της ΕΥΔΑΠ που συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης εργάζονται αδιάκοπα,αλλά σύμφωνα με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, η ομαλότητα για την πλήρη υδροδότηση με καθαρό πόσιμο νερό και των προαστίων θα επέλθει μετά από 10 ημέρες περίπου.
Παράλληλα συνεργεία καθαρισμού επιχειρούν στον καθαρισμό δρόμων και πλατειών από τις φερτές ύλες και τους τόνους λάσπης που έχουν καλύψει ακόμη το κέντρο και την παραλία του Βόλου. Από το βράδυ της Παρασκευής 29/9 μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής 1/10 η Αστυνομία έκλεισε για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων τις κεντρικές λεωφόρους και οδούς Δημητριάδος,Ιάσονος και Λαμπράκη για να δουλέψουν τα συνεργεία και να καθαρίσουν τα οδοστρώματα και τα πεζοδρόμια.
Το ίδιο θα γίνει σταδιακά και σε άλλους δρόμους.

agria-volou1-640x426_1.jpg
Ανακοινώθηκε επίσης ότι από το πρωί του Σαββάτου 30/9 στις 9 το πρωί ανοίγει ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς και στα δύο ρεύματα μετά από προσπάθειες δύο ημερών για την απομάκρυνση των βουνών λάσπης,των φερτών υλών και των κατεστραμμένων αυτοκινήτων που κάλυψαν την περιοχή μετά την υπερχείλιση του χειμάρρου Ματσάγγος.
Από τη θεομηνία που σάρωσε την Αγριά καταστράφηκαν ολοσχερώς όλες οι παραλιακές επιχειρήσεις,εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν και άγνωστος αριθμός αυτοκινήτων χαθηκαν στις λάσπες και στη θάλασσα, ενώ διαλύθηκαν και οι σιδηροτροχιές του τρένου του Πηλίου που περνούσε από την παραλία.
Στις Αλυκές του Βόλου, οι καταστροφές είναι επίσης ανυπολόγιστες αφού υπέστησαν μεγάλες ζημιές δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχειακός εξοπλισμός ξενοδοχείων,δεκάδες αυτοκίνητα καθώς και εκατοντάδες σπίτια που καλύφθηκαν από τα νερά και τις λάσπες.
Οι δρόμοι είναι αδιάβατοι από τους τόνους λάσπης και τις πέτρες που κατέβηκαν από το βουνό και την περιοχή Πανόραμα.
Προς τα προάστια του Βόλου στις πλαγιές του Πηλίου η οδική επικοινωνία είναι σχεδόν αδύνατη, αφού στο ύψος του Ασκληπιείου Ανω Βόλου, χάθηκε ο δρόμος από τα νερά του Κραυσίδωνα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση προς Ανω Βόλο, Ανακασιά, Αγιο Ονουφριο, Αηδονοφωλιές έως και τη Μακρινίτσα που δεν έχει καμμία οδική σύνδεση με τον Βόλο. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και προς την 'Αλλη Μεριά.
Οι Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου εκτελούν δρομολόγια αραιά εντός της πόλης του Βόλου,αλλά τα προαστιακά προς Αγριά, Πλατανίδια, 'Αλλη Μεριά, Μελισσάτικα, Ανω Βόλο, Κατηχώρι, όπως και η γραμμή 49 πρός Αγία Παρασκευή δεν εκτελούνται.
Από το Δήμο Βόλου ανακοινώθηκε ότι τα σχολεία στην πόλη θα λειτουργήσουν κανονικά από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, με εξαίρεση το 6ο Λύκειο και τα 7ο και 9ο Γυμνάσια Βόλου, όπως και το ΕΕΕΕΚ και το 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, λόγω προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση του κτιρίου και το ΙΕΚ και το 4ο ΕΠΑΛ στο Φυτόκο, λόγω σοβαρών ζημιών σε αίθουσες του κτιρίου,ενώ στα σχολεία της περιφέρειας του Δήμου Βόλου η λειτουργία θα γίνει για όσα υπάρχει προσβασιμότητα, ενώ τα άλλα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.

Ολική η καταστροφή στο Νότιο Πήλιο

Στην υπόλοιπη Μαγνησία, στις περιοχές που επλήγησαν, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και κυρίως στο Νότιο Πήλιο όπου η καταστροφή επαναλήφθηκε στη Μηλίνα για δεύτερη φορά τις τελευταίες 20 ημέρες και οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση. Οι χείμαρροι κατέβασαν τεράστιες ποσότητες νερού και «αποτελείωσαν» ό,τι είχε γλυτώσει από την προηγούμενη θεομηνία. Καταστράφηκαν κτίρια, σπίτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και δεκάδες αυτοκίνητα.
Η θάλασσα σε όλο τον κλειστό κόλπο του Παγασητικού είναι γεμάτη με φερτά υλικά που επιπλέουν και έχουν καλύψει την επιφάνεια του νερού, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκινά μετρήσεις από αύριο για να ελέγξει την καταλληλότητα των νερών, ειδικά για τα αλιεύματα της περιοχής, αφού η επιβάρυνση του Παγασητικού είναι μεγάλη από τις φερτές ύλες, αλλά και εξαιτίας της λίμνης Κάρλας που το άνοιγμα του θυροφράγματος για τη διοχέτευση των νερών στη θάλασσα, έχει επιβαρύνει τον θαλάσσιο κόλπο.

Στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας περιμένουν να τραβηχτεί το νερό

Στην υποχώρηση της στάθμης των νερών ελπίζουν οι αρμόδιες αρχές για το δήμο Παλαμά, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς περιοχές αντιμετωπίζουν και σήμερα σοβαρά προβλήματα από την τελευταία κακοκαιρία Elias.
Ολόκληρα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί εκ νέου από τους κατοίκους, ενώ σε άλλα οι δρόμοι τους και οι αυλές των σπιτιών έχουν κατακλυστεί από νερά.

λιασ5_1.PNG

Μηχανήματα βρίσκονται σε επιφυλακή και προχωρούν σε τεχνικές παρεμβάσεις όπου είναι αναγκαίο, για να εμποδιστεί η ροή των νερών προς κατοικημένες περιοχές.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παλαμά κ. Γιώργο Σακελλαρίου, η εικόνα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες μέρες, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε πώς θα κινηθεί η στάθμη των νερών των ποταμών που υπερχειλίζουν εκτός της κοίτης τους.
Οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες, δίνουν καθημερινή μάχη με τη λάσπη για να επιστρέψουν στην καθημερινότητα, με αρκετές δυσκολίες ενώ με μεγάλη ανησυχία και αγωνία αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα της επιβίωσης καθώς καλλιέργειες και ζωϊκό κεφάλαιο έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές.
Καθημερινή είναι και η μάχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου που επλήγη από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μηχανήματα έργου επιχειρούν όπου υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θεσσαλίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η οδική σύνδεση των μεγάλων πόλεων με τις επαρχιακές οδούς, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι καθαρισμοί ρεμάτων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων δόθηκε προσωρινή πρόσβαση στη διασταύρωση με Κλεινό, προκειμένου να τοποθετηθεί γέφυρα belley, ενώ επιχειρούν τα συνεργεία της Περιφέρειας στο Παλιούρι Καλαμπάκας και στο ορεινό δίκτυο Καστανιά-Στεφάνι -Πολυθέα μέχρι και τη Δέση, όπου υπάρχει σύνδεση με την εθνική οδό.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας οι θέσεις επέμβασης στο οδικό δίκτυο μετά την τελευταία κακοκαιρία Elias είναι: Καθαρισμός περιφερειακού δρόμου Καρδίτσας, διασταύρωση από 4ο χλμ επ. οδού με Κρύα Βρύση, σε Μεσενικόλα, Ιερά Μονή Κορώνης -διασταύρωση προς Μεσενικόλα, Καρδιτσομαγούλα -Αγ. Τριάδα , διασταύρωση προς Παλιούρι, Σοφάδες -Καρποχώρι, Μουζακι-Αργιθέα- όρια νομού 'Αρτας, θέση Φανάρι, Πευκόφυτο-Πετρίλι- όρια νομού Καρδίτσας.

Λάρισα: Πλημμυρισμένος ο κάμπος και τα χωριά του Κιλελέρ, δυο γειτονιές της Λάρισας

Μεγάλα τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές του νομού Λάρισας μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν τον θεσσαλικό κάμπο. Το χωριό Σωτήριο, η Υπέρεια Φαρσάλων, το Αρμένιο, Χάλκη αλλά και μεγάλες εκτάσεις στο δήμο Κιλελέρ είναι πλημμυρισμένες με τις ζημιές να είναι τεράστιες σε σπίτια και καλλιέργιες.
Ακόμη συνοικίες της πόλης της Λάρισας που είχαν πληγεί από τις πρώτες πλημμύρες, όπως η Γιάννουλη και ο Αγιος Θωμάς, βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης με μερίδα των κατοίκων να συνεχίζουν να καθαρίζουν τα σπίτια τους.
Την ίδια ώρα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζουν να επιχειρούν για την αποκατάσταση του οδικού δίκτυο στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Στην ΠΕ Λάρισας αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Λάρισα-Φάρσαλα και την ΠΕΟ Λάρισας- Βόλου και Φάρσαλα-Σταυρός-Δομοκός, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν διαρκώς στην επαρχιακή οδό Καρυές- Χαλκιάδες, Πλατύκαμπος- Νίκαια, Χάλκη-Πλατύκαμπος.

Εννέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, ένας νεκρός

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές και με το ζήτημα της δημόσιας υγείας, με τους φόβους μολύνσεων να συνεχίζονται στους κατοίκους.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στις 27/9/2023 από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά στην Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα εννέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης εκ των οποίων ένας ασθενής έχει καταλήξει και δυο νοσηλεύονται.
Παράλληλα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και της ηπατίτιδας Α σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Βόρεια Εύβοια: Μάχη με τις λάσπες,  παραμένουν κλειστοί πολλοί δρόμοι

Μάχη με τις λάσπες, τους όγκους φερτών υλικών και το χρόνο, δίνουν τα χωματουργικά μηχανήματα, αλλά και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, για να αποκαταστήσουν, πρόχειρα στην αρχή, την κυκλοφορία στη Βόρεια Εύβοια. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία για να αποκαταστήσουν μια στοιχειώδη πρόσβαση στην περιοχή.
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός προσδιορίζει με σαφήνεια 17 κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 100 μηχανήματα έργων και φορτηγά για να ανοίξουν το οδικό δίκτυο και να επιτραπεί η κυκλοφορία σε δρόμους.
ελιασ5.jpg

Απότο μεσημέρι της Παρασκευής 29/9 έδωσαν σε χρήση τον οδικό άξονα που οδηγεί από τη Χαλκίδα προς την Αιδηψό και που είχε καταρρεύσει ανάμεσα σε Μαντούδι και Προκόπι.
Αποκαταστάθηκε πρόχειρα η ζημιά για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας «σε πρώτη προτεραιότητα είναι να καθαρίσουν οι πεδινές κοίτες στα ρεύματα, που έχουν μπαζώσει, να αποκατασταθούν ορισμένες κρίσιμες επεμβάσεις και να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά από τις καμένες εκτάσεις» όπως είπε ο κ. Σπανός ενώ συμπλήρωσε πως «ξεκίνησε και η καταγραφή των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, κατά προτεραιότητα, καθώς μπροστά μας είναι ο χειμώνας και δεν αποκλείονται ακόμη και οι έντονες βροχοπτώσεις».
Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο και σε έργα που είχαν γίνει στα ρέματα από τα Δασαρχεία είτε αυτά αφορούν κορμοδέματα, είτε αφορούν μικρά τεχνικά, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσωπικού της Διεύθυνσης Δασών της Εύβοιας «συγκράτησαν αρκετά από τα υλικά αλλά πλέον θέλουν επισκευές ή ακόμα και συμπληρώσεις για να μπορούν να λειτουργήσουν».
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Γιώργο Κελαϊδίτη "καταβλήθηκε προσπάθεια να θωρακίσουμε τις ευάλωτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας με συνέπεια να αποτρέψουμε, να μετριάσουμε, σε πολλές περιπτώσεις, τις συνέπειες αυτού του φαινομένου" για να συμπληρώσει με νόημα πως «αυτές οι παρεμβάσεις δεν ήταν αρκετές για να εμποδίσουν την καταστροφή που υπέστησαν και πολλές περιοχές αλλά και αγροτικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις».

Υπό κατάρρευση και μέσα στη λάσπη τα σπίτια σε Ροβιές, Κρύα Βρύση,

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να απομακρύνουν χιλιάδες τόνους από λάσπη που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους.
Στις Ροβιές, που οι χείμαρροι πέρασαν μέσα από το χωριό, συνεχίζονται οι αντλήσεις των υδάτων από την Πυροσβεστική, καθώς έχουν πλημμυρίσει υπόγεια μεταξύ των οποίων και επαγγελματικές εγκαταστάσεις ξενοδοχείων.
Εφιαλτικές εικόνες από την Κρύα Βρύση του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας 'Αννας όπου ένας σπίτι ολόκληρο παρασύρθηκε και βουλιάζει, στην ορμή ενός χειμάρρου της περιοχής.
Ο χείμαρρος, έγινε ένα τεράστιο ποτάμι, λόγω του μεγάλου όγκου των νερών.
volos_elias_xr.jpg

Διεύρυνε την κοίτη του και ουσιαστικά πέρασε μέσα από τα σπίτια. Ευτυχώς όμως χωρίς να υπάρχουν προβλήματα με ανθρώπινες ζωές.
Δεν είναι μόνο το σπίτι που παρασύρθηκε από το χείμαρρο, είναι κι άλλα σπίτια, που ουσιαστικά κινδυνεύουν. Τεράστιος είναι ο όγκος του νερού που έπεσε στην περιοχή της Ιστιαίας.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο η βροχόπτωση ισοδυναμεί με σχεδόν 500 τόνους νερού ανά στρέμμα σε ιδιαίτερα μικρό διάστημα.
Δίπλα στους Ωρεούς το ισοδύναμου είναι 350 τόνοι. Νερά και λάσπες συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα αφού ουσιαστικά τα βουνά δεν έχουν στεγνώσει ακόμη.
Οι κάτοικοι μιλούν για χαριστική βολή, καθώς οι περιοχές είχαν πληγεί πρόσφατα. Οι ίδιοι δίνουν μία μάχη με τα λασπόνερα που προσπαθούν να απομακρύνουν, ενώ παράλληλα μετρούν τις πληγές τους, για οικοσκευές που χάθηκαν, για εγκαταστάσεις που θυσιάστηκαν, για επαγγελματικούς χώρους που δεν υπάρχουν πια.
Οι κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο είναι συνεχές φαινόμενο και εκατοντάδες χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ακατάπαυστα σε διάφορες περιοχές για να μπορέσουν να απομακρύνουν τις καταπτώσεις κατά μήκος του οδικού δικτύου.
Ήδη πολλές ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί. Τα νερά παρέσυραν εκατοντάδες κολώνες του δικτύου και χρειάστηκαν τα συνεργεία της ΔΕΗ να απλώσουν χιλιόμετρα από καλώδια.
gouves.jpg

Παράλληλα ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων σε σχέση με τα μέτρα της αγωγής που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Πέτρες και μπάζα έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου και έχουν διακόψει τη συγκοινωνία. Ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις άμεσης παρέμβασης μέσα στο τελευταίο 24ωρο δημιούργησαν πρόσβασης ενώ σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς υπάρχουν απαγορεύσεις σε αρκετούς δρόμους της περιοχής.

Κλειστοί δρόμοι στη Βόρεια Εύβοια

Ειδικότερα απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της Εύβοιας:
*στην 64η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας - Αιδηψού (περιφερειακός Στροφιλλιάς),
*στην 2η χ/θ της Επ.Ο. Κηρίνθου - Κρύας Βρύσης (Κήρινθος),
*στην 127η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας - Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας),
*στην Επ.Ο. Ροβιών - Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου - Βουτά),
*στην Επ.Ο. Ιστιαίας - Βουτά,
*στην Επ.Ο. Ροβιών - Οσίου Δαυίδ (στο ύψος του Παλαιοχωρίου),
Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει προσωρινά απαγορευτεί:
*στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού, στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Ωρεών, Νέου Πύργου και Αγιόκαμπου,
*στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού, στις περιοχές Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο & Γούβες.

Εφιάλτης στο Δομοκό -  Χωράφια και αποθήκες καλύφθηκαν με πέτρες σε ύψος 6 μ. 

Μπορεί την τελευταία στιγμή να σώθηκε, η νότια πλευρά της πόλης και ένα χωριό, από πλημμυρικά φαινόμενα, αφού τα αναχώματα του Σπερχειού ποταμού άντεξαν, όμως τα προβλήματα υπάρχουν σε ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Δεκάδες χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει στο κέντρο του νομού, έχουν καταστρέψει υποδομές σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια να αποκαταστήσουν πρόχειρα ορισμένα σημεία, για να επιτραπεί η κυκλοφορία.
Στο Δομοκό, οι εφιαλτικές εικόνες από την προηγούμενη κακοκαιρία, έγιναν περισσότερο εφιαλτικές, τώρα που τα νερά ανεξέλεγκτα κάλυψαν, πάλι, ολόκληρη την περιοχή.
Στα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια, οι κάτοικοι επέστρεψαν και πάλι στα σπίτια τους, μετά την εκκένωση των χωριών τους, αλλά οι καταστροφές γίνονται εφιαλτικές. Ότι πρόλαβαν να διορθώσουν από την προηγούμενη κακοκαιρία, τώρα πλέον θάφτηκε πάλι κάτω από λασπόνερα.
gefyra1.jpg

Το οδικό δίκτυο είναι αδιάβατο σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής. Η σιδηροδρομική γραμμή, από το Δομοκό προς τη Λάρισα, για ένα μεγάλο τμήμα της, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το χρόνο που θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι, η σιδηροδρομική σύνδεση Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Η απόγνωση στους αγρότες είναι τεράστια, καθώς δεν έχασαν μόνο την παραγωγή τους, αλλά έχουν χάσει και τα χωράφια τους.
Στην κοινότητα Βαρδάλη του Δομοκού αλλά και στα γύρω χωριά, τα χωράφια δεν υπάρχουν. Έχουν καλυφθεί με πέτρες και μπάζα, σε ύψος πάνω από 6 μέτρα. Χώματα πέτρες και δέντρα που μεταφέρθηκαν από τα βουνά, έφτασαν στα χωράφια όταν έσπασαν οι χείμαρροι.

Κλειστοί δρόμοι στη Φθώτιδα

Δίκτυα άρδευσης δεν υπάρχουν, γεωργικές αποθήκες έχουν γκρεμιστεί, γεωτρήσεις πλέον είναι ανύπαρκτες, αποθήκες με εφόδια και προϊόντα έχουν εξαφανιστεί.
Οι πρόχειρες αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο της περιοχής έχουν ξεκινήσει, ενώ σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας στους παρακάτω δρόμους της Φθιώτιδας:
*στην Επ.Ο. Λουτρά Υπάτης - Λαδικού - Συκά - Γέφυρα Βίστριζας, λόγω βροχόπτωσης - συσσώρευσης υδάτων.
*στην 1η χ/θ της Επ.Ο. Τ.Κ. Βαρδαλή - Τ.Κ. Φιλιαδώνος, λόγω καθίζησης της γέφυρας που οδηγεί στην Τ.Κ. Αγραπιδιάς, με την κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω οδού στο ύψος της 44,5η χ/θ Π.Ε.Ο. Λαμίας - Λάρισας,
*στην 16η χ/θ της Επ.Ο. Δομοκού - Τ.Κ. Πετρωτού, λόγω καθίζησης γέφυρας που οδηγεί στην Τ.Κ Πετρωτού, με την κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω Τ.Κ. Αγραπιδιάς και οδού στο ύψος της 44,5η χ/θ Π.Ε.Ο. Λαμίας - Λάρισας,
*από τη διασταύρωση της οδού Γοργοποτάμου έως τη διασταύρωση της οδού Ρήγα Φεραίου στο Δομοκό Φθιώτιδας,
*σε υφιστάμενη γέφυρα της δημοτικής παραλιακής οδού Αγίου Γεωργίου Πελασγίας, που υπέστη διάβρωση -καθίζηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης