Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υγειονομική βόμβα στον Βόλο μετά τον Daniel: Ένας θάνατος από λεπτοσπείρωση, δύο ασθενείς νοσηλεύονται - Ακατάλληλο νερό

Υγειονομική βόμβα στον Βόλο μετά τον Daniel: Ένας θάνατος από λεπτοσπείρωση, δύο ασθενείς νοσηλεύονται - Ακατάλληλο νερό
Δραματικές οι συνέπειες μετά την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας από την περιοχή
Σχετικά Άρθρα
Ο πρώτος θάνατος από μολυσματικές ασθένειες, ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε τη χώρα, καταγράφηκε στην Αγριά Βόλου.
Συγκεκριμένα, κατέληξε ασθενής με λεπτοσπείρωση.
Πρόκειται για έναν άνδρα 57 ετών ενώ οι άλλοι δυο νοσηλεύονται με την ίδια ασθένεια με τον έναν να είναι σε βαριά κατάσταση σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, κρούσμα έχει εντοπιστεί και στη Λαμία σε περιοχή που είχε πληγεί από πλημμύρες.
Σήμερα 29/9 δεν διαγνώσθηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης. «Από την τελευταία ενημέρωση στις 27/9/2023 έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τέσσερα νέα κρούσματα. Επομένως ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης ανέρχεται στα εννέα εκ των οποίων ένας ασθενής έχει καταλήξει και δυο νοσηλεύονται» είπε ο κ. Σερέτης.
Κατά τον ΕΟΔΥ, η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα.
Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.
Επίσης, καταγράφηκαν 1.272 προσελεύσεις το τελευταίο 24ωρο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας.
Από τις προσελεύσεις αυτές οι 32 έχουν καταγραφεί ως λοίμωξη του γαστρεντερικού και οι 86 ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και από τους ελέγχους που έγιναν οι 49 είχαν θετικό έλεγχο για SARS – CoV2.
Δεν παρατηρείται συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές, υπογράμμισε.
Τέλος συνεχίζονται οι εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και της ηπατίτιδας Α.
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί έναντι του τετάνου 1.761 άτομα και 164 παιδιά έναντι της ηπατίτιδας Α.
Για το δίκτυο ελέγχου υδροδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.018 λήψεις δειγμάτων και θα ακολουθήσει εντός της μέρας ειδική ανακοίνωση με αναλυτικό πίνακα για την καταλληλότητα του δικτύου ύδρευσης στου Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το υπουργείο Υγείας.
Αναλυτικότερα, μετά τα κύματα κακοκαιρίας, σημειώθηκαν εννέα περιστατικά της εν λόγω μολυσματικής ασθένειας που συνδέεται με την εμφάνιση τρωκτικών
 Τα πέντε εξ αυτών έχουν προκύψει μετά την κακοκαιρία Daniel και τα υπόλοιπα με την επέλαση του Elias.

Ακατάλληλο το νερό στον Βόλο

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Βόλος με την υδροδότηση είναι σοβαρό, καθώς το νερό στον δήμο παραμένει ακατάλληλο σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Σε περίπτωση που το νερό κριθεί ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση σημαίνει αυτομάτως ότι το νερό δεν είναι πόσιμο, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, παραγωγή τροφίμων ή ποτών, πλύσιμο λαχανικών και για ατομική υγιεινή (πλύσιμο χεριών κ.λ.π.). Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται βράσιμο του νερού για 1-3 λεπτά.
Σε περίπτωση θολερότητας του νερού, συστήνεται να προηγείται του βρασμού φιλτράρισμα του νερού (π.χ. με υφασμάτινα ρούχα, φίλτρα του καφέ).
Αναφορικά με την ασφάλεια και την καταλληλότητα του νερού στη Θεσσαλία, έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 1.208 λήψεις δειγμάτων.

Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σήμερα είναι:


• Στον Δήμο Βόλου το νερό κρίνεται ακατάλληλο, έως ότου ανακοινωθούν νέες οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές.
• Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Αφετών και τον οικισμό Κορόπης Μηλεών.
• Στον Δήμο Αγιάς: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για τη δημοτική κοινότητα Αγιάς και τις τοπικές κοινότητες Δήμητρας, Αμυγδαλής, Στομίου και Καστρίου.
• Στον Δήμο Σοφάδων: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Καππαδοκικού και Πασχαλίτσας.
• Στον Δήμο Μουζακίου: Το νερό κρίνεται ακατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Αμυγδαλής, Ανθοχωρίου, Βατσουνιάς, Δρακότρυπας, Ελληνοκάστρου, Κρυοπηγής, Οξυάς, Πευκοφύτου, Πορτής και Αγίου Ακακίου.
• Στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για ολόκληρο τον Δήμο.
• Στον Δήμο Τρικκαίων: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Ελληνοκάστρου.

Εκτός από τις αλλαγές στους Δήμους Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Αγιάς, Σοφάδων, Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα και Τρικκαίων
με τις υποσημειώσεις που επισημάνθηκαν, δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί σε προηγούμενη ενημέρωση.
Ας σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι φορείς πραγματοποιούν δειγματοληψίες καθημερινά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης