Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εικόνες βιβλικής καταστροφής: Λασπόνερα και απελπισία σε Εύβοια, Βόλο - Ξανά στο κόκκινο η στάθμη του Ενιπέα και του Πηνειού

Εικόνες βιβλικής καταστροφής: Λασπόνερα και απελπισία σε Εύβοια, Βόλο - Ξανά στο κόκκινο η στάθμη του Ενιπέα και του Πηνειού
Τα νερά σιγά – σιγά υποχωρούν και αποκαλύπτουν ανυπολόγιστες καταστροφές
(upd6) Και ενώ η χθεσινή (28/9) νύχτα κύλησε χωρίς φαινόμενα σε Εύβοια και Βόλο, νέος εφιάλτης επιστρέφει στη Θεσσαλία καθώς αναχώματα του Ενιπέα έσπασαν κι όσο περνάει η ώρα η στάθμη του νερού ανεβαίνει. Μέσα σε 20 ημέρες, η Θεσσαλία βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο πολύ έντονων φαινομένων, με τους κατοίκους να παλεύουν με τις λάσπες. Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στην Β. Εύβοια καθώς βρίσκονται μπροστά σε μια ανυπολόγιστη καταστροφή μετά τις ζημιές που αφήνει πίσω η κακοκαιρία Elias.
Στη Θεσσαλία ο όγκος νερού που έπεσε σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου προσέγγισε κατά πολύ εκείνον της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel, ενώ στην Εύβοια, τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias που καταγράφηκαν από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία ήταν μεγαλύτερα.
Στην βόρεια Εύβοια παραμένει κλειστός ο δρόμος από Ροβιές προς Αιδηψό υπό τον κίνδυνο νέων κατολισθήσεων. Κάτοικοι προσπαθούν και πάλι να αποκαταστήσουν τις ζημιές από τη δεύτερη κακοκαιρία σε ένα μήνα, ενώ οι χείμαρροι παραμονεύουν.

Η εικόνα στον Βόλο

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η πόλη του Βόλου από χθες 28/9 το πρωί.
Παρότι το νερό που δέχτηκε αθροιστικά η γη από την κακοκαιρία Daniel ήταν περισσότερο, όμως η κακοκαιρία Elias, εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες και καταστροφικές βροχοπτώσεις.
Ενδεικτικό είναι ότι συνολικά τον φετινό Σεπτέμβριο στο Βόλο έβρεξε 100 φορές πάνω από το κανονικό: όσο βρέχει στην Αθήνα σε δυόμιση χρόνια.
Από την κακοκαιρία ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε και οι δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε χειμάρρους. Συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου και έδειχναν τη θάλασσα να έχει μπει στην πόλη.
Αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ. Μόνο στην πόλη του Βόλου έγιναν μέσα στο περασμένο 24ωρο πάνω από 300 διασώσεις.
Όλα τα προάστια του Βόλου με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από το «κατέβασμα» μέσα από τα ρέματα στη θάλασσα χιλιάδων τόνους νερού και κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές.

Γολγοθάς μετά την κακοκαιρία για τους κατοίκους στην Αγριά - 45 λεπτά για να διασχίσουν το χωριό με ΙΧ

Ένα “μαρτύριο” ζουν κάτοικοι και επαγγελματίες στην Αγριά που είχαν το γραφικό ψαροχώρι να το καταπίνουν κυριολεκτικά τα νερά της κακοκαιρίας. Ο Elias άφησε πίσω του γεμάτους δρόμους με λάσπη και φερτές ύλες που κάνουν σχεδόν αδύνατο ακόμη και τον καθαρισμό.
Σήμερα το πρωί για να προσεγγίσει κάποιος την Αγριά από τον Βόλο χρειάστηκε πάνω από μία ώρα, καθώς υπήρχαν απαγορευτικά σε διάφορα σημεία του Περιφερειακού με αποτέλεσμα να επιστρέφουν οι οδηγοί προς τη Ν. Ιωνία και να αναζητούν άλλες διεξόδους.
Η Ιωλκού ήταν “ανοιχτή” κι έτσι πολλοί στράφηκαν από εκεί. Στον περιφερειακό του Βόλου υπήρχαν πολλές λάσπες και η μετακίνηση ήταν πολύ δύσκολη.
Ωστόσο λίγο πριν τα τούνελ ο Περιφερειακός ήταν καθαρός. Φτάνοντας όμως οι οδηγοί στο βενζινάδικο στην είσοδο της Αγριάς αντίκριζαν το χάος. Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών βρίσκονταν παντού.
Ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς ήταν κλειστός και οι οδηγοί εκτρέπονταν από τον πάνω δρόμο, που κι εκεί γινόταν χαμός. Οδηγός χρειάστηκε 40 λεπτά από την είσοδο της πόλης έως την διχάλα για Σουτραλί.
Την ίδια στιγμή τα πιο βόρια σημεία της Αγριάς, θυμίζουν περισσότερο χωματερές παρά γειτονιές με σπίτια.
Οι εικόνες είναι απογοητευτικές, με τους κατοίκους να μην μπορούν να πιστέψουν την καταστροφή που έχει υποστεί το χωριό τους.

spiti1_1.jpg

Στην Αγριά και τις Αλυκές, κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν, ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου.
Δεκάδες και τα αυτοκίνητα που καταπλακώθηκαν από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.
Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Βόλου, Αχιλέα Μπέου τα σχολεία, με δική του ευθύνη πρόκειται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 2/10.
spiti3.jpg.webp


Σοκαριστικές εικόνες από Εύβοια

Εικόνες απόλυτης καταστροφής καταγράφηκαν το τελευταίο διήμερο στην Εύβοια, μετά τον Elias.
Πολλές περιοχές του νησιού παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό. Το χρώμα της θάλασσας άλλαξε από τις λάσπες που κατέβηκαν από το βουνό, δρόμοι εξαφανίστηκαν, σπίτια και επιχειρήσεις πνίγηκαν στα λασπόνερα, ενώ φερτά υλικά από τα καμένα δάση δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά από τα οποία έχουν αποκλειστεί, όπως οι Γούβες.
Ο φακός του AP κατέγραψε σοκαριστικές εικόνες από τον Βόλο:
p_bolos42.jpg

ap_bolos3.jpg

Βασικότερο πρόβλημα η έλλειψη νερού

Την έλλειψη νερού βιώνουν και πάλι οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, αφού νερό δεν υπάρχει πουθενά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου και της ΕΥΔΑΠ που συνδράμει, ώστε να αποκαταστήσουν έστω και μερικώς την υδροδότηση της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας μικρές ποσότητες νερού έγινε εφικτό να φτάσουν σε κάποιες περιοχές, αλλά χωρίς πίεση, ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας έγινε και πάλι διακοπή στην παροχή νερού.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «εφόσον ηλεκτροδοτηθεί η πόλη θα καταφέρουμε να θέσουμε σε λειτουργία υδραγωγεία που θα δώσουν νερό σε τμήματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Θα χρειαστούμε όμως για την ολική επαναφορά περίπου 10 ημέρες. Δυστυχώς ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μετά τον Daniel το κατέστρεψε η κακοκαιρία Elias και ξεκινάμε πάλι από την αρχή».
Στο μεγαλύτερο μέρος της η πόλη του Βόλου έχει ηλεκτροδοτηθεί, αφού εργάζονται νυχθημερόν δεκάδες συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ακόμη παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα προάστια του Βόλου και χωριά στο Πήλιο, όπου καταστράφηκε ολοσχερώς το δίκτυο από πτώσεις στύλων της ΔΕΗ.

Νεκρός ο πιλότος στην Εύβοια


Την ίδια ώρα, νεκρός εντοπίστηκε ο 69χρονος πιλότος, Μιχάλης Λάμπος, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από το πρωί της Πέμπτης (28 Οκτωβρίου). Ο Μιχάλης Λάμπος ήταν ο πιλότος του ελικοπτέρου που κατέπεσε χθες 28/09 το πρωί στην παραλία Αχλάδι.
Αμέσως, σήμανε συναγερμός για τον εντοπισμό του πιλότου του ελικοπτέρου Α-109, ιδιωτικού τύπου.
Στις έρευνες για τον εντοπισμό του πιλότου πήραν μέρος πλωτά σκάφη του Λιμενικού, δύτες και ιδιωτικά σκάφη ενώ μέσα στην ημέρα ο Πάνος Καμμένος, με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε γνωστό το όνομά του, λέγοντας ότι «έχει πολλές ώρες πτήσης και είναι εξαιρετικός αξιωματικός».
Ο ξάδερφος του 69χρονου πιλότου, μιλώντας στο Star, είχε πει: «Ο Μιχάλης ήταν εξαιρετικό παιδί, ένας εξαιρετικός πιλότος. Βάσει αυτών που μου έλεγαν και οι αξιωματικοί του στρατού, γιατί είχε κάνει πολλές πτήσεις με αξιωματικούς και γνωρίζονταν μεταξύ τους».
Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες της τραγωδίας, ενώ δεν είναι γνωστό αν συνέβαλλαν στην πτώση οι κακές καιρικές συνθήκες.

Τριαντόπουλος: Σήμερα 29/9 η 2η καταβολή της πρώτης αρωγής – Κρατική βοήθεια και για τη νέα κακοκαιρία μέσω Δήμων

Σήμερα γίνεται η 2η καταβολή της πρώτης αρωγής εντός της τρέχουσας εβδομάδας μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος στο πλαίσιο σημερινής ενημέρωσης.
Η σημερινή καταβολή αφορά 575 δικαιούχους. Αυτή την εβδομάδα έχουν καταβληθεί αθροιστικά 11,1 εκατ. ευρώ και στο σύνολο μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 36, 7 εκατ. ευρώ σε 6.648 δικαιούχους.
Όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος πλέον άρχισε η καταβολή της πρώτης αρωγής σε συνέχεια των στοιχείων που λάβαμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε επιχειρήσεις. Από τη σημερινή καταβολή ένα ποσό 558.000 ευρώ αντιστοιχεί σε 173 επιχειρήσεις της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων. Συνεπώς ανάλογα με τη ροή των στοιχείων από την Περιφέρεια θα προχωρήσει αντιστοίχως κα η καταβολή της πρώτης αρωγής στις επιχειρήσεις.
Παράλληλα οι επιτροπές κρατικής αρωγής συνεχίζουν το έργο καταγραφής των αυτοψιών για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν με τον αριθμό τους πλέον να ανέρχεται μέχρι χθες σε 5.524 αιτήσεις και 3.383 αυτοψίες.
Αντίστοιχα στοιχεία αναμένονται και από τον ΕΛΓΑ ώστε την επόμενη βδομάδα να ξεκινήσουν οι καταβολές της πρώτης αρωγής και στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Μέχρι πριν από λίγο στο arogi.gov.gr είχαν γίνει 30.090 οριστικοποιημένες αιτήσεις ενώ έχουν γίνει και 4.721 προσωρινές αιτήσεις.
Παράλληλα συνεχίζεται και η διαδικασία διασταυρώσεων από τα στελέχη της ΓΓ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. «Μέσα από τη διαδικασία αυτή προκύπτει και ένας αξιοσημείωτος αριθμός από τις αιτήσεις αυτές που δεν ανταποκρίνεται σε δικαιούχους ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που επιχειρείται και παραπλάνηση της διαδικασίας». υπογράμμισε ο υφυπουργός.
«Συνεπώς, θέλω για ακόμα μια φορά να υπογραμμίσω ότι η διαδικασία που ακολουθείται έχει ασφαλιστικές δικλείδες που διασφαλίζουν ότι η ενίσχυση θα πάει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη και το δικαιούνται. Και η ΑΑΔΕ δεν έχει σταματήσει τη διαδικασία αυτόματου εντοπισμού στα χωριά που έχουν πληγεί σημαντικά με μικρά όμως αποτελέσματα καθώς έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό το έργο αυτό. Προς αυτή την κατεύθυνση, όσον αφορά το έργο της ΑΑΔΕ, προ ημερών έστειλε σε όλους σχετικό μήνυμα για να υποβάλουν το IBAN του στα φορολογικά τους στοιχεία, ώστε να μπορέσουν να λάβουν την ενίσχυση. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν, αρκετοί, όμως ακόμα όχι», τόνισε.
Κρατική αρωγή θα υπάρξει και για τη νέα κακοκαιρία, ανέφερε ακόμα.
«Δυστυχώς η Θεσσαλία επλήγη μέσα σε λίγες μέρες και από ένα δεύτερο ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο, κυρίως ο Βόλος, αλλά και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας αλλά και της υπόλοιπης χώρας. Και για αυτό το δεύτερο ακραίο πλημμυρικό προβλέπεται και έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της κρατικής αρωγής με ενίσχυση για την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών μέσα από τους Δήμους αυτή τη φορά, μέσα από έκτακτη επιχορήγηση που θα τους δοθεί.
»Επιχορήγηση επίσης στις επιχειρήσεις για την κάλυψη των ζημιών τους μέσα από τη συνεργασία με την Περιφέρεια και παροχή στεγαστικής συνδρομής για τα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές. Και ισχύουν φυσικά και όλα τα άλλα μέτρα» εξήγησε ο κ. Τριαντόπουλος.

Νεκρός από λεπτοσπείρωση

Ένας άνδρας 57 ετών έχασε τη ζωή του από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της ΕΡΤ, άλλοι δυο νοσηλεύονται με την ίδια ασθένεια με τον έναν να είναι σε βαριά κατάσταση σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, κρούσμα έχει εντοπιστεί και στη Λαμία σε περιοχή που είχε πληγεί από πλημμύρες.
Σήμερα 29/9 δεν διαγνώσθηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης. «Από την τελευταία ενημέρωση στις 27/9/2023 έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τέσσερα νέα κρούσματα. Επομένως ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης ανέρχεται στα εννέα εκ των οποίων ένας ασθενής έχει καταλήξει και δυο νοσηλεύονται» είπε ο κ. Σερέτης.
Κατά τον ΕΟΔΥ, η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.
Επίσης, καταγράφηκαν 1.272 προσελεύσεις το τελευταίο 24ωρο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας. Από τις προσελεύσεις αυτές οι 32 έχουν καταγραφεί ως λοίμωξη του γαστρεντερικού και οι 86 ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και από τους ελέγχους που έγιναν οι 49 είχαν θετικό έλεγχο για SARS – CoV2.
Δεν παρατηρείται συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές, υπογράμμισε.
Τέλος συνεχίζονται οι εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και της ηπατίτιδας Α. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί έναντι του τετάνου 1.761 άτομα και 164 παιδιά έναντι της ηπατίτιδας Α.
Για το δίκτυο ελέγχου υδροδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.018 λήψεις δειγμάτων και θα ακολουθήσει εντός της μέρας ειδική ανακοίνωση με αναλυτικό πίνακα για την καταλληλότητα του δικτύου ύδρευσης στου Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το υπουργείο Υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης