Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χάος στην Βόρεια Εύβοια: Δραματική η κατάσταση με πλημμύρες, διαλύθηκαν δρόμοι, αποκλείστηκαν χωριά... Έπεσε και σεισμός

Χάος στην Βόρεια Εύβοια: Δραματική η κατάσταση με πλημμύρες, διαλύθηκαν δρόμοι, αποκλείστηκαν χωριά... Έπεσε και σεισμός
Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η Πυροσβεστική για να βοηθήσει, κυρίως σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων.
Πολύ δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι στη κεντρική και (κυρίως) στη βόρεια Εύβοια, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας Elias σφυροκόπησε για πολλές ώρες την περιοχή, «αδειάζοντας» αμέτρητους τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία.
Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν υπερχειλίσει χείμαρροι ενώ χωριά είναι αποκλεισμένα λόγω καταπτώσεων στο οδικό δίκτυο. Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στις υποδομές. Κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος.
Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων. Έπεσε γέφυρα, ενώ μέχρι και βάρκες βγήκαν στη στεριά.
Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.
Την ίδια ώρα, κεντρικός δρόμος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο τοπίο λάσπης με ορμητικά βρώμικα νερά και φερτά υλικά να κυλάνε κατά μήκος κεντρικών οδών και να συμπαρασέρνουν τα πάντα στο διάβα τους.
Τσακισμένα δέντρα, κομμάτια βράχων, διαλυμένη άσφαλτος και αυτοκίνητα «ατάκτως ερριμμένα», έρμαια του σφοδρότατου κύματος κακοκαιρίας που εκδηλώθηκε με πρωτοφανή όγκο βροχοπτώσεων στο νησί και είχε ως αποτέλεσμα σημαντικότατο νέο πλήγμα σε ζωτικές υποδομές.
Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η Πυροσβεστική για να βοηθήσει, κυρίως σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 cm. Πολύ δύσκολες είναι οι ώρες για τους κατοίκους στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Διασώσεις

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.
Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Και... σεισμός

Δεν τους έφτασαν οι πλημμύρες στο Μαντούδι στην Εύβοια, το ταρακούνησε και σεισμός 3,5 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 18/9.
Ο σεισμός σημειώθηκε 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Μαντούδι στην Εύβοια και είχε εστιακό βάθος 17χλμ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης