Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέος εφιάλτης σε Θεσσαλία, Εύβοια από την κακοκαιρία Elias - Πτώση ελικοπτέρου - Πνίγηκε ο Βόλος

Νέος εφιάλτης σε Θεσσαλία, Εύβοια από την κακοκαιρία Elias - Πτώση ελικοπτέρου - Πνίγηκε ο Βόλος
Πάνω από 330 εγκλωβισμοί στο Βόλο, αποκομμένα χωριά και οικισμοί στη βόρεια Εύβοια
(upd15) Σε νέο συναγερμό έχουν τεθεί και πάλι η Θεσσαλία, η Εύβοια και η Στερεά Ελλάδα από την κακοκαιρία Elias, με τον Βόλο αλλά και πολλές περιοχές της βόρειας Εύβοιας να βιώνουν πραγματικά δραματικές στιγμές καθώς για ακόμα μια φορά μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες, έχουν «πνιγεί» από ορμητικούς χειμάρρους και ποτάμια που υπερχείλισαν και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα.
Ήδη από νωρίς σήμερα Πέμπτη 28/9 εστάλησαν δεκάδες μηνύματα από το 112 σε κατοίκους τόσο της βόρειας Εύβοιας όσο και πολλών χωριών και οικισμών στις περιοχές της Λάρισας και των Φαρσάλων ενώ στο Βόλο, ο χείμαρρος του Κραυσίδωνα έσπασε με αποτέλεσμα τόνοι νερού να πλημμυρίσουν εκ νέου τους δρόμους και πολλές συνοικίες της πόλης.
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Μαγνησία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα, Φωκίδα και Βοιωτία, ενώ ο κρατικός μηχανισμός αν και επιχειρεί με όλες του τις δυνάμεις, αδυνατεί να ελέγξει και αντιμετωπίσει την κακοκαιρία.

Πτώση ελικοπτέρου

Πτώση ιδιωτικού ελικοπτέρου με δύο επιβαίνοντες καταγράφηκε νωρίτερα στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της παραλίας Αχλάδι στη Βόρεια Εύβοια, χωρίς ακόμα να είναι γνωστές οι αιτίες, πέρα από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.
Όπως αναφέρεται, πολιτικού τύπου ελικόπτερο Α-109 απογειώθηκε στις 10:13 από το Μαντούδι με προορισμό την ΒΙΠΕ Βόλου.
To ελικόπτερο  εκτελούσε δρομολόγιο από Μαντούδι προς Βόλο όταν ξαφνικά έχασε επαφή με την πολεμική Αεροπορία.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, το ελικόπτερο, ενώ ήταν στον αέρα, άρχισε να παίρνει περίεργη κλίση, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ακούστηκε ένας κρότος.
Σε εξέλιξη είναι αεροναυαγοσωστική επιχείρηση με Super Puma και συμμετοχή του Λιμενικού, ενώ όπως έγινε γνωστό στο σημείο των ερευνών εκτός από σκάφη του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη μεταβαίνει και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού για την παροχή συνδρομής.

Εφιάλτης στο Βόλο

Η κατάσταση στο Βόλο είναι δραματική, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνει και το νέο μήνυμα από το 112 που εστάλη σήμερα 28/9 το πρωί και που ενημερώνει τους κατοίκους πως παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Δρόμοι και συνοικίες έχουν θαφτεί για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες κάτω από τα λασπόνερα, καθώς ο Κραυσιδώνας υπερχείλισε και έσπασε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ολόκληρες περιοχές και αυτοκίνητα να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.
Εκτιμάται πως σε αρκετά σημεία της πόλης, το νερό φτάνει τα ακόμα και τα 40 εκατοστά σε ύψος, ενώ η Πυροσβεστική έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 420 αντλήσεις υδάτων.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος έκανε λόγο για δραματικές ώρες και τεράστια καταστροφή που δεν έχει προηγούμενο.
Όπως είπε, το 80% της πόλης είναι χωρίς ρεύμα, σε πολλούς δρόμους η κυκλοφορία των οχημάτων είναι αδύνατη ενώ πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να διασωθούν και να απεγκλωβιστούν την τελευταία στιγμή, ακόμα και μέσα στην πόλη, όταν τα οχήματα τους εγκλωβίστηκαν σε κεντρικούς δρόμους καθώς ήταν αδύνατο να κινηθούν.
7_32.jpg
6_36.jpg
Ανάμεσα στα κτήρια που πλημμύρισαν είναι και το νοσοκομείο του Βόλου, όπου η στάθμη του νερού ξεπέρασε ακόμα και το ένα μέτρο στο υπόγειου του κτηρίου, ενώ εκτιμάται ότι καταστροφές υπέστη και το προσωρινό δίκτυο νερού που είχε εγκατασταθεί μόλις πριν λίγες ημέρες. Πάνω από 330 απεγκλωβισμοί

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχθηκε πάνω από 800 κλήσεις και πραγματοποίησε περισσότερες από 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει για να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία 153 άτομα, ενώ συνολικά 257 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία από την περιοχή της Μαγνησίας.
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και αύριο Παρασκευή 29/9. Σοβαρά προβλήματα στην Αγριά

Όπως αναφέρεται ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν ήταν προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στον κόμβο προς την Αγριά του Βόλου όπου οι δρόμοι είχαν γίνει ποτάμια.
Συνολικά η πόλη αντιμετώπιζε πλημμυρικά φαινόμενα, με τους δρόμους να γίνονται απροσπέλαστοι.
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται μέσα στην πόλη του Βόλου, όπως επίσης στις Aλυκές και την Αγριά.
volos_3.jpg
volos_2.jpg
Μηνύματα 112 και εκκενώσεις σε κατοίκους Λάρισας, Καρδίτσας

Την ίδια στιγμή, βροχή πέφτουν τα μηνύματα του 112 για απομακρύνσεις κατοίκων λόγω του κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων.
Συγκεκριμένα, μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Αχίλλειο προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων, ενώ αντίστοιχο μήνυμα εστάλη και στους κατοίκους των περιοχών Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο και Αστρίτσα Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Ιτέα.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από δύο χωριά στον θεσσαλικό κάμπο, το Αχίλλειο και το Αρμένι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία συνολικά 79 άτομα, (19 και 60), χωρίς να κινδυνεύσει κάποιος, ωστόσο λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού κρίθηκε απαραίτητο να απομακρυνθούν.
Μεγάλα είναι τα προβλήματα από τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας, κυρίως στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων, οι οποίες και πλημμύρισαν καθώς υποχώρησαν τα πρόχειρα συσκευασμένα αναχώματα.
Αρκετά ήταν τα χωριά της Λάρισας που χρειάστηκε χθες βράδυ μέχρι σήμερα τα ξημερώματα να εκκενωθούν.
Συγκεκριμένα, η ενεργοποίηση του 112 αφορούσε τις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός για εκκένωση προς Φάρσαλα, λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα περίπου στα 4 μέτρα, ενώ ξεπέρασε τα 6 μέτρα στην λίμνη Κάρλα, προκαλώντας ανησυχία.

Κινδυνεύουν χωριά στον Παλαμά - Υπερχείλισε ο Σοφαδίτης

Για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων είναι αντιμέτωποι με νέες καταστροφές.
Το χωριό Ορφανά του Δήμου Παλαμά, πλημμύρισε, με το νερό να έχει κατακλύσει κάθε σημείο του χωριού, ενώ σε συναγερμό είναι ο Παλαμάς Καρδίτσας καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Σοφαδίτης.
Έχει ήδη σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και στον Δήμο Τρικκαίων δεν εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα όπως με την κακοκαιρία Daniel, με τις αρμόδιες αρχές να διαβεβαιώνουν πώς όλα είναι καλά, ελεγχόμενα χωρίς προβλήματα.
volos_4.JPG
Αποκλεισμένοι δρόμοι στη βόρεια Εύβοια

Πέρα από την απαγόρευση κυκλοφορίας σε τέσσερις οικισμούς της βόρειας Εύβοιας, η κατάσταση είναι δραματική τόσο στην κεντρική όσο και στην βόρεια Εύβοια.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το κεντρικό οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.
Συγκεκριμένα το σοβαρότερο πρόβλημα είναι στο κεντρικό οδικό δίκτυο που ξεκινάει από τα Ψαχνά και φτάνει μέχρι το Μαντούδι και από εκεί προς Β. Εύβοια.
Χιλιάδες τόνοι νερού έχουν πέσει στο βόρειο κομμάτι της Εύβοιας ενώ και εδώ η Πυροσβεστική επιχείρησε για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.
Οι καταστροφές στους δρόμους είναι τεράστιες ενώ σε πολλές περιοχές η στάθμη των υδάτων έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο.
Δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχείρησαν από το Μαντούδι μέχρι την Κεράμεια για διασώσεις και απεγκλωβισμούς, ενώ υπάρχουν συνεχείς εκκλήσεις από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Aγωνία για τα νερά του Σπερχείου

Αγωνία υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας για τον Σπερχειό.
Ο Σπερχειός ξεχείλισε στην περιοχή Φραντζή και εκτονώθηκε, πλημμυρίζοντας μία μεγάλη επιφάνεια από αγροτικές εκτάσεις.
Στην Λαμία όλη τη νύχτα προσπαθούσαν να ενισχύσουν τα αναχώματα στο Σπερχειό για να αποφύγουν την πλημμύρα σε μία ευρύτερη περιοχή.
Δεκάδες φορτηγά ξεφόρτωναν υλικό και ενίσχυαν τα αναχώματα σε κρίσιμα σημεία με συνέπεια μέχρι στιγμής να έχουν συγκρατήσει την ορμή του ποταμού.
Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο βρίσκονται από χθες το βράδυ σε μία διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε όταν δοθεί το σύνθημα της εκκένωσης να φύγουν γρήγορα, για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά.
Προληπτικά 15 περίπου οικογένειες, με ευάλωτα μέλη, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα.
Λεωφορεία περιμένουν κοντά στο χωριό για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων, ενώ οικόσιτα ζώα έχουν ήδη μεταφερθεί από χθες σε ασφαλή σημεία.
sperxeios.jpg

Τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Τεράστια είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στις πληγείσες περιοχές.
Στη Μαγνησία επιχειρούν 280 πυροσβέστες με 99 οχήματα καθώς και η 2η, 4η και 8η ΕΜΑΚ, με λέμβους και 2 άρματα καθώς και η 1η και 2η ΕΜΟΔΕ, ενώ συνδράμει και ο στρατός με βάρκες, ερπυστριοφόρα και Hummer.
Στη Λάρισα επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 50 οχήματα, στην Καρδίτσα 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα καθώς και η 5η ΕΜΑΚ και 1 άρμα.
Στα Τρίκαλα, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα και στη Φθιώτιδα 130 πυροσβέστες με 28 οχήματα.
Στην Εύβοια επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 25 οχήματα καθώς και η 7η ΕΜΑΚ με λέμβους και 1 άρμα αλλά και η 7η ΕΜΟΔΕ.

Που θα χτυπήσει ο Elias

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.
Σήμερα Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια).
Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης