Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κακοκαιρία Elias: Κορυφώνονται τα έντονα φαινόμενα - Χάος στην Εύβοια, προβλήματα στη Φωκίδα - Lockdown στον Βόλο

Κακοκαιρία Elias: Κορυφώνονται τα έντονα φαινόμενα - Χάος στην Εύβοια, προβλήματα στη Φωκίδα - Lockdown στον Βόλο
Πού θα "χτυπήσει" η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
Σχετικά Άρθρα
(upd15) Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Elias, που πλέον χτυπά την Εύβοια, τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και την Κορινθία
Μήνυμα του 112
εστάλη στους κατοίκους Μαντουδίου στη Βόρεια Ευβοίας, που ήδη βρίσκεται στο έλεος της κακοκαιρίας και έχει σημάνει συναγερμός για υπερχείλιση του ποταμού Κηρέα, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος από τα Ψαχνά προς τη βόρεια Εύβοια.
Μετά τις καταστροφές και τις εικόνες χάους με πλημμυρισμένους δρόμους, σπίτια και εγκλωβισμένους ανθρώπους, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, μετέβη στη βόρεια Εύβοια για να επιθεωρήσει τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Παράλληλα, μήνυμα του 112 σε Αρμένιο και Σωτήριο Λάρισας,
όπου η κατάσταση παραμένει δύσκολη από την προηγούμενη κακοκαιρία και τα νερά της βροχής που κατεβαίνουν από τον χείμαρρο "Γκουσπαντανιώτη" οδηγούνται στα υπόλοιπα ρέματα.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σήμερα είναι η πιο επικίνδυνη μέρα της κακοκαιρίας και μάλιστα, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).

Ενώ το απόγευμα της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου ήχησε το 112 στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου για απαγόρευση της κυκλοφορίας με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Ενεργοποίηση 112. Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων» έγραφε ειδικότερα το μήνυμα.

Σοβαρά προβλήματα στη βόρεια Εύβοια - Μήνυμα του 112 - Μετάβαση Κικίλια

Στη βόρεια Εύβοια, όπου ήδη η κακοκαιρία Elias έχει προκαλέσει πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ έχει σημάνει συναγερμός για υπερχείλιση του ποταμού Κηρέα, μετέβη  ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας βρίσκεται μεταβαίνει μαζί με άντρες της Πυροσβεστικής στη βόρεια Εύβοια, προκειμένου να επιθεωρήσει τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τα προβλήματα και τις καταστροφές.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός βρισκόταν από την Κυριακή 24/9 στη Θεσσαλία, στη συνέχεια πήγε στον Βόλο και, πλέον μεταβαίνει στην Εύβοια.
Νωρίτερα, ήχησε το 112 στο Μαντούδι στη βόρεια Ευβοία, όπου από το πρωί επιχειρούν όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της περιοχής με τους Διοικητές Χαλκίδας, Ιστιαίας, Μαντουδίου και λίμνης Ευβοίας, ενώ έχει μεταβεί η 7η ΕΜΑΚ και 2 ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 28 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ, μια ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα
Τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρουν πολίτες από πλημμυρισμένους υπαίθριους χώρους και σπίτια σε ασφαλή σημεία, ενώ πραγματοποιούν και αντλήσεις υδάτων.
Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί από βόρεια Εύβοια 50 κλήσεις, 20 για υπερχείλιση υδάτων, 10 για πτώσεις δέντρων, ενώ έγιναν 5 απεγκλωβισμοί ατόμων σε Ιστιαία, Πευκί και Μαντούδι.
Το μήνυμα του 112 προειδοποιεί
για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) τους κατοίκους του Μαντουδίου Ευβοίας.
Όπως αναφέρεται από το 112 «προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας. Κίνδυνος υπερχείλισης χειμάρρων. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
evia_4.JPG
Σημειώνεται ότι ήδη στη βόρεια Εύβοια από τις βροχοπτώσεις που συνοδεύτηκαν από έντονη κεραυνική δραστηριότητα, πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, εγκλωβίστηκαν κάτοικοι, ενώ έχει σημάνει συναγερμός για υπερχείλιση του ποταμού Κηρέα κοντά στο Μαντούδι που δέχεται από τις 26/9 μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται πλημμυρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από τα πλημμυρισμένα σπίτια, κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί κοντά σε χειμάρρους και γίνονται προσπάθειες για να εντοπιστούν ώστε τα κλιμάκια να τους απομακρύνουν. Από το πρωί επιχειρούν στη Β. Εύβοια όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της περιοχής με τους Διοικητές Χαλκίδας, Ιστιαίας, Μαντουδίου και λίμνης Ευβοίας, ενώ έχει μεταβεί και η 7η ΕΜΑΚ και  2 ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ.
ev7.JPG
Στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας χείμαρροι έχουν υπερχελίσει  και έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια και άνθρωποι να παραμένουν εγκλωβισμένοι.Μάλιστα, μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε ένα τροχόσπιτο.
evia2_1.JPG
Σύμφωνα με το evima, στα δύο έχει κοπεί η Βόρεια Εύβοια από την κακοκαιρία καθώς έκλεισε ο δρόμος στο Δερβένι λόγω κατολισθήσεων. Στο χωριό μεταβαίνει κλιμάκιο της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων.
ev3.JPG
Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει, κυρίως στις Ροβιές, σπίτια πλημμύρισαν, καθώς το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό έχει φουσκώσει. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Γ. Τσαπουρνιώτης, κάλεσε τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις και χαρακτηρίζει την κατάσταση επικίνδυνη, λέγοντας ότι «το δυτικό κομμάτι του δήμου, από τις Ροβιές μέχρι τη Λίμνη, έχει γεμίσει από φερτά υλικά, καθώς ολόκληρο το βουνό έχει μεταφερθεί μέσα στους οικισμούς».
«Το νερό που έχει πέσει από τις 3 το πρωί στο Δήμο Μαντουδίου είναι θα έλεγα για πρώτη φορά. Δεν έχει ξαναγίνει. Έχουμε περάσει και τον Daniel, αλλά και προηγούμενες κακοκαιρίες. 150 χιλιοστά βροχής σε μόλις λίγες ώρες έπληξαν σχεδόν όλο το δήμο» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας, Γ. Τσαπουρνιώτης, αναφερόμενος στην κακοκαιρία Elias και τα προβλήματα που προκλήθηκαν, με αφορμή και το μήνυμα του 112 που εστάλη τους κατοίκους.
Κατά τον ίδιο, τα προβλήματα «εστιάζονται κυρίως στην κοινότητα των Ροβίων, αλλά πλέον έχουν μεταφερθεί και στο υπόλοιπο τμήμα του δήμου και ο Κηρέας είναι έτοιμος να υπερχειλίσει, είναι οριακά και τα υπόλοιπα ποτάμια».
Πρόσθεσε ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκκενώσεις, ενώ έχει δοθεί οδηγία σε όσους είναι σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ποτάμια να πάνε σε ασφαλή σημεία και απηύθυνε έκκληση σε δημότες και οδηγούς να μην μετακινούνται άσκοπα.
Για τα αντιπλημμυρικά έργα, εξήγησε πως «έχουν γίνει τα φράγματα, όμως το νερό είναι πάρα πολύ. Δεν μπορεί να συγκρατηθεί σε τόσο μεγάλη ποσότητα νερού και σε σημεία που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα κατεβαίνουν από τα βουνά φερτά υλικά. Αυτό το νερό είναι πάρα πολύ και αυτή την ώρα που μιλάμε είναι κατακλυσμός».
Παράλληλα,  προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο οδικό δίκτυο, με δρόμους που έχουν κλείσει, ενώ τα μηχανήματα προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.
Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα μικρής κλίμακας.
Από τις 4:00 τα ξημερώματα δοκιμάζεται και η Χαλκίδα, της οποίας μεγάλος μέρος έμεινε χωρίς ρεύμα, με την Πυροσβεστική να πραγματοποιεί αντλήσεις υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια, ενώ δρόμοι μέχρι την Ερέτρια μετατράπηκαν σε ποτάμια.
Σημειώνεται ότι  κλειστές παραμένουν όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου Χαλκιδέων, ενώ επίσης κλειστά είναι τα σχολεία  στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.

Δύσκολες ώρες στη Φθιώτιδα

Πριν από λίγα λεπτά ο Σπερχειός άρχισε να ξεχειλίζει στην περιοχή Φραντζή και να εκτονώνεται, προς το παρόν, πλημμυρίζοντας μία μεγάλη επιφάνεια από αγροτικές εκτάσεις.
Ήδη η Αστυνομία πριν από λίγο έκλεισε την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από τη Λαμία προς τον Φραντζή, ενώ πλέον άνθρωποι και μηχανήματα περιμένουν τις εξελίξεις.
Σε δύο κρίσιμα σημεία ο Σπερχειός είναι σε οριακή κατάσταση. Οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα είναι έτοιμοι να το εγκαταλείψουν όταν δοθεί το «πράσινο φως» από τις Αρχές.
«Είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή στη Φθιώτιδα, με την ελπίδα ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, ο οποίος νωρίς το πρωί μετείχε σε σύσκεψη όπου ελήφθησαν και οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις για τη Φθιώτιδα.


Η κακοκαιρία έπληξε και την Αττική - Μποτιλιάρισμα, διακοπές ρεύματος, κλήσεις για αντλήσεις υδάτων

Και την Αττική έπληξε η κακοκαιρία τα ξημερώματα
της Τετάρτης 27/9, με τους κεραυνούς να κάνουν τη νύχτα...μέρα.
Οι Αθηναίοι, στους οποίους είχε σταλεί μήνυμα μέσω του 112,  ξύπνησαν με καταιγίδες και κεραυνούς, ενώ σε Μαρκόπουλο και Μαρούσι χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για απάντληση υδάτων. Μάλιστα, από τις 2 τα ξημερώματα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχτεί 20 κλήσεις  για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων κυρίως σε περιοχές στα βόρεια και στα δυτικά της Αττικής.
Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε Μαρούσι, Αγία Παρασκευή και Μελίσσια, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν στους δρόμους, όπου παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση, κυρίως στον Κηφισό.
Παράλληλα, σημειώνονται καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων των τρένων.
Τα σχολεία παρέμειναν τελικά ανοιχτά στην Αττική, αν και υπήρξε σύγχιση, καθώς αρχικά ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, αρχικά ανέφερε ότι δεν θα λειτουργούσαν. Ωστόσο, μετά από  επικοινωνία με τον Διευθυντή της ΕΜΥ, Θ. Κολλυδά, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η κακοκαιρία απομακρύνεται από την Αττική, τα σχολεία αποφασίστηκε να λειτουργήσουν κανονικά.
att_1.JPG

Σύμφωνα με αναρτήσεις του Διευθυντή της ΕΜΥ, Θ. Κολλυδά, «λόγω του ΝΑ ρεύματος θα συνεχιστούν οι καταιγίδες . Μια νέα έξαρση φαινομένων προβλέπεται προς το μεσημέρι», ενώ «οι έντονες βροχοπτώσεις μετατοπίζονται στην υπόλοιπη Στερεά, Βόρεια Πελ/σο και Βόρεια Εύβοια» .
κολ_1.JPG
Κλειστά τα σχολεία σε Ωρωπό, Φυλή, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι

Κανονικά λειτουργούν τα σχολεία στην Αττική σήμερα, Τετάρτη 27/9, με εξαίρεση αυτά σε Ωρωπό, Φυλή, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι που παραμένουν κλειστά.
Αν και επικράτησε σύγχιση το πρωί, καθώς η κακοκαιρία "χτύπησε την Αττική" και ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης αρχικά έκανε λόγο κλειστά σχολεία, μετά τις νέες εκτιμήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για εξασθένηση του κύματος της κακοκαιρίας με ΒΑ κατεύθυνση, λειτούργησαν κακονικ'ά.
Ωστόσο, κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής. Η σχετική απόφαση ελήφθη λόγω της κακοκαιρίας από τον δήμαρχο Φυλής Χρ. Παππού και περιλαμβάνει Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια.
Επίσης, κλειστά  και τα σχολεία στον Ωρωπό.

Στο "μάτι" της κακοκαιρίας

Η Φωκίδα, η Εύβοια και η Φθιώτιδα βρίσκονται στο «μάτι» της κακοκαιρίας, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να είναι σε εξέλιξη.
Η κακοκαιρία έκανε την εμφάνισή της στη Στερεά Ελλάδα λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα.
Έντονες βροχοπτώσεις και στη Φθιώτιδα, κυρίως στη Λαμία. Μάλιστα, ο παράδρομος της Εθνικής Οδού στη γέφυρα Αλαμάνας έξω από τη Λαμία πλημμύρισε και έκλεισε, αφού υπερχείλισε παραπόταμος του Σπερχειού.Προβλήματα σημειώνονται και στο δρόμο Λαμίας – Στυλίδας.
Στο μεταξύ, τη νύχτα μέσα στο κοινοτικό γραφείο πέρασαν πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό Κόμμα, καθώς είχε σημάνει συναγερμός λόγω της απειλής υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού.
Κλειστά παραμένουν τα σχολεία σε Λαμία, Δομοκό, Μακρακώμη και Στυλίδα.
Στη Φθιώτιδα έχει διακοπει η κυκλοφορία στον ανατολικό παράδρομο  αυτ/μου Π.Α.Θ.Ε., από το ύψος της 203 χ/θ (Α/Κ Μπράλου) έως το ύψος της 209 χ/θ (Α/Κ Ανθήλης), λόγω βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων, αλλά και στην Επαρχιακή οδό Λουτρά Υπάτης – Λαδικού – Συκά – Γέφυρα Βίστριζας, λόγω βροχόπτωσης - συσσώρευσης υδάτων.

Σε επιφυλακή στη Λάρισα - Μήνυμα του 112 σε Αρμένιο και Σωτήριο

Ομαλά κύλησε η νύχτα στις πληγείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς δεν υπήρξε δραστηριότητα της κακοκαιρίας Elias.
Ωστόσο, σε επιφυλακή βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι Πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς η κακοκαιρία έχει ήδη χτυπήσει την περιοχή του νομού Λάρισας.
Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των χωριών Αρμένιο και Σωτήριο Λάρισας το μεσημέρι της Τετάρτης 27/9, όπου τα νερά της βροχής κατεβαίνουν από τον χείμαρρο "Γκουσπαντανιώτη" και οδηγούνται στα υπόλοιπα ρέματα της περιοχής, με τον κίνδυνο για πλημμύρες να είναι υπαρκτός.
λαρισα_1.JPG
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΕΜΥ, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα για τη Θεσσαλία. 
Στο μεταξύ, οι  δήμοι του νομού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζουν τον σχεδιασμό των αναχωμάτων σε επικίνδυνα σημεία.
Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν κλειστά σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλία.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, λόγω εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης των βλαβών του οδικού δικτύου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, του δεξιού και του αριστερού παράπλευρου οδικού δικτύου του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. από τον Α/Κ Πλατυκάμπου (χ/θ 352+918) έως τον Α/Κ Νίκαιας (χ/θ 348+106) έως την 11-10-2023.
Υπενθυμίζεται ότι, ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων:
-στον ανατολικό και δυτικό παράδρομο του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας των παραδρόμων, από το ύψος του Α/Κ Νίκαιας έως τα όρια του νομού Λάρισας με το νομό Μαγνησίας (εδαφική αρμοδιότητα Λάρισας) &
-στο δεξιό και αριστερό τμήμα του παράπλευρου οδικού δικτύου του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, από τον Α/Κ Βελεστίνου έως τα όρια του νομού Μαγνησίας με το νομό Λάρισας (εδαφική αρμοδιότητα Μαγνησίας).

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία - Επικαιροποιημένο Δελτίο της ΕΜΥ

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, σύμφωνα με το τελευταίο επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Αναλυτικά:
-Σήμερα, Τετάρτη 27/9, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).
-Την Πέμπτη 28/9 κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.
Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Σημειώνεται ότι τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
ggpp_2.JPG
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Πολύ έντονα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια την Τετάρτη 27/9 

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν εκδηλωθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης 27/9 κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.
Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Βατερή Ευβοίας, όπου μέχρι τις 08:30 έχουν καταγραφεί 198 χιλιοστά.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της Τετάρτης 27/9, θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.
Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη 27/9 αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).
Την Πέμπτη 28/9, τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

μτ1_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης