Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τα lockdowns προκάλεσαν αύξηση καταγμάτων του ισχύου λόγω αποδυνάμωσης του οργανισμού

Τα lockdowns προκάλεσαν αύξηση καταγμάτων του ισχύου λόγω αποδυνάμωσης του οργανισμού
Στη Βρετανία σημειώθηκε ρεκόρ 72.000 κατά τη διάρκεια του 2022
Τα κατάγματα των ισχίων έχουν αυξηθεί μετά την πανδημία του κορονοϊού και οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πανδημία και τα λουκέτα ευθύνονται.
Στη Βρετανία σημειώθηκε ρεκόρ 72.000 κατά τη διάρκεια του 2022, το οποίο είναι περίπου 10% υψηλότερο από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα δύο πρώτα χρόνια της κρίσης του ιού.
Αυτό συμβαίνει παρά τη μείωση του μεγέθους του πληθυσμού των ηλικιωμένων «σε κίνδυνο» λόγω της ίδιας της πανδημίας, δήλωσαν οι γιατροί.
Ισχυρίστηκαν ότι τα στατιστικά στοιχεία προσφέρουν μια «πρώιμη ένδειξη» των πραγματικών επιπτώσεων της «φυσικής αποσύνθεσης» – αλλαγές στο σώμα που προκαλούνται από τη σωματική αδράνεια και την αχρηστία που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη χθεσινή επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Σοφία Λόρεν για την αντιμετώπιση πολλών «σοβαρών καταγμάτων» σε διάφορα μέρη του ισχίου της μετά από πτώση στο σπίτι της στην Ελβετία.
Στην έκθεση της Εθνικής βάσης δεδομένων για τα κατάγματα ισχίου 2023 διαπιστώθηκε ότι το 2022 καταγράφηκαν 72.160 κατάγματα.
Όμως, σε αυτό που η έκθεση χαρακτήρισε ως την «πιο δραματική παρατήρηση», πάνω από 7.000 άτομα υπέστησαν κάταγμα μόνο τον Δεκέμβριο του 2022. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο των 5.500 ανά μήνα τα τελευταία χρόνια.
Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών, ανέφερε: «Αυτά τα πρόσθετα κατάγματα ισχίου συνέβησαν παρά τη μείωση του μεγέθους του πληθυσμού των ηλικιωμένων «σε κίνδυνο» κατά την προηγούμενη τριετία, ως αποτέλεσμα της θνησιμότητας που σχετίζεται με το κορονοιό μεταξύ των ηλικιωμένων και των ατόμων που ζουν σε οίκους ευγηρίας».
Σημείωσε μια μικρή αύξηση του ποσοστού των καταγμάτων ισχίου που συμβαίνουν σε άτομα κάτω των 80 ετών.
Η έκθεση πρόσθεσε: «Αυτό είναι ίσως μια πρώιμη ένδειξη των προβλέψεων του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η σωματική αποδυνάμωση και ο αυξημένος κίνδυνος πτώσης λόγω της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που κινδυνεύουν από κάταγμα ευθραυστότητας».
Τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται από το κολέγιο δείχνουν ότι οι αριθμοί που καταγράφηκαν το 2018 και το 2019 αντικατοπτρίζουν τον αριθμό που αναφέρεται το 2020 και το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης