Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει η κακοκαιρία Elias τη χώρα, πού υπάρχουν προβλήματα - Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός, συναγερμός για Θεσσαλία

Σαρώνει η κακοκαιρία Elias τη χώρα, πού υπάρχουν προβλήματα - Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός, συναγερμός για Θεσσαλία
Σήμερα, Τρίτη 26/9, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα και  στη βόρεια Πελοπόννησο
Σχετικά Άρθρα
(upd6) Συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία Elias, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.
Ήδη, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν προβλήματα σε δυτική Θεσσαλία, Ήπειρο, Αχαΐα και Κορινθία, ενώ επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και το επόμενο 48ωρο. Μάλιστα, αναμένεται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να σημειωθούν στην ήδη πληγείσα από την κακοκαιρία Daniel Θεσσαλία, όπου αγωνιούν κάτοικοι και επιχειρηματίες.
Για σήμερα, Τρίτη 26/9, αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και τη βόρεια Πελοπόννησο. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας),  την Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας), στη Στερεά (στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και τα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας) και στη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και τα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας).

Πυροσβεστική: Συνολικά 3.747 αντλήσεις υδάτων και 3.576 απομακρύνσεις ατόκων στη Θεσσαλία - Από Κορινθία 48 κλήσεις μέσα σε λίγες ώρες

Συνολικά 10.402 κλήσεις έχει δεχτεί από την Τρίτη 5/9 έως τις 7 το πρωί της Τρίτης 26/9 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.747 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα.
Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Επίσης, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από το απόγευμα της Δευτέρας 25/9 έως τις 7 το πρωί σήμερα , Τρίτη 26/9 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 48 κλήσεις, ενώ ενέργειες έγιναν σε 15 περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε ένα άτομο σε ασφαλές σημείο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το σύστημα κακοκαιρίας που θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, έλαβε την ονομασία Elias.

Προβλήματα – Πού μετατράπηκαν δρόμοι σε ποτάμια

Το απόγευμα της Δευτέρας 25/9 η κακοκαιρία Elias έπληξε με ισχυρές καταιγίδες Θεσσαλία, Ήπειρο, Αχαΐα και Κορινθία.
Σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Καλάβρυτα, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.
Έχουν διακοπεί λόγω κατολίσθησης τα δρομολόγια του Οδοντωτού, στην περιοχή των Καλαβρύτων.
trikala-elias.JPG
Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία βρίσκονται 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα, η ΕΛ.ΑΣ. είναι σε ετοιμότητα με 1.639 αστυνομικούς και 766 οχήματα, σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία του Λιμενικού, καθώς και το προσωπικό του σχεδίου «Ξενοκράτης», οι Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα, την περιοχή βρίσκονται 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, 2 Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού- κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές, 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και τη νύχτα.
tr1.JPG
Μάλιστα, χαλαζόπτωση σημειώθηκε στην περιοχή της Αργιθέας στην ορεινή Καρδίτσα, ενώ σε δρόμους στα ορεινά των Τρικάλων έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις. Ειδικότερα, προβλήματα παρουσιάστηκαν στα ορεινά των Δήμων Πύλης και Μετεώρων, όπου σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων.
θεσσ.JPG

Κεραυνός έπεσε σε στέγη διώροφης οικίας στα Σύβοτα Τρικάλων, με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς, ενώ στη Φαρκαδόνα οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια λάσπης.
Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι δήμοι της Θεσσαλίας και μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Παλαμά, εκκενώθηκαν προληπτικά οι κοινότητες Βλόχος και Μεταμόρφωση.
Ισχυρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση έπληξε το προηγούμενο 24ωρο επίσης Αχαΐα, Ήπειρο και Κορινθία, αφήνοντας πίσω προβλήματα.
Προβλήματα σημειώνονται στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Ηπείρου, όπου από τα ξημερώματα 15 μηχανήματα της υπηρεσίας εργάζονται πυρετωδώς για τον καθαρισμό των δρόμων.
Στα ορεινά χωριά της Κόνιτσας, του Ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Τζουμέρκων σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων και μικροκατολισθήσεις.
Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το απόγευμα της Δευτέρας (25/9) την Εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, όπου διακόπηκε η κυκλοφορία για αρκετές ώρες.
Παράλληλα, πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στο Ξυλόκαστρο και μάλιστα, ήχησε το 112, ενώ κλειστές παραμένουν σήμερα , Τρίτη 26/9, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, δηλαδή, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου.
112_14.JPG

Θεσσαλία: Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Π.Ε. Τρικάλων

Λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων και των βροχοπτώσεων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου εδαφικής αρμοδιότητας της Π.Ε. Τρικάλων, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων:
-από το 4ο χλμ της επαρχιακής οδού Πύλης-Μεσοχώρας έως το 55ο χλμ αυτής (όρια νομού Τρικάλων με νομό Άρτας) &
-στην υπόγεια διάβαση Σαραγίων.
Επιπλέον, εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας στις κατωτέρω οδούς και σημεία:
-Επαρχιακό οδικό δίκτυο Δ.Ε. Ασπροποτάμου, Καστανιάς & Κλεινοβού Δήμου Μετεώρων,
-Επαρχιακή οδό Κεραμιδίου – Λάρισας,
-Επαρχιακή οδό Καλαμπάκας – Κρύας Βρύσης, στο ύψος της Γέφυρας «Διάβας»,
-Επαρχιακή οδό Τρικάλων – Κάτω Ελάτης, στο ύψος της Γέφυρας Τ.Κ. Βαλομανδρίου &
-Πεζογέφυρες «Αγίου Κωνσταντίνου», «Πελέκη» ή «Αγίου Στεφάνου» και «Κουτσομηλίων» πόλεως Τρικάλων.

Μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα της Πατρών - Αθηνών

Μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από το απόγευμα της Δευτέρας 25/9, λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμμένες περιοχές.
Σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», η κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα διεξάγεται μέσω αμφιδρόμησης στο αντίθετο ρεύμα, από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.
Παράλληλα, συνεργεία της «Ολυμπίας Οδού», συνεχίζουν τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης στα κανάλια απορροής των υδάτων και στα φρεάτια.
olymp.JPG
Η εξέλιξη της κακοκαιρίας Elias


Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ.
που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Αναλυτικά:
-Σήμερα, Τρίτη 26/9, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και τη βόρεια Πελοπόννησο.
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:
α) στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας),
β) την Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας),
γ) στη Στερεά (στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και τα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας) και
δ) στη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και τα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας).
-Την Τετάρτη 27/9 κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.
Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.
-Την Πέμπτη 28/9 κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.
Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Σημειώνεται ότι τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο

Το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη 27/9 θα αναβαθμιστεί στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική)

Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία Elias, με τα φαινόμενα να αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση την Τετάρτη 27/9, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας, αλλά και την Αθήνα.
Ήδη, βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν μέχρι το πρωί της Τρίτης 26/9 κυρίως στη Στερεά, στη Δυτική Θεσσαλία και στην Ήπειρο. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά φαινόμενα αναμένονται για το υπόλοιπο της ημέρας σε Ιόνιο, Δυτική και Κεντρική Στερεά, Πελοπόννησο και δευτερευόντως σε Θεσσαλία και Ήπειρο. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στα Κεντρικά Επτάνησα.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο μέχρι το πέρας της Τρίτης 26/9, δεχόμενες τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, εντοπίζονται στους νομούς Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας και από αργά το απόγευμα Καρδίτσας και Τρικάλων.
Στον προγνωστικό χάρτη απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/9, ενώ με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.
 ΜΤ1_1.JPG
Αύριο, Τετάρτη 27/9, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας.
Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στη Ανατολική και Νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο - ιδιαίτερα Κεντρική και Βόρεια - η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής.
Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, ενώ βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στο νομό Χανίων.

ΜΤ2_1.JPG
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τρίτη 26/9 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική), ενώ την Τετάρτη 27/9 θα αναβαθμιστεί στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης