Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δραματικές ώρες στη Θεσσαλία - Μάχη με τα προβλήματα, τις ασθένειες και τα νεκρά ζώα - Καθημερινά μέτρα προστασίας

Δραματικές ώρες στη Θεσσαλία - Μάχη με τα προβλήματα, τις ασθένειες και τα νεκρά ζώα - Καθημερινά μέτρα προστασίας
Παρεμβαίνουν συνεργεία για να καθαριστούν σπίτια, αυλές, σχολεία και δρόμοι στα χωριά από τις λάσπες, αλλά και να απολυμανθούν όλοι οι χώροι
Σχετικά Άρθρα
Δραματικές ώρες ζουν οι πολίτες στη Θεσσαλία, δίνοντας μάχη με τον χρόνο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις καταστροφές που άφησε πίσω της φονική κακοκαιρία Daniel, αφού χάθηκαν 17 άνθρωποι.
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται στη Θεσσαλία οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών , την απομάκρυνση των νεκρών ζώων , αλλά και την αποκατάσταση σημαντικών υποδομών (π.χ. δρόμοι, δίκτυο ύδρευση), ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, καθώς ο κίνδυνος ανάπτυξης λοιμωδών ασθενειών στη Θεσσαλία περιλαμβάνει και τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Μέχρι στιγμής, τα κυριότερα προβλήματα υγείας είναι γαστρεντερικά και λοιμώξεις του αναπνευστικού, αφού μεγάλη απειλή για την υγεία των κατοίκων αποτελούν τα νεκρά ζώα, η λάσπη, τα λιμνάζοντα μολυσμένα νερά, αλλά και το ακατάλληλο για οικιακή χρήση νερό.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο σχεδιασμός για την απολύμανση των λιμναζόντων υδάτων ώστε να γίνει η προστασία από τα κουνούπια, ενώ γίνεται επιχείρηση για την απομάκρυνση και καύση των νεκρών ζώων.
Μάλιστα, η πολιτεία προχωρά το επομενο διαστημα και σε επιχειρήσεις για απολύμανση των κατοικιών, ώστε να υπάρξει προστασία της δημόσιας υγείας.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι αυτοψίες σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιχειρήσεις και κτιριακές υποδομές και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής με εντατικούς ρυθμούς.
Επίσης, συνεχείς είναι οι περιπολίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των ιδιοκτησιών στις πληγείσες περιοχές και το τελευταίο 24ψριο έγινε μία σύλληψη στη Λάισα για κλοπή.
Παράλληλα, έλεγχοι διενεργούνται από κλιμάκια ελεγκτών της ΔΙΜΕΑ για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας ενώ, στη Θεσσαλία έχει ζητηθεί από σούπερ μάρκετ και αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις, τουλάχιστον 20%, προς τους καταναλωτές, σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.
Τα κλιμάκια των ελεγκτών ελέγχουν και την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό, αλλά και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους τόσο στα τρόφιμα ,όσο και στα καύσιμα.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι ζημίες που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία από την καταστροφική καταιγίδα Daniel, δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές αγοράς των οπωροκηπευτικών, αφού «η παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά».

Πυροσβεστική: Συνολικά 9.924 κλήσεις, 3.576 διασώσεις

Συνολικά 9.924 κλήσεις έλαβε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη 5/9 έως τις 7 το πρωί σήμερα, Κυριακή 17/9, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.281 αντλήσεις υδάτων.
Επιπλέον, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα.
Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
τη1_1.JPG
Αγαπηδάκη: Δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε την κατάσταση – Τα άμεσα προβλήματα

«Μέχρι τώρα, από τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε, δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Φυσικά δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση.Τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι αφενός τα λιμνάζοντα νερά και αφετέρου, η ποιότητα του νερού στο δίκτυο υδροδότησης», τόνισε η αναπληρώτρια υφυπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές και συντονίζει σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και την προστασία του πληθυσμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
«Σε σχέση με τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, έχουμε αναπτύξει το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο περιφερειακό εργαστήριο του ΕΟΔΥ, και συνεδριάζουμε σε καθημερινή βάση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να εκτιμούμε άμεσα την κατάσταση ανά περιοχή -κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά- και να λαμβάνουμε στοχευμένα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας βάσει των αναγκών που προκύπτουν», αναφέρει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Αγαπηδάκη.
Κάνει αναφορά στους 3 άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου που εφαρμόζεται, που περιλαμβάνει: α) επιδημιολογική επιτήρηση των μεταδιδόμενων νοσημάτων (όπως π.χ. λοιμώξεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού) στις 26 υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ σε Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία και Τρίκαλα, β) εντομολογική επιτήρηση και γ) δειγματοληψίες υδάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η καταλληλότητα του νερού. «Για κάθε έναν από αυτούς τους άξονες, λαμβάνουμε, όπως είπα, τα κατάλληλα στοχευμένα μέτρα παρέμβασης», προσθέτει.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 53 νέες διαγνώσεις γαστρεντερίτιδας και 66 που αφορούν σε λοίμωξη του αναπνευστικού.
Συνολικά τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας ανέρχονται σε 234 και 254 για λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Επιπλίον, 2 κρούσματα σαλμονέλας εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Αναφορικά με τις νοσηλείες, συνολικά είναι 28. Υπήρξαν 5 νέες χθες (16/9) στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, λόγω γαστρεντερίτιδας, 3 στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και συνολικά, αυτοί που νοσηλεύονται είναι 15. Αντίστοιχα, για τις λοιμώξεις των αναπνευστικού , 1 νέα νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομέιο του Βόλου και 7 νέες στο Γενικό Νοσοκομέιο Λάρισας. Συνολικά, οι νοσηλείες 13».

Για τις δομές υγείας

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα τις δομές υγείας στη Θεσσαλία, η κα Αγαπηδάκη αναφέρει ότι «αντιμετωπίζαμε προβλήματα υδροδότησης και ρευματοδότησης, ωστόσο πλέον είναι λειτουργικές»
Σημειώνει δε, πως «δεν έχουμε προβλήματα όσον αφορά τη συρροή ασθενών σε αυτές, τα θέματα που υπάρχουν είναι κυρίως κτιριακά και αφορούν σε συγκεκριμένες δομές, όπως π.χ. το Κέντρο Υγείας Παλαμά το οποίο καταστράφηκε, και έχουμε ήδη εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης»
Ξεκαθαρίζει ότι «κάθε δομή που καταστράφηκε θα αποκατασταθεί και θα λειτουργήσει ξανά, πλήρως» όμως «μέχρι τότε, έχουμε εγκαταστήσει μια πλήρως λειτουργική κινητή μονάδα της 5ης ΥΠΕ στο κλειστό γυμναστήριο του Παλαμά, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής που έμειναν άστεγοι και φιλοξενούνται εκεί»
Όσον αφορά τον Βόλο, «κι εκεί είχαμε προβλήματα και στο Κέντρο Υγείας και στο Γενικό Νοσοκομείο, τις οποίες αντιμετωπίζουμε», προσθέτει η αναπληρώτρια υπουργός.
Υπογραμμίζει πως «οποιοδήποτε θέμα προκύψει στη λειτουργία των δομών υγείας επιλύεται αμεσα, για αυτό και οι πολίτες επισκέπτονται καθημερινά τις δομές υγείας και λαμβάνουν την απαιτούμενη βοήθεια».
Συμπληρώνει πως ξεκινούν προγραμματισμένες και συστηματικές επισκέψεις σε κάθε χωριό που έχει πληγεί, με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και ομάδες γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 5ης ΥΠΕ, ώστε να παρέχεται υγειονομική φροντίδα σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη.
thess2_2.JPG
Απολύμανση των στάσιμων υδάτων

«Η περιοχή της Θεσσαλίας είναι μια περιοχή στην οποία εμφανίζονται κρούσματα Δυτικού Νείλου κάθε χρόνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα νερά της πλημμύρας κατέστρεψαν ακόμα και τα αυγά των κουνουπιών. Τώρα, όμως, καθώς το νερό μειώνεται αλλά παραμένουν στάσιμα ύδατα και ενόσω η θερμοκρασία παραμένει υψηλή, ευνοείται η εμφάνιση των κουνουπιών. Έτσι, κάνουμε εντομολογική επιτήρηση σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και προβαίνουμε στις εξής παρεμβάσεις: τοποθετούμε επιπλέον 70 παγίδες σε διάφορες περιοχές που έχουν πληγεί και λαμβάνουμε και δείγματα από τα στάσιμα ύδατα. Για τον λόγο αυτό, είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε ενήλικα κουνούπια (που ανιχνεύουν οι παγίδες) αλλα και προνύμφες (από τα στάσιμα νερά), ώστε να διαπιστώσουμε έγκαιρα αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα (π.χ. ψεκασμοί από αέρος) και να αποτρέψουμε έξαρση ασθενειών που μεταδίδονται με διαβιβαστες όπως είναι τα κουνούπια», εξηγεί η κα Αγαπηδάκη.
Υπενθυμίζει πως δόθηκαν κατάλληλες οδηγίες ώστε: α) να απολυμαίνονται οι χώροι που βρίσκονταν τα νεκρά ζώα αμέσως μετά τη συλλογή τους, β) να απολυμαίνονται οι εξωτερικοί χώροι μετά τη συλλογή λάσπης.
«Και οι δύο αυτές διαδικασίες (τόσο της συλλογής των νεκρών ζώων όσο και της συλλογής λάσπης αλλά και της απολύμανσης, γίνονται από ειδικά συνεργεία. Επιπλέον, ξεκινάμε παρέμβαση απολύμανσης των στάσιμων υδάτων ώστε να μειώσουμε το ρυπαντικό και μολυσματικό φορτίο και να εμποδίσουμε περαιτέρω την ανάπτυξη προνυμφών», προσθέτει.
«Είμαστε δίπλα στους πολίτες από την πρώτη στιγμή, ενημερώνουμε διαρκώς και προσπαθούμε να τους παρέχουμε όσα χρειάζονται προκειμένου να προστατευθούν», υπογραμμίζει και προσθέτει πως «έχουμε εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει επάρκεια σε εμφιαλωμένα νερά, τρόφιμα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διανομή κατάλληλου εξοπλισμού. Συνολικά διανέμονται 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους πολίτες, ώστε να μην μολύνονται από τα λιμνάζοντα νερά. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες».
Επιπλέον, παρεμβαίνουν συνεργεία για να καθαριστούν σπίτια, αυλές, σχολεία και δρόμοι στα χωριά από τις λάσπες, αλλά και να απολυμανθούν όλοι οι χώροι.

Πρόγραμμα ψυχικής υποστήριξης των πλημμυροπαθών

Ήδη το Υπουργείο Υγείας, και συγκεκριμένα ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Βαρτζόπουλος, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψυχικής υποστήριξης.
Στην περιοχή έχουν σταλεί ειδικές κινητές μονάδες επαγγελματιών ψυχικής υγείας των δημοσίων υπηρεσιών και της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ», που επισκέπτονται τους πληγέντες πόρτα-πόρτα και παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ παραπέμπουν τυχόν ασθενείς ή ανάπηρους στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι λειτουργοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντικές οργανώσεις έχουν ενημερωθεί για τρόπους και μεθόδους ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
«Και το ίδιο θα γίνει άμεσα με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς των σχολείων της περιοχής, ώστε να στηριχθούν κατάλληλα τα παιδιά και οι έφηβοι, ενώ θα σταλεί και ειδική κινητή μονάδα του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής της 1ης ΥΠΕ Αττικής», σημειώνει η κα Αγαπηδάκη

Χωρίς πόσιμο νερό για 13η ημέρα ο Βόλος - Υποχωρεί η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Κάρλα

Σταδιακά υποχωρεί η στάθμη των υδάτων στην Κάρλα και απομακρύνεται ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν τα παρακάρλια χωριά στη Μαγνησία και τη Λάρισα, αφού η ροή των νερών του Πηνειού προς την περιοχή βαίνει μειούμενη και έχει ανοίξει η σήραγγα μήκους 11 περίπου χιλιομέτρων που αποστραγγίζει τη λίμνη μεταφέροντας νερά προς τον Παγασητικό Κόλπο.
Ωστόσο, σε ετοιμότητα εξακολουθούν αν βρίσκονται οι κάτοικοι στο Στεφανοβίκειο, τον Ριζόμυλο και τα Κανάλια της Μαγνησίας, όπως και στα χωριά Σωτήριο, Αχίλλειο, Μόδεστος και Αμυγδαλή της Λάρισαςυπό τον φόβο υπερχείλισης της Κάρλας.
Σε απόγνωση εξακολουθούν να βρίσκονται οι κάτοικοι στον Βόλο, αφού για 13η ημέρα παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό.
Την ίδια ώρα, μέσα στη λάσπη παραμένουν μεγάλες περιοχές των συνοικιών που επλήγησαν από τα νερά του χειμάρρου Κραυσίδωνα που σάρωσαν στις συνοικίες Παλαιό Λιμεναρχείο, Παλαιά, Παπαδιαμάντη, Νεάπολη, Άγιος Παντελεήμονας ,Οινόπνευμα και Νέο Δέλτα. Μάλιστα, η ξεραμένη λάσπη μετατρέπεται σε λευκή σκόνη που σκεπάζει τα πάντα.
Φερτά υλικά καλύπτουν τις ακτές και τις παραλίες του Παγασητικού και καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση στη θάλασσα για όσους θέλουν να κολυμπήσουν και γι΄ αυτό έχει ζητηθεί από το Ιδρυμα Λασκαρίδης να στείλει το σκάφος "Typhoon" και στον Παγασητικό για τον καθαρισμό των ακτών. Επ΄θσης, έχει απαγορευτεί η αλιεία.
Ήδη το "Typhoon" δραστηριοποιείται στις ανατολικές ακτές του Πηλίου και έχουν καθαριστεί οι παραλίες του Αη Γιάννη και Παπά Νερό βγάζοντας τόνους σκουπιδιών και φερτών υλών.

ΕΛ.ΑΣ: Σύλληψη για κλοπή επιχείρησης στη Λάρισα

Χειροπέδες πέρασαν αστυνομικοί στη Λάρισα σε έναν άνδρα για κλοπή επιχείρησης που είχε πληγεί από την κακοκαιρία Daniel.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, συνελήφθη, χθες (16/9) απογευματινές ώρες στη Λάρισα, στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων για την αποτροπή έκνομων ενεργειών σε βάρος πολιτών που επλήγησαν λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης/Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Λάρισας, ένας ημεδαπός, για κλοπή.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν το δράστη σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων πληγείσας επιχείρησης και κατά τον έλεγχο που ακολούθησε σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα προϊόντα, τα οποία, όπως εξακριβώθηκε, τα είχε αφαιρέσει από την εν λόγω επιχείρηση.
Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα αποδόθηκαν σε υπεύθυνο της επιχείρησης.
Σημειώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα την ασφάλεια των πολιτών, συνεχίζει να στέκεται αρωγός στις ανάγκες τους.
Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλο το 24ωρο από τους αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας διενεργούνται με αμείωτη ένταση περιπολίες για την προστασία των ιδιοκτησιών στις πληγείσες περιοχές.

Κλειστά τα σχολεία


Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Θεσσαλίας και την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, δεν θα διεξαχθούν μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023.
Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την αναπλήρωση των μαθημάτων εντός της χρονικής διάρκειας του τρέχοντος σχολικού έτους.

Εθελοντική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στους πληγέντες της Θεσσαλίας

Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) κατόπιν κατευθύνσεων της Ηγεσίας, στέκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πολιτών που δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, συνδράμοντας με προσωπικό, μέσα και υλικά στην ανακούφιση των πληγέντων.
εδ_1.JPG
Εξίσου σημαντική και η εθελοντική προσφορά του προσωπικού των ΕΔ, η οποία οργανώθηκε κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 16/9 η μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στην έδρα της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, τα οποία περιλαμβάνουν:
-120 τόνους εθελοντικής προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης (ένδυσης, υπόδησης, κλινοσκεπάσματα, συσκευασμένα τρόφιμα) του προσωπικού των ΕΔ.
-110 τόνους αντίστοιχων ειδών πρώτης ανάγκης από τα αποθέματα Μονάδων/Σχηματισμών των ΕΔ από όλη την επικράτεια.
Οι ποσότητες αυτές παρελήφθησαν από την 1η ΣΤΡΑΤΙΑ/EU-OHQ και μέσω αυτής θα προωθηθούν στα αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου και εν συνεχεία με μέριμνά τους, θα διανεμηθούν στους πληγέντες από τα πλημμυρικά φαινόμενα κατοίκους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης