Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καιρίδης (υπουργός Μετανάστευσης): «Η Ευρώπη κοιμάται» - Υπάρχουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές

Καιρίδης (υπουργός Μετανάστευσης): «Η Ευρώπη κοιμάται» - Υπάρχουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα μετακινήσεων πληθυσμού και αυξημένη μεταναστευτική πίεση που έχει να κάνει με την μεγάλη αναταραχή στο Σαχέλ
Με αφορμή το ρεκόρ αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στη Λαμπεντούζα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ Prime και στον Ηλία Σιακαντάρη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από την Ευρώπη.
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα μετακινήσεων πληθυσμού και αυξημένη μεταναστευτική πίεση που έχει να κάνει με την μεγάλη αναταραχή στο Σαχέλ και με τη μεγάλη οικονομική κρίση στην Τουρκία.
Επεσήμανε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απολύτως διαχειρίσιμη και εξήγησε: «Δεν έχουμε τα προβλήματα που βλέπουμε στην Ιταλία, εκεί μιλάμε για 120.000-130.000 αφίξεις και 6.000 αφίξεις σε μία μέρα στη Λαμπεντούζα. Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι έχουμε ένα σύστημα δομών τέτοιο το οποίο επιτρέπει την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των ροών που δεν υπάρχει στην Ιταλία. Η Ιταλία είναι αναγκασμένη όλον αυτό τον πληθυσμό που είναι πολλαπλάσιος του δικού μας, να τον διαχειρίζεται σε κοινόχρηστους χώρους, σε στρατόπεδα, σε ξενοδοχεία, γιατί οι τοπικές κοινωνίες εκεί αρνήθηκαν τη δημιουργία τέτοιων δομών που έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε στην Ελλάδα. Έχουμε ένα σύστημα ώστε με πιο οργανωμένο τρόπο και με ευταξία, χωρίς αναρχία να μπορούμε να διαχειριζόμαστε το πρόβλημα εντός των διεθνών δεσμεύσεων».
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η Ευρώπη «κοιμάται» στο συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη είναι διαιρεμένη και αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και δεν είναι απλώς η Ευρώπη διαιρεμένη. Τα ίδια τα κράτη είναι διαιρεμένα. Αν πάρετε σήμερα τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, θα δείτε αντικρουόμενες απόψεις, ιδίως στο ζήτημα της μετανάστευσης μεταξύ των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να έχει αδρανοποιηθεί. Μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας υπάρχει ένας σημαντικός ανταγωνισμός και από εκεί και πέρα αυτό που εμείς παλεύουμε είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και όχι ο καθένας για τον εαυτό του».
Ο κ. Καιρίδης διαμήνυσε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω και τον εφησυχασμό και τις αφέλειες. «Αντικαθίσταται η Γαλλία και η Ευρώπη από άλλες δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό για την υπονόμευση της ευρωπαϊκής ιδέας και ενότητας και αναφέρομαι στην ομάδα Βάγκνερ και σε άλλους».
Κατέληξε λέγοντας ότι η συμφωνία της Τυνησίας γελοιοποιήθηκε. «Η Τυνησία σήμερα δίνει το 90% των ροών προς την Ιταλία. Πριν από ένα μήνα η Μελόνι πανηγύριζε τη συμφωνία που υπέγραψε μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Τυνήσιο πρόεδρο, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν εφαρμόζεται παρά τα χρήματα που υποσχέθηκε η Ευρώπη στη δοκιμαζόμενη αυτή χώρα», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης