Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 16 οι νεκροί του Daniel, βούρκος η Θεσσαλία - Καταγγελίες για λάθος σπάσιμο αναχωμάτων - Καίνε ζώα, τρέμουν μολύνσεις και νερό

Στους 16 οι νεκροί του Daniel, βούρκος η Θεσσαλία - Καταγγελίες για λάθος σπάσιμο αναχωμάτων - Καίνε ζώα, τρέμουν μολύνσεις και νερό
Εκτιμάται πως πάνω από 110.000 ζώα πνίγηκαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας
Σχετικά Άρθρα
(upd7) Με τους νεκρούς από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel να ανέρχονται πλέον στους 16, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών σε περιοχές της Θεσσαλίας, όπου η κατάσταση ωστόσο παραμένει απελπιστική, καθώς σπίτια και καλλιέργειες παραμένουν βυθισμένα στα νερά και στη λάσπη, τη στιγμή που επιταχύνονται οι διαδικασίες για την καύση και την ταφή των νεκρών ζώων καθώς πέρα από την αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω δυσοσμίας, ενέχει τεράστιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Αν και η στάθμη των υδάτων σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας υποχωρεί έστω και βασανιστικά αργά, ανησυχίες υπάρχουν για το ενδεχόμενο να πλημμυρίσει η λίμνη Κάρλα, η στάθμη της οποίας έχει ξεπεράσει τα 6,5 μέτρα, γεγονός που θα σημάνει νέο συναγερμό για τα γειτονικά χωριά των δήμων Κιλελέρ και Αγιάς.
Και ενώ οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών είναι σε πλήρη εξέλιξη με πρώτο μέλημα τον καθαρισμό των δρόμων και την αντιμετώπιση των καταστροφών σε βασικές υποδομές, όπως π.χ. στο οδικό δίκτυο, οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Θεσσαλίας δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε κατάλληλο, πόσιμο νερό.

Τηλεδιάσκεψη στο Συντονιστικό υπό Μητσοτάκη

Η απάντληση των υδάτων, η συλλογή των νεκρών ζώων και γενικότερα η προστασία της Δημόσιας Υγείας αποτελούν τις κύριες προτεραιότητες του κρατικού μηχανισμού στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, όπως αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, στην οποία προήδρευσε μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ.Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές, και έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις για τις περαιτέρω ενέργειες.
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, εξετάστηκαν επίσης τα νεότερα στοιχεία της Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι αυτοψίες και καταγραφές σπιτιών και κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr., ενώ για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάση στοιχείων που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.

Στους 16 οι νεκροί

Στους 16 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel καθώς χθες εντοπίστηκε μια ακόμα σορός στην παραλία Μουρτιά στο Πήλιο.
Το πτώμα περισυνελέγη από το πλοίο του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκε στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου για εξέταση και ταυτοποίηση.

Προς ταυτοποίηση δύο σοροί

Στο ζευγάρι των Αυστριακών εικάζεται ότι ανήκουν οι δύο σοροί, ενός άνδρα και μιας γυναίκας αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, που εντοπίστηκαν χθες Τετάρτη 13/09 και την περασμένη Παρασκευή 08/09 σε θαλάσσιες περιοχές του Πηλίου.
Η σορός της γυναίκας εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας της Θεοτόκου νότια του Πηλίου την Παρασκευή 08/09.
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, έχει αποσταλεί DNA στην αρμόδια διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ και θα χρειαστούν 20 ημέρες για την ταυτοποίηση.
Για τον άνδρα πέρα από τη διαδικασία με το DNA όπου ισχύει η ίδια διαδικασία, επειδή έχει κάποιο τατουάζ αναμένεται επίσημη αναγνώριση από τους οικείους του από φωτογραφίες μέσω της πρεσβείας.
Η σορός του είχε εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή Μουρτιά Πηλίου από στελέχη του λιμενικού σώματος.
Σημειώνεται ότι το ζευγάρι είχε παντρευτεί δύο εβδομάδες πριν τα ίχνη του να χαθούν, στο Πήλιο.

4.594 διασώσεις

Την ίδια στιγμή, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει συνολικά σε 4.594 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία από τις 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα 14/9.
Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 11.735 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, Γ. Αρτοποιού, έχουν απομακρυνθεί από τα πληγέντα χωριά όλοι οι κάτοικοι που το έχουν ζητήσει.
6_34.jpg
Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Χθες Τετάρτη 13/9 υπήρξε παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνης, η οποία ζητά τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αρμόδιων αρχών, αλλά και «ποια ακριβώς μέτρα έλαβαν, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός Αντιπεριφειάρχης κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, Δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, ήτοι εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου «Daniel» από την ΕΜΥ, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις του και, κυρίως, να προστατευθούν οι ζωές των συμπολιτών τους.
Πριν δηλαδή το φαινόμενο, αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου, σε επίπεδο συντονισμού των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών τους».

Καταγγελίες για λάθος σπάσιμο αναχωμάτων

Σημειώνεται πως υπάρχουν καταγγελίες για λάθος σε σπάσιμο αναχώματος με αποτέλεσμα τα νερά, αντί να κατευθυνθούν προς μια περιοχή όπου υπήρχε και αντλιοστάσιο, να πάνε προς τον Παλαμά και τα χωριά της περιοχής με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Να παραιτηθεί ο Αγοραστός

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση παραίτηση του κ.Αγοραστού, επικαλούμενος δημοσιογραφικές πληροφορίες που υποστηρίζουν πως με εντολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκλήθηκε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο Παλαμάς και η ευρύτερη περιοχή του.
«Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά.
Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από τη Περιφέρεια.
Οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο.
Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης.
Αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει - εκτός από τις δικές του - και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του Περιφερειάρχη.
Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news.
Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καίνε τα νεκρά ζώα, φοβούνται ασθένειες


Πάντως, η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τα στάσιμα και μολυσμένα νερά, καθώς και οι μολυσματικές ασθένειες από τον τεράστιο αριθμό των νεκρών ζώων.
Εκτιμάται πως πάνω από 110.000 ζώα πνίγηκαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.
Ήδη έχει αρχίσει η μεταφορά αλλά και η ταφή- καύση δεκάδων χιλιάδων ζώων σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα.
Επιπλέον, οι αρχές και οι επιστήμονες συνιστούν στους πολίτες των πληγεισών περιοχών να μην καταναλώνουν το νερό από το δίκτυο και να μην το χρησιμοποιούν ούτε για μαγείρεμα ούτε για πλύσιμο, τη στιγμή που καταγράφονται περιστατικά γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού.
thess3_2.JPG
Χωρίς νερό για 10η ημέρα ο Βόλος

Χωρίς πόσιμο νερό παραμένει εδώ και 10 ημέρες ο Βόλος, καθώς το νερό του δικτύου κρίνεται ακατάλληλο παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκατάσταση των ζημιών στο υδροδοτικό δίκτυο της πόλης.
Συνεργεία επιχειρούν για τον καθαρισμό των δρόμων και των συνοικιών της πόλης, πολλές εκ των οποίων παραμένουν βουτηγμένες στη λάσπη.
Χαοτική παραμένει και η κατάσταση μέσα στο λιμάνι του Βόλου ενώ ανησυχία υπάρχει και για τη λίμνη Κάρλα, όπου η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει διαρκώς καθώς εκεί καταλήγουν νερά του Πηνειού.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο σε κίνδυνο βρίσκονται οι οικισμοί Σωτήριο, Νίκη, Μόδεστος, Καστρί και Αμυγδαλή της Λάρισας και οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια στη Μαγνησία.
Είναι χαρακτηριστικό πως η έκταση της πλημμυρισμένης λίμνης έφτασε στα επίπεδα του 1960 όταν είχε αρχίσει η αποξήρανσή της.

Αποκατάσταση δικτύου στο Πήλιο

Στο Πήλιο που επλήγη με τρομερή σφοδρότητα και κυρίως το ανατολικό τμήμα του καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις στην περιοχή.
Κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποίησαν αυτοψίες σε γέφυρες και άλλα σημεία του κεντρικού οδικού άξονα από Ξουρίχτι έως Πουρί, προκειμένου να αποτυπωθούν τα προβλήματα από τις καταστροφές και να ιεραρχηθούν, ενώ η γέφυρα "Καλοκαιρινός" στο Πουρί κρίθηκε πως δεν είναι ασφαλής για διελεύσεις οχημάτων.

Στη λάσπη η Λάρισα

Στη λάσπη έχουν βυθιστεί χωριά, σπίτια, υποδομές και καλλιέργειες στο νομό Λάρισας.
Πολλά χωριά εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα τη στιγμή που καταγράφονται ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές.
Σοβαρό ζήτημα αποτελεί η αντιμετώπιση του φαινομένου της νέας κοίτης που έχει δημιουργηθεί στις εργατικές κατοικίες της συνοικίας της Γιάννουλης, στην πόλη της Λάρισας που έχει πλημμυρίσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά και η προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς και τους κατοίκους για την άντληση των νερών από τα σπίτια.

Στις 5.000 αιτήσεις για κρατική αρωγή

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.000 οριστικές και 3.000 προσωρινές αιτήσεις για κρατική αρωγή. ΄
Μέχρι στιγμής, έχουν ενταχθεί οι νομοί Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας ενώ έχει ανοίξει η πλατφόρμα και για Λάρισα και Φθιώτιδα.
thess6_2.JPG
Κλειστή η εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης λόγω των πλημμυρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Η κυκλοφορία των οχημάτων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να γίνεται μέσω της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού.
Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ έχει διακοπεί από τη Χ/Θ 471+481 μέχρι Χ/Θ 400+265.
8_30.jpg
Αποκαθίσταται η κυκλοφορία στη Θεσσαλία

Στην κυκλοφορία δόθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι δρόμοι: Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων, Επ.Ο. Λάρισας – Καρδίτσας, Επ.Ο. Πύλης – Μεσοχώρας και Λάρισας – Τύρναβου μέσω Δαμασίου.
Τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας ολοκλήρωσαν τις εργασίες αποκατάστασης και οι δρόμοι αποδόθηκαν σε κυκλοφορία.
Ακόμη, μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με μηχανήματα του Δήμου Λαρισαίων, επιχειρούν για την αποκατάσταση αναχώματος του Πηνειού στην περιοχή της Γιάννουλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης