Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θεσσαλία ώρα μηδέν: Αποκλεισμένα 7 χωριά, τεράστιες καταστροφές, κάτοικοι χωρίς ρεύμα - νερό, οι ασθένειες καραδοκούν

Θεσσαλία ώρα μηδέν: Αποκλεισμένα 7 χωριά, τεράστιες καταστροφές, κάτοικοι χωρίς ρεύμα - νερό, οι ασθένειες καραδοκούν
Πλαφόν στην τιμή πώλησης των εμφιαλωμένων νερών στη Θεσσαλία - Χιλιάδες νεκρά ζώα, υγειονομική βόμβα
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Με 7 χωριά αποκλεισμένα, δρόμους και πόλεις βυθισμένες σε μολυσμένα νερά, κατοίκους εγκλωβισμένους, πολίτες άστεγους, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, αλλά και ανυπολόγιστες καταστροφές βρίσκει η επόμενη μέρα τη Θεσσαλία.
Μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου παραμένει πλημμυρισμένο, όπως και η Εθνική Οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης, με τη Λάρισα να παραμένει αποκομμένη από τη Θεσσαλονίκη και σιδηροδρομικά.
Ο Πηνειός εξακολουθεί να απειλεί τα Τέμπη και συνοικίες της Λάρισας, αν και η κατάσταση μέσα στην πόλη σταδιακά αποκαθίσταται, αφού η στάθμη του νερού έχει πέσει και πλέον οι Αρχές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει  κίνδυνος νέας υπερχείλισης, ούτε και υποχώρησης των αναχωμάτων.Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γ. Αρτοποιό, εντοπίζεται στη γέφυρα που οδηγεί από τον Τύρναβο στη Λάρισα.
Στη συνοικία της Γιάννουλης και συγκεκριμένα, στις Εργατικές Κατοικίες της συνοικίας όπου και συμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννη, έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο, αφού πέραν της κοίτης του Πηνειού, έχει διαμορφωθεί και μια δεύτερη κοίτη λόγω των νερών που έφτασαν στη Λάρισα από τις γειτονικές πεδιάδες.
Στο μεταξύ, στη Λάρισα μετέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδιας, αλλά και  ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ δεν έλειψαν οι συλλήψεις για πλάτσικο και φαινόμενα αισχροκέρδειας στα εμφιαλωμένα νερά, γεγονός που προκάλεσε την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκα, για πλαφόν στην τιμή πώλησης. 
Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί για το άνοιγμα των σχολείων στην Θεσσαλία στις 18/9, με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Πιερρακάκη, να γνωστοποιεί ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν όλα την επόμενη εβδομάδα.    
Η Πυροσβεστική δέχεται καθημερινά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και διασώσεις, ενώ τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα , σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σε εξέλιξη είναι το επιχειρησιακό σχέδιο με την κωδική ονομασία ”Δαρδανός 2”, στο οποίο συμμετέχουν το Πυροσβεστικό Σώμα, δυνάμεις του ΓΕΕΘΑ, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και εκατοντάδες εθελοντές απ΄ όλη την Ελλάδα με προσωπικό και μέσα.
Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσις για προληπτικούς λόγους μεταφέρονται κάτοικοι μετά από αίτημά τους, ενώ σε όσους δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους από τις πλημμυρισμένες περιοχές η Πυροσβεστική παρέχει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Στο μεταξύ, σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές, για να ελέγξουν νερό και τρόφιμα, καθώς τα νερά θεωρούνται δυνητικά μολυσμένα, με τον κίνδυνο για ασθένειες να παραμονεύει.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι αυτοψίες, έχει ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr για τις περιοχές και τους νομούς της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας, μέχρι την Τετάρτη 13/9 θα έχει ανοίξει για τις περιοχές της Φθιώτιδας και της Λάρισας, ενώ μέχρι την Παρασκευή 15/9 για τις επόμενες περιοχές.
thessalia9.JPG
Στους 15 οι νεκροί

Μέχρι στιγμής 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πέρασμα του Daniel, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί όσο τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές υποχωρούν.
Σημειώνεται πως επισήμως γίνεται λόγος για δύο αγνοούμενους, πρόκειται για δύο Αυστριακούς από την περιοχή των Ποτιστικών Πηλίου, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για τουλάχιστον άλλους 8 αγνοούμενους, μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή της Καρδίτσας.
thess3_1.JPG
Αρτοποιός (Πυροσβεστική): Σε Μεταμόρφωση, Βλοχό και Φαρκαδώνα οι δύσκολες επιχειρήσεις

Τα πιο δύσκολα μέρη στα οποία γίνονται επιχειρήσεις στην Καρδίτσα, είναι οι περιοχές Μεταμόρφωση, Βλοχός και Φαρκαδώνα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γ. Αρτοποιό, ενώ τα υπόλοιπα μέρη έχουν ελεγχθεί και στον Παλαμά γίνονται μόνο αντλήσεις υδάτων.
Ακόμη, ο κ. Αρτοποιός μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι στα Καλογριανά, Πηνειάδα, Σοφάδες, Πεδινό και Μεγάλα Καλύβια όλα τα σπίτια έχουν ελεγχθεί
Σε ό,τι αφορά τη Λάρισα, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη γέφυρα που οδηγεί από τον Τύρναβο στη Λάρισα, αλλά και ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή των Εργατικών κατοικιών, αλλά οι περισσότεροι παραμένουν στα σπίτια τους οικειοθελώς και γίνεται μεταφορά ανθρώπων που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι παραμένει ο απολογισμός 15 νεκρών και δύο αγνοουμένων και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση για 16ο νεκρό.

Σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας με συμμετοχή Δένδια: Αποκλεισμένα 7 χωριά - Η εικόνα του οδικού δικτύου

Διανοίξεις δρόμων στη Θεσσαλία και εργασίες σε 21 χωριά, εκ των οποίων τα 7 παραμένουν αποκλεισμένα, η παροχή βοήθειας στους κατοίκους και η άντληση υδάτων, βρέθηκαν στο επίμεντρο της σύσκεψης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, που έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής 'Άμυνας, Ν. Δένδια και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρου.
dendias1.JPG
Στη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γ. Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δ. Σταμενίτης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευ. Τουρνάς, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μ. Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Στρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μ. Φλουρής, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος κα στελέχη συναρμόδιων υπηρεσιών.
Σημειώνεται ότι στις 17:00  θα πραγματοποιηθεί από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα ενημέρωση από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρ. Τριαντόπουλο για την πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ει.Αγαπηδάκη για τα θέματα δημόσιας υγείας, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δ. Σταμενίτη για τη διαδικασία συλλογής των νεκρών ζώων και τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γ. Αρτοποιό για τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας, άντλησης υδάτων, διάνοιξης δρόμων και λοιπών εργασιών.

Κλειστή η ΠΑΘΕ

Χωρίς οδική πρόσβαση παραμένουν 7 χωριά (Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα, Κοσκινάς),
καθώς δεν έχει υποχωρήσει η στάθμη του νερού, ενώ έντονο είναι το πρόβλημα στη Γιάννουλη Λάρισας, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού.
Σε ό,τι αφορά την εικόνα του οδικού δικτύου, σε Λάρισα – Καρδίτσα – Τρίκαλα είναι ανοιχτές όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες, εκτός του άξονα Τρικάλων – Λάρισας, ο οποίος είναι προσβάσιμος στα οχήματα παροχής βοήθειας και στα μηχανήματα που εκτελούν εργασίες.
Ανοιχτός είναι και ο αυτοκινητόδρομος Ε 65, ενώ κλειστή παραμένει η ΠΑΘΕ (Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης), αφού παραμένει το πλημμυρικό φαινόμενο και εκτιμάται πως θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο 24ωρα για να λυθεί το ζήτημα.
Ακόμη, οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι μεγάλες και θα χρειάστεί χρόνος για την αποκατάσταση.

Κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία: Όσα ζώα σώθηκαν από πνιγμό θα πεθάνουν από ασιτία τις επόμενες ημέρες

Περισσότερα από 50.000 ζώα έχουν χαθεί, από τις πλημμύρες που σάρωσαν την Θεσσαλία και μέρος της Στερεάς Ελλάδας.
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο είναι τεράστιες.
Υπολογίζεται ότι έχουν πνιγεί περίπου 100.000 νεαρά ζώα. Και όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τυρνάβου «αν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια σε ζωοτροφές τότε όσα επέζησαν από την θεομηνία θα χαθούν από ασιτία».
Το πλήγμα στην κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή είναι τεράστιο όχι μόνο για την περιοχή αλλά για όλη τη χώρα.
Στον Τύρναβο, “ εμείς δεν είχαμε καταστροφές σε σπίτια από τα ορμητικά νερά της καταιγίδας. Καταφέραμε και σταματήσαμε τα νερά στα πέντε μέτρα από τους πρώτους οικισμούς του Αμπελώνα και του Βρυότοπου.
Και καταφέραμε μόνοι μας να σώσουμε 25.000 πρόβατα. Ούτε ένα ζώο μας δεν χάθηκε. Όμως αυτά έχουν φύγει πλέον από τα μαντριά τα οποία καταστράφηκαν. Και πλέον έχουμε μεγάλη έλλειψη σε ζωοτροφές αλλά και σε χώρους. Που θα μπορέσουμε να κρατήσουμε πλέον τα ζώα”, διερωτάται μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “ Πρακτορείο FM 104,9” ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας.
Για τον ίδιο την μεγάλη καταστροφή στην περιοχή του έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι. “ Μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες χάθηκαν και δυστυχώς είναι η περίοδος της παραγωγικής διαδικασίας. Τώρα αρχίζουν τα πρόβατα να γεννούν. Άρα χρειάζονται άμεσα ζωοτροφές και χώρους για να μεταφέρουν τα ζώα.
Τα έχουν μέσα στα πάρκα και σε χώρους στον Αμπελώνα.
Δεν ξέρουν που να τα πάνε. Κάποιοι κτηνοτροφικοί σύλλογοι από άλλες περιοχές της χώρας ανταποκρίθηκαν και μας έστειλαν (ζωοτροφές) και εμείς προσπαθούμε να αγοράσουμε. Αλλά 25.000 πρόβατα είναι πάρα πολλά. Όσοι είναι οι κάτοικοι στο δήμο μας είναι και τα ζωντανά”, είπε.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, οι καταστροφές στην περιοχή του είναι πάρα πολλές αν και όχι σε σπίτια. Ωστόσο καταστράφηκαν οι αγροτικοί και επαρχιακοί δρόμοι. Χιλιάδες στρέμματα αγροτικής καλλιέργειας βρίσκονται κάτω από τόνους νερού. Οι αμπελουργοί δεν μπορούν να φθάσουν στα αμπέλια τους αφού τώρα μαζεύονται τα σταφύλια. Και ο βιολογικός μας δεν πρόλαβε να λειτουργήσει. Καταστράφηκε αφού το νερό φθάνει τα δύο μέτρα.
Ο Τύρναβος παραμένει αποκλεισμένος από τη Λάρισα. Η μόνη διέξοδος των κατοίκων είναι προς Ελασόνα και Κοζάνη.
“ Όταν θα φανούν οι ελλείψεις στο καθημερινό τραπέζι θα διαπιστωθεί η ζημιά. Για αυτό πρέπει να κρατήσουμε τον Έλληνα παραγωγό στον τόπο του”, τόνισε ο κ. Κόκουρας.
Πλέον οι παραγωγοί περιμένουν τις αποζημιώσεις “ για να μπορέσουν να συνεχίζουν να υπάρχουν”, είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Στην Ελασόνα, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη καθώς η θεομηνία δεν κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της, όπως είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “ Πρακτορείο FM 104,9” ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας. “ Εμείς ίσα που τη γλιτώσαμε. Όλη η υπόλοιπη Θεσσαλία υπέστη ολική καταστροφή. Τώρα κινδυνεύουμε από τις μολύνσεις από τα νεκρά ζώα.
Δυστυχώς η διαδικασία περισυλλογής τους γίνεται πολύ αργά. Είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν στις κτηνοτροφικές μονάδες που είναι κάτω από το νερό. Και όπου έχουν σωθεί ζώα ρίχνουν ζωοτροφές από αέρος”.
Ο κ. Παλάσκας θεωρεί ότι ο κίνδυνος για μολύνσεις είναι τεράστιος.
“Νεκρά ζώα έφθασαν μέχρι την θάλασσα στον Πλαταμώνα. Και είναι άγνωστο τι θα αντικρίσουν οι άνθρωποι όταν τα νερά υποχωρήσουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει επιστροφή”, εκτίμησε ο κ. Παλάσκας. Αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, υποστήριξε ότι δεν αρκούν ως βοήθημα. “ Για να αγοράσεις 1000 ζώα χρειάζεσαι 250.000 ευρώ. Για να φτιάξεις μια κτηνοτροφική μονάδα χρειάζεσαι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ. Το βοήθημα των 5 - 6 χιλιάδων ευρώ δεν φθάνει ούτε για τις ζωοτροφές μιας εβδομάδας. Όσοι κατάφεραν να σώσουν τα ζώα τους έχουν μπροστά τους το χειμώνα. Και όσοι τα έχασαν είναι δύσκολο να τα αντικαταστήσουν”.

Αιτήσεις των πληγέντων - Τριαντόπουλος: Αποζημίωση και για δεύτερη κατοικία


"Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν γίνει 2.258 οριστικές αιτήσεις και 1.920 προσωρινές αιτήσεις από τις τρεις περιοχές για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας", ενημέρωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο κ. Τριαντόπουλος υπενθύμισε πως αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον νομό Λάρισας, ενώ, επίσης, θα ενταχθούν οι περιοχές της Φθιώτιδας και μέχρι την Παρασκευή και οι υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν.
Αναφερθείς στις αυτοψίες και καταγραφές σε σπίτια και κτίρια, είπε πως μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4.200.
Σε ό,τι αφορά τις καταγραφές των ζημιών σε πληττόμενες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, ανέφερε πως έχουν πραγματοποιηθεί 600 αυτοψίες.

Η κατάσταση επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία

Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, ενημέρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Όπως σημείωσε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες και δεν χρειάστηκαν να νοσηλευτούν. Εξ αυτών, 6 νοσηλεύονται με γαστρεντερίτιδα, προσέθεσε.
Σημείωσε πως βρέθηκε σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών, το οποίο νοσηλεύεται και είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν εμπνέει ανησυχία η κλινική του εικόνα.
Συμπερασματικά, η Ειρήνη Αγαπηδάκη επισήμανε ότι η κατάσταση σε επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει και λόγος εφησυχασμού.
Συνέστησε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα ή απλό πυρετό, είτε δερματικά εξανθήματα, να επισκέπτονται τις κατά τόπους υπηρεσίες υγείας.
Σε ό,τι αφορά το νερό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε πως στη Λάρισα είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Οι πρώτες μηνύσεις....

Την ίδια ώρα,
κάτοικοι της Φαρκαδόνας καταγγέλλουν πως κάποιοι κατέστρεψαν το φράγμα του Ενιπέα προκειμένου να γλιτώσουν οι πόλεις της Θεσσαλίας και να πλημμυρίσουν χωριά. Πιο αναλυτικά, 30 κάτοικοι του χωριού Φαρκαδόνα Τρικάλων κατέθεσαν ήδη ομαδική μήνυση κατηγορώντας ευθέως την τοπική αυτοδιοίκηση για την καταστροφή του φράγματος.
Ο δικηγόρος των κατοίκων, Γιώργος Μπαρτζώκης καταφέρθηκε ενάντια στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στην Πολιτική Προστασία, σημειώνοντας πως ο δήμαρχος Καρδίτσας είπε ευθαρσώς ότι δεν σπασανε κανένα φράγμα του Ενιπέα. Όπως σημείωσε, σκοπεύουν να τον καλέσουν ως μάρτυρα να πει αν δόθησε εντολή από τον Δήμο Καρδίτσας ή Παλαμά να πάνε μηχανήματα να αποσυμφορήσουν το φράγμα.
Οπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τα σπασμένα σημεία - το οποίο θα δοθεί στις Αρχές - ενώ σημείωσε πως το ίδιο έγινε και σε φράγμα της Λάρισας.
«Στη Φαρκαδόνα έχουν καταστραφεί όλα τα σπίτια. Το νερό ήταν 30 μέτρα και υπάρχει επαγγελματίας που είχε συνεργείο, καταστράφηκαν τα μηχανήματα του. Είναι ζημιά εκατομμυρίων. Το χωριό θα μπορεί να κατοικηθεί σε 2-3 χρόνια», εκτίμησε.

Δένδιας: Να μην απαξιώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις για λόγους μικρών σκοπιμοτήτων και εντυπωσιασμού

Ο Ν. Δένδιας, μετά το πέρας της σύσκεψης στο συντονιστικό κέντρο στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα  και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός,Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκέφτηκαν την έδρα της 1ης Στρατιάς.
Ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του εξέφρασε τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, ενώ αναφερόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις "όχι μόνο τις ευχαριστίες μου, αλλά και τη βαθιά ευγνωμοσύνη στις γυναίκες και τους άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας" που "με αυταπάρνηση, με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, προσέφεραν κάθε δυνατή βοήθεια, στους πληττόμενους συμπολίτες μας, κάτω από συνθήκες πρωτοφανείς και δυσχερέστατες.Χωρίς να υπολογίζουν μόχθο, χωρίς να υπολογίζουν κίνδυνο".
Απηύθυνε έκκληση να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων αυτές τις δύσκολες στιγμές", λέγοντας πως "οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας δεν ανήκουν σε κυβερνήσεις ή σε κόμματα. Ανήκουν στον ελληνικό λαό και στο Έθνος. Διατηρούν αλώβητη την εδαφική και εθνική μας ακεραιότητα, έναντι των πάσης φύσεως απειλών".
"Κάθε κριτική είναι βέβαια απολύτως δεκτή, όμως θα παρακαλούσα τους ελάχιστους να μην απαξιώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις για λόγους μικρών σκοπιμοτήτων και εντυπωσιασμού.
Δεν είναι μόνο άδικο, αυτό θα ήταν ίσως ανεκτό, είναι βαθύτατα εθνικά επιζήμιο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
-larisa.JPG
Στο μεταξύ, με διαταγή του ΓΕΕΘΑ και κατόπιν εντολών της ηγεσίας, οι ‘Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την Θεσσαλία, θα συνεχίσουν να συνδράμουν με προσωπικό και μέσα, όπως παρακάτω:
-Διάθεση 80 μηχανικών για τον έλεγχο- επιθεώρηση κτιρίων και εγκαταστάσεων που έχουν υποστεί φθορές.
-Διάθεση μηχανημάτων για την αποκατάσταση οδοποιίας και χώρων καλλιέργειας που έχουν υποστεί ζημιές.
-Διάθεση μεγάλων ποσοτήτων αντισηπτικών και αντικουνουπικών.
-Αποστολή κτηνιατρικού κλιμακίου.
-Παροχή υγειονομικής υποστήριξης.
Υπενθυμίζεται ότι στη Λάρισα ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ έχει εγκαταστήσει 5 σταθμούς απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία στις ακόλουθες στρατιωτικές εγκαταστάσεις:
-Στρατόπεδα «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ», «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΖ) ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ», «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑ» στην Λάρισα.
-Στρατόπεδο «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ» στον Βόλο.
-Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΡΑΚΟΥ» στα Τρίκαλα.
Στόχος είναι η επιβεβλημένη απολύμανση των συνεργείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν, ενώ ύστερα από συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, θα δίνεται επίσης η ευκαιρία στους πλημμυροπαθείς να φροντίσουν για την αναγκαία ατομική τους υγιεινή.
Γ1.JPG
Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ οργανώνει σε όλες τις Μονάδες/Σχηματισμούς ανά την επικράτεια, σταθμούς συγκέντρωσης εθελοντικής συνεισφοράς από τα στελέχη των ΕΔ σε ένδυση, υπόδηση, κλινοσκεπάσματα και συσκευασμένα τρόφιμα. Τα εν λόγω είδη θα συγκεντρώνονται και θα προωθούνται στην 1η ΣΤΡΑΤΙΑ/EU-OHQ που στην συνέχεια θα τα παραδίδει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες.

Πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού στη Θεσσαλία

Τον καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό που πωλείται στη Θεσσαλία, με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού από κρούσματα αθέμιτης κερδοφορίας, προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κ.Σκρέκας.
Η ανώτατη τιμή πώλησης ισχύει από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023, ενώ σε περίπτωση παράβασης τα πρόστιμα θα είναι "τσουχτερά". Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ και μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για τις επιχειρήσεις κάθε είδους που διακινούν εμφιαλωμένο νερό καθορίζεται η εξής ανώτατη τελική τιμή:
nera_1.JPG

Τεράστιες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλία για την προστασία ιδιοκτησιών - 4 συλλήψεις σε Βόλο και Τρίκαλα για πλάτσικο

«Έχουμε τεράστιες δυνάμεις ανεπτυγμένες στη Θεσσαλία από την πρώτη στιγμή. Ενισχύθηκαν με 100 επιπλέον άτομα πριν από τρεις μέρες. Με τακτικές περιπολίες, με περιπολίες και επιτήρηση, εκεί που υπάρχουν και υποψίες ότι μπορεί κάποιοι να εκκινούν για να κάνουν πλιάτσικο. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι από την πρώτη στιγμή στο δρόμο. Οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. είναι άυπνοι για τον σκοπό αυτό. Γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα που έχει πολλές διαστάσεις», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» αναφέρθηκε στη διαχείριση των καταστροφών από την κακοκαιρία Daniel και το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας για τη φύλαξη των περιουσιών και την αποτροπή του πλιάτσικου.
Υπογράμμισε ότι στη Θεσσαλία, μετά τη θεομηνία που προκάλεσε την απώλεια συνανθρώπων μας, τεράστιες καταστροφές, τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση, η επόμενη μέρα είναι πάρα πολύ δύσκολη.
«Στη Θεσσαλία έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα, πέρα από τις ιδιοκτησίες και τα σπίτια των ανθρώπων, η παραγωγική βάση της περιοχής, της χώρας. Μια σειρά από κρίσιμα προϊόντα, τρόφιμα, παράγονται στη θεσσαλική γη. Θα λείψουν από την ελληνική παραγωγή το επόμενο διάστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο μάλιστα επισιτιστικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Πρόσθεσε πως «ταυτόχρονα, κρίσιμες υποδομές στη Θεσσαλία -στη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, στο Βόλο- σε χωριά της Φθιώτιδας έχουν καταστραφεί. Υποδομές που έχουν να κάνουν και με την ύδρευση, με τα κτίρια επιχειρήσεων. Είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ήδη, το σύνολο του κρατικού μηχανισμού βρέθηκε από την πρώτη στιγμή εκεί».

Σύσκεψη στις 13/9 στη Θεσσαλία για τα σχολεία - Θα κριθεί ποια θα ανοίξουν στις 18/9

Μπορεί να έχει γίνει γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα σχολεία στη Θεσσαλία, ωστόσο ο υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, ξεκαθάρισε ότι σε σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη 13/9 θα κριθεί πόσα θα ανοίξουν.
«Ασχολούμαστε νυχθημερόν με τα σχολεία στη Θεσσαλία. Μιλάμε για 88.000 μαθητές, 1.000 σχολικές μονάδες και πάνω από 10.000 εκπαιδευτικούς», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 , εξηγώντας ότι σε αυριανή σύσκεψη που θα γίνει στη Θεσσαλία θα κριθεί ποια σχολεία θα ανοίξουν, καθώς «μερικά δεν γίνεται να ανοίξουν».
Πρόσθεσε ότι «κλιμάκιο ειδικών θα μεταβεί στην περιοχή για ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών» , ενώ «υπάρχει πρόβλημα με τα βιβλία που έχουν βραχεί και θα πρέπει να αντικατασταθούν».
Σημείωσε ότι «τα βιβλία είναι στην ώρα τους και το θέμα είναι η Θεσσαλία, όπου πρέπει να αντικατασταθούν.
Όσο αφορά στους εκπαιδευτικούς, πρόκειται για 20.000 κόσμο. Και υπάρχουν κενά, γιατί υπάρχουν άδειες. Κρινόμαστε στην ικανότητά μας να καλύψουμε τα κενά γρήγορα και θα δείτε τις επόμενες ημέρες πως θα καλυφθούν».

Δυνητικά μολυσμένα τα λιμνάζοντα, κίνδυνος για ασθένειες - Λινού: Τα βακτήρια το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νερό

"Καμπανάκι" για την υγειονομική «βόμβα» που δημιουργείται μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, κρούουν οι επιστήμονες και το υπουργείο Υγείας, καλώντας τους πολίτες των πληγεισών περιοχών να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό.
«Το κύριο θέμα είναι τα βακτήρια που είναι μέσα στο νερό και προέρχονται από τα ούρα των νεκρών ζώων, κυρίως τρωκτικών», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
Σύμφωνα με την κα Λινού, ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στο νερό και «θα πρέπει οι άνθρωποι να φορούν γυαλιά, μάσκες και γαλότσες», αλλά και να έχουν καλυμμένα τα χέρια τους.
«Αν υπάρχει και η παραμικρή αμυχή θα εισέλθει το βακτήριο που θα δημιουργήσει λεπτοσπίρωση, που είναι σοβαρή αρρώστια», εξήγησε.
Για το πλύσιμο των ρούχων σημείωσε ότι «πρέπει να πλυθούν με βραστό νερό που εκείνη την ώρα θα είναι καυτό».
Προειδοποίησε ότι «αν δει κάποιος κάποιο σημάδι να πάει αμέσως στο γιατρό. Θα μπορούσε να είναι λεπτοσπείρωση ή και χημικό, αφού υπάρχουν στο νερό πετρέλαιο και λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στον άνθρωπο και μακροχρόνιο πρόβλημα όταν περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα».
Σε ερώτηση για το πρόβλημα που θα δημιουργήσει στη γη το μολυσμένο νερό, ανέφερε ότι «τα μικρόβια και τα νεκρά ζώα θα απορροφηθούν από το γη. Εκείνο που είναι πρόβλημα είναι οι χημικές ουσίες».
Ακόμη, ανέφερε ότι έχουν ανάγκη ψυχολογική υποστήριξη άνθρωποι που έχασαν το βιος τους και παιδιά που καταστράφηκε το σχολείο τους και ζουν στο χάος.
Σημείωσε ότι το πρόβλημα με τα κουνούπια θα προκύψει τις επόμενες ημέρες.
Σημειώνεται ότι επιστήμονες και το υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνουν συνεχώς πως όλα τα λιμνάζοντα και στάσιμα ύδατα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δυνητικά μολυσμένα.
Το ζήτημα της δημόσιας υγείας είναι πλέον τεράστιο, καθώς ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες από τα χιλιάδες νεκρά ζώα στον Θεσσαλικό κάμπο και τις λάσπες.
Ακόμη και στον Βόλο, όπου έχει επανέλθει η υδροδότηση, το νερό δεν είναι για να το πιούν οι άνθρωποι, ούτε να πλύνουν το πρόσωπό τους, αλλά μόνο για να κάνουν εργασίες, ενώ για να κάνουν μπάνιο θα πρέπει να το βράζουν στους 100 βαθμούς 3 λεπτά, να το αφήσουν να κρυώσει και μετά.
Σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι στο νερό και ανάλογα με τα εργαστηριακά αποτελέσματαδίνεται η πρόσβαση στους πολίτες στην υδροδότηση.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αναμένονται γαστρεντερίτιδες.
diasoseis-ps_2.JPG
Πυροσβεστική: Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 8.522 κλήσεις

Συνολικά 10.874 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη 5/9 έως τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας 11/9, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 4.564 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.
purosvst_6.JPG
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έγιναν 8.522 κλήσεις, εκ των οποίων:
στη Μαγνησία, 2.523 κλήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 940 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 634 άτομα
στην Λάρισα 2.776 κλήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 472 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 1.328 άτομα
στην Καρδίτσα, 1.834 κλήσεις, ενώ  έχουν πραγματοποιηθεί 526 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 896 άτομα
στα Τρίκαλα, 1.269 κλήσεις, ενώ  έχουν πραγματοποιηθεί 340 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 670 άτομα
στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα
Επίσης, από την Πέμπτη 7/9 μέχρι και τη Δευτέρα 11/9 έγιναν  συνολικά 790 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.
g9_7.JPG
"Βούλιαξαν" σε νερά και τη λάσπη χωριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας

Βυθισμένα στο νερό και τη λάσπη είναι αρκετά χωριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας.
Οι δημοτικές αρχές ζητούν άμεση παρέμβαση της πολιτείας, να ανοίξουν δρόμοι, να αποκατασταθούν οδικές συνδέσεις και οι κάτοικοι να επιστρέψουν στις οικίες τους όπου αυτό είναι εφικτό.
Χωριά στο Δήμος Φαρκαδόνας  που μεγάλη καταστροφή, βρίσκονται κάτω από το νερό, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για έλλειψη φαρμάκων, φαγητού και νερού.
Στο μεταξύ, σε κάποια χωριά ξεκίνησε η μεταφορά των νεκρών ζώων, την ώρα που χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες είναι καλυμμένα με νερό.
Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Πύλης, Κ. Μαράβας,τονίζει την αναγκαιότητα να προχωρήσει το φράγμα Πύλης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι « γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη η κουβέντα που χρόνια έχει ανοίξει από τον Δήμο μας και τον Δήμο Τρικκαίων για το φράγμα της Πύλης, ένα φράγμα που θα έλυνε για πάντα το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης των περιοχών μας, ενώ θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό τα νερά που ορμητικά, λόγω των υψομετρικών διαφορών, οδεύουν μέσω του Πορταϊκού ποταμού στον Πηνειό».

Προβλήματα ηλεκτροδότησης


Χωρίς ρεύμα παραμένουν στον Βόλο μεμονωμένοι καταναλωτές και στο Νοτιοανατολικό Πήλιο σχεδόν 200 καταναλωτές, ενώ περιφερειακά της Καρδίτσας παραμένουν λίγες εκατοντάδες καταναλωτές χωρίς ρεύμα, με το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης να είναι εντονότερο στις περιοχές των Τρικάλων και της Λάρισας.
Στο μεταξύ, προειδοποίηση προς τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες απηύθυνε ο ΔΕΔΔΗΕ καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς, κολόνες ή άλλα στοιχεία του Δικτύου τα οποία είτε βρίσκονται στο έδαφος, είτε παρουσιάζουν εμφανείς ζημιές.

Hellenic Train: Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας δρομολόγια λεωφορείων, λόγω πλημμυρικών φαινομένων

Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οι λεωφορειακές συνδέσεις στη γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, καθώς και στη Λάρισα- Λιτόχωρο, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λάρισας, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού.
Εφόσον δοθεί πάλι σε κυκλοφορία η Εθνική Οδός και επιτραπεί η διέλευση οχημάτων, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση και επαναπρογραμματισμός των δρομολογίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης