Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ψαλτοπούλου: «Κίνδυνος ελονοσίας και γαστρεντερίτιδας στις πλημμυρισμένες περιοχές»

Ψαλτοπούλου: «Κίνδυνος ελονοσίας και γαστρεντερίτιδας στις πλημμυρισμένες περιοχές»
Κίνδυνος για δυναμική εμφάνιση κουνουπιών και μετάδοση ασθενειών
Το καμπανάκι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία στις περιοχές που χτυπήθηκαν από πλημμύρες έκρουσε σήμερα, Παρασκευή (8/9) η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες» ανέφερε αρχικά η κ. Ψαλτοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ.
Εκτός από τα θύματα της κακοκαιρίας που όσο περνούν οι ώρες ο αριθμός τους αυξάνεται, η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στους εγκλωβισμένους που μετά από δύο σχεδόν 24ωρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. «Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σχετίζονται με τη μη δυνατότητα των ατόμων σε πόσιμο νερό, σε φαγητό, σε ηλεκτρισμό, σε θέρμανση, σε ψυγείο, τη μη δυνατότητα μετακίνησής τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία σε περίπτωση που έχουν κάποιο θέμα και στη διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα» επισήμανε.

«Αναγκαία η χλωρίωση των υδάτων»

Μιλώντας για την ποιότητα του νερού, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης και χλωρίωση των υδάτων.
«Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τις θανατώσεις ζώων που υπάρχουν, δημιουργεί ένα βραχυπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην περιοχή», είπε.
Και όπως τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να υπάρχει άφθονο τυποποιημένο συσκευασμένο νερό και τροφή στην περιοχή.
Αναφερόμενη και στο ψυχολογικό κόστος -εκτός από το σωματικό αποτύπωμα- που άφησε η κακοκαιρία Daniel στους πληγέντες, η ίδια τόνισε ότι θα είναι μεγάλο όταν πια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τις καταστροφές που έχουν υποστεί.
Αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκτίμησε ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών σε Μαγνησία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ελονοσίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, αναπνευστικών και δερματολογικών προβλημάτων.
«Χρειάζονται μια μεγαλύτερη παρέμβαση» σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα ασφαλές νερό και φαγητό.

Σάκης Αρναούτογλου για πλημμύρες: Κίνδυνος για δυναμική εμφάνιση κουνουπιών και μετάδοση ασθενειών

Νωρίτερα, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου.
«Οι πλημμύρες ενδέχεται να ανοίξουν κι ένα άλλο μεγάλο και άσχημο κεφάλαιο, αυτό της δυναμικής εμφάνισης κουνουπιών και μετάδοσης ασθενειών!!», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook.
«Εκτός από τα ψυχολογικά τραύματα που προκαλούν, τα οποία όμως δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και να συμπεριληφθούν στις οικονομικές επιπτώσεις, μαζί με μια σειρά σημαντικών αρνητικών μεταβολών στην ποιότητα των εδαφών και την παραγωγικότητά τους, οι πλημμύρες ενδέχεται να ανοίξουν κι ένα άλλο μεγάλο και άσχημο κεφάλαιο, αυτό της δυναμικής εμφάνισης κουνουπιών και μετάδοσης ασθενειών στις περιοχές όπου επλήγησαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες», προσθέτει ο ίδιος.
Συνεχίζοντας, ο κ. Αρναούτογλου τονίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσες μέρες θα χρειαστούν για εξαφανιστούν εντελώς τα λιμνάζοντα ύδατα και σύμφωνα με τους ειδικούς τα κουνούπια γεννούν τα αβγά τους και τα τοποθετούν στην επιφάνεια του γλυκού νερού και η άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας, συντελούν στον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού τους».
«Κατά την ταπεινή μου λοιπόν άποψη για τα πλημμυρισμένα στρέμματα στη Θεσσαλία μαζί με τις μακροπρόθεσμες ζημίες στην ποιότητα και παραγωγικότητα των εδαφών, χρειάζεται να γίνει αμεσα ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των κουνουπιών μέσα από μια συνεργασία όλων των φορέων του γεωγραφικού διαμερίσματος μαζί με ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτει ο ίδιος και συμπληρώνει:
«Για να εγκριθεί όμως αυτό θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση καταπολέμησης των κουνουπιών. Αν δεν γίνει κάτι οργανωμένο προς αυτή την κατεύθυνση η Θεσσαλία θα υποφέρει και κοντά στις οικονομικές επιπτώσεις θα υπάρχουν επιπτώσεις και στην ποιότητα ζωής. Σημαντικό βέβαια είναι να ληφθούν προληπτικά μέτρα και σε ατομικό επίπεδο!».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης