Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Ελλάδα: Ανελέητο το σφυροκόπημα του Daniel, ασύλληπτες εικόνες στην Αττική - Ήχησε το 112

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Ελλάδα: Ανελέητο το σφυροκόπημα του Daniel, ασύλληπτες εικόνες στην Αττική - Ήχησε το 112
Καταστροφικό είναι το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας Daniel…
Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται για τρίτη συνεχή ημέρα η χώρα, με τον Daniel να σαρώνει τις τελευταίες ώρες και την Αττική…
Χαρακτηριστικό είναι πως από την ισχυρή καταιγίδα εξαφανίστηκε η άσφαλτος στη Βασιλίσσης Σοφίας, η οποία μετατράπηκε σε ορμητικό ποτάμι.
Παράλληλα, μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.
photo_2023-09-06_20-25-12-339x600.jpg
Πρωτόγνωρο είναι το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία, με ισχυρές βροχές να μετατρέπουν τους δρόμους σε χειμάρρους, ενώ βιβλικές είναι οι καταστροφές οι οποίες καταγράφονται στη Μαγνησία… με δύο ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, δύο να αγνοούνται και χιλιάδες άλλους να βιώνουν καταστάσεις Αποκάλυψης σε υποδομές και παροχές υπηρεσιών.

Αττική

Η κακοκαιρία Daniel σαρώνει στην Αττική, με ένα νέο κύμα έντονων βροχοπτώσεων και κεραυνών να πλήττει το Λεκανοπέδιο από τις 23:00.
Ήδη η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικές οδικές αρτηρίες ενώ κλειστός είναι και ο σταθμός του μετρό στον Ευαγγελισμό λόγω εισροής υδάτων.
Οι εικόνες που έρχονται από τη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος του σταθμού Ευαγγελισμός είναι συγκλονιστικές.

Λόγω συσσώρευσης υδάτων είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς, στη λεωφόρο Ποσειδώνος προς Γλυφάδα στο ύψος της Συγγρού και στη λεωφόρο Καραμανλή στη Βούλα στο ύψος του νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας».
Επίσης έκλεισε και η λεωφόρος Δημοκρατίας στο Πέραμα.
Κανονικά διεξάγονται πλέον τα δρομολόγια του Μετρό σε ολόκληρη τη Γραμμή 1 του Πειραιάς- Κηφισιά, ενώ κλειστός παραμένει προσωρινά ο σταθμός του Μετρό Ευαγγελισμός, λόγω εισροής υδάτων στο ανώτερο επίπεδο του σταθμού από τις εισόδους.
Οι συρμοί, σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, διέρχονται από τον σταθμό χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Στο δίκτυο του Τραμ σημειώνονται κατά τόπους καθυστερήσεις στα δρομολόγια ανάλογα με την ένταση των καιρικών φαινομένων.
Λόγω συσσώρευσης υδάτων, έκλεισε η οδός Σεμιτέλου στην Αθήνα από το ύψος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.
Εξάλλου σε διακοπή της κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων σε περιοχές της Κηφισιάς προχώρησε η αστυνομία νωρίς το βράδυ της Τετάρτης (6/9/2023).
Κλειστή είναι η οδός Ερυμάνθου από το ύψος της υπόγειας γέφυρας της εθνική οδού Αθηνών-Λαμίας στην περιοχή της Κηφισιάς.
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο Πόρτο Ράφτη, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία.

Σπεύδουν να καθαρίσουν τα φρεάτια...κατόπιν εορτής - Προηγήθηκαν οι τραγικές εικόνες στη Βασ. Σοφίας

Κατόπιν εορτής ο δήμος Αθηναίων, που αφήνει αιχμές για την Περιφέρεια Αττικής, ανακοινώνει ότι σπεύδει να καθαρίσει τα φρεάτια μετά τη νεροποντή, η οποία ανέδειξε ξανά την ελληνική πρωτεύουσα σε τριτοκοσμική πόλη.
«Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν παρουσιαστεί κάποια μικροπροβλήματα, όπως αυτό στη Βασιλίσσης Σοφίας και σε φρεάτια που δεν είναι ευθύνης του δήμου Αθηναίων, αλλά της Περιφέρειας, ωστόσο τα συνεργεία του δήμου έσπευσαν αμέσως προς επίλυσή του», αναφέρει ο δήμος Αθηνίων.
«Ζήτησε ο δήμαρχος να πάει αμέσως δικό μας συνεργείο, παρ' όλο που το φρεάτιο είναι της Περιφέρειας και το ίδιο θα κάνουμε όπου και σε ό,τι μας ζητηθεί. Θα συνδράμουμε αμέσως με τα δικά μας μέσα», είπε ο αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως Βασίλης Αξιώτης και πρόσθεσε:
«Αυτή τη στιγμή, που υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση, η Πολιτική Προστασία και όλος ο μηχανισμός του δήμου είναι σε κινητοποίηση και τα μέσα μας βρίσκονται στους δρόμους και επιχειρούν».
Σπεύδουν να καθαρίσουν τα φρεάτια...κατόπιν εορτής  – Προηγήθηκαν οι τραγικές εικόνες στη Βασ. Σοφίας
Θεσσαλία

Καταστροφικό είναι το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, όπου για τρίτη μέρα συνεχίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες να μετατρέπουν τους δρόμους σε ορμητικά ποτάμια.
Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας νωρίς το πρωί της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει.
kakokairia_ntaniel_thessalikos_kampos.jpg
Έντονα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές του Δήμου Παλαμά, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι του Αμπελώνα, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση σε Φύλλο, Ψαθοχώρα και Μεταμόρφωση, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Σε δηλώσεις του δημάρχου Γιώργου Σακελλαρίου, εκκενώσεις κατοικιών είχαμε και μέσα στην πόλη του Παλαμά.
Στην περιοχή του δήμου έχουν πλημμυρίσει αγροτικές εκτάσεις, το οδικό δίκτυο σε πολλές θέσεις, αλλά και οικισμοί.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα δίκτυα των ομβρίων δεν μπορούν να απορροφήσουν τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε και λειτουργούν πλέον ανάστροφα, ενώ έσπασε και το φράγμα στην Υπέρεια.
Στο μεταξύ, νεκρός εντοπίστηκε ένα ηλικιωμένος στην περιοχή Ελληνόπυργος Καρδίτσας.
Τον άτυχο 82χρονο είχε καταπλακώσει ένα όχημα που παρασύρθηκε από το ορμητικά νερά λόγω της κακοκαιρίας. 

Διακοπή κυκλοφορίας σε εθνικές οδούς και αποκλεισμένα χωριά στη Φθιώτιδα και στη Β. Εύβοια

Με τα βλέμματα στραμμένα στον ουρανό είναι οι κάτοικοι και οι αρχές στην βόρεια Εύβοια καθώς όλο και περισσότερο εντείνονται τα προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες, εκτός από τον αποκλεισμό τους και την έλλειψη προσβάσεων, είναι χωρίς ηλεκτροδότηση.
«Προσπαθούμε να περιορίσουμε τα προβλήματα με παρεμβάσεις σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, τα προβλήματα εντοπίζονται σε αρκετά σημεία του Δήμου Λίμνης Μαντουδίου Αγίας 'Αννας με κορυφαία τον αποκλεισμό κατοίκων στο χωριό Βλαχιά και στην ευρύτερη περιοχή καθώς υπάρχουν μεγάλες καταπτώσεις σε αρκετά σημεία του δρόμου: δέντρα που έχουν πέσει μαζί με κολώνες της ΔΕΗ και απλωμένα καλώδια. Μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων, μαζί με πυροσβέστες, συνεχίζουν από το πρωί «χειρουργικές» επεμβάσεις αναζητώντας οικογένειες ή ηλικιωμένους ακόμα και σε αγροικίες για να τους μεταφέρουν.
Παρόμοιες παρεμβάσεις έχουμε στην περιοχή της Πήλι, του Νέου Πύργου αλλά και στο Μετόχι.
Στην περιοχή του Δομοκού η βροχόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.
Ήδη με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου ενώ οι περισσότεροι από τους 120 κατοίκους στο χωριό Σοφιάδα παραμένουν στο χωριό και αρνούνται να το εγκαταλείψουν παρά τις εκκλήσεις που γίνονται από την πλευρά των αρχών. Οι ίδιοι είναι ασφαλείς, έχουν και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να προσεγγίσουν κάποια από τα σπίτια.

Στην ανατολική Φθιώτιδα και στο ύψος της Πελασγίας έχουν φουσκώσει οι χείμαρροι που έρχονται από την πλευρά της Μαγνησίας με συνέπεια στον κόμβο της Πελασγίας να έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα. Έχουν παρασύρει ό,τι έχουν βρει μπροστά τους, ακόμη και αυτοκίνητα, ενώ μεγάλες ζημιές έχει πάθει το εργοστάσιο χαρτοποιίας της ΠΑΚΟ που βρίσκεται στην περιοχή. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί το πρωί, αποκαταστάθηκε στη συνέχεια αλλά την τελευταία ώρα νέο κύμα έχει σαρώσει κυριολεκτικά τις υποδομές με συνέπεια η αστυνομία να κόψει την κυκλοφορία στον δρόμο Πελασγίας - Γλύφας.

Το βλέμμα στον Σπερχειό ποταμό

Το βλέμμα στραμμένο στο Σπερχειό ποταμό έχουν κάτοικοι και αρχές στη Λαμία, καθώς από τη Δυτική Φθιώτιδα έρχεται ένας μεγάλος όγκος νερού. Πριν από λίγο στο 21ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας Καρπενησίου το ποτάμι στην πορεία του προς την Λαμία και την θάλασσα ξεχείλισε, έχει καλύψει το δρόμο και έχει διακοπεί η συγκοινωνία.
Πριν λίγο ξεκίνησε η προληπτική εκκένωση στο χωριό Κόμμα 6 χιλ Νότια της Λαμίας, ωστόσο μέχρι στιγμής οι κάτοικοι του χωριού, είτε πηγαίνουν σε συγγενικά τους πρόσωπα στη Λαμία, είτε αποφασίζουν να μείνουν σε ψηλότερα σπίτια, χωρίς να δείχνουν διάθεση να απομακρυνθούν.
Παρά το γεγονός ότι το 112 με μήνυμα του ζητά να απομακρυνθούν προς τη Λαμία και παρά το γεγονός ότι ήδη ο δήμος Λαμίας έχει δημιουργήσει ένα χώρο φιλοξενίας για αυτούς, στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, οι ίδιοι αρνούνται να απομακρυνθούν. Να σημειωθεί ότι όλα τα ξενοδοχεία στη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτα λόγω της φιλοξενίας του Ράλλι Ακρόπολις. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένας άλλος χώρος στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου γι αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν το βράδυ τους με ασφάλεια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων ο κύριος όγκος του νερού αναμένεται περίπου σε τρεις ώρες στην περιοχή. Τότε θα κριθεί αν θα αντέξει το ποτάμι ή όχι.

Βιβλική καταστροφή στη Μαγνησία

Τουλάχιστον… αποτρόπαια είναι η εικόνα που αντιμετωπίζουν η πόλη του Βόλου, στο σύνολό της η Μαγνησία και κυρίως το Πήλιο, αλλά και η Σκιάθος, με δύο ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, δύο να αγνοούνται και χιλιάδες άλλους να βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. 
Οι αγνοούμενοι ήταν τρεις, ωστόσο λίγο πριν τις 5 το απόγευμα εντοπίστηκε σώος ο σύζυγος της 86χρονης γυναίκας, η οποία είχε βρεθεί νεκρή στην Πάλτση. 
Πρώτο θύμα ήταν ένας 50χρονος που καταπλακώθηκε χθες το πρωί από τοίχο σε περιοχή του Άνω Βόλου, δεύτερο θύμα μια 87χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σήμερα μέσα σε σωρούς χωμάτων στην Πάλτση του Νοτίου Πηλίου.  
Αγνοούνται δύο ακόμη άνθρωποι στην περιοχή Πάλτση και ένας 42χρονος που τα ίχνη του χάθηκαν χθες κοντά στον Βόλο.

10_15.jpg
Η κακοκαιρία που σαρώνει την περιοχή έχει αφήσει ανυπολόγιστες καταστροφές, πάνω από 200.000 ανθρώπους στον Βόλο και τα προάστιά του χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερες από 30 ώρες, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, τηλεπικοινωνίες και ίντερνετ και δεν λειτουργούν οι συγκοινωνίες.
Μάχη δίνεται όπου εντοπίζονται κάποιες φιάλες εμφιαλωμένου νερού για να τις αγοράσει ο κόσμος.
Η αγορά του Βόλου παραμένει κλειστή για δεύτερη ημέρα, τα σούπερ μάρκετ δεν άνοιξαν καθόλου, ψωμί δεν παράγουν οι φούρνοι λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού και της έλλειψης νερού.
Οι δρόμοι είναι λασπότοποι, ολόκληρες συνοικίες, όπως η Νεάπολη, τα Παλαιά, οι Άγιοι Ανάργυροι και το Παλαιό Λιμεναρχείο είναι βυθισμένες στη λάσπη και τα νερά και μεγάλες λεωφόροι βρίσκονται σε μη προσπελάσιμη κατάσταση.
7_27.jpg
Στον Βόλο, που τυπικά κα όχι ουσιαστικά ισχύει για δεύτερο εικοσιτετράωρο απαγόρευση της κυκλοφορίας, δεν υπάρχουν βασικές συγκοινωνίες. Δεν εκτελούνται υπεραστικά δρομολόγια, δεν κινούνται τα τρένα, αλλά ούτε και τα ταξί.
5_22.jpg
2.421 κλήσεις έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ

Συνολικά 2.421 κλήσεις έχει λάβει από τις 7 το πρωί της Τρίτης (5/9) μέχρι σήμερα (6/9) τις 5:30 το απόγευμα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι κλήσεις αφορούν, κυρίως, αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.
Συγκεκριμένα:
*Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 1.660 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στη Μαγνησία 1.050 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 350 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 280 άτομα.
-Στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 170 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 80 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 90 άτομα.
-Στην Καρδίτσα 210 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 100 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 70 άτομα.
-Στα Τρίκαλα 121 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 65 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 40 άτομα.
-Στη Σκιάθο 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα.
*Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 550 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας 90 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.
-Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 460 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 50 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα.
*Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 38 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.
-Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 11 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
-Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου.
*Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 63 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων.
-Στην Επίδαυρο 20 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα.
-Στο Κρανίδι 25 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα.
-Στη Μονεμβασιά έχουν πραγματοποιηθεί 4 αντλήσεις υδάτων.
-Στην Κόρινθο έχουν πραγματοποιηθεί 2 αντλήσεις υδάτων.
*Στην Περιφέρεια Αττικής 110 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 80 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων.
-Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 30 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 7 αντλήσεις υδάτων.
Για την ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται από ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν εκδοθεί 14 μηνύματα από το 112.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως και τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 7/9/2023, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.
Πιο αναλυτικά:
α) Σήμερα Τετάρτη, 6/9/2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Προς το βράδυ θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των φαινομένων, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης, 7/9/2023 τα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θα ενταθούν εκ νέου. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
β) Παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα Τετάρτη, 6/9/2023 και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Όπως σημειώνεται στη ανακοίνωση, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε Γενική Επιφυλακή, ενώ απευθύνεται έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης