Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κακοκαιρία Daniel: Πού αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως 7/9 - Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Κακοκαιρία Daniel: Πού αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως 7/9 - Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ
Σε ποιες περιοχές αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm
Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 7/9 θα συνεχιστεί η κακοκαιρία Daniel που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που επικαιροποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 6/9, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Ειδικότερα:
- Σήμερα, Τετάρτη 6/9, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Προς το βράδυ θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των φαινομένων, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης τα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θα ενταθούν εκ νέου. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 7/9 τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
- Παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Oι περιοχές όπου θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που προκαλεί η κακοκαιρία Daniel από τη Δευτέρα 4/9, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θα συνεχιστούν έως την Πέμπτη 7/9 το μεσημέρι, κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα. Από το μεσημέρι της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά και βαθμιαία θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα.
Για το διήμερο Τετάρτης 6/9 και Πέμπτης 7/9, τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται, θα επιδράσουν σωρευτικά στο ήδη κορεσμένο έδαφος, εντείνοντας τα προβλήματα από τα πλημμυρικά επεισόδια.
Οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από την Τετάρτη 6/9 έως το βράδυ της Πέμπτης 7/9/, σμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη, είναι:
•Θεσσαλία (Μαγνησία, Καρδίτσα, νότια τμήματα Ν. Τρικάλων)
•Σποράδες
•Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, τοπικά στη Βοιωτία)
•Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
meteo6.JPG

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αθροιστικά από την Τετάρτη 06/09 έως το μεσημέρι της Πέμπτης 07/09 στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται ~350 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας ~400 mm.
Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).
Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Θησείου, ΕΑΑ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 mm σε ένα χρόνο!
Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:
•Οι ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο, και οι ανατολικοί άνεμοι στο Κεντρικό Ιόνιο με εντάσεις τα 6-7 μποφόρ
•Οι τοπικές χαλαζοπτώσεις σε Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη 06/09, παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης