Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σάρωσε και την Αθήνα ο Daniel: Σε κατάσταση έκτασης ανάγκης Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα και 3 δήμοι της Λάρισας - Τρεις νεκροί

Σάρωσε και την Αθήνα ο Daniel: Σε κατάσταση έκτασης ανάγκης Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα και 3 δήμοι της Λάρισας - Τρεις νεκροί
Για ένα ακόμη 24ωρο θα ισχύσουν τα  μέτρα και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd)
Η κακοκαιρία Daniel πλήττει από το πρωί της Τετάρτης 6/9 και το κέντρο της Αθήνας με ισχυρές βροχοπτώσεις να μαίνονται ανα διαστήματα.
Οι ουρανοί «άνοιξαν» και στην πρωτεύουσα δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο αλλά και δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική από πολίτες για άντληση υδάτων.
Συγκεκριμένα, γύρω στις 17.00 το απόγευμα ξεκίνησε νέο κύμα με καταιγίδες και κεραυνούς στην πρωτεύουσα. Ίδια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και στα νότια προάστια της Αττικής.
Ταυτόχρονα, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, μικρής διάρκειας, σε αρκετές περιοχές στο κέντρο.
Αρκετοί κεντρικοί δρόμοι πλημμύρισαν, μεταξύ των οποίων η Πέτρου Ράλλη, η Χαμοστέρνας και η Βασιλίσσης Σοφίας ενώ διακοπή κυκλοφορίας σημειώθηκε σε Πειραιώς και Ποσειδώνος.

Παράλληλα, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης έκλεισε ο σταθμός του Μετρό «Ευαγγελισμός», ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στον ηλεκτρικό ενώ καθυστερήσεις και τροποποιήσεις είχαν οι πτήσεις στο Ελ. Βενιζέλος

Capture1-195.jpg

peir3.jpg

Την ίδια ώρα, συνεχίζει το καταστροφικό της πέρασμα στη χώρα η κακοκαρία και σε άλλες περιοχές της χώρα, αφήνοντας πίσω της τεράστιες καταστροφές, αλλά και τρεις νεκρούς.
Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν στο σύνολό τους οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων, καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της ΠΕ Λάρισας.
Και το επόμενο 24ωρο θα ισχύσουν τα μέτρα και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα.
Σημειώνεται ότι
μετά το lockdown σε Βόλο και Σκιάθο που τέθηκε σε ισχύ το προηγούμενο 24ωρο, το 112 ήχησε λίγο μετά τις 5 το πρωί της Τετάρτης 6/9 για απαγόρευση κυκλοφορίας στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα.
Ακολούθησε λίγο μετά τις 9 το πρωί η εκκένωση της Σοφιάδας Φθιώτιδας και Πετρίλιας προς Νέο Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
Στο μεταξύ, νεκρή εντοπίστηκε την Τετάρτη 6/9 μια γυναίκα που αγνοούνταν στη Μαγνησία, αυξάνοντας σε δύο τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, ενώ δύο άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.
Η κακοκαιρία
που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη 7/92023, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.
Οι μετεωρολόγοι
εκτιμούν ότι πιθανώς είναι η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα με πολύ περισσότερο νερό από αυτό που έπεσε στον Ιανό.
Εξάλλου, για το πιο ακραίο φαινόμενο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ως προς το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα, έκανε λόγο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, στις 5/9, ζητώντας «ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση».
Πάντως, συνεχείς είναι οι εκκλήσεις προς τους πολίτες για να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τρεις οι νεκροί της κακοκαιρίας

Τρία είναι τα θύματα της καταστροφικής κακοκαιρίας που πλήτει τη χώρα.
Σήμερα (6/9), εντοπίστηκε στην περιοχή Πάλτση Μαγνήσιας νεκρή μια ηλικιωμένη γυναίκα που αγνοούνταν το τελευταίο 24ωρο.Πρόκειται για μια 87χρονη που εντοπίστηκε ανάμεσα σε ένα σωρό από ξύλα. Για την ανάσυρσή της επιχείρησαν 8 πυροσβέστες.
Το απόγευμα της Τετάρτης Νεκρός ανασύρθηκε 82χρονος που καταπλακώθηκε από όχημα στην Καρδίτσα, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 24ωρο ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του στον Βόλο όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση του νερού.pr_soros.JPG
Στο μεταξύ δύο άτομα αγνοούνται ακόμη καθώς όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική ένας αγνοούμενος ηλικιωμένος ηλικίας 85 ετών βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6/9


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Π.Ε. Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και οι δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ και Φαρσάλων στη Λάρισα

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων,
καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της ΠΕ Λάρισας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.

2.421 κλήσεις στην Πυροσβεστική - 110 στην Αττική 

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες Τρίτη, 05-09-2023 και Ω/ 07:00 έως σήμερα Τετάρτη 06-09-2023 και Ω/17:30 έλαβε 2.421 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 1.660 κλήσεις, εκ των οποίων:
στη Μαγνησία, 1.050 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 350 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 280 άτομα
στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 170 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 80 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 90 άτομα
στην Καρδίτσα, 210 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 100 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 70 άτομα
στα Τρίκαλα, 121 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 65 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 40 άτομα
στη Σκιάθο, 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 550 κλήσεις, εκ των οποίων:
σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 90 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 460 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 50 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 38 κλήσεις, εκ των οποίων:
στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 11 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου
στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 63 κλήσεις, εκ των οποίων:
Στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων
Στην Επίδαυρο 20 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα
Στο Κρανίδι 25 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα.
Στη Μονεμβασιά έχουν πραγματοποιηθεί 4 αντλήσεις υδάτων
Στην Κόρινθο έχουν πραγματοποιηθεί 2 αντλήσεις υδάτων
Στην Περιφέρεια Αττικής 110 κλήσεις, εκ των οποίων:
Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 80 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων
Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 30 κλήσεις ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 7 αντλήσεις υδάτων
Για την ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται από ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν εκδοθεί 14 μηνύματα από το 112.

Κικίλιας: «Άνοιξαν οι ουρανοί στην κυριολεξία - Πρωτόγνωρο φαινόμενο η κακοκαιρία Daniel»

«Η φράση άνοιξαν οι ουρανοί είναι κυριολεκτική. Η ένταση αυτής της κατάστασης για τα δεδομένα της χώρας μας, μας έχει βάλει σε μεγάλη πίεση. Οι Αρχές, καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες. Έχουμε ιεραρχήσει τις προτεραιότητές μας για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της πολιτικής προστασίας ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλας.
«Καταβάλεται προσπάθεια αποκατάστασης κρίσιμων υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές. Είχαμε αποστείλει έγκαιρα σχετική προειδοποίηση και οδηγίες στους δήμους. Έχουν πραγματοποιηθεί 552 αντλήσεις και έχουν σωθεί 417 συμπολίτες μας. Το 112 έχει στείλει 14 μηνύματα», επεσήμανε ακόμη.

Μηνύματα του 112

Τα μέτρα
και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα θα ισχύουν και το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση μέσω του 112 που έλαβαν οι κάτοικοι το μεσημέρι της Τετάρτης 6/9.
θεσσαλια_112.JPG
Απαγόρευση κυκλοφορίας
ισχύει από το πρωί της Τετάρτης 6/9 και για την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, ενώ στη Σοφιάδα Φθιώτιδας και Πετρίλια  οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, μηνύματα του 112 εστάλησαν στους κατοίκους της Καρδίτσας και των Φαρσάλων, στις 05:10 και στις 05:13 αντίστοιχα, για απαγόρευση κυκλοφορίας στις ανωτέρω περιοχές.
arditsa-farsala_1.JPG
Την εκκένωση της Υπέρειας, στη Δημοτική Ενότητα Ενιπέα αποφάσισε η Πολιτική Προστασία με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σημειώνεται ότι ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από χθες σε Βόλο, Σκιάθο και στο ορεινό δίκτυο της Μαγνησίας.
Λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης 6/9 εστάλη μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Σοφιάδας Φθιώτιδας και Πετρίλιας για να απομακρυνθούν προς Νέο Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
φθιωτιδα_1.JPG

ΕΛ.ΑΣ: Aπαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε όλο το νομό Καρδίτσας

Απαγορεύεται η κυκλοφορία
όλων των οχημάτων σε όλο το νομό Καρδίτσας, με εξαίρεση την κίνηση στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.
Ειδικότερα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε όλο το νομό Καρδίτσας, με εξαίρεση την κίνηση στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65 σε όλο το μήκος της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας (προς διευκόλυνση κίνησης των οχημάτων που εκτρέπονται από την Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα).
Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα οχήματα οδικής βοήθειας και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Πλημμύρισαν χωριά στα όρια της Φθιώτιδας με την Καρδίτσα - Απεγκλωβισμοί

Σε...ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι σε χωριά στα όρια της Φθιώτιδας με την Καρδίτσα, ενώ μπήκαν νερά στα σπίτια από τις ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας και του Δομοκού.
Έχει πλημμυρίσει ο κάμπος του Δομοκούστη Φθιώτιδα , αφού οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει και τα νερά έχουν πέσει στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου και της Σοφιάδας.
Στην περιοχή της Πελασγίας ο χείμαρρος προς τη θάλασσα έκοψε τη συγκοινωνία στον δρόμο Πελασγία - Γλύφα και πλημμύρισε την περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο ΠΑΚΟ.
Ήδη, έγιναν και οι πρώτες προσπάθειες απεγκλωβισμού κατοίκων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν μεταφερθεί σε ψηλότερο σημείο, αφού τα νερά ξεπέρασαν τα 60 εκατοστά.
«Ο κάμπος έχει γίνει λίμνη, η κατάσταση είναι κρίσιμη», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Η.Σανίδας, ο οποίος έκανε λόγο για «αρκετούς απεγκλωβισμούς κατοίκων τις τελευταίες ώρες από το πρωί στη Σοφιάδα και τα Πετρίλια και έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια».
«Αναμένουμε ενισχύσεις ομάδας με βάρκες για να πλησιάσουμε σε άλλα σημεία μέσα στα χωριά όπου είναι ηλικιωμένοι και να τους μετακινήσουμε. Ο όγκος του νερού είναι εφιαλτικός και η βροχόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες 5 ώρες», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι για τα Πετρίλια έχει διαταχθεί η εκκένωση του οικισμού, ενώ υπάρχουν και χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας και βαριά αγροτικά μηχανήματα των κατοίκων της περιοχής.
Ήδη, έχουν καταγραφεί ζημιές σε πλημμυρισμένες αποθήκες και διάσπαρτες αγροικίες.

Πλημμύρες στη Λάρισα


Προβλήματα από τα πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζουν περιοχές του νόμου Λάρισας και κυρίως τα Φάρσαλα, όπου ήδη έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία.
Εξαιτίας του μεγάλου όγκου νερού έχει γίνει υπερχείλιση του ποταμου Ενιπέα, με αποτέλεσμα να "βουλιάξουν" καλλιέργειες και να δχετούν μεγαλές ποσότητες νερού τα χωριά.
Στο μεταξύ, δεκάδες είναι οι κλήσεις στην πυροσβεστική για άντληση υδάτων σε σπίτια στα χωριά των δήμων Αγιάς και Κιλελέρ, ενώ επιχειρούνται και απεγκλωβισμοί κατοίκων από τα σπίτια τους.
Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη το μεσημέρι της Τετάρτης 6/9 στους κατοίκους του Δομοκού Φθιώτιδας ειδοποιώντας τους για απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όπως αναφέρεται στο μήνυμα «με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο Δήμο Δομοκού Φθιώτιδας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».
ΔΟΜΟΚΟ_1.JPG


Προβλήματα στην Εύβοια

Tα χωριά Σπαθάρι, Πύλη, Αγία 'Αννα, Στροφιλιά και Μετόχι στην Βόρεια Εύβοια δέχονται τεράστιες ποσότητες νερού και ήδη έχουν προκαλέσει προβλήματα σε δρόμους, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και σπίτια, καθώς φουσκώνουν τα ποτάμια και οι χείμαρροι κατεβάζουν φερτά υλικά.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο χωριό Πήλι, όπου κατέρρευσε μία γέφυρα, στην Αγία Άννα, στη Στροφυλιά και στο Μετόχι, όπου γίνονται προσπάθειες για απεγκλωβισμούς.
Επιπλέον, από την έντονη βροχόπτωση κατέρρευσε τα ξημερώματα της Τετάρτης 6/9 γέφυρα που συνδέει τη θέση Ποτόκια και την παραλία Πηλίου.
Ζημιές μετρούν και στην Κάρυστο, στην παραλία Αλμυροπόταμος στη Νότια Εύβοια, ενώ στον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού έγιναν πολλές επεμβάσεις από την πυροσβεστική για πλημμυρισμένα υπόγεια.
Οι πυροσβέστες επιχειρούν με αντλήσεις νερών, ειδικά στην Βόρειο Εύβοια.
Μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας βρίσκονται σε όλα τα σημεία και προσπαθούν να καθαρίσουν κυρίως τους δρόμους.
Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε ότι, λόγω έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή της Εύβοιας, έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην 1η χ/θ της Επ. Οδού Σηπιάδας – Καλαμούδι (περιοχή Ρετσινόλακκος) και στην παραλιακή οδό από το ύψος του κόμβου Νησιώτισσας (είσοδος για Ν. Πύργο) έως και τη διασταύρωση με την επαρχιακή οδό Ν. Πύργου – Ωρεών.

Σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας τα Τρίκαλα - Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα και οι λαϊκές αγορές

Την εμφάνισή τους έκαναν τα πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας.
Μεγάλες Ποσότητες νερού έχουν δεχτεί οικισμοί όλων των δήμων στην Π.Ε. Τρικάλων και κινδυνεύουν κτηνοτροφικές μονάδες και κατοικίες.
Εκκενώθηκαν οικισμοί στο Δήμο Μουζακίου της Π.Ε. Καρδίτσας, όπως η Μαγουλίτσα και ο οικισμός «Νησιά» Πευκοφύτου και στον Δήμο Παλαμά η κοινότητα Φύλλου, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κ. Νούσιος.
Παράλληλα, εστάλη μήνυμα του 112 για απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, με εντολή της αστυνομίας.
trikala_1.JPG
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με εξαίρεση το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών με την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, ήτοι την Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Τρικάλων – Λάρισας και την Εθνική Οδό Γρεβενών – Μουργκανίου, Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Τρικάλων – Λάρισας
«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, 32 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας, δίνουν την δική τους μάχη», πρόσθεσε ο κ. Νούσος , ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκης σημείωσε ότι δεκάδες μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων προσπαθούν να δώσουν λύσεις όπου υπάρχουν προβλήματα.
Στο μεταξύ, σε ενημέρωση προς όλους τους πολίτες προχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων. Με βάση την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, σήμερα, Τετάρτη 6/9, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και ο Δήμος Τρικκαίων τίθενται σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας.
Έτσι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, θα παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα και οι λαϊκές αγορές, ενώ μέχρι τις 18:00 θα λειτουργούν κατ' εξαίρεση για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων.
Παράλληλα, απαγορεύεται η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier σε όλον τον Δήμο Τρικκαίων, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, με εξαίρεση των υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των δομών υγείας, των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και άλλων υπηρεσιών, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση της κακοκαιρίας
Ο Δήμος Τρικκαίων απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μη μετακινούνται, να παραμένουν σπίτι τους και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας.
Οι υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων βρίσκονται σε επιφυλακή για άμεση παρέμβαση.
Τα τηλέφωνα εξυπηρέτησης στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημότη είναι 2431020000 και ΔΕΥΑΤ: 2431076711 - 12 - 13 – 15.

Προειδοποιητικό μύνημα του 112 σε Μέθανα και Τροιζήνα

Μήνυμα του 112
εστάλη λίγο πριν τις 8 το πρωί της Τετάρτης 6/9 στους κατοίκους του δήμου Μεθάνων – Τροιζηνίας, που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, καλώντας τους να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, λόγω της κακοκαιρίας Daniel που φαίνεται πως πλησιάζει.
Σημειώνεται ότι και οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων της Αττικής δέχτηκαν και σχετικό μήνυμα στο κινητό τους.
μεθανα.JPG

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, έχει έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη επαρχιακή οδό Παλαιάς Επιδαύρου – Μεθάνων, μεταξύ των οικισμών Παναγιάς και Νησίδας, στην Τροιζηνία, λόγω κατολίσθησης.
purosv.JPG
"Βούλιαξε" ο Βόλος - Χωρίς νερό και ρεύμα το μεγαλύτερο μέρος  της πόλης

Σκηνές βιβλικής καταστροφής
 εκτυλίσσονται στη χώρα, με δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και οικίες να έχουν πλημμυρίσει εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel
Δεκάδες απεγκλωβισμοί πολιτών και σημαντικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας Daniel, που «σφυροκοπά» την Ελλάδα.
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της ΕΜΑΚ και της Ελληνικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό τουλάχιστον τριών αγνοουμένων στη Μαγνησία.
Στο μεταξύ, στο μεγαλύτερο μέρος του Βόλου, όπου εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, υπάρχει διακοπή ρεύματος και του νερού.
Σημειώνεται ότι σήμερα (6/9) είναι κλειστά τα καταστήματα, οι δημόσιες υπηρεσίες, δεν λειτουργούν οι λαϊκές αγορές, απαγορεύονται τα delivery, ενώ κατ’ εξαίρεση λειτουργούν φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων.
volos_2.JPG
Πρωτοφανής κακοκαιρία στη Μαγνησία

Η ακραία κακοκαιρία Daniel που πλήττει σκληρά την Μαγνησία και ειδικότερα την περιοχή του Πηλίου, είχε τις πρώτες της επιπτώσεις σε δομές της περιοχής.
Το Γηροκομείο του Βόλου στην βόρεια πλευρά της πόλης εκκενώθηκε, εξαιτίας του γεγονότος ότι κατέρρευσε ο τοίχος της παλιάς πτέρυγας δίπλα από την οποία περνάει το ρέμα του Κρυσπίδωνα, είναι το ρέμα που έχει προκαλέσει με την υπερχείλιση, εξαιτίας των ιστορικών όγκων βροχής πάμπολα προβλήματα στην πόλη του Βόλου.
Οι τρόφιμοι του Γηροκομείου μεταφέρθηκαν σε πρόσκαιρη δομή που δημιουργήθηκε για να τους φιλοξενήσει με ασφάλεια.
Εκκένωση διατάχθηκε από την τον διοικητήτης 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου στο Κέντρο Υγείας της Αργαλαστής, στο νότιο Πήλιο, με στόχο την προστασία των εργαζομένων σε αυτό. Δημιουργήθηκε δομή στο δημαρχείο του νότιου Πηλίου, στην οποία μεταφέρθηκαν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στο χώρο του Κέντρου Υγείας παρέμειναν μόνο δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την άντληση των υδάτων και παροχή βοήθειας.
volos-phlio__3_.jpg
Αναβλήθηκαν χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο Βόλου, καθώς πλημμύρισε το δωμάτιο που πραγματοποιείται η διύλιση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας . Από τη διοίκηση ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθούν σήμερα (6/9)  κανονικά με εφεδρικό μηχάνημα.
Μεγάλα τμήματα της περιοχής του Βόλου,της Νέας Ιωνίας και των προαστίων της πόλης εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα.
Μήνυμα από το 112 εστάλη σε όλη την περιοχή της Μαγνησίας το βράδυ της Τρίτης 5/9, υπενθυμίζοντας την απαγόρευση κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα, πλην των ειδικών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.
Τα νερά έχουν καταλάβει τα πάντα και έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους δρόμους, ειδικά στην περιοχή του Πηλίου, όπου οδοστρώματα έχουν υποχωρήσει και ολόκληροι δρόμοι έχουν καταστραφεί εντελώς από τη μανία του νερού.
makrinitsa2.webp


Δύσκολες ώρες στη Σκιάθο

Με αίτημα των τοπικών αρχών της Σκιάθου έχει ζητηθεί να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Προβλήματα αντιμετωπίζει η Σκιάθος, καθώς λόγω της καταιγίδας έχουν πλημμυρίσει περιοχές και έχει κλείσει ο δρόμος Σκιάθου - Κουκουναριών. Στην περιφερειακή οδό από το ύψος της Τζανεριάς προς Κουκουναριές συστήνεται η διακοπή των άσκοπων μετακινήσεων ,καθώς έχουν εντοπιστεί μικρά κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα.
Έχει αρθεί η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της νήσου Σκιάθου, εκτός των περιοχών Αγία Παρασκευή – Τρούλος – Πλατανιά, όπου συνεχίζει να ισχύει ολική διακοπή της κυκλοφορίας.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ σε όλες τις πληγείσες περιοχές για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη σφοδρή κακοκαιρία Daniel.
Μάλιστα, αναμένεται αποκατάσταση ηλεκτροδότησης στο κέντρο του Βόλου, σε Καρδίτσα και τμήματος της Σκιάθου.
Ήδη, σε 4 γραμμές Μέσης Τάσης και σε περίπου 570 υποσταθμούς που επηρεάζουν, εκτός από την περιοχή του Βόλου, και χωριά στο ορεινό και παραλιακό Πήλιο , αντιμετωπίζονται αυτή την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που έχουν προκληθεί στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας από την κακοκαιρία.
Όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, "στο Νομό Μαγνησίας, η κακοκαιρία έπληξε 13 γραμμές Μέσης Τάσης καθώς και περίπου 750 υποσταθμούς που ηλεκτροδοτούν τμήμα της πόλης του Βόλου και όμορους οικισμούς.
Με τις τεράστιες προσπάθειες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ και με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεών του, αυτή την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν περιοριστεί σε 4 γραμμές Μέσης Τάσης και σε περίπου 570 υποσταθμούς που επηρεάζουν, εκτός από την περιοχή του Βόλου, και χωριά στο ορεινό και παραλιακό Πήλιο.
Έως τις πρώτες απογευματινές
ώρες ωστόσο, εκτιμάται ότι σημαντικό τμήμα του κέντρου του Βόλου θα επανηλεκτροδοτηθεί. Παράλληλα μέχρι το μεσημέρι αναμένεται και η επανηλεκτροδότηση τμήματος της Σκιάθου.
Σχετικά με τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές, να σημειωθεί ότι το τμήμα της Καρδίτσας αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή προβλήματα ηλεκτροδότησης καθώς η κακοκαιρία έχει επηρεάσει περίπου 25 υποσταθμούς, με εκτίμηση αποκατάστασης αργότερα το μεσημέρι, ενώ στην περιοχή των Φαρσάλων και της Λάρισας συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που επηρεάζουν συνολικά περίπου 20 οικισμούς".

ΕΜΥ: Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 7/9 θα συνεχιστεί η κακοκαιρία Daniel

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 7/9 θα συνεχιστεί η κακοκαιρία Daniel που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που επικαιροποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 6/9, στις 13:00 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Ειδικότερα:
- Σήμερα, Τετάρτη 6/9, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Προς το βράδυ θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των φαινομένων, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης 7/9τα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θα ενταθούν εκ νέου. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
-Παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα Τετάρτη 6/9αι στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Oι περιοχές όπου θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που προκαλεί η κακοκαιρία Daniel από τη Δευτέρα 4/9, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θα συνεχιστούν έως την Πέμπτη 7/9 το μεσημέρι, κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα. Από το μεσημέρι της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά και βαθμιαία θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα.
Για το διήμερο Τετάρτης 6/9 και Πέμπτης 7/9, τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται, θα επιδράσουν σωρευτικά στο ήδη κορεσμένο έδαφος, εντείνοντας τα προβλήματα από τα πλημμυρικά επεισόδια.
Οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από την Τετάρτη 6/9 έως το βράδυ της Πέμπτης 7/9/, σμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη, είναι:
•Θεσσαλία (Μαγνησία, Καρδίτσα, νότια τμήματα Ν. Τρικάλων)
•Σποράδες
•Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, τοπικά στη Βοιωτία)
•Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
meteo6.JPG

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αθροιστικά από την Τετάρτη 6/9 έως το μεσημέρι της Πέμπτης 7/9 στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται ~350 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας ~400 mm.
Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).
Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Θησείου, ΕΑΑ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 mm σε ένα χρόνο!
Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:
•Οι ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο, και οι ανατολικοί άνεμοι στο Κεντρικό Ιόνιο με εντάσεις τα 6-7 μποφόρ
•Οι τοπικές χαλαζοπτώσεις σε Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη 06/09, παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

Σε «κατάσταση πολιορκίας» και η Λαμία

Πολιορκημένη από όλα τα σημεία της βρίσκεται η πόλη της Λαμίας καθώς όλοι οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και πλέον ακόμη και οι πλατείες της έχουν μετατραπεί σε λίμνες.
Πριν λίγο με απόφαση της ΑΔ Φθιώτιδας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία κάθε αυτοκινήτου μέσα στο δήμο της Λαμίας καθώς πλέον οι μετακινήσεις είναι αδιέξοδες, ενώ αποσταλεί και σχετικό μήνυμα από το 112
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλατεία Λαού της Λαμίας συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος από τα όμβρια ύδατα από το βόρειο μέρος της πόλης με συνέπεια το ύψος του νερού να έχει ξεπεράσει τους 40 πόντους και είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Περιφερειακά της πόλης στο δρόμο προς το Νοσοκομείο η κυκλοφορία έχει διακοπεί από νερά που έχουν καλύψει το δρόμο και αυτή την ώρα η πρόσβαση προς το νοσοκομείο είναι σχεδόν αδύνατη και γίνεται μόνο με μεγάλα οχήματα.
Πριν από λίγο σταμάτησε και η διοχέτευση των αυτοκινήτων από την εθνική οδό Αθηνων Λαμίας προς το δρόμο Λαμίας Δομοκού και την Β. Ελλάδα καθώς ξεχείλησαν οι χείμαρροι ανατολικά της πόλης της Λαμίας, έχουν καλύψει τους δρόμους και τους έχουν μετατρέψει σε ποταμούς με συνέπεια η τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία.
Στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου είναι αδύνατο να κινηθούν τα αυτοκίνητα.
Σε τρία σημεία έχουν βγει χείμαρροι και έχουν καλύψει το οδόστρωμα ενώ όλο και αυξάνεται η ένταση του νερού που κουβαλούν οι χείμαρροι προς το Σπερχειό.
Τεράστιες είναι οι ζημιές σε χωριά δυτικά της Λαμίας, καθώς οι χείμαρροι έχουν μεταφέρει τεράστιος όγκος από φερτά υλικά μέσα στον κάμπο και έχουν καταστρέψει καλλιέργειες.
Δεκάδες πυροσβέστες με οχήματα είτε προσπαθούν να αντλήσουν μέρα ήταν να παρέμβουν και να απεγκλωβίσουν οχήματα που βρίσκονται μέσα σε λίμνες νερό.
Την ίδια στιγμή όλο το προσωπικό του Δήμου Λαμίας με μηχανήματα βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία προσπαθώντας να παρέμβουν σε κρίσιμες περιπτώσεις ενώ δεκάδες αστυνομικοί βρίσκονται μέσα στην καταρρακτώδη βροχή σε κρίσιμα σημεία και εκτρέπουν την κυκλοφορία για να μην βρεθούν σε κίνδυνο ανυποψίαστοι οδηγοί.
Ο Σπερχειός ποταμός φουσκώνει επικίνδυνα και ήδη κάτοικοι και επιχειρήσεις που βρίσκονται στη νότια πλευρά της πόλης, εκεί όπου πλημμυρίζει όταν ο Σπερχειός φεύγει από τις όχθες του, έχουν αρχίσει και απομακρύνουν είτε τα ζώα, είτε τα αυτοκίνητά τους, αλλά φεύγουν και οι ίδιοι για ασφάλεια για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης