Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Βόλο, Λάρισα, Σκιάθο, Εύβοια - Περιοχές σε lockdown, αγωνία για 5 αγνοούμενους στη Μαγνησία

Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Βόλο, Λάρισα, Σκιάθο, Εύβοια - Περιοχές σε lockdown, αγωνία για 5 αγνοούμενους στη Μαγνησία
Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι πιθανώς είναι η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα με πολύ περισσότερο νερό από αυτό που έπεσε στον Ιανό
Σχετικά Άρθρα
Σκηνές βιβλικής καταστροφής εκτυλίσσονται στη χώρα, με δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και οικίες να έχουν πλημμυρίσει εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel
Δεκάδες απεγκλωβισμοί πολιτών και σημαντικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας Daniel, που «σφυροκοπά» την Ελλάδα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ υπάρχουν 5 αγνοούμενοι στη Μαγνησία.
Τα τέσσερα άτομα αγνοούνται στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, ενώ από το μεσημέρι αγνοείται ακόμα ένας άνδρας στον Βόλο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Εκκενώθηκαν το Γηροκομείο του Βόλου και το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής
Από το πρωί της Τρίτης 5/9 έχει επιβληθεί μάλιστα lockdown σε 5 περιοχές του Βόλου εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Την ίδια ώρα, με αίτημα των τοπικών αρχών της Σκιάθου έχει ζητηθεί να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Εικόνες που κόβουν την ανάσα καταγράφηκαν και στην παραλία του λιμανιού της Κύμης ενώ μαίνεται η σφοδρή κακοκαιρία στη χώρα, έχοντας προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα στην Εύβοια.
agios-ioannis-mak.webp
Πρωτοφανής κακοκαιρία στη Μαγνησία

Η ακραία κακοκαιρία Daniel που πλήττει σκληρά την Μαγνησία και ειδικότερα την περιοχή του Πηλίου είχε τις πρώτες της επιπτώσεις σε δομές της περιοχής.
Το Γηροκομείο του Βόλου στην βόρεια πλευρά της πόλης εκκενώθηκε, εξαιτίας του γεγονότος ότι κατέρρευσε ο τοίχος της παλιάς πτέρυγας δίπλα από την οποία περνάει το ρέμα του Κρυσπίδωνα, είναι το ρέμα που έχει προκαλέσει με την υπερχείλιση, εξαιτίας των ιστορικών όγκων βροχής πάμπολα προβλήματα στην πόλη του Βόλου.
Οι τρόφιμοι του Γηροκομείου μεταφέρθηκαν σε πρόσκαιρη δομή που δημιουργήθηκε για να τους φιλοξενήσει με ασφάλεια.
Εκκένωση διατάχθηκε από την τον διοικητήτης 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου στο Κέντρο Υγείας της Αργαλαστής, στο νότιο Πήλιο, με στόχο την προστασία των εργαζομένων σε αυτό. Δημιουργήθηκε δομή στο δημαρχείο του νότιου Πηλίου, στην οποία μεταφέρθηκαν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στο χώρο του Κέντρου Υγείας παρέμειναν μόνο δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την άντληση των υδάτων και παροχή βοήθειας.
Αναβλήθηκλαν χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο Βόλου, καθώς πλημμύρισε το δωμάτιο που πραγματοποιείται η διύλιση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση του σημερινού προγράμματος.
Από τη διοίκηση ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθούν αύριο κανονικά με εφεδρικό μηχάνημα.
Μεγάλα τμήματα της περιοχής του Βόλου,της Νέας Ιωνίας και των προαστίων της πόλης εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα.
Μήνυμα από το 112 εστάλη σε όλη την περιοχή της Μαγνησίας και υπενθυμίζει την απαγόρευση κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα, πλην των ειδικών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: « Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στο νομό Μαγνησίας με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».
Σε ολόκληρη την περιοχή του Βόλου δεν κινείται κανένα όχημα, καθώς τα νερά έχουν καταλάβει τα πάντα και έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους δρόμους, ειδικά στην περιοχή του Πηλίου, όπου οδοστρώματα έχουν υποχωρήσει και ολόκληροι δρόμοι έχουν καταστραφεί εντελώς από τη μανία του νερού.
Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των ειδικών θα συνεχιστεί και για τις επόμενες ώρες, χωρίς να μειωθεί η ένταση των φαινομένων.
makrinitsa2.webp

Σκιάθος: Το νερό στη Χώρα συνεχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα 

Η νύχτα πέφτει σε λίγο στη Σκιάθο και το νερό στη Χώρα του νησιού συνεχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα.
Η εμμονή των καταιγίδων στο νησί θα συνεχιστεί και τις βραδινές ώρες.

Δύσκολη η κατάσταση και στη Σκιάθο

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Σκιάθος όπου λόγω της καταιγίδας έχουν πλημμυρίσει περιοχές και έχει κλείσει ο δρόμος Σκιάθου - Κουκουναριών. Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε απάντληση υδάτων στις Βίγλες και στις Κουκουναριές όπου και απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες. Στην περιφερειακή οδό από το ύψος της Τζανεριάς προς Κουκουναριές συστήνεται η διακοπή των άσκοπων μετακινήσεων καθώς έχουν εντοπιστεί μικρά κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Εύβοια

Σημαντικά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel από το πρωί της Τρίτης (5/9) και στη βόρεια και την κεντρική Εύβοια.
Τα πιο μεγάλα προβλήματα εντοπίστηκαν στην Κύμη, στο Αλιβέρι και σε χωριά του βόρειου τμήματος, καθώς, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής στο evima, εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Προειδοποίηση από Πυροσβεστική: Μην κυκλοφορείτε στους δρόμους - Η άσφαλτος έχει διαβρωθεί

Να μείνουν στα σπίτια τους κάλεσε τους πολίτες ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, λόγω της επικινδυνότητας της κακοκαιρίας Daniel.
Ειδικότερα, σοβαρά προβλήματα έχει φέρει στη χώρα η κακοκαιρία Daniel, που σαρώνει από τη Δευτέρα την ελληνική Επικράτεια.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός είπε πως το πιο επικίνδυνο αυτήν την ώρα δεν είναι μόνο πως έχουν φουσκώσει οι χείμαρροι, αλλά το ότι η άσφαλτος έχει διαβρωθεί.
«Κάθε προσπάθεια να περάσει κάποιος είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο είναι επικίνδυνη. Δεν ξέρουμε τι υπάρχει κάτω. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη Μαγνησία. Μείνετε σπίτι σας. Ακόμα και 4×4 αυτοκίνητα δεν πρέπει να βγουν», είπε στο Mega.
Ακολούθως, ο κ. Αρτοποιός επισήμανε πως στον Βόλο υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς όλα τα νερά θα καταλήξουν στο παραλιακό κομμάτι του Πηλίου.
Επιπλέον, ενημέρωσε πως αυτήν την ώρα γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου ζευγαριού στην παραλία.

Μετεωρολόγοι σε Μητσοτάκη: Η μεγαλύτερη νεροποντή που έχει συμβεί 

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε για την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.
Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι πιθανώς είναι η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα με πολύ περισσότερο νερό από αυτό που έπεσε στον Ιανό – Το πιο ακραίο φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή (Μαγνησίας κλπ) από πλευράς ύψους βροχής σε ένα 24ωρο – συνήθως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν Οκτώβριο ή Νοέμβριο.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τους συμμετέχοντες υπουργούς, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, μετεωρολόγους και το Πυροσβεστικό Σώμα, όπου συζητήθηκε ο συντονισμός για τις επόμενες δύσκολες ώρες καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Επί τάπητος τέθηκε ο σχεδιασμός που αφορά την εξασφάλιση ανοικτών δρόμων προς νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές, φιλοξενία ανθρώπων όπου χρειάζεται.

«Θα βρέχει χωρίς σταματημό τις επόμενες 30 ώρες»


Η μετεωρολόγος της ΕΡΤ  προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να βρέχει χωρίς σταματημό τις επόμενες 30 ώρες. Χρειάζεται δε, ιδιαίτερη προσοχή σε Θεσσαλία, Μαγνησία, Βόρεια Εύβοια, Φθιώτιδα, Σποράδες, Αργολίδα και Κορινθία.
Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ αναφέρει:
Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε στις 03-09-2023/1300 τοπική ώρα, για το σύστημα που θα μας επηρεάσει έως και την Τετάρτη 6-9-2023, στο οποίο έχει δοθεί η ονομασία Daniel, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Συγκεκριμένα η κακοκαιρία που προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα προκαλέσει μεγάλα ύψη βροχής στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, τη βόρεια Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο.
Πιο αναλυτικά:
Σήμερα Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια) και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο
β. κατά περιόδους στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Επιπλέον μέχρι το απόγευμα θα επηρεαστεί η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής.
Αύριο Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη. Συγκεκριμένα στην Αττική θα επηρεαστούν κατά περιόδους τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματά της.
Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις βραδινές ώρες σήμερα Τρίτη 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr και www.hnms.gr).
Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα συνεχίσει να γίνεται καθημερινά ανά 12ωρο με την μορφή εκτάκτων δελτίων που θα αποτελούν συνέχεια του αρχικού εκτάκτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus για τις πλημμύρες στην Μαγνησία


Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιοχές της περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας οι οποίες έχουν πληγεί από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν σήμερα 5 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping (κωδικός ενεργοποίησης EMSR692) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι οποίες επλήγησαν από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν την Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης