Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εικόνες βιβλικής καταστροφής - Χάος σε Βόλο, Σκιάθο λόγω κακοκαιρίας - Lockdown με εντολή ΕΛ.ΑΣ. - Μπέος: Δύο νεκροί κτηνοτρόφοι

Εικόνες βιβλικής καταστροφής - Χάος σε Βόλο, Σκιάθο λόγω κακοκαιρίας - Lockdown με εντολή ΕΛ.ΑΣ. - Μπέος: Δύο νεκροί κτηνοτρόφοι
Δύο νεκροί στον Βόλο - Τα μηνύματα του 112, οι κλειστοί δρόμοι λόγω πλημμυρών - Απαγόρευση κυκλοφορίας και στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Σε ολικό lockdown, δηλαδή πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας, βρίσκεται η περιοχή του Βόλου και της Σκιάθου, με την κυβέρνηση να υιοθετεί ένα δρακόντειο μέτρο από την εποχή της πανδημίας, για να κρύψει και πάλι την αδυναμία της να διαχειριστεί μία κακοκαιρία, αυτή τη φορά.
Στις φωτιές "βγείτε έξω", στις βροχές "μπείτε μέσα"...
Αυτό είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα την ώρα που συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία Daniel, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας. 
Ήδη, καταγράφονται προβλήματα και μεγάλες καταστροφές, ενώ νεκροί είναι δύο κτηνοτρόφοι στον Βόλο αναφέρει ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος. Στην πόλη οι κάτοικοι ζουν δραματικές ώρες, αφού από τις ισχυρές βροχές πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια, καταστήματα. Επίσης, αγνοείται ένα άτομο.
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Aντιπύραρχο Γ. Αρτοποιό, "αντιμετωπίζουμε ακραία κατάσταση στην περιοχή της Μαγνησίας, στον Βόλο και στην περιοχή του Πηλίου".
Στην περιοχή η συνεχιζόμενη σφοδρή καταιγίδα έγινε εντονότερη από τις 10:30, ενώ η ορατότητα έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας σε πολλές περιοχές έχει ξεχειλίσει.
Λόγω της κατάστασης, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στον Βόλο και εστάλη σχετικό  μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους.
Ακολούθησε η απαγόρευση κυκλοφορίας στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας, αλλά και στη Σκιάθο.

Παράλληλα, ενισχύονται  πυροσβεστικές δυνάμεις από Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα, καθώς έχουν γίνει πάνω από 120 αντλήσεις υδάτων από μονοκατοικίες και υπόγεια που πλημμύρισαν.
Στο μεταξύ, έντονα προβλήματα από την κακοκαιρία καταγράφονται στη Λάρισα, όπου υπάρχει υπερχείλιση των ρεμάτων και σημειώνονται διακοπές ρεύματος.
Στο νότιο Πήλιο σημειώθηκαν επίσης πλημμύρες και διακοπές ρεύματος.
Πάντως, τα φαινόμενα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) σήμερα (5/9), θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια) και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο. Επίσης, κατά περιόδους έντονα στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Μέχρι το απόγευμα θα επηρεαστεί η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής.

Σύσκεψη υπό τον Κικίλια - Στο "κόκκινο" Θεσσαλία, Μαγνησία, Πιερία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας Daniel βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που διεξήχθη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, με τη συμμετοχή επιχειρησιακών και υπηρεσιακών φορέων.
Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, στο "κόκκινο" παραμένουν Θεσσαλία, Μαγνησία, Πιερία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα, ενώ έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται το βράδυ (5/9) σε Μεσσηνία και Λακωνία και την Τετάρτη 6/9 σε ανατολική Πελοπόννησο, Αργολίδα και Δυτική Κρήτη.
Μάλιστα, θα σταλούν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112.
Κατά την σύσκεψη, τονίστηκε η ανάγκη να τηρηθούν οι οδηγίες των μηνυμάτων του 112 όσο διαρκούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να ακολουθούνται πιστά οι υποδείξεις των αρχών.
Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω εξέλιξη της κακοκαιρίας, επισημάνθηκε ότι ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, χωρίς να φαίνεται ότι θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.
Το πρωί της Τετάρτης 6/9 η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει την Αττική, χωρίς όμως να διαφαίνεται ότι θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Βάσει των έως τώρα μετεωρολογικών δεδομένων, θα επηρεάσει κυρίως τα νότια προάστια και πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα από Πειραιά έως Σούνιο, στη Σαλαμίνα και την Αίγινα.

d35ca18a79a6f82bcaeb8c8f9726cc0f_XL.jpgpilio_dromos_kakokairia.webp

Αρτοποιός (πυροσβεστική): Ακραία κατάσταση σε Μαγνησία, Βόλο και Πήλιο

"Αντιμετωπίζουμε ακραία κατάσταση στην περιοχή της Μαγνησίας, στον Βόλο και στην περιοχή του Πηλίου", ανέφερε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Aντιπύραρχος Γ. Αρτοποιός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Συμπλήρωσε πως "εστιάζουμε στο Πήλιο που έχει δοθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και στην περιοχή του Βόλου. Όλα τα φερτά υλικά θα κατέβουν στις παράκτιες περιοχές. Τα αυτοκίνητα τώρα είναι σε δεύτερη μοίρα, σε πρώτη είναι οι άνθρωποι. Να παραμείνουν σε ψηλά σημεία. 'Οσοι άνθρωποι βρίσκονται στην περιοχή του Αϊ Γιάννη Πηλίου να πάνε σε ψηλότερα σημεία".
Ακόμη, σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση αναζήτησης του αγνοούμενου στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Αικατερίνης. "Ηταν μαζί πατέρας και γιος, ο γιος είναι σώος, ο πατέρας αναζητείται", όπως είπε.

Νέο μήνυμα του 112 σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα

Νέο μήνυμα του 112 εστάλη το μεσημέρι της Τρίτης 5/9 στους κατοίκους Πιερίας, Θεσσαλίας, Σποράδων, Εύβοιας και Φθιώτιδας για να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.
Πρόκειται για το δεύτερο μήνυμα σε διάστημα λίγων ωρών, το οποίο προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) το επόμενο 24ώρο.

112-_νεο_1.JPG

ΕΛ.ΑΣ: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Βόλο  και Σκιάθο - Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο


Απαγόρευση της κυκλοφορίας στον Βόλο με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε μήνυμα του 112 που εστάλη στους κατοίκους αναφέρεται ότι «με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».
112-βολο_1.JPG

magn_1.JPG
Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (έντονη βροχόπτωση και μεγάλος όγκος νερού):
– έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Δημητριάδος – Ιάσονος – Κ. Καρτάλη – Ιωλκού και στη συνέχεια της Ελ. Βενιζέλου – Λεωφόρος Γρ. Λαμπράκη – Παπαδιαμάντη – Λαρίσης από την περιφερειακή οδό Βόλου έως τον κυκλικό κόμβο στη διασταύρωση με την οδό Αθηνών – Λεωφόρος Αθηνών από τον κυκλικό κόμβο στη διασταύρωση με την οδό Λαρίσης έως και την περιοχή μπουρμπουλίθρα – Αναλήψεως – Πολυμέρη.
Επίσης:
-Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ριζομύλου – Καναλίων από τη διασταύρωσή της με την ΠΕΟ Λάρισας Βόλου μέχρι το χωριό Κανάλια
-και στην επαρχιακή οδό Βόλου – Καναλίων από το ύψος του χωριού Κερασιά και μέχρι το χωριό Κανάλια.
-Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την διασταύρωσή της με την οδό Σταδίου μέχρι την Αγριά.
-Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Βόλου Παληουρίου από τη διασταύρωσή της με την οδό Λαρίσης (οδός Δερβενακίων) στο ύψος του κυκλικού κόμβου έως τον οικισμό Διμήνι.
Της παραπάνω απόφασης εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (ΕΚΑΒ Π.Υ.)
Σημειώνεται ότι τις 10:00 σήμερα (5/9) είχε διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων, στην επαρχιακή οδό Βόλου Παληουρίου από τη διασταύρωσή της με την οδό Λαρίσης (οδός Δερβενακίων) στο ύψος του κυκλικού κόμβου έως τον οικισμό Διμήνι, λόγω έντονης βροχόπτωσης και μεγάλου όγκου νερού.
Ακολούθησε μήνυμα του 112 το μεσημέρι της Τρίτης 5/9 για απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Σκιάθο, όπου καταγράφονται προβλήματα και έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο.
112_skiathos_2.JPG

ελασ2_2.JPG

Ρεκόρ βροχόπτωσης στη Ζαγορά Πηλίου με 645 mm μέσα σε 15 ώρες

Ξεπέρασε τα 600 mm το ύψος βροχής στο Πήλιο την Τρίτη 05/09, ενώ και στην υπόλοιπη Θεσσαλία σημειώθηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής.
Συγκεκριμένα, ο μετεωρολογικός σταθμός της Ζαγοράς από την αρχή (00:00) έως το μεσημέρι (15:00) της Τρίτης 05/09, κατέγραψε 645 mm βροχής.
Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Daniel εκτός από τον Βόλο και το Πήλιο στη Μαγνησία, είναι ακόμα οι Σποράδες και η Θεσσαλία.
Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το μεσημέρι της Τρίτης 05/09.

xartis-meteo.png.webp

Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη ενώ λίγο πριν τις 14.30, η Πολιτική Προστασία έστειλε 112 στους κατοίκους των περιοχών Πιερίας, της Θεσαλίας, των Σποράδων, της Εύβοιας και της Φθιώτιδας, προκειμένου να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

 Χάος στο Βόλο - Μετράπηκαν σε ποτάμια οι δρόμοι, πλημμύρισαν σπίτια - Κλειστές οι υπηρεσίες

Προβλήματα καταγράφονται στη Μαγνησία και κυρίως στο Βόλο, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που φέρνει η κακοκαιρία Daniel.
Συνεχείς είναι οι οι εκκλήσεις από τον Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, προς τους πολίτες για να μείνουν σπίτι.
Λόγω της κατάστασης που επικρατεί από την κακοκαιρία και τα πλημμυρικά φαινόμενα, παραμένουν κλειστές  σήμερα, Τρίτη 5/9, οι δημόσιες και οι δημοτικές Υπηρεσίες στον Βόλο και τη Μαγνησία.
Η κακοκαιρία, που ήδη σαρώνει από το βράδυ της Δευτέρας 4/9 και πλήττει την περιοχή για πάνω από 10 ώρες, προβλέπεται να συνεχιστεί και το επόμενο 24ωρο.
Στο Βόλο οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ στους παράλληλους της παραλίας δρόμους, Λεωφόρος Δημητριάδος και Ιάσονος, το νερό έχει ξεπεράσει το ύψος των πεζοδρομίων και μπαίνει μέσα σε ισόγεια καταστήματα και υπόγεια.
volos2.JPG
Στο κέντρο του Βόλου έχουν πλημμυρίσει όλοι οι δρόμοι και έχουν ακινητοποιηθεί εκατοντάδες αυτοκίνητα στις λεωφόρους Λαμπράκη, Δημητριάδος, Ιάσονος, Αργοναυτών, Λαρίσης και Αθηνών
Στη Νεάπολη του Βόλου έχουν πλημμυρίσει δρόμοι, σπίτια, καταστήματα, αλλά και επιχειρήσεις και βιοτεχνίες.
v3.JPG
Παρόμοια η εικόνα στη Λεωφόρο Λαρίσης από τον κόμβο με τη Λεωφόρο Αθηνών και ως τη περιοχή των Αγίων Αναργύρων.
volos_1.JPG
Παράλληλα, δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στον Περιφερειακό, στο ύψος του Πανθεσσαλικού σταδίου, καθώς ο αυτοκινητόδρομος πλημμύρισε.
Σχεδόν αδιάβατη είναι και Λεωφόρος Λαμπράκη.

Επίσης πλημμυρισμένα είναι και τα υπόγεια του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου, δύσκολη είναι η κατάσταση σε Αγριά, Πορταριά και Σταγιάτες, όπου γίνονται κατά διαστήματα διακοπές ρεύματος.
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στον Βόλο, όπου αναμένονται και πυροσβεστικές δυνάμεις από Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα , καθώς έχουν γίνει πάνω από 120 αντλήσεις υδάτων από μονοκατοικίες και υπόγεια που πλημμύρισαν.
Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας σε πολλές περιοχές έχει ξεχειλίσει και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, καταστήματα και ισόγεια κατοικιών στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, στους Αγίους Αναργύρους, την Νεάπολη και τα Παλαιά.
volos6.JPG
Αδιάκοπα απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός καλώντας τους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην μετακινούνται.
Μεγάλα προβλήματα έχουν καταγραφεί στον δρόμο Βόλου - Αγριάς, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ύψος της Παιδόπολης, καθώς ο παρακείμενος χείμαρρος έχει φέρει τόνους χωμάτων και φερτών υλών, που έχει ως αποτέλεσμα και τη διακοπή της επικοινωνίας με το παραλιακό Πήλιο.
Τα χωριά του Νοτίου Πηλίου να είναι αποκλεισμένα και μάλιστα, έχει πλημμυρίσει η Μηλίνα, ενώ σημειώνονται και προβλήματα ηλεκτροδότησης.
pilio.JPG

Δραματικές ώρες  στη Σκιάθο 

Απαγόρευση κυκλοφορίας και στη Σκιάθο, καθώς έχουν πλημμυρίσει περιοχές, ενώ έχει κλείσει ο δρόμος Σκιάθου - Κουκουναριών.
Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (έντονη βροχόπτωση και μεγάλος όγκος νερού), έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της νήσου Σκιάθου, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινομένων.
112_skiathos_1.JPG

skiathos.JPG

Διακοπή των ιδηροδρομικών δρομολογίων Λάρισα - Βόλος

Διακοπή των σιδηροδρομικών δρομολογίων Λάρισα - Βόλος - Λάρισα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων ανακοίνωσε η Hellenic Train.
hellenic_1.JPG


Εύβοια: Κάτοικοι στην Κύμη, εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους

Η κακοκαιρία Daniel πλήττει τη βόρεια και την κεντρική Εύβοια από χθες, με τον καιρό να χαρακτηρίζεται από μεγάλα ύψη βροχής και έντονη κεραυνική δραστηριότητα.
Τα πιο μεγάλα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στην Κύμη και σε χωριά της Βόρειας Εύβοιας, καθώς, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής στο evima.gr, έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους, οι δρόμοι όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο έχουν μετατραπει σε ποταμιά από την ορμή του νερού.
«Δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας, η Κύμη έχει μετατραπεί σε ένα ποτάμι. Οι δρόμοι είναι αδιάβατοι, επικρατεί ένα χάος από την ισχυρή κακοκαιρία», δήλωσε κάτοικος της Κύμης στο evima.gr, η οποία έχει εγκλωβιστεί στο σπίτι της.
Παράλληλα να υπενθυμίσουμε πως τα ξημερώματα, στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό δύο αγνοουμένων στήθηκε από την υπηρεσία Χαλκίδας στην Εύβοια.
Πρόκειται για έναν οδηγό ΙΧ και συνοδηγού κοριτσιού με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες πήγαν σε μια εκκλησία να προσκυνήσουν και χάθηκαν.
Μετά από συντονισμένη προσπάθεια οι αγνοούμενοι βρέθηκαν σε δύσβατο σημείο στο Ξεροβούνι με το όχημα τούς κυριολεκτικά στον γκρεμό.

Προβλήματα στη Λάρισα

Προβλήματα καταγράφονται και στη Λάρισα, όπου συνεχίζονται οι έντονες βροχοπτώσεις.
Ήδη, σε αρκετές περιοχές περιφερειακά της πόλης και σε χωριά υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης, έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα,  έχουν καταγραφεί πτώσεις δέντρων, ενώ ακινητοποιήθηκαν αυτοκινήτα λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στην οδό Καρδίτσης προς το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας.
Στα παράλια του Δήμου Αγιάς της Λάρισας έχει γίνει υπερχείλιση των ρεμάτων.
Ο δήμαρχος Αγιάς, Αντ. Γκουντάρας, κάνει έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων.
Μάλιστα, έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Αγιοκάμπου – Κόκκινου Νερού, από το ύψος της γέφυρας «ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ» έως τον οικισμό Κουτσουπιά.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για την άμεση χαρτογράφηση περιοχών στην Μαγνησία που επλήγησαν από πλημμύρες

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping (κωδικός ενεργοποίησης EMSR692) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι οποίες επλήγησαν από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν την Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός


Σε ύψιστη εγρήγορση έχει τεθεί όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ ενεργοποιείται το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο, για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.
«Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες.
Ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουμε ενημερώσει όλους τους δήμους και όλες τις περιφέρειες ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων», ανέφερε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα 4/9 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
vv.JPG

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας Daniel

Η κακοκαιρία με την ονομασία Daniel προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες που συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε ττ
ην Τρίτη  5/9, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Σημειώνεται ότι τα μεγάλα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια, η ανατολική και νότια Πελοπόννησος.
Αναλυτικά, προβλέπονται:
-Σήμερα, Τρίτη 5/9 ,τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια) και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο
β. κατά περιόδους στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Επιπλέον μέχρι το απόγευμα θα επηρεαστεί η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής.
-Αύριο, Τετάρτη 6/9, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη. Συγκεκριμένα στην Αττική θα επηρεαστούν κατά περιόδους τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματά της.
Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις βραδινές ώρες σήμερα Τρίτη 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Σημειώνεται ότι η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα συνεχίσει να γίνεται καθημερινά ανά δωδεκάωρο με την μορφή εκτάκτων δελτίων που θα αποτελούν συνέχεια του αρχικού εκτάκτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Oι περιοχές που θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής - Νέος χάρτης

Mε ένταση κυρίως στα κεντρικά τμήματα της χώρας θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες η0 κακοκαιρία Daniel, που ήδη επηρεάζει μεγάλο τμήμα της χώρας από τη Δευτέρα 4/9, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.
Οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες θα συνεχιστούν παρουσιάζοντας ένταση και διάρκεια κυρίως στα κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα το διήμερο Τρίτης 5/9 και Τετάρτης 6/9, με τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται να δρουν σωρευτικά στα πλημμυρικά φαινόμενα που ήδη εκδηλώνονται, εντείνοντας τα προβλήματα.
Οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από την Τρίτη 4/9 έως το βράδυ της Τετάρτης 6/9/2023 είναι:
-Πιερία
-Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, νότια τμήματα Ν. Λαρίσης)
-Σποράδες
-Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
-Κεντρική Στερεά (Ευρυτανία)
-Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
-Νότια Πελοπόννησος (Μεσσηνία, Λακωνία)
-Τοπικά στην Ήπειρο (Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία)
new_meteo.JPG
Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).
Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται ~650-700 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας ~550-600 mm.
Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Ελληνικού, ΕΜΥ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 mm σε ένα χρόνο!
Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν οι ενισχυμένοι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο και στο Ιόνιο την Τρίτη 05/09 με εντάσεις τα 6-7 μποφόρ και η πτώση της θερμοκρασίας
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Τρίτης 05/09 και Τετάρτης 06/09, παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

Στα 516 mm το ύψος βροχής στη Ζαγορά Πηλίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Daniel, η οποία δημιουργήθηκε από την παρουσία ψυχρής λίμνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα και την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στα ανατολικά τμήματα.
Στην περιοχή της Ζαγοράς, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από τη Δευτέρα 4/9 έως και τις πρωινές ώρες της Τρίτης 5/9 (08:20) έχουν καταγραφεί 516 mm βροχής.
Υπενθυμίζεται ότι το 1 mm βροχής, αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου.
Ακολουθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από τα μεσάνυχτα έως τις 9 το πρωί της Τρίτης 5/9:
μετεο5_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης