Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πύρινος όλεθρος στον Έβρο - Φόβος αναζωπυρώσεων, στάχτη 935.000 στρέμματα - Άφησαν το δάσος της Δαδιάς να καεί

Πύρινος όλεθρος στον Έβρο - Φόβος αναζωπυρώσεων, στάχτη 935.000 στρέμματα - Άφησαν το δάσος της Δαδιάς να καεί
Επί ποδός για αναζωπυρώσεις οι πυροσβεστικές δυνάμεις - Επιστρέφουν οι κάτοικοι της Λευκίμμης - Τεράστια οικολογική καταστροφή
Σχετικά Άρθρα
(upd 11) Χωρίς ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς και με την επιστροφή των κατοίκων της Λευκίμμης στις οικίες τους κλείνει η Κυριακή (3/9/2023) στον Έβρο.
Οι ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης επίγειες και εναέριες κατέβαλαν και στο συγκεκριμένο μέτωπο υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσουν αλώβητο τον οικισμό από την πύρινη λαίλαπα που χθες το βράδυ τον προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής.
Παρά την επίτευξη της ύφεσης και των δύο τελευταίων μετώπων σε Λευκίμμη και σε ρέμα βόρεια του Σουφλίου και την πτώση της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν για επιτήρηση και παρακολούθηση των σημείων από τα οποία πέρασε η πυρκαγιά προκειμένου να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τυχόν αναζωπυρώσεις.
Με τις φλόγες που επί μέρες έκαιγαν στο Νομό να έχουν σβήσει και τους οικισμούς ασφαλείς ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μπορούμε να μιλάμε πλέον για επιστροφή στην κανονικότητα και από αύριο για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας με επίκεντρο την ανάταξη της οικονομίας της περιοχής μέσω κι ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου στήριξης των επαγγελμάτων που έχουν πληγεί.

«Πρέπει να βρέξει για να σβήσει η φωτιά στον Έβρο - Αφήσανε το δάσος να καεί»

«Όπως βλέπουμε να εξελίσσεται η κατάσταση, δυστυχώς, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να… βρέξει, για να σβήσει η φωτιά“, δήλωσε σήμερα στο «Έθνος» ο Διευθυντής Δασών Έβρου, Πέτρος Ανθόπουλος:
«Νομίζω ότι δε θα καταστεί δυνατό να σωθεί ούτε ο μικρός πυρήνας αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος.
Φαίνεται ότι θα τον χάσουμε και αυτόν.
Από τις 21 Αυγούστου, που πήρε εδώ η φωτιά διαστάσεις, αποφασίστηκε να δοθεί το βάρος της κατάσβεσης στο νοτιότερο τμήμα του Έβρου, όπου υπάρχουν πολλοί οικισμοί και άφησαν το δάσος.
Το ίδιο έγινε και τις τελευταίες τρεις–τέσσερις ημέρες, όταν η φωτιά έφτασε στη Γιάννουλη και στα άλλα χωριά.
Αν επενέβαιναν εδώ περισσότερες δυνάμεις και πιο δυναμικά, πιθανότατα θα είχαν καταφέρει να περιορίσουν την καταστροφή.
Εμείς ανοίγαμε δρόμους και αντιπυρικές, όμως, δεν υπήρχαν οι δυνάμεις, για να μας υποστηρίξουν.
Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε αυτήν την τεράστια καταστροφή σε αυτό το μεγάλης αξίας οικοσύστημα.
Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει από τα κεντρικά καλύτερος συντονισμός, ώστε να καταστεί δυνατό να σωθεί το δάσος της Δαδιάς», σημείωσε.

Αρτοποιός (Πυροσβεστική):  Κατά 80% έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά στον Έβρο - Αντιμετωπίστηκε η νέα εστία σε Λευκίμμη και Προβατώνα

«Κατά 80% έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά στον Έβρο», δήλωνε νωρίτερα ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Aντιπύραρχος Γ. Αρτοποιός.
Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός
μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, «πλέον υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες, οι οποίες πάντως, μπορούν να δώσουν μεγάλη αναζωπύρωση», ενώ «αντιμετωπίστηκε η νέα εστία που υπήρξε τις τελευταίες ώρες σε Λευκίμμη και Προβατώνα».
Όπως εξήγησε,«την ώρα που οι δυνάμεις επιχειρούσαν με επικεντρο βόρεια της Δαδιάς και της Κορνοφωλιάς ξεπήδησε ένα νέο μέτωπο στα 25 χιλιόμετρα μακριά».
Τέλος, ο κ. Αρτοποιός χαρακτήρισε «σωτήριο» το 112, το οποίο όπως είπε «συχνά λοιδωρείται».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Κυριακή 3/9 ο κ. Αρτοπιοιός μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως  σε Λευκίμμη και Προβατώνα είναι το μόνο ενεργό μέτωπο στον Έβρο, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέτωπα έχουν αντιμετωπιστεί.
"Πρόκειται για μια ασυνήθιστη μεγα-πυρκαγιά σε συμπαγές δάσος, που ξεκίνησε από 19 φωτιές", σημείωσε  μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γ. Αρτοποιός.
Εξήγησε ότι έχει τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται σε ένα συμπαγές δάσος, με αποτέλεσμα το νερό να μην μπορεί να φτάσει στο έδαφος και να σβήσει τη φωτιά.
Ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε πως η κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας και θα χρειαστεί να περάσουν μέρες μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς που έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή.
Μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ανέφερε ότι πολλές φορές μπαίνουν μέσα στο πυκνό δάσος έρποντας για να κάνουν την κατάσβεση.

Ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα η καμένη έκταση στον Έβρο

H συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα,
σύμφωνα με νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της ΕΕ.
Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/METEO , νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο, δείχνουν -όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων- ότι έως τις 2/9 (11:31 τοπική ώρα), η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρουξεπερνά τα 935.000 στρέμματα.
Μάλιστα, από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά σύμφωνα με τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπάρχοπυν αυτοί οι τρεις αριθμοί:
-440.180 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
-318.700 στρέμματα αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
-81.140 στρέμματα αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).
Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

evros_1.JPG

Πρωτοφανής καταστροφή

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (2/9/2023) επιχειρούσαν στο μέτωπο βόρεια του Σουφλίου.
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 2/9 η κατάσταση άλλαξε, καθώς η φωτιά στην περιοχή «Ζεστά Νερά» Φυλακτού κοντά στο χωριό της Λευκίμμης μεγάλωσε. Αυτός ήταν ο λόγος που δόθηκε και εντολή για εκκένωση.
εβ3.JPG
 Όπως ανέφερε η ΕΡΤ παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, ένα μέρος του μικρού πυρήνα που βρίσκεται στη ζώνη προστασίας του Εθνικού Δρυμού έχει καεί με αποτέλεσμα να έχουν γίνει στάχτη αρχέγονα δέντρα και να έχουν καταστραφεί αρκετές φωλιές όπου διαβιούσαν τα σπάνια αρπακτικά που φωλιάζουν στην περιοχή.


Σύμφωνα με το evros – news, έχει καεί ήδη ένα μαντρί και η φωτιά κινείται προς το χωριό και το στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας.
εβ2.JPG
εβ1.JPG

Ολονύχτια η μάχη στη Λευκίμμη

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν  οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Λευκίμμη.
Μέσα στη νύχτα η αύξηση της έντασης του πύρινου μετώπου της Λευκίμης δυσχέραινε το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες κατάφεραν και απέτρεψαν την είσοδο της φωτιάς στον οικισμό, αλλά και την περαιτέρω εξάπλωσή της.
Η «καθήλωση» του μετώπου της πυρκαγιάς έχει επιτευχθεί και στο μέτωπο στα βόρεια του Σουφλίου, όπου μηχανήματα έργου συνεχίζουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Σημειώνεται ότι η  πυρκαγιά το μεσημέρι του Σαββάτου (2/9/2023) προσέγγισε τον οικισμό της Λευκίμης.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, στην αναχαίτιση του συγκεκριμένου μετώπου το οποίο ανέπτυξε μεγάλη ένταση καθώς διέρχεται από περιοχή με πεύκα, συνέβαλε τα μέγιστα η συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των εναέριων μέσων.
Σημειώνεται ότι λίγο μετά 14:30 το Σάββατο 2/9 εστία φωτιάς που εμφανίστηκε πλησίον του στρατοπέδου του Προβατώνα κινήθηκε προς την περιοχή της Λευκίμμης, με αποτέλεσμα την εκκένωση του οικισμού και τη μεταφορά των κατοίκων στη Μαθητική Εστία Σουφλίου.
Σε μήνυμά του το 112 καλούσε τους κατοίκους της Λευκίμμης να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς το Τυχερό. «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λευκίμμη απομακρυνθείτε προς Τυχερό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα του 112 που έλαβαν οι κάτοικοι στα κινητά τους τηλέφωνα.
112_9.JPG

49 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο


Μέσα σε ένα 24ωρο έως το απόγευμα της Κυριακής (3/9/2023) εκδηλώθηκαν 49 δασικές πυρκαγιές ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 82 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.
Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, κάνει γνωστό η πυροσβεστική.
Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.
Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας.
Τέλος, η πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.


Σε 45 μέρες κάηκε το 2,5% της βλάστησης της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ το εργαστήριο τηλεπισκόπησης του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), αξιοποιώντας τους αυτοματοποιημένους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει για την ανάλυση και την επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων της NASA, της ESA και της Planet, εντόπισε και κατέγραψε με υψηλή ακρίβεια τις μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Όπως τονίζεται, ο θλιβερός απολογισμός του φετινού καλοκαιριού ανέρχεται σχεδόν σε 1.400.000 στρέμματα καμένης γης.
Σημειώνεται ότι μέσα σε μόλις 45 μέρες, καταστράφηκε περίπου το 2,5% της βλάστησης της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης