Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η μεγάλη ανατροπή: Τα χάρτινα καλαμάκια είναι ασφαλή μόνο για 10-20 λεπτά λόγω των υπερφθοροαλκυλικών ουσιών που περιέχουν

Η μεγάλη ανατροπή: Τα χάρτινα καλαμάκια είναι ασφαλή μόνο για 10-20 λεπτά λόγω των υπερφθοροαλκυλικών ουσιών που περιέχουν
Mιλώντας για τις πολυ - και υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) που περιέχονται στα καλαμάκια ο κ. Θωμαΐδης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ομάδα πλαστικών ουσιών έχουν αναδειχθεί σε ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, διότι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες
Και εκεί που νομίζαμε ότι προστατεύουμε το περιβάλλον με τα χάρτινα καλαμάκια που πλέον όλοι χρησιμοποιούμε, με περίσσιο θάρρος αλλά με έντονη δυσαρέσκεια, ξαφνικά άρχισαν να χτυπάνε καμπανάκια για την ασφάλεια της υγείας μας.
Νέες έρευνες, οι οποίες σαν να έγιναν από τους πολέμιους της νέας αυτής συνήθειας (σ.σ.), αποκαλύπτουν ότι τελικά το νέο «εύρημα» βλάπτει και το περιβάλλον αλλά και την υγεία μας.
Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στα νέα επιστημονικά δεδομένα τα οποία προσδιορίζουν τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά.
Mιλώντας για τις πολυ - και υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) που περιέχονται στα καλαμάκια ο κ. Θωμαΐδης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ομάδα πλαστικών ουσιών έχουν αναδειχθεί σε ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, διότι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες.
«Έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες» ανέφερε ο Nίκος Θωμαΐδης στην ΕΡΤ.
Μιλώντας για τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων αποκάλυψε ότι «έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό» σημειώνοντας ότι «δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί».
«Κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω μετανάστευσης, από το υλικό στο τρόφιμο» είπε επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ποσότητες αυτές είναι απειροελάχιστες στα καλαμάκια.

Τα χημικά είναι παντού

«Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας εμείς καθημερινά ότι χρησιμοποιούμε πάρα πολλά χημικά προϊόντα καθημερινής χρήσης» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι τα χημικά βρίσκονται σε όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε.
«Ζούμε πρακτικά σε ένα χημικό κόσμο επομένως η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά αυτό είναι αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών ομάδων διαχρονικά και έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε ο ειδικός. Και όπως είπε «δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα από τη χρήση τους για 10 λεπτά ή για 20 λεπτά».
Όσον αφορά τα πιάτα από ανακυκλωμένο χαρτί που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ταχυφαγεία τόνισε ότι όσο πιο ζεστό είναι το τρόφιμο τόσο μεγαλύτερη είναι η μετανάστευση, προσθέτοντας ότι οι γυάλινες συσκευασίες είναι οι πιο ασφαλείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης