Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ηχηρή απάντηση του Αστεροσκοπείου στην κυβέρνηση: Υποχρέωση της επιστήμης η ενημέρωση της κοινωνίας και της πολιτείας

Ηχηρή απάντηση του Αστεροσκοπείου στην κυβέρνηση: Υποχρέωση της επιστήμης η ενημέρωση της κοινωνίας και της πολιτείας
Με αιχμές η απάντηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς των τελευταίων ημερών
Μέσω ανακοίνωσής του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταδεικνύει την υποχρέωση της επιστήμης να ενημερώνει την κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους, ενώ επισημαίνει πως αυτό πράττει και θα συνεχίσει να το κάνει "με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας".
Υπεθυμίζεται πως η σχετική ανακοίνωση ήρθε μετά από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που ουσιαστικά επερωτούσαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο από το αστεροσκοπείο, όπως και τα ευρήματα του Copernicus την προηγούμενη εβδομάδα, αναφορικά με την έκταση των περιοχών που κατακάηκαν από την πύρινη λαίλαπα των τελευταίων εβδομάδων.
Άλλωστε σε παρόμοιο μήκος κύματις τοποθετήθηκε σήμερα και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, η οποία έκανε λόγο για "προπαγάνδα των αριθμών".

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο του νεώτερου Ελληνικού κράτους και με ιστορία αδιάλειπτης λειτουργίας 181 ετών, θεραπεύει πλήθος επιστημονικών θεματικών μεταξύ των οποίων της σεισμολογίας, της μετεωρολογίας, της πυρομετεωρολογίας, της κλιματολογίας, της φυσικής της ατμόσφαιρας, της δορυφορικής τηλεπισκόπισης, της ηλιακής και διαστημικής φυσικής, της αστροφυσικής και κοσμολογίας. Παρακολουθεί με πολλές 100αδες επίγειους μετρητικούς σταθμούς και δορυφορικά δεδομένα όλη την Ελληνική επικράτεια και το διάστημα, καταγράφοντας ανάμεσα σε άλλα τις συνθήκες που προκαλούν φυσικές καταστροφές όλων των τύπων και τα αποτελέσματα τους.

Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών. Αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης